Veľa darčekov
Ahojte, ako by ste sa chovali,alebo akoby ste reagovali ked by z vasej rodiny určite osoby nakupovali vasmu dieťaťu (3r) neskutočne hromady darčekov.na Vianoce maximum..ja na to niesom zvyknutá, u nas sa kupovalo nemorálne, tp co sme chceli a niečo navyše .ide o švagrinú. Minulý rok od nej dostala mala ked som to rátala cca viac ako 20 darčekov ,stavebnice, babiky asi 2 ,oblečenie, topánky, kt aj tak nenosila lebo to nieje moj štýl a nepacilo sa mi a vôbec to nebolo vhodné pre tak male dieťa ..ona je tu málo, zije v irsku a deti zatiaľ nemá. Každý rok som z toho vykoľajena aj som potom povedala taktne ze to nieje správny prístup ,ze ja moje dieťa chcem vychovat aby nebralo Vianoce materialisticky ale hlavne, ona sa vôbec nevedela zahrať, lebo kedno otvorila a uz jej davali druhý balik a vlastné cely cas iba rozbalovala a potom sme sli domov keďže to trvalo asi 3 hodiny dokopy. A. Tieto Vianoce zase..uz som videla tie kopy co nas cakaju ,co zase vsetko nakúpila a veru je toho este viac.som z toho sklamaná lebo oni vedia aky mám názor a aj tak stále robia toto. Svokra to isté..ppvie že nekúpi vela ze ma chápe a ze je to správne ,ze presne, dieťa sa stym ani nevie zahrať a užiť si ked je toho kvantum..ale príde sviatok a uz je to zabudnutého a zase
@tncka prepac ale dobre sa bavim na tvojej verzii, preco by dieta nemalo dostavat vela hraciek. Mam jedno dieta, do 17 rokov boli jedinym vnucatom z jednej aj druhej strany. Jeho krstni rodicia, ani moji nemohli mat deti. Ked pripocitas k tomu mojho brata, ktory bol dlho bezdetny, bolo nas ako hadov na jedno dieta. 11 dospelych, ked sa brat ozenil, tak 12 na jedno jedine dieta v rodine. Kupili by mu na co by ukazal. Ale nerobili to, pretoze su rozumni a pteto, lebo sme sa o tom vela rozpravali, ked bol este babatko. Vacsinou sme sa zlozili na par drahsich darcekov- bicykel, PC, lyze, ked bol mensi lego a pod. nikdy nemal v kazdej domacnosti pod stromcekom desat darcekov. Inak je uz dospely a vies, co si ceni najviac? Nie to, ze dostal od babky bicykel, ale to, ze chodil s nou aj s dedkom na hriby, ze sme boli spolu s nimi na dovolenke, ze sme spolu opekali.
@nikolka1986 aj ja som teta 10tim deťom.od dospelých po úplne bábätká.. a nikdy by som si nedovolila robiť niečo s čím moje švagrine alebo sestry či brat nesúhlasili a nepretlacala som im svoj pohľad na život..
@nikolka1986 akože čo to má s pohľadom na život? Keď by mi raz povedala sestra že nechce aby som jej deťom kupovala 10darcekov lebo je to podľa jej úsudku veľa tak by som to rešpektovala a netvarila by som sa že su to moje peniaze a môžem si s nimi robiť čo chcem.. lebo sestra si svoje deti môže vychovávať ako chce, sú to jej deti.. tomu sa hovorí rešpektovanie blízkych..
@nikolka1986 su to tvoje peniaze a su urcene pre dieta, ale za to dieta a jeho vychovu je zodpovedny rodic. On urcuje, akym smerom svoje dieta povedie. A autorka temy uz po minule roky upozornila svagrinu, ze by bolo dobre redukovat pocet darcekov, ze to pre dieta nie je vhodne. Ako vidis, jej svagrinu to nezaujima. Ved sa s nou nemusi na Vianoce pohadat. Nech to poberie vsetko, doma si dieta vyberie par a ostatne zanesu inym detom. Svagrinej napise, ze ju mrzi, ze nerespektuje to, o co ju ziadala a chape, ze za darceky dala peniaze, tak jej pripadalo nevhodne polovicu z nich strcit do pivnice, ze ich posunuli detom, ktore by mozno ziadny darcek nedostali
Ja myslím, že keď sa švagrinej narodí vlastne dieťa, tvojmu už nekúpi skoro nič.
Užívaj si, kým sa dá. Riešiš blbosti. Pokial 364 dni z roka dieťa vedieť k skromnosti a pokorne, nič sa nestane, ak dostane raz za rok na Vianoce viac darčekov. Moji sú už veľkí a dostávajú veľa a drahé darčeky, Vianoce nie sú iba o darčekoch, ale aj o nich. A napriek tomu si veci vážia, tešia sa z toho.
A kedysi im kupovali aj z rodiny, sle okolo 6-7 rokov, keď prestali veriť na Jeziska, sme toto úplne stopli a kupujeme len my a starí rodičia.
To je neuveritelne, na jednej strane sťažnosti, že rodina nekupuje, na druhej, že kupuje😂😂😂😂a vždy je autorikina rodina ta normálna a muzova sibla😂😂😂no moja zlata, problém ako sviňa, tvoje dieťa z toho bude mať výchovný sok a traumu do konca života. Bude matrialisticky zalozene a na Ježiška bude zvysoka kaslatJa by som to riešila s psychiatrom, psychológom a terapeutom, dodrbala muža, že ma sibnutu rodinu a na záver sa ozrala bio vinom👋👋👋pardon, ale musela som.
@maciatkolulu nemyslím ze bude mať šok 🙂 a nepijem 😔
Presne asi sa nič iné robiť nedá..
ja mám troch súrodencov, muž dve sestry a teda mamu.. keď sme ešte nemali nastavené pravidlá tak každý rád kúpil kvantum veci - čiže jednému môjmu dieťaťu kúpil každý napr.3darceky - čiže 6x3ks - 18veci, plus tie od nás.. keď si predstavím že by to tak stále fungovalo u nás tak by to bolo napr. 3detix18 darčekov = 54ks hračiek
(našťastie už sme dohodnutí že kupuje každý 1ks deťom navzájom okrem babky to už každý rešpektuje a to predtým niektorí kupovali aj viac ako 3ks)
Naozaj si neviem predstaviť že toto sa niekomu zdá v pohode - ja to samozrejme akceptujem AK to niekto tak chce, ALE ak nie tak potom to druhá strana proste ma chapat..
a najviac ma zosmutnelo keď mi svokra raz povedala že môžem kúpiť ja menej, čo ma zamrzelo rovnako pretoze aj ja rada svoje deti oddaruvavam, prečo sa mám o ten pocit ukrátiť lebo ona moje želanie nerešpektuje...
(ja deťom kupujem každému 4ks darčekov na Vianoce.. jeden veľký nimi vytúžený a tri menšie ako sú knižky a malé hračky, už to je kvantum veci u nas)
A taktiež keď si predstavím, že by som mala.kazde Vianoce tých 10deti v rodine okrem mojich obdarovať napr. Ďalšími 3darcekmi na hlavu, tak dávno skrachujeme..
áno, Vianoce sú aj o darcekoch, ja s tým súhlasím.. ALE nie sú o tom mať plný dom haraburd každý december.. nie je to ekonomické a ani ekologicke.. a v neposlednom rade to len deti smeruje k tomu že maju dojem že množstvom veci si preukazujeme lásku.. ak to niekto vidí opačne, je to jeho rozhodnutie a právo.. ale moje právo tak isto je aby môj pohľad na svet bol akceptovaný okolim a nebude má podkopávať.. pretože podkopávana sa cítim vždy keď deti dostanú haldy zbytočnosti..
@jana_eyre_2 keď je tých neteri a synovcov v rodine viac, počet darčekov sa prirodzene začne znižovať..,
Ja mám len 2 deti a viem, ako to bolo, keď bola dcéra sama, prvé vnúča, aké množstvo dostávala nielen na Vianoce, ale aj počas roka. A keď sa narodil syn, tak sa to už “delí” zo strany starých rodičov. A ako rastu, dostávajú postupne menej od starých rodičov (mojich rodičov, svokrovci im vždy dali len peniaze) a od nás akosi viac...
Tento tok bude veľa, nedá sa cestovať, nebudú lyžovačky, tak dostanú aspoň darčeky.
A vždy si poviem, že dostanú len 2-3 dary, ale začnem kupovať v septembri a do Vianoc sa toho akosi nazbiera 🤣🤣🤣 ale sú to praktické a kvalitne veci, nie haraburdy.
@hettinka tých 10 neteri a synovcov mám v rodine od 27rokov do 1roka...takže u nás to tak nefungovalo, znižovať sa to začalo až keď som o to žiadala v rodine, niektorí sa jemne urazili ale akceptovali čo som bola fakt rada.. len teda babka to moc nepocuvala a zmenila to až keď šla na dôchodok, lebo príjem sa jej znizil.. ale vrátila sa do práce a keď vidím že celú svoju výplatu pomaly dá do darčekov tak mi je to jednoducho proti srsti..
muž vraví že možno tým trocha kompenzuje čas čo s našimi deťmi nie je.. ale ona tak rada kúpi aj vnukom od dcér.. ona tak ukazuje lásku, mne to je jasné.. ale tiez tam niekde musí byť strop a akceptovanie nás ako rodičov...
Inak aj my tento rok sme každému kúpili obrovské lego, čo ešte nikdy nedostali, veľmi sa teším lebo viem že ich to moc poteší keďže potom túžili už dlho.. ale množstvo darcekov sme neprekročili, deti už aj tak písali listy Ježiškovi, že napísali len 4ks 😅
@jana_eyre_2 hm, u nás už starí rodičia kupia len 1-2 veci (aj to si dajú poradiť, alebo ja kúpim a oni zaplatia) a dajú radšej k darčeku ešte nejaké peniaze. Vidia, že deti majú nákladné koníčky, potrebuju všeličo do školy, tak im radšej dajú € už posledných pár rokov. Dcéra zo vždy oploeskala na výpredaje, mladší na skipasy. Tento rok to asi neminú.., ale dcéra si kupovala drahy počítač, tak si vráti na účet a syn vyrástol enormne a potrebuje oblečenie, čo si musí ale vyskúšať. Tak pôjdeme na nákupy po lockdowne
A so svagrovcami a krstnými sme kupovanie darčekov stopli úplne. Decka vyrástli, už to bola viac starosť, ako radosť. Radšej každý kúpime svojim to, čo potrebuju. Notmalne sme sa dohodli, nikto sa neurazil.