Výška svadobného daru
Chcela by som sa s vami poradit, kolko € by sme mali dat ako svadobny dar surodencovi. (Su iba dvaja, brat sestre). Chceli by sme byt stedrejsi, kedze su mladi, zadlzili sa hypom na dom, este donho treba vrazat, chcu deti, platy maju take priemerne... Dar nechcu, ani kvety, takze dame iba €. My mame slusny prijem (co vedia), ale su to odmakane peniaze. Sme 2+ rocne dieta. Rozmyslali sme nad 500€, co myslite - pri tych dnesnych cenach?
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-slavnosti-a-darceky/kolko-eur-davate-na-svadbu/
Tolko sa davalo pred rokom... teraz je 500 malo?
@raja95 ci chybalo hm ako zarobi muz 3500, tych 1000 pojde hypo sipo smetie benzin daco.. keby zajtra prisiel o robotu, neumrieme, ale nepoviem, ze uz aj my neuvazujeme, co jak rozumnejsie nakupit, ze nepozeram kde su lacnejsie plienky mlieko.. a hlavne, namaka sa na nich.
Tiež som dala sestre do daru 500 eur plus som jej na vlastné náklady robila celú svadobnú výzdobu
@eff007 asi je to ako vyssie napisali, neurazi, ale nie je to stedre... Ja ti neviem, minule sme sa bavili o daniach, z debaty im vyslo, ze manzel zaraba "tazke" tisice, tak ci na to tiez nebudu tak pozerat, ze sme dali "len"..
Podľa mňa je 500 eur dosť. My sme dostali väčšinou 100 alebo 200 eur (iba od rodičov viac). 🙂
Ja som sa vydávala pred tromi rokmi a od mojej sestry sme dostali 150€ od manželovho brata 130€. Od mojich krstných sme dostali 1000€ a to sa nám zdalo veľa a nechceli sme to prijať. Nerobili sme svadbu kvôli tomu aby sme na tom zarobili.
@paulinkad 1000 ani nezarobia, teda mozno nastavajuci, ale ona ako predavacka asi urcite nie, myslim, ze dokopy by mohli mat nieco pod 2 mesacne. Odo mna slo, ze dajme im viac, muzovi to je jedno, ale ked som povedala ze dam svoj rodicak a on nech dolozi (myslela som, ze do 500, on si myslel, ze tolko co rodicak 2x, teda 800), tak uz potahoval nosom, ze to je vela. Ako dar, ano, vela, ale ako pisem, bavili sme sa, ze by sme im chceli pomoct, kupili si barabiznu z ktorej robia dom, to je neskutocny pozierac penazi.
500 eur je naozaj stedra suma,na vychodne Slovensko obzvlast.Neblaznite.To su nejake preteky ze kto da viac aby sa nepovedalo?To ze tu niekto hecuje 1000 eurami mi pride az nevhodne.Pred 11 rokmi sme dostavali 100 max 200 eur,aj od surodencov.Nikto necakal ze mi budu platit byvanie,my uz vonkoncom nie.
Keď sa ti 500€ nezdá štedrých, 1000€ už veľa z rodinného rozpočtu, tak niečo medzi 700 alebo 800€
@maminkadeticiek áno ale pred 11 rokmi bolo 200 eur niečo úplne iné ako teraz, čo to je vôbec za porovnávanie, moja mama v 1950 dostala 10eur 😂
@laurita285 Ja to neporovnavam v takomto zmysle.Tvrdi,ze 500 eur je aj dnes velmi slusny oeniaz a nevidim dovod niekomu davat 1000 eur obzvlast ak aj autorka tvrdi ze aj 800 eur sa jej muzovi zdalo prilis.
@maminkadeticiek keď sa rozprávame o " štedrom dare pre súrodenca" tak to 500 eur jednoducho nie je. Je to primeraný dar pre súrodenca, štedrým určite nie.
,, Štedrý je ten čo rád a VEĽA dáva" a teda 500 určite veľa nie je kedže približne stovka sú len náklady na tých dvoch hostí.
Sesternici som dávala 100€ pripevnené stužkou na fľaši a kvety. Ak na to máte a nebude vám chýbať tak súrodencovi kľudne 500€
Podľa mňa je 500eur úplne v poriadku
Podla mna je 500€ ok. Minuly rok sa zenil moj brat a davali sme 300€ s tym, ze sme si ubytovanie hradili sami - tiez 300€ (byvame od nich 450km). Brat s tym suhlasil. Tento rok sa vydava sestra a mam v plane to iste. Sestra je s tym tiez ok.
Ja sa ti divim ze sa nechas ovplyvnit. Je to vasa vec, nemate len príjem ale aj vydavky.
Aby tu zeny na opatrovatelskom prispevku strielali stovkami hore- dole, tak to je typicky konik 🤦
Vsimla som si ze kopec ludi nema zvladnute zakladne veci ako napriklad vlastne vysporiadane byvanie, byvaju v domoch so siestimi majitelmi, nemaju opravene alebo kompletne zuby, nikam nechodia ale budu sa producirovat vo fejkovych znackach a tvarit sa ako pani sveta a rozdavat po svadbach tisice.
@laurita285 Tak ja neviem, ale mne sa zdá 500 e mimoriadne štedrý dar. Tu na východe je to pre niekoho takmer mesačný plat.

@merrysa neviem popravde, my by sme aj dali tych 1000€, ale je to dost penazi. Manzel zarobi, ale odmaka si ich. Mame dieta, ja rodicak, vydavky su. Pri 500€ sme si povedali, ze ok, my sme dostavali po 100,200... Ale vcera sme boli na nas bezny nakup s kuponmi v tescu, ok, nakupili sme aj somariny, ale aj beznu spotrebu a platili sme 200€, tak ma to zarazilo, ze jednak taku sumu sme este nemali a ze ci tych 500€ dnes este je peniaz...