Vegetariánka na rodinnej oslave: Ako zvládnuť situáciu?
Dobry den,
Co si myslite o takejto situacii? Partnerov clen rodiny bude mat oslavu, na ktorej sa ako obed bude podavat kura, ja som uz roky vegetarianka, ale partnerova rodina mi odkazala ze sa pre mna nebude objednat specialne jedlo, ze vsetko dostanu rovnake. Tak som povedala partnerovi, ze mne to nevadi, ze ja si objednam nieco bezmasite s tym ze si to aj zaplatim, vsak budeme predsa v restike tak snad nebudu problem mat uvarit jedno jedlo, naco mi on povedal ze to bude cudne...akoze velmi som sklamana z jeho spravania, ci cudne nebude ze oni vsetci budu jest a ja sa mam na nich pozerat...
Vsak vies si pozriet do akej restauracie idu? Kukni na ich stranku aku ponuku jedal maju, este by som si aj zavolala ci by bol problem s vegetarianskou alternativou a idem. Pokial mas s nimi dobre vztahy tak by som si to zariadila. Ak vsak s nimi nechces byt tak nie je nic lahsie ako vyhovorit sa na to, ze aj tak tam na teba nemyslia
Ja by som.nesla.
A zvazila by som,ci chcem s tymto partnerom ostat
Pretoze tu v podstate vobec nejde o jedlo.ako pisu vyssie-bez problemov si ho mozes objednat,aj zaplatit.
Tu ide o uplne nieco ine.
Ked niekoho pozvem na oslavu,chcem si ho uctit,chcem,aby sa citil dobre...
Ale ak mi povie niekto-koli tebe nebudem objednavat extra...ok.
Dal mi jasne najavo,ze mu za to nestojim.
Ze na mne v podstate vobec nezalezi....
Detto tvoj partner.
Ked uz pozyvajuci ti automaticky nenavrhli inu moznost,
on sam mal navrhnut.alebo ta v tom aspon podporit
Ja by som sa tam citila ako 5.kolo u voza..fakt.
A ked budes oslavovat ty,pozvi vsetkych.
A objednaj im take vegetarianske, jedlo ktore im nebude chutit!.....nie,zartujem.
Vrchol toto,aki su ludia zadubeni
Ako rozvedená žena ti niečo poviem. Tiež som najskôr všetkým hovorila, že môj ex bol zo začiatku super, ale teraz spätne sa mi vynárajú spomienky, kde už vtedy sa diali drobnosti, náznaky a zdanlivo nedožité veci, ktoré ale vypovedali o jeho charaktere. Tak nech ti je toto pripomienkou, že aj o tom tvojom to niečo vypovedá. Nechápem, čo je na tom čudné. Jedine to, že si to máš platiť sama, ak všetci ostatní sú na tú oslavu pozvaní. Na tvojom mieste by som buď nešla vôbec, ale by som išla a objednala by som si ten najzelenejší šalát, ktorý by fajnovo chrumkal, nech na mňa čumia jak na exota 🙈 Ako ja nie som vegetarián, ale kuraťom by ma teda nikto nepotešil a vo všeobecnosti si ja v reštikách nedávam mäso, tak nerozumiem, prečo by som mala nútené na oslave jesť to, čo nemám rada, ak tam ešte aj sú iné jedlá na výber. Nepoviem, keby sa robila oslava doma a varí všetko jedna kuchárka, babka alebo mama, to by som zjedla už len z úcty a v tvojom prípade by som proste len vynechala mäso. Ale takto? Prečo ťa nerešpektujú?
@tykat neviem čo je to za rodina. odkiaľ to mám vedieť? nepoznám ich. stačí že sú to jednoduchší ľudia z dediny - a že čo povedia ľudia ... neviem ... ty vieš?
ako som napísala - riešila by som to podľa toho aký je frajer a nie jeho rodina ...
@biba_18 tak asi je aj frajer jednoduchsi ked nevie frajerke objednat jedlo lebo sa mozno boji matky alebo sa boji ozvat ze "janke objednajte syr alebo si ho objedname na oslave" a radsej jej povie, ze to bude cudne. No a podla toho by som sa ja rozhodovala. Ked teraz pri beznej veci ktora by sa mala vyriesit za 5 minut sa skryva za "bude to cudne" tak pri vacsich problemoch urobi co? Ako mama povie? Len aby dobre bolo?
Keby neješ lepok alebo máš inú intoleranciu? Nejde o to mäso ale o to že chyba základná úcta k človeku z ich strany.. Ale ze ani partner nie je na tvojej strane? Úprimne? Ja by som nešla. Toto dosť vypovedá za co ta majú
@osky a vieš že sú aj takí ľudia čo na svojich oslavách podávajú iba bezmasité jedlá? proste obmedzení ľudia sú aj medzi vegetariánmi, áno ...
@biba_18 ano...aj taku uz som zazila...
99 % svadobcanov vegetariani a vegani...
A my cca 3 vsezravci..mali sme smolu😅
To boli tiez "inteligenti"
Ale nastastie mali smazeny karfiol,tekvicu,brokolicu,hriby.....ja som si posmakla 😃
Keby neješ lepok alebo máš inú intoleranciu? Nejde o to mäso ale o to že chyba základná úcta k človeku z ich strany.. Ale ze ani partner nie je na tvojej strane? Úprimne? Ja by som nešla. Toto dosť vypovedá za co ta majú
@anonym_cf4375 presne... ale ja by som este pochopil, ze by to bolo "logisticky zlozite" ak by oslava bola doma a robili by - ja neviem - husacie hody... tak sa mozu vyhovorit, ze budu mat kopec roboty a tazko nieco ine uvarit (zla vyhovorka, ale dajme tomu)... ale v restuaracii? Jedno ine jedlo objednat ma byt problem? To je ze uplne uplne cele zle...
@lindusss2016 ja som robila pred mesiacom oslavu mojej mame, mala 80 - a za toho boha som ju nevedela presvedčiť, nech neobjednáva také tie jedlá že 3 druhy masa, 2 prílohy - že to sa proste už nerobí - no nechcela si dať povedať... argumentovala som presne tým že niekto nemusí mať rád maso, nemôže, blabla, furt si išla svoje...
nakoniec keď som bola objednávať menu tak mi prevádzkar povedal že by to šlo, len budú účtovať viac a že nás nie je tak veľa, že to bude v pohode ak si každý objedná sám - až vtedy na to pristúpila ...
proste niekedy s ľuďmi nepohneš ...
Ale nastastie mali smazeny karfiol,tekvicu,brokolicu,hriby.....ja som si posmakla 😃
@osky tak všežravec by mal zjesť aj bezmäsité jedlo
@anonym_592727 mnoho tých čo jedia maso majú bezmasité jedlo ako za trest ...
@biba_18 to je iná kategória mäsožravci a nie všežravci
@anonym_autor úprimne? Ja by som tam po tomto nešla. A nie určite by nebolo čudne si objednať vlastné jedlo, keď niesú pre teba schopní spraviť 1 vec… musia si ťa veľmi vážiť.
@anonym_592727 ako zistíš pohľadom na človeka či je všežravec alebo presvedčený masožravec?
@anonym_autor Kto je clen rodiny? Teta, stryko, atd., dost podstatna info. Asi tazko moze priatel "vybavit" ine jedlo, ked nie je oslavenec.Preco ho tu lyncuju a zenam blikaju kontrolky??? Co on moze za to, ze nejaka teta, ktora si mysli, ze kuracie prsia su vrchol gastronomie? Ludia sa drzia hesla, moja oslava, moje rozhodnutie.
Bud by som isla na oslavu a zjedla iba prilohu a v ziadnom pripade by som si neobjednavala ani neplatila za ine jedlo❗️alebo by som tam vobec nesla. Vyhovorka typu choroba.
Ja som tiez bola na oslave, zo zdravotnych dovodov som nemohla mastne, korenene, iba cistu vodu a caj, cistu ryzu a nikomu ani nenapadlo mi objednat aspon suche pizza stangle.
Viac k nim na oslavu nepojdem, skoda penazi za darcek.
@anonym_0abb6d no ale ved pozri si svoju poslednu vetu.
Presne o to ide.
Nech by to bol aj prezident.to je jedno.
Partner mal zdvihnut telefon-halo,prosim ta nehnevsj sa,frajerka je vegetarianka,objednj jej hribikovu pizzu...
Napriklad.bodka
Vola sa to komunikacia.
Dnes m kazdy mobil.kazdy!
Aj ta tetka ci babka.
Zavolat nedtoji nic a trva max.3 minuty...
Takze nie,v dnesnej dobe toto nie je argument
@osky ja som mäsožravec,ale keď ma kamoška zobrala do vegetariánskej reštiky,tak som bola nadšená,niekedy mi mäso lezie hore krkom a aj doma varím občas bez mäsa.
Zaplatit si vlastne jedlo bude cudne ale to ze ty by si tam len tak sedela a oni jedli by cudne nebolo. Este by Ta ohovorili ze Ti to zbytocne platili. Ak sa da, daj vediet nech Tebe jedlo neobjednavaju ,ze ty si sama nieco kupis
Neviem co je za problem objednat v restauracii jednu bezmasitu porciu. Nebude to rodina sama varit, tak ziadne starosti s tym nebudu mat. My sme tiez vegetariani a nam vzdy kazdy bez problemov pripravil bezmasitu porciu. Mna zarazalen postoj tvojho priatela. Ten by ta pre rodinu aj kuratom napchal, len aby si nic zle nemysleli
@anonym_autor ja by som tam ani nešla a keby som išla určite by som za svoje jedlo neplatila. Čo keby si mala alergiu? To by na teba tiež kašlali?
Nejem mäso od detstva a s týmto som sa nikdy nestretla. Na každej oslave sa ma spýtali, čo si prosím a to mi objednali. Či to bola moja blízka rodina alebo rodina môjho teraz muža, vtedy čerstvého frajera. Vždy to každý rešpektoval. Nič reálne im nebráni ti objednať zvlášť. A tvoj frajer to zaklincoval. Inak rešpektuje to, že si vegetariánka? Rozoberala si to ešte s ním prečo tak reagoval? Bolo by mi z toho dosť smutno.
@anonym_592727 ako zistíš pohľadom na človeka či je všežravec alebo presvedčený masožravec?
@rozculena tak ale to je nieco celkom ine.
Napr.ja varim mädo najmä koli muzobi-,on je proste mäsovy
Ja svoj zivot dokazem prezit bez mäsa,varim a jem vela bezmäsitych veci,casto preto varim aj dvojmo....
Tu nejde o to.
Aj moj muz zje samozrejme aj jedla bez mäsa.
Tu ide o pointu-princip.
Ja ked cakamhosti,presne viem kto ma aku intoleranciu,kto vo nelubi....fakt.
A vzdy sa podla toho zariadim.
@biba_18
My pri civilnom sobasi sme mali obed v restike a presne sme to riesili,ako pises-kazdy si objednal jest aj pit co chcel.
Ziadne bufety alebo misy na stol...
@anonym_autor a kto je ten partnerov clen rodiny, co oslavu urganizuje? A ide o nejake jubileum?
Ste uz spolu dlho?
Problem je tvoj partner, ktory to nevie vykomunikovat... taky ti je na co?
ako, zas hneď vymeniť partnera - prečo? ak neviete podrobnosti? on ako partner môže byť ok, len má napr. drbnutú mamu čo každého komanduje a on jednoducho prišiel na to, že prežiť pri nej je jednoduchšie sa s ňou nehádať ...
autorka, ja by som za zariadila podľa toho ...
@biba_18 a ak sa raz budú chcieť zobrať o dvoch.m svekoch, a maminka bude chcieť svadbu v kostole a súbor a cepcenie a autorka nie chlap zas ustúpi...
ak raz budú mať dieťa a mamička bude chcieť chodítko, davať sedieť pár mesačne bábi, schvaľovať telesne tresty a tvrdiť že chlap stačí ak zabezpecí rodinu a nič z nemusí robiť v domácnosti to bude tiež ok? Lebo však s mamou sa inak nedá?
@osky ja som zase bola na takej, ze 1 vegetarian a cela svadba musela byt vegetarianska lebo to bola nevesta, a hostia chodili vedla do takeho fastfoodu na jedlo 😅 , hlavne pohlad na chlapov - takych ujov okolo 60tky z dediny bol bozsky ako sa prehrnali v grilovanej zelenine s tofu, prve co zmizlo z tepleho pultu bol vyprazany syr a hranolky, no zabava neskutocna.
@rozculena tak ale to je nieco celkom ine.
Napr.ja varim mädo najmä koli muzobi-,on je proste mäsovy
Ja svoj zivot dokazem prezit bez mäsa,varim a jem vela bezmäsitych veci,casto preto varim aj dvojmo....
Tu nejde o to.
Aj moj muz zje samozrejme aj jedla bez mäsa.
Tu ide o pointu-princip.
Ja ked cakamhosti,presne viem kto ma aku intoleranciu,kto vo nelubi....fakt.
A vzdy sa podla toho zariadim.
@biba_18
My pri civilnom sobasi sme mali obed v restike a presne sme to riesili,ako pises-kazdy si objednal jest aj pit co chcel.
Ziadne bufety alebo misy na stol...
@osky to som písala na margo toho,že na vegetariánskej svadbe chudáci mäsožravci nedostali mäso.....
@anonym_ee299c nedávaj mi otázky čo by bolo keby. možno tým že to bude ich svadba a budú si ju platiť oni, možno sa vzoprie a povie buď tak alebo vôbec ... mňa sa nepýtaj veci, o ktorých neviem ...
nie každý kto ustúpi matke (svokre, otcovi, niekomu) je automatický podpapučník ...
toľko som sa už za svoj život naučila, že veci nie sú čiernobiele ...
je aj také krásne slovenské príslovie, len v tejto diskusii na to mnohé zabúdate - a to že múdrejší ustúpi ...
@osky ja som zase bola na takej, ze 1 vegetarian a cela svadba musela byt vegetarianska lebo to bola nevesta, a hostia chodili vedla do takeho fastfoodu na jedlo 😅 , hlavne pohlad na chlapov - takych ujov okolo 60tky z dediny bol bozsky ako sa prehrnali v grilovanej zelenine s tofu, prve co zmizlo z tepleho pultu bol vyprazany syr a hranolky, no zabava neskutocna.
@anonym_6dce8b ty brdo....
Obmedzenost cloveka nema hranic...

@anonym_autor Kto je clen rodiny? Teta, stryko, atd., dost podstatna info. Asi tazko moze priatel "vybavit" ine jedlo, ked nie je oslavenec.Preco ho tu lyncuju a zenam blikaju kontrolky??? Co on moze za to, ze nejaka teta, ktora si mysli, ze kuracie prsia su vrchol gastronomie? Ludia sa drzia hesla, moja oslava, moje rozhodnutie.
Bud by som isla na oslavu a zjedla iba prilohu a v ziadnom pripade by som si neobjednavala ani neplatila za ine jedlo❗️alebo by som tam vobec nesla. Vyhovorka typu choroba.
Ja som tiez bola na oslave, zo zdravotnych dovodov som nemohla mastne, korenene, iba cistu vodu a caj, cistu ryzu a nikomu ani nenapadlo mi objednat aspon suche pizza stangle.
Viac k nim na oslavu nepojdem, skoda penazi za darcek.