icon

Zaplatili by ste si obed na rodinnej oslave sami?

Včera o 14:34

Ahojte,

pozvali nás na slávnostný obed pri príležitosti jubilea /80 rokov/, ale s tým, že každý si svoje jedlo zaplatí sám. Išli by ste?

Nechodievame na oslavy, boli sme na svadbe, na prijímaní, ale teda takto ešte nie.
Je to bežné? Alebo nejaká novinka? 🙂

bielasovicka
Včera o 18:42

@anonym_autor áno, zaplatila by som, keďže je to 80 ročná svokra, a píšeš ze to bude aj tak len slávnostný obed. Takže to nebude žiadne mecheche do rána. Patrilo by sa aby to deti zacvakali, ako prekvapko pre starú pani. Môj názor.

mondolina
Včera o 18:43

pravdaže by som svojej matke zaplatila oslavu.

tilly
Včera o 18:44
@lilke

@lienka.7 chápem to tak, že oslavu chce aj autorkin muž, on spolu so súrodencami je ochotný prekvapenie platiť. No autorke sa nepáči, že z ich rodinného rozpočtu pôjdu €, ona by radšej, nech to cvaka hocikto iný mimo nich.

@lilke smutné

biba_18
Včera o 18:47
@tilly

Ak som dobre pochopila, je to 80tka tvojej svokry.
Prečo jej tú oslavu nezorganizuje a nezaplatí tvoj muž so súrodencami?
Je fakt trápne niekoho pozývať a nechať ho niečo platiť.

@tilly ale veď tak to bude - oslavu platia deti a autorke sa to asi nepáči…

tilly
Včera o 18:52
@biba_18

@tilly ale veď tak to bude - oslavu platia deti a autorke sa to asi nepáči…

@biba_18 v niektorých rodinách sú strašné vzťahy. Keď si predstavím, že niektoré z mojich detí bude mať ženu, ktorá bude takáto... smutno mi je

anonym_f3074d
Včera o 18:57

Je to dobre vymyslené. Prečo by stará pani mala platiť niekomu kto sa príde ožrať na jej oslavu? Hlavne nech si to každý zaplatí sám. A jej deti, to tiež nemusia platiť. Len zorganizovali takto oslavu, aby stará pani mala radosť. Kto má pani rád, tak aj rád na takú oslavu príde a prinesie i darček. Prečo všetko prepočítavaš autorka? A čuduješ sa...

anonym_423812
Včera o 19:16

To čo je za otázku že išli by ste? Veď sa jedná o mužovu mamu. Mali by celú oslavu zaplatiť jej deti. A nie len ich vlastný obed ale aj ostatných hostí. Veď jej deti sú vo veku kedy zarábajú. A k tomu kúpiť aj darček

minutka
Včera o 19:20

Kedze ide o blizku osobu, celu oslavu by som zaplatila spolu so surodencami. Pekne prekvapenie pre mamu. Mala by mily darcek, stretnutie rodiny

blackcat8885
Včera o 19:24

Ak to ma byť ako prekvapenie tak áno zaplatila.

viera27
Včera o 19:28

Jasne, vsak vyborny napad. Oslavi sa jej jubileum a nemusi nic riesit. Mas skvelych svagrovcov.

margotka17
Včera o 19:28
@anonym_autor

@haley7897 Manželova mama. Ono - ak som to pochopila správne, je to pre ňu prekvapenie, teda aby ona nemala náklady.

@anonym_autor čiže svokra ak správne chápem áno? Svokre by som išla, jasne že áno. Zrejme ako sa poznám, by som aj niečo upiekla. Teda tej mojej som piekla, kým ešte žila. Vôbec by ma netrápilo, že naše jedlo by sme si zaplatili. Moja svokra mala nízky dôchodok a myslím si, že väčšina babky majú cca rovnaké výšky príjmu.

anonym_24f41e
Včera o 19:37

Moja mamka bude mať v lete 70. Viem, že chystá oslavu v reštaurácii, radila sa so mnou, koho pozvať. S bratom sme sa dohodli, že jej upečiem tortu, on kúpi kvety do záhonov a do obálky jej dáme peniaze na oslavu. Samozrejme o tom nevie. Môj manžel s tým nemá žiadny problém, ani na sekundu nezaváhal. My našim rodičom pomáhame úplne bežne. Takže áno, nielen že by som išla, ale by som jej na oslavu bez reptania prispela. Ty si to celé naformulovala dosť divne a mne je divné, že s tým máš problém a váhaš, či máš ísť. Aký názor má tvoj manžel? a čo si myslí o tom, že tebe to príde divné?

anonym_35ebd3
Včera o 19:58

Toto je zo serie nemam problem,urobim si.Pekne gesto od deti.Urcite by som do toho sla ci.uz pri mojich alebo manzelovych rodicoch.

marca12
Včera o 20:07

@anonym_autor To sa nemozu surodenci zlozit a zaplatit oslavu mame? Podla mna je trapne ziadat hosti,aby si zaplatili.

biba_18
Dnes o 03:13
@marca12

@anonym_autor To sa nemozu surodenci zlozit a zaplatit oslavu mame? Podla mna je trapne ziadat hosti,aby si zaplatili.

@marca12 ty vnímaš kontext? ona je nevesta - manželka súrodenca - nie hosť…

anonym_e43556
Dnes o 04:30
@anonym_autor

@denisa_deniska Mňa celkovo zaujímalo, či sa to takto robí, bez ohľadu na to, o koho ide.

@anonym_autor to je jedno, či sa to takto robí, nie? Za mňa v pohode, pre malomestiaka nie v pohode a bude ohovárať ešte rok po ...bez ohľadu na to, aký bol dôvod na takéto riesenie.

lienka.7
Dnes o 05:19
@lilke

@lienka.7 chápem to tak, že oslavu chce aj autorkin muž, on spolu so súrodencami je ochotný prekvapenie platiť. No autorke sa nepáči, že z ich rodinného rozpočtu pôjdu €, ona by radšej, nech to cvaka hocikto iný mimo nich.

@lilke je to možné, to si už musia vyriešiť v rodine. Nepoznáme všetky okolnosti

anonym_6cc319
Dnes o 05:33

Podla toho ci mi na tej osobe zalezi ci nie. My sme platili cele posedenie tete na 60tku, lebo nema peniaze. Tak no ako inak by to oslavila. Asi sa ten 80tnik netopi v zlate, ked to je takto.

anonym_1ed409
Dnes o 05:59

Ak robím pre oslávenca oslavu ako prekvapenie, financujem to sama, prípadne s rodinou, deťmi oslávenca. Pozývam len toľko ľudí, koľkých zvládnem finančne zastrešiť. Ak mám totiž pozvať sesternicu tetky Blažky a jej osem detí, ktoré som nikdy nevidela, kašlem na veľkú oslavu. Tiež by mi hanba nedovolila žiadať od hostí, ktorých som pozvala, aby si všetku útratu platili sami. Ak na niečo nemám, nerobím to. Ty však nie si len hosť, si jedna z ľudí, ktorí oslavu organizujú a to je rozdiel. Na oslavu pre blízkeho člena rodiny by som sa zložila, ale od hostí by som finančnú spoluúčasť nechcela.

anonym_e43556
Dnes o 06:16
@lienka.7

@biba_18 nie, nie je to problém. Ide o princíp. Potom to nevolam oslava a ja nie som host. A podstatná vec, asi by s tým mali súhlasiť všetci. Nie, ze niekto si niečo vymysli a keď náhodou je niekto proti, tak je čiernou ovcou.
Silno mi to pripomína aktívne matky s darčekmi pre učiteľov za celú triedu. Ktoré samozrejme odovzdajú ony, len zložiť sa ma cela trieda.

@lienka.7 ale autorka nikde nepíše, že to má byť prekvapenie aj pre hostí. Teda aspoň predpokladám, že im už pri pozvaní povedia, že je to prekvapenie pre oslávenca (ktorý možno na oslavu financie nemá) a teda zároveň aj darček pre neho - takže si zaplatia utratu za seba. Bude oslava, rodina sa stretne, za mňa úplne v pohode. Ale ak je niekto zošnurovaný zvykmi, tradíciami ( kto to kedy videl, aby si hosť platil...) tak chápem, že to vyznieva škandalózne.

oskvarka
Dnes o 06:17
@anonym_autor

@haley7897 Manželova mama. Ono - ak som to pochopila správne, je to pre ňu prekvapenie, teda aby ona nemala náklady.

@anonym_autor ja si myslím že to je úplne v pohode ak viete do čoho idete a aká je cena v tej reštike a zdá sa vám to ok a hlavne je to blízka rodina ... Ja soms a stretla aj s tým že nepovedali a potom chceli že nech zaplatíš ..to mi.pride divné takto je to ok...na rovinu vysvetlené. Ja som sa stretla už aj s tým ale v Nemecku že pozývala mama na spoločnú dovolenku rodiny deti tiež pri príležitosti nejakého jubilea a každá rodina si ale platila sama . Vždy je to o dohode ak sa niečo dohodne dopredu nevidím na Tom nič divné a tiež nič divné nevidím na tom.prisposobitnpotom hodnotu daru že kúpiť lacnejší ak sa útrata zdá vysoká. Osobne nemám rada skatulkovanie čo sa ako robí a sa ako nerobí...🌹.

lienka.7
Dnes o 07:14
@anonym_e43556

@lienka.7 ale autorka nikde nepíše, že to má byť prekvapenie aj pre hostí. Teda aspoň predpokladám, že im už pri pozvaní povedia, že je to prekvapenie pre oslávenca (ktorý možno na oslavu financie nemá) a teda zároveň aj darček pre neho - takže si zaplatia utratu za seba. Bude oslava, rodina sa stretne, za mňa úplne v pohode. Ale ak je niekto zošnurovaný zvykmi, tradíciami ( kto to kedy videl, aby si hosť platil...) tak chápem, že to vyznieva škandalózne.

@anonym_e43556 ja to chápem tak, ako som už napisala, pokial mam byt niekde pozvaná, tak potom je od veci aby som si niečo platila.
Zvyšok nevieme, takže je ťažko robit ci nerobiť nejaké zavery.

valikadzm
Dnes o 07:18
@anonym_autor

@denisa_deniska Mňa celkovo zaujímalo, či sa to takto robí, bez ohľadu na to, o koho ide.

@anonym_autor my sme takto robili svokrovi na 70desiatku. Platili sme aj im(svokrovi a svokre) . Brali sme to ako súčasť darčeka.

lienka.7
Dnes o 07:22
@biba_18

@lienka.7 tak ti poviem - my sme boli 2 deti - a celú oslavu som mame zaplatila ja, od brata som nemohla pýtať a ani mi nenapadlo ho tam nevolať - ale ak by mohol, dal by mi tie peniaze. prepána, veď je to mama!

@biba_18 opakovane tu píšem, ze nepoznáme všetky okolnosti. Nevieme počet ludi ani sumu. Všetci ste sa tu do nej iba pustili ze nechce platit oslavu svokre, pritom to tak vôbec nemusí byť.

anonym_dd8d7d
Dnes o 07:25
@oskvarka

@anonym_autor ja si myslím že to je úplne v pohode ak viete do čoho idete a aká je cena v tej reštike a zdá sa vám to ok a hlavne je to blízka rodina ... Ja soms a stretla aj s tým že nepovedali a potom chceli že nech zaplatíš ..to mi.pride divné takto je to ok...na rovinu vysvetlené. Ja som sa stretla už aj s tým ale v Nemecku že pozývala mama na spoločnú dovolenku rodiny deti tiež pri príležitosti nejakého jubilea a každá rodina si ale platila sama . Vždy je to o dohode ak sa niečo dohodne dopredu nevidím na Tom nič divné a tiež nič divné nevidím na tom.prisposobitnpotom hodnotu daru že kúpiť lacnejší ak sa útrata zdá vysoká. Osobne nemám rada skatulkovanie čo sa ako robí a sa ako nerobí...🌹.

@oskvarka pokial si mam niečo platiť, tak sa to nenazyva pozvaním.
To je ako by ti frajer povedal, ze pozývam ta do kina ale zaplat si ho sama. Cize nie, nepozyva ma. Pýta sa ma, či idem s nim do kina. A to je ten rozdiel

anonym_000923
Dnes o 07:26
@lienka.7

@anonym_e43556 ja to chápem tak, ako som už napisala, pokial mam byt niekde pozvaná, tak potom je od veci aby som si niečo platila.
Zvyšok nevieme, takže je ťažko robit ci nerobiť nejaké zavery.

@lienka.7 si nevies priznat ze trepes. zvysok vieme. autorka vysvetlila ze sa jedna o jej svokru a vymysleli to svagrovci. autorka nie je ziaden specialne pozvany host ktory by si mal platit ucast na oslave.

biba_18
Dnes o 07:28
@anonym_dd8d7d

@oskvarka pokial si mam niečo platiť, tak sa to nenazyva pozvaním.
To je ako by ti frajer povedal, ze pozývam ta do kina ale zaplat si ho sama. Cize nie, nepozyva ma. Pýta sa ma, či idem s nim do kina. A to je ten rozdiel

@anonym_dd8d7d to že bola autorka pozvaná napísala ona ... pochybujem že jej to bolo prezentované tak ako nám tu písala - že prídi, si vítaná, ale musíš si to zaplatíť ... je to nevesta, synova žena. takže určite nejde čisto o jej obed, ale o príspevok celej rodiny ...

biba_18
Dnes o 07:32
@lienka.7

@biba_18 opakovane tu píšem, ze nepoznáme všetky okolnosti. Nevieme počet ludi ani sumu. Všetci ste sa tu do nej iba pustili ze nechce platit oslavu svokre, pritom to tak vôbec nemusí byť.

@lienka.7 citujem: "Mňa celkovo zaujímalo, či sa to takto robí, bez ohľadu na to, o koho ide."
takže čo ju presne zaujíma čo myslíš? či je rozdiel či ma "pozve" na oslavu suseda alebo svokra? lebo to teda sakra je ...

zuzuliatko18
Dnes o 07:49

Autorka svoje prispevok formulovala dost nestastnym sposobom, ale z toho, co napisala vyplyva, ze oslavu riesia deti oslavenkyne a tym sposobom, ze SA na nu nejakym sposobom idu skladat. Na to jej ludia napisali, ze ano, takato forma je bezna a hlavne pri starsich ludoch to deti zvyknu robit. Moj nazor je, ze starsi ludia casto nepotrebuju nejake hmotne dary, ale najviac ich tesi, ked sa rodina stretne a spolu si posedia a na druhu stranu uz nemaju energiu ani financne prostriedky na to, aby nieco taketo organizovali.

moonlighting
Dnes o 07:53

Ak chcem mame spraviť takéto prekvapenie, zložíme sa na to so svojími súrodencami. Pozvem klasicky celú rodinu ako nás na oslavách býva, čiže cca 20 ľudí. Tým vyriešim dve veci - oslavu okrúhlych narodenín a zároveň darček pre mamu. Myslím že zorganizovanie, zaplatenie oslavy a stretnutie sa so svojimi blízkymi pri tejto príležitosti je veľmi milý darček.