Zvyky počas Štedrého dňa
Ahojte. Prvýkrát budeme s priateľom na Vianoce sami. Zaujímali by má vaše zvyky a tradície počas štedrého dňa. Určite budeme mať zemiakový šalát a rybu. Ale to je zatiaľ tak všetko. Tak šup šup, hádžte Vaše zvyky a tradície aj čo sa jedál týka. Rada by som sa inšpirovala .
Ďakujem 😘
Čo sa toho pôstu týka, ja viem tak, že na Štedrý deň sa dodržiava pôst, ale len do zotmenia (voľakedy to tak bolo, že deň končil západom slnka - teda, aspoň symbolicky). Preto sa aj štedrovečerná večera začína po východe prvej hviezdy. Ale netvrdím, že je to tak, len my to tak máme. Na večeru mávame kapustnicu, ale úplne v pohode a bez výčitiek aj s údeným mäsom a klobáskou. Potom máme kapra a zemiakový šalát. Viem, že niekde sa dodržiava pôst aj na večeru a neje sa mäso zvierat, ani hydiny. Napríklad aj moja starká to tak mala, ona mala veľmi rada mäso. Na štedrý deň sa celý deň postili, štedrá večera vôbec nebola štedrá, skôr skromná. Predtým, ako sa išlo na polnočnú, dala piecť mäsko a klobásky a keď sa po omši vrátili domov, už si mohli dať. 😂
No a tradície? My máme úplne skvelú tradíciu, že deň vopred varí môj muž kapustnicu, naporcuje a nasolí kapra, ja takisto v predstihu spravím zemiakový šalát. Potom máme štedrý deň už úplnú pohodičku, bez stresov a zhonu. Večer stačí vypražiť kapra, čo tiež tradične robí môj muž. ❤️
No a ešte, odkedy mi zomrel otec, chodíme pred večerou na cintorín, zapálime mu sviečky... 😥
Krizik da ocino všetkym zjeme oblatku s medom podakujeme za rok dame si peniaze pod obrus a nikto nemoze odist počas večere od stola ( nemuseli by sme sa tak o rok už stretnúť) jedlo: rezeň šalat ryby ( filé) kapustnica zemiaková kaša a na začiatku si dame za jeden a pomodlime sa a ešte prekrajujeme jablko no a nakoniec čakame kym všetci dojedia.
@evelin2daniels, máš aj recept na tu fazuľovu kašu? To by som rada vyskúšala...
My sme urobili doma Vianoce tak, ako si pamätáme z detstva.. keď som bola malá tak mama spojila zvyky z otcovej a svojej rodiny a ja to tiež dodrziavam, plus pribudlo cosi z mužovej rodiny..
Pred robením štedrovecerneho stola dáme do rohov stola peniaze pod obrus, hlava rodiny rozkroji jablko, každý si z neho dá kúsok aby sme boli zdraví.. potom nasledujú oplátky s medom a cesnakom, potom pupaky zaliate mliekom s makom a cukrom, potom Hubová polievka, potom kapustnica a nakoniec ryba (losos, keď som bola dieťa tak to bol kapor) so zemiakovým šalátom..
Cez deň zväčša nemáme nejaké zvyky, jedine čo je inak okrem toho že celý deň vytváram je, že majú v ten jediný deň v roku dovolene pozerať viac rozprávok..
@h2 aj my takto to varenie mame 😍 ja si len chlebíčky 24teho narobím, okolo 14-15 ale ideme všetci na prechádzku a keď prídeme všetci sa vyfesakujeme, umyjeme a ide sa večerať (predtým už aj stôl mam nachystaný, počas toho sa dokončuje, ohrieva co musí...) Si pamätám ako mama s natackami na hlave vyprazala a kto šiel okolo v uteráku a tak otočil... 😂A rehotala som sa na tom, keď sme sa presťahovali do domu a presne to iste sme robili... Polovička si viazala kravatu pri sporáku😂 no aspoň bude na co spomínať.
My sme sa s manzelom tiez dohodli nieco z mojej rodiny nieco z jeho😊takze u nas sa vsri kapustnica, salat ryba a rezen, opekance a klobaska s kapustou. Vsetko sa nachysta na stol lebo od stola nevstavame kym sa nenajeme😊prve dame pripitok aby sme sa takto aj o rok zisli spolu a prve davame oblatku s medom s cesnakom a potom tu klobasku s kapustou a potom uz klasika a este dodrziavame to ze zo vsetkeho co je na stole aspon ochutnat😊a este peniazky davame pod obrus😊😊
@obcanka123 ja tiež nemôžem kyslu velmi. Muž musí kapustu dobre vyžmýkať 😂😂 ale bez kapustnice si to neviem predstaviť.
U nás je oblatka ( rozdá muž každému) Potom pripitok, kapustnica, šalát s reznami/kacka a aj ryba. A zákusky.
Potom poriadok a darčeky 😊😁
Tak u nás sa post dodržiaval len do štedrovečernej večere. Potom sme sa pomodlili,zjedli oblátky s medom a večeralo sa. Bola to hubová polievka s juškou, pražené mäso, zemiakový šalát, ryba a rezne. Po večeri sa muselo odpratať všetko zo stola a upratat to aby sme mohli ísť pozrieť pod stromček čo nám Ježiško priniesol😊 A keď som sa vydala tak som do manželovej rodiny priniesla to pražené mäso a rezne😏 nebol vôbec proti tejto novej vianočnej maškrte.
@fadama ja ale nemôžem vôbec kyslú kapustu nech je akokoľvek vyžmýkana 🤷🏼♀️😭
@vroni ja to robievam tak od oka, približne takto: 1 hrnček strakatej fazule, 1,5 hrnčeka gulatozrnnej ryže ( aby vznikla kaša) 2-3 stredné zemiaky, 2 strúčiky cesnaku sušené slivky, soľ, cukor. Prípadne na začiatok môžete s menším množstvom Moja mama to varila všetko v jednom hrnci ale ja to tak neviem 😅 deň vopred namočenú fazuľu povaríme takmer do mäkka, potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme do zmäknutia. Trocha posolíme. Ryžu varím zvlášť takmer do mäkka, tiež trocha osolenu a potom ju pridám ku zvyšku. Pretlačíme cesnak, pridáme sušené slivky, ( podľa chuti, ja dávam viacej, slivky mi tam najviac chutia 😁) cukor podľa chuti a varíme kým sa neodparí prebytočná voda. Pre mňa to bola na začiatku hotová alchýmia ale časom som sa do toho dostala 😁
Ahojte ako robite lososa?
@evelin2daniels, to znie dobre, dik, vyskúšam 💗

@tyrkysova_kobyla ja mám práveže rada takú kapustnicu čo robia moji rodičia veľa veľa kapustovej vody vyvarenej s kapustou ale tej nie príliš veľa. Kapusty si dávam na tanier skôr pomenej ale veľa tej stavy kyslej.nemám rada veľa kapusty v tanieri, ešte si dám hríby a slivky