icon

Zaplatili by ste si obed na rodinnej oslave sami?

Včera o 14:34

Ahojte,

pozvali nás na slávnostný obed pri príležitosti jubilea /80 rokov/, ale s tým, že každý si svoje jedlo zaplatí sám. Išli by ste?

Nechodievame na oslavy, boli sme na svadbe, na prijímaní, ale teda takto ešte nie.
Je to bežné? Alebo nejaká novinka? 🙂

anonym_23ca4a
Včera o 16:16

@anonym_autor tak ak ma oslavu svokra a surodenci su 3, a ma to byt ako prekvapenie pre nu, tak normalne je, ze sa poskladaju vsetci 3 na utratu v restauracii. jeden z nich zaplati a zvysni 2 mu daju po 1/3 z celkovej sumy. pochybujem ze restauracia to dovoli blokovat na 3 samostatne casti, pretoze oni to maju nahodene v systeme ako 1 akciu. uplne odveci a trapne mi pride aby kazdy pozvany host platil za seba. a znova, restauracia musi byt o tom vopred upovdomena, ze kazdy by chcel platit za seba a musi s tym suhlasit. dalsia vec, budete mat vsetci rovnake jedlo alebo svedske stoly alebo si teda kazdy sam objedna co chce? kolko ludi je pozvanych? ak ste to len vy ako 3 surodenci s rodinami, tak sa lahko prerozdelia naklady. ak pozyvate aj nejake tety, strykov, sesternice, tak naozaj trapne by bolo im povedat, ze si maju za seba zaplatit. a ak by ste to takto chceli, odporucam dopredu im to oznamit, lebo s tymto asi tazko niekto pocita, ak je pozvany na oslavu, ze si ma za seba zaplatit. to neni posedenie s kamosmi ze ideme ako partia a kazdy za seba plati. to by aj mohli odmietnut prist. uz tu bol taky prispevok, ze pozvali na svadbu a ked chceli hostia odist, tak zenich vstal a zahlasil, ze kazdy si ma svoju utratu zaplatit. tak toto mega trapas storocia, najmä, ak hostia doniesli peniaze v obalke ako dar. odpoerucam sa tomuto vyhnut.

anonym_a16810
Včera o 16:18
@anonym_autor

@januska12323 Švagrovci to takto naplánovali. Ešte to nie je úplne dohodnuté, asi by to takto bolo najlepšie.

@anonym_autor Podla mna ste sa mali dohodnut a oslavu zaplatit vy deti a nenechat to na staru pani.

anonym_f7d565
Včera o 16:20

@anonym_autor tvoj chlap a švagrovci trú až tak biedu že si nemôžu zaplatiť matke 80nícke, ktora ich vychovala jednu oslavu. Predpokladam, že nie je pozvaných 10O osôb

anonym_53f969
Včera o 16:52

@anonym_autor nie(!), ked niekto pozyva ma aj platit pretoze automaticky dostane dar, dobra nenazranost, vraj pridte, pohostite sa ale ucty si za seba zacvakajte, taku mi nehrali.

anonym_320c1d
Včera o 17:01

Ja by som ani nechcela aby 80 roční platili niečo za mňa

anonym_4f4aad
Včera o 17:06
@anonym_53f969

@anonym_autor nie(!), ked niekto pozyva ma aj platit pretoze automaticky dostane dar, dobra nenazranost, vraj pridte, pohostite sa ale ucty si za seba zacvakajte, taku mi nehrali.

@anonym_53f969 zrejme sa deti dohodli, že oslávia 80te narodeniny svojej matky v reštaurácii len autorka-švagriná má s tým problém, lebo očakáva, že jej rodine zaplatí obed 80ročná svokra. Autorka sa môže ísť hanbiť do kúta a ty s ňou za trápny príspevok.

zuzanka.zuzu
Včera o 17:07
@anonym_53f969

@anonym_53f969 nenazranosť u niekoho kto ti vymieňal zasrané plienky? tiež by si sa tak zachovala ku svojej mame? tak dúfam že svoje deti vychováš lepšie a tebe na 80 dajú aspoň pohár vody 😉

anonym_4ec169
Včera o 17:14

Urobili sme sestre "prekvapenie" oslavu...zaplatili sme to my, dve sestry a mamina...
Mne to príde trocha zvláštne... pozvať ľudí...a nech si platia...asi by som to takýmto štýlom radšej neorganizovala...
Aj tá oslávenkyňa sa môže cítiť kus trápne keď bude vidieť že si "pozvaný" ľudia platia za seba...

To už radšej dohodnutý guláš na záhrade, alebo chlebíček a prisecco v obývačke.

anonym_4ec169
Včera o 17:18

"pozvaní" 🫣
"prosecco"

Oprava pre potomkov Ľudovíta Štúra 🙃

anonym_0330ac
Včera o 17:18
@anonym_autor

@haley7897 Manželova mama. Ono - ak som to pochopila správne, je to pre ňu prekvapenie, teda aby ona nemala náklady.

@anonym_autor ak je to takto že aby nemala náklady tak sa dohodnúť aj na tom že objednať zákusky a rozdeliť medzi deti plus malú tortu . A objednáte si čo chcete a zaplatíte za seba .

eeffka
Včera o 17:20
@anonym_autor

@denisa_deniska Mňa celkovo zaujímalo, či sa to takto robí, bez ohľadu na to, o koho ide.

@anonym_autor no tqkto sa to nerobi qle chqpem princip, moja mama by si to zaplatila aj keby sa mala pohadat v restike ale zasa sa jej v daroch v podstate na to vyskladame, ved viem aky ma dochodok.

nominativ
Včera o 17:26

Veď sa normálne vyskladajte (teda minimálne najbližšia rodina, čo ste), snáď nebudete mať v reštaurácii 10 účtov. Plus nejaká torta, koláče, syrové nite na stôl rozrátať medzi všetkých... A babke už stačí len kytica - určite ju poteší oslava samotná.

beata_k
Včera o 17:30

@anonym_autor Bolo by mi blbe aby mi obed platil 80-rocny dochodca, teda oslavenec. Ano, zaplatila by som si obed.

maryetta
Včera o 17:32

Pozri. Ono mozte ist na oslavu s tym ze date nejake € do obalky. Takto nedas peniaze dar ale zaplatis obed. Dolezite ze budete spolu nie?

lienka.7
Včera o 17:37

@anonym_autor keď ma niekto pozve, chápem tomu tak, že som hosťom a platí teda oslávenec... ci uz je iná doba?

prasiatko30
Včera o 17:39
@lienka.7

@anonym_autor keď ma niekto pozve, chápem tomu tak, že som hosťom a platí teda oslávenec... ci uz je iná doba?

@lienka.7 aj ked oslavencovi robia oslavu ako prekvapenie? To by ma teda asi naozaj prekvapili, kebyze mi zorganizuju deti oslavu pre 30 a este by som ju mala zacvakat. By som bola od stastia bez seba 😂😂😂😂😂

anonym_b1b95d
Včera o 17:55

Aj keby oslavu zorganizovala moja babka, tak by som sa poskladala. Keď mala 80tku,skladali sme sa všetci podľa možnosti. Aj vnuci. Predpokladam, že to preplatilo oslavu a išla aj na pobyt. Ešte sme jej robili aj darček, kvety,torty. Ja vám neviem, ale riešiť toto pri človeku, čo oslavuje 80?

lienka.7
Včera o 18:08
@prasiatko30

@lienka.7 aj ked oslavencovi robia oslavu ako prekvapenie? To by ma teda asi naozaj prekvapili, kebyze mi zorganizuju deti oslavu pre 30 a este by som ju mala zacvakat. By som bola od stastia bez seba 😂😂😂😂😂

@prasiatko30 autorka je asi rovnako prekvapená ako bude oslávenec. Keby s tým nemala problém, tak asi sa nepyta. Cize mam ísť na oslavu, kde si mam zaplatit jedlo a este doniesť aj darček? Alebo ako? Ti, ktorí si toto vymysleli, nech sa paci, nech sa teda zložia a zaplatia to.
Kks, na svadbe si mam platiť jedlo, aby mladomanželia náhodou neboli skodni, na oslave si mam platiť jedlo, aby oslávenec nebol skodny. Akoze fasa tento svet. Keď budem nabudúce robiť deťom oslavu, tak kamošom poviem, že nech si so sebou prinesú dvacku. Vsak co, mam byt skodna? Chorý toto svet.

biba_18
Včera o 18:10
@lienka.7

@prasiatko30 autorka je asi rovnako prekvapená ako bude oslávenec. Keby s tým nemala problém, tak asi sa nepyta. Cize mam ísť na oslavu, kde si mam zaplatit jedlo a este doniesť aj darček? Alebo ako? Ti, ktorí si toto vymysleli, nech sa paci, nech sa teda zložia a zaplatia to.
Kks, na svadbe si mam platiť jedlo, aby mladomanželia náhodou neboli skodni, na oslave si mam platiť jedlo, aby oslávenec nebol skodny. Akoze fasa tento svet. Keď budem nabudúce robiť deťom oslavu, tak kamošom poviem, že nech si so sebou prinesú dvacku. Vsak co, mam byt skodna? Chorý toto svet.

@lienka.7 ale oni robia oslavu - a dajú jej ju ako darček… nie že babka robí oslavu…
a to je naozaj taký problém dať 80-ročnej žene, matke manžela, 100-150€ k narodeninám za celú synovu rodinu?

zuzuliatko18
Včera o 18:18

Moj dedko tento.rok oslavuje okruhle narodeniny a jeho deti (moja.mama a surodenci) sa uz bavili, ci by oslavu nezorganizovali a nezaplatili. Urcite by som v takomto pripade sa pytala, ci mozem prispiet. A dedkovi SA AJ tak vsetci na nejaky darcek poskladame. Babka s dedkom maju uz svoj vek, netreba ich tym zatazovat. A pointa je predsa, aby sme SA vsetci stretli. Je Nas Vela, uz AJ my ako vnucata mame svoje deti, takze organizacia ani Cena nie je uplne lahka.

anonym_dd8d7d
Včera o 18:20
@anonym_23ca4a

@anonym_autor tak ak ma oslavu svokra a surodenci su 3, a ma to byt ako prekvapenie pre nu, tak normalne je, ze sa poskladaju vsetci 3 na utratu v restauracii. jeden z nich zaplati a zvysni 2 mu daju po 1/3 z celkovej sumy. pochybujem ze restauracia to dovoli blokovat na 3 samostatne casti, pretoze oni to maju nahodene v systeme ako 1 akciu. uplne odveci a trapne mi pride aby kazdy pozvany host platil za seba. a znova, restauracia musi byt o tom vopred upovdomena, ze kazdy by chcel platit za seba a musi s tym suhlasit. dalsia vec, budete mat vsetci rovnake jedlo alebo svedske stoly alebo si teda kazdy sam objedna co chce? kolko ludi je pozvanych? ak ste to len vy ako 3 surodenci s rodinami, tak sa lahko prerozdelia naklady. ak pozyvate aj nejake tety, strykov, sesternice, tak naozaj trapne by bolo im povedat, ze si maju za seba zaplatit. a ak by ste to takto chceli, odporucam dopredu im to oznamit, lebo s tymto asi tazko niekto pocita, ak je pozvany na oslavu, ze si ma za seba zaplatit. to neni posedenie s kamosmi ze ideme ako partia a kazdy za seba plati. to by aj mohli odmietnut prist. uz tu bol taky prispevok, ze pozvali na svadbu a ked chceli hostia odist, tak zenich vstal a zahlasil, ze kazdy si ma svoju utratu zaplatit. tak toto mega trapas storocia, najmä, ak hostia doniesli peniaze v obalke ako dar. odpoerucam sa tomuto vyhnut.

@anonym_23ca4a sa mi zdá, že už tu raz bola téma, ze bola nejaká oslava a teda na konci, po jedle sa dozvedeli, že si majú účet zaplatiť sami za seba. Jedlo objednane dopredu, len teda im zabudli oznámiť, že za seba budú platiť sami

lienka.7
Včera o 18:25
@biba_18

@lienka.7 ale oni robia oslavu - a dajú jej ju ako darček… nie že babka robí oslavu…
a to je naozaj taký problém dať 80-ročnej žene, matke manžela, 100-150€ k narodeninám za celú synovu rodinu?

@biba_18 nie, nie je to problém. Ide o princíp. Potom to nevolam oslava a ja nie som host. A podstatná vec, asi by s tým mali súhlasiť všetci. Nie, ze niekto si niečo vymysli a keď náhodou je niekto proti, tak je čiernou ovcou.
Silno mi to pripomína aktívne matky s darčekmi pre učiteľov za celú triedu. Ktoré samozrejme odovzdajú ony, len zložiť sa ma cela trieda.

lilke
Včera o 18:30
@lienka.7

@lienka.7 chápem to tak, že oslavu chce aj autorkin muž, on spolu so súrodencami je ochotný prekvapenie platiť. No autorke sa nepáči, že z ich rodinného rozpočtu pôjdu €, ona by radšej, nech to cvaka hocikto iný mimo nich.

biba_18
Včera o 18:31
@lienka.7

@biba_18 nie, nie je to problém. Ide o princíp. Potom to nevolam oslava a ja nie som host. A podstatná vec, asi by s tým mali súhlasiť všetci. Nie, ze niekto si niečo vymysli a keď náhodou je niekto proti, tak je čiernou ovcou.
Silno mi to pripomína aktívne matky s darčekmi pre učiteľov za celú triedu. Ktoré samozrejme odovzdajú ony, len zložiť sa ma cela trieda.

@lienka.7 to že je hosť tvrdí autorka - a neskôr to už vysvetlila, že to vymysleli deti starej pani… muž autorky je dieťa oslávenkyne - kto by to teda mal platiť? aby to bol darček??

prasiatko30
Včera o 18:33
@lienka.7

@lienka.7 sorry ale vobec nemas pravdu. Oslavenkynine deti sa dohaduju ci jej zorganizuju oslavu - prekvapenie k jej nadehrnemu jubileu - predstav si, ze vo vela rodinach je naozaj normalne zorganizovat taketo prekvapenie. A na zaplateni sa podielaju vsetci ti co to zorganizovali. Samozrejme ak to nechcu zorganizovat ako nejaky vidlaci a pri ukonceni oslavy budu ziadat pritomnych aby si kazdy zaplatil sam. To normalne a slusne a pekne, je zorganizovat taketo posedenie, dohodnut sa a zaplatit to medzi detmi oslavenkyne. Zakladatelka je nevesta, cize jej manzel je syn oslavenkyne a sa priamo podiela na organizovani oslavy. Naozaj na tom nevidim nic strasne ani do neba volajuce.
Jediny problem, perdon, dva problemy su
1. Je to svokra
2. Vymysleli to svagrovci

biba_18
Včera o 18:34
@lienka.7

@lienka.7 tak ti poviem - my sme boli 2 deti - a celú oslavu som mame zaplatila ja, od brata som nemohla pýtať a ani mi nenapadlo ho tam nevolať - ale ak by mohol, dal by mi tie peniaze. prepána, veď je to mama!

prasiatko30
Včera o 18:36
@lienka.7

@lienka.7 a samozrejme, ze to oslava je. Ako to chces volat aby to vyznelo skaredo voci svokre? Je to oslava narodenin matky, ktoru jej tajne pripravuju jej deti co k tomu este viac potrebujes?

tilly
Včera o 18:39

Ak som dobre pochopila, je to 80tka tvojej svokry.
Prečo jej tú oslavu nezorganizuje a nezaplatí tvoj muž so súrodencami?
Je fakt trápne niekoho pozývať a nechať ho niečo platiť.

anonym_a12be5
Včera o 18:41

manzel a jeho 2 bratia zaplatili rodiinu oslavu svokre, bolo nas 14, nevidim na tom nic zle, a aj darcek skazdy doniesol.

sisska96
Včera o 18:41

No nevidím v tom nič zvláštne. Napríklad mužovej babke zorganizovali oslavu, tak že skladali peniaze na donášku a priniesli obed domov ku ním a tam se oslávili.