icon

Živý verzus umelý vianočný stromček

katrinka8
8. nov 2014

Čaute baby, viem, že do Vianoc sa zdá ďaleko, ale pomaly robím sama pre seba taký prieskum, lebo ako sa poznám pri 2 malých deďoch, nestihnem sa ani otočiť, a budú tu 😀 Dúfam, že Vás neotrávim touto "vianočnou diskusiou" na začiatku novembra 😔
Potrebovala by som poradiť ohľadne stromčeka. Totiž, synček bude mať na Vianoce 13 mesiacov, ako ho tak teraz pozorujem, asi stromček neostane bez povšimnutia 😀 Pri dcérke sme problém nemali, tú stromček síce v 1,5 roku zaujal, ale dala si povedať. No to bola staršia, toto vyzerá, že bude "iné kafe". Preto by ma zaujímalo, čo si myslíte o živom vianočnom stromčeku pri malých deťoch (dcérka má 4,5 roka, tak to by problém nebol). Túžim veľmi už viac rokov mať živý, nikdy sme nemali, len ako ozaj malé deti doma ešte, ale nepamätám si to, len z fotiek. Manžel tvrdí, že pri takom malom babuliakovi ročnom je to blbosť. Len ja si myslím, že je to jedno, či bude "šarpať" do živého alebo do umelého. Či sa mýlim? Máte skúsenosti? A ak ten živý, tak tie, čo kupujete, uvítala by som nejaké rady, postrehy atď., kedy a aký kúpiť a ako sa upevňuje, ako dlho vydrží, či sa oň neak psotarať, či len nazdobiť a pozerať 😀 ... A hlavne, ako spracovať mm, aby súhlasil 😀 😀 😀
A ešte jednu radu by som potrebovala. Keďže ten náš drobček je ozaj maličký, tak som si povedala, že toho roku bude stromček taký "prírodný", tradičný, či ako to nazvať - aby nebolo čo rozbiť, resp. hádzať o zem (viem, že gule sú už obvykle z umelej hmoty, ale láka to hádzať 😀 ). Mám z minulého roka ešte plnú krabicu medovníčkov, tak som ich chela využiť a navliecť na ne stužky a zavesiť na stromček. Ale netuším, ako tam tie stužky upevniť, keďže tam nie sú dierky na ne... A sú aj tvrdé, tak neviem, ako by som tam tie dierky narobila... Sem s nápadmi 😀 😀 😀 Ďakujem.

Strana
z2
kengurica
9. nov 2014

Takze zhrnutie.
1.) Pri detoch nie je dolezite, aky stromcek (zivy/umely), ale skor velkost stromceka. My sme mali maly (1,20) a davala som ho na nizky stolik na ktorom bola ozdobna vianocna latka. Keby spadol, urcite by to male dieta nezavalilo. Dalsia vec je, ze nikdy som na stromcek nedavala coko.kolekcie a salonky (zbytocne to deti laka, ak vedia, co je dnu). Ozdoby umele, prip. latkove.
2.) Na medovnicky preboha nic nelep 🙄 ale pred pecenim slamkou urob dierku a po upecni prevlec stuzku na zavesenie. Ak by to pripadne drobec zacal olizovat...no fuuuj, a aj to vyzera brutal otrasne.
3.) Ak riesis eko stranku, tak daj taky stromcek, aky mas (ak mas umely)....Super napad je ta "tyc", do ktorej sa nastrkaju vetvicky, co sa asi tazsie zozenie, ale uuuuplne TOP je, dat si z polovice kmienku (alebo dat vyrobit z 1m hrusej drevenej tyce, priemer cca 10cm) a navrtat tam otvory na vetvicky, pripevnit to na stenu, a dieta to nezhodi. Nasi mali nieco podobne (v inej izbe, ako bol normal vianoc.strom) To bude vyzerat este prirodzenejsie ako ta tyc (byva to kovova trubka)
4.) Pripadne daj na stenu nalepku 🙂 ale to asi nevyzera dost "vianocne"
5.) Este som niekde videla na doske, v tvare kmena, poprilepovane vetvicky pekne do postupna od vrchu az dole, (na plocho), je to taka takmer 2D verzia , a to pripevnis na stenu. A este moe byt stromcek "rohovy", teda stvrtinovy, do rohu miestnosti 🙂
5.) Ak je trom umely, tak prosim ta ziadne spreje (efekt WC), ale sviecky s prirodnym olejcekom...
Pridavam aj nejaku inspiraciu...

kengurica
9. nov 2014

@horana Ale ak uz umely ma, tak je neekologicke kupova akykolvek dalsi 🙂

horana
9. nov 2014

@kengurica To urcite ano, len tam je ten problem ze maloktorej rodine sa chce dlhe roky pozerat na ten isty umely, zatuzia po zmene, inovacii...

maca_p
9. nov 2014

@maslenka47 tak post atmosfera musi byt. u nas chodi zvozove auto, speci pre pahyle z vian. stromov.
opakujem, stromceky na vianocny trh su pestovane tak ako karfioly alebo kapusty. rastu do pozadovanej vysky a idu do pradaja. nie su vyrubane z lesov... 😉

maca_p
9. nov 2014

@horana priznam sa o energetickych vlnach vianocneho stromceka citam prvy raz 😉
co sa tyka crepnikovych stromcekov, nas minulorocny prezil a stale sa mu dobre dari. nevysadzali sme ho, je stale v kofliku, pripraveny na tohtorocne vianoce. ono problem byva skor v teplotnych sokoch, treba ho pomaly prisposobovat na teplo v byte a potom ho postupne ochladzovat. a teda nemat ho napr. pri radiatore...
jasne, ze nemame kohlikovy strom o vyske 200 cm, ale mozno takych 100 cm+ 5 cm, co vyrastol za rok.

vroni
9. nov 2014

@maca_p, aj ja, skoro som oplula pocitac 😀 Podla tejto vedeckej teorie by mali ludia kuriaci drevom kapat ako muchy 🙄 My mame kazdy rok velky a zivy (ci mrtvy ale v kazdom pripade nie umely) stromcek. Kdesi som citala, ze jeden umely strom znici prostredie ako vyrub 3000 zivych stromov, takze spajat umely strom s predlozkou eko- patri do kategorie sci-fi. Mame ho vzdy v drevenom krizi (predavaju so stromcekom), tie tri az styri tyzdne v pohode vydrzi, potom ho beru do zoo a co nespasu zvierata, ide do spalovne a vykuruje byty. Ked som boli male deti, privazovali nasi stromcek o radiator, teraz bude mat skriatok na Vianoce 13 mesiaciov, tak este neviem, ci pouzijem rodinnu metodu alebo sa spolahnem, ze nebude stahovat... Ale strom bude taky ako vzdy (tj od zeme po strop), o umelom ani neuvazujeme, vona ihlicia a zivice je neopakovatelna a umelinou ju nahradzat rozhodne nemienim

horana
9. nov 2014

@maca_p ja som to prave vzdy na pozadi nejak citila, nejde o to ze by stromcek nejak sam tym "umieranim" trpel, nato nema nervovu sustavu, a zaroven ani o to ze by niekde v lese chybal, je mi jasne ze sa presne ako hovoris umelo pestuju na plantazach na to urcenych ako kapusty, ide o to ze sa toto podla mna deje a ze to zachytili uz aj ini, teda ci uz ti psychotronici alebo aj teda pristrojmi odmerali dokonca v interakcii s ludskym biopolom, posobia tak vsetky umierajuce stromy pocas procesu umierania. Najhorsie v tomto zmysle posobia tie obr. stromy na namestiach. My sme vzdy mali este ked som bola dieta velike zive spilene stromy, az po strop, na jednej strane som bola nadsena a predstavovala si ze je to obrovsky strom az do neba a robila si pod nim bunkre a brlozky, imponovala mi vzdy prave jeho velkost, ale vzdy tam bolo nejake ALE, ktore som vtedy este neodkazala pomenovat... Ale samozrejme nikomu ten nazor netlacim, len mne pomohlo sa nim riadit.
Tak nech sa vasmu kochlikovemu dari, vsak aj on bude musiet casom do normalnej pody a na klasicke celorocne vykyvy, snad sa mu zadari! A aj keby nahodu nie, aj tak ste ho mali, budete mat snad este dost rokov, co je super podla mna.
Mne ani nejde o to hlasat nejaku jednu jedinu pravdu ako najlepsiu metodu vo vztahu k tomu ktory typ stromu je najlepsi, podla mna kazdy nech si urobi tak aby bol spokojny, chcela som len uviest ako to vidim a vnimam.

anglicanka1981
9. nov 2014

@vroni a co tie chudak skrine?

horana
9. nov 2014

@vroni
@anglicanka1981
Ide o to ze skrine a drevo na kurenie su uz z "mrtveho" dreva, tam sa to uz nedeje, inak sorry za sprostredkovane oprsaknie pocitaca 😀

erickatt
9. nov 2014

Na zivy sa popicha a da mu pokoj, a priviazat treba oba

vroni
9. nov 2014

@horana, to ja len zo soku 😀 Ale celkom vazne - pripustam, ze su ludia, ktori vnimaju staty strom ako nicenie a citia negativne pole. Ale nie od stromu - ten to ma v okamihu statia za sebou. Alebo kolko mu to trva? Vianocne stromceky sa casto rubu uz v polovici oktobra (hlavne tie lacnejsie), na Vianoce uz su pomalu zvnutra aj uschnute a casto suchsie, nez predavane drevo na kurenie 🙂 Ale v pohode, kazdy mame nieco, comu verime.
S kochlikovymi stromcekmi - kam ich po Vianociach posadite? Nerypem, fakt by ma to zaujimalo (my zahradu pri dome mame, ale nemozem tvrdit, ze by som z nej chcela mat za par rokov stromovu dzunglu)....

tenerifka
9. nov 2014

my mame uz asi 12 rokov stale ten isty umely stromcek, velky, krasny...je stale ako novy....na Kanarskych nepredavaju zive ihlicnany, takze vlastne ani inu moznost nemame, ale hned na zaciatku sme investovali do kvalitneho a myslim ze nam bude este dlhe roky sluzit, vyhoda je aj ta, ze ho ozdobime zaciatkom decembra a riadne si ho az do troch kralov uzijeme, kedze neopada....

horana
9. nov 2014

@vroni Prave tym ze strom nie je ziva bytost v tom zmysle a strukture ako clovek nema to v okamihu statia za sebou, keby cloveku odsekli nohy a zasadili ho do izby do stojana a pod nim sa davali darceky, tak ten by to mal za sebou raz dva. Stromu "to trva" zjednodusene cca kym nevyschne. Takze v podstate kym ho nedame uz ku kontajneru. Velmi zjednodusene by sa dalo povedat ze strom ked je zraneny alebo zomiera sa snazi brat energiu z okolia a teda niekedy moze citlivejsim sposobit isty diskonfort. Zaroven sa to zdraham sem pisat, ani nie preto ze by ma snad niekto zacal povazovat za uletacku, ale skor preto ze nechcem tymto neromantickym pohladom pokazit niekomu vianocnu naladu. Snad to teda bude brane ako vtip. Ked uz som to nacala, ale bola to zrejme chyba aj vobec zacinat, tak uz aj koncim.

vroni
9. nov 2014

@horana, hah, sme uplne off topic, nebudeme rozoberat dalej (skoda 😉)

anglicanka1981
9. nov 2014

@horana neber to v zlom, len som zvedava: takze si aj proti rezanym kvetom?

vroni
9. nov 2014

@anglicanka1981, nooooo, co tam po rezanych kvetoch, ale ako sa riesi v takomto pripade zelenina....

horana
10. nov 2014

@anglicanka1981 U kvetov je tento jav trochu iny, jeho energetika je ina, kym je rezany kvet cerstvy, je este nejaky cas akoby temer uplne pohode, zije si prakticky dalej. Cize uplne cerstvy je pozitivny, co vsak byva kratko. Chcelo by to mat doma len ozaj cerstve, casto vymienat. Ked ale uz zacina vadnut, odumierat, plati to co u stromov, aj ked v omnoho mensej intenzite. Napr. uz aj take feng-suej varuje pred zoschnutymi kvetmi v byte, aj keby to boli slamienky krasne naaranzovane.
Cez to vsetko urcite su najlepsie crepnikove kvety.

@vroni listovu konzumujes cerstvu, plody sa zase naopak zbieraju az ked sa prerusi prirodzene spojenie medzi materkou rastlinou a nimi su uplne oddelene ako napr. rajcina alebo su to pri niektorych plodinach vetvicky (btw vetvicky nevadia ani tym stromom), tak isto zrna, nieco vyrastlo az na prirodzeny samy koniec cyklu, detto ked nieco sa pozbera ako cibula ci mrkva je to dozrete na prirodzenom konci vlastneho vyvojoveho cyklu, take potom aj prirodzene vydrzia dlhsie skladovanie - je to uplne iny typ zivota tej rastliny...Z tohto pohladu su zrna a ovocie najvhodnejsie druhy na stravu cloveka a tak aj je, potom je idealnejsie ked zelene jest veci cim cerstvejsie. Tie co nevydrzia spracovat zivym kvasenim ci mrazenim. Bolo by na dost dlho vysvetlovat "fantasy" typu ze napr. take bylinky su este aj radi ked ich zbierame, akoby kvoli tomu rastli, a ciastocne je to tak aj u zeleniny, je to zvlastne ale je to tak...volakedy to ludia prirodzene citili a dakovali im za to, dakovali za urodu minimlane tym ze mali ten pocit v sebe, a tam nastavala velmi pekna spatna vazba. Dnes sa vsetko len tak koristi akoby sme mali narok na uplne vsetko co si zmyslime uplne automaticky, co spatne otupuje ze ludia uz necitia co ano a co nie, nevidia tie zivotne cykly okolo nich, necitia rozdiel medzi stromom a zeleninou. Napr. zelenina prirodzene vyrastena na zahone ma kopec viac sily a energie nez taka vyhnana hnojena na plantazi, rychlena aby uz uz bolo. Zbiera sa neraz nedozreta, zrejme umelo. Potom sa chemicky zakonzervuje aby dlhsie vyrzala na pultoch. Takej potom clovek je a je a nenasyti sa, konieckoncov ani to nechuti, aj ked podla hrubych merani tie ziviny su tam prakticky v tom istom objeme/pomere. Vacsina dnesnej stravy je taka, ludia z nej priberaju, lebo jej musia jest vela, ale telo je akoby vyhladovane, nedostava co potrebuje. Ono by to bolo velmi nadlho rozoberat tie aspekty..

baby ja tu fakt nechcem totalne splundrovat temu o vianocnych stromcekoch, ze som si sakra neksula do jazyka...

fopka
10. nov 2014

moja osobna skusenost: odkedy mam vlastnu domacnost, tak roky sme mali umely stromcek, v minulom roku som zatúzila po zivom. mali sme krasny zivy stromcek, naozaj nadherny, a ta vona, no ani nevravim. ale napriek tomu poviem: nikdy viac zivy. ozdobit zivy stromcek je nieco uplne ine, to co na umelom vyzera skvelo, na zivom ako gyč. aspon u mna to bol naozaj problem.... no a to "svinstvo" zo ziveho som vysavala este aj v maji 😀 ... drobec mal pol roka v minulom roku, takze problem so stromcekom sme nemali, tieto vianoce bude mat rok a pol. takze urcite budem volit umely (aj nebude tak pichat)... no a tie medovnicky: kedze pises, ze sú z minuleho roka a tvoj drobec je zvedavy a stromcek neostane bez povsimnutia, tak by som na tvojom mieste urcite napiekla nove medovnicky, kedze je pravdepodobne, ze ich bude olizovat a papat. no a stuzku, ako bolo napisane, urobit dierku pred pecenim....

vroni
10. nov 2014

@horana, co by si si kusala do jazyka (i tak nim nepises 😀), mna to zaujima. Ze nesuhlasim este neznamena, ze ma to nezaujima alebo ze to musi byt "fantasy". Len v tej teorii vidim nejake tie logicke lapsusy, tak patram dalej. Snad to sem mierne nepatri, ale stale sa to tyka nejako toho stromca.... Takze kapustu potesime, ak ju zlupneme (nie, nedospeje do konca svojho vyvoja, odrezeme ju na vrchole, nie az pri dozivani) ale strom nie? preco sa zelenina tesi vlastnej devastacii, kym iny rastlinny druh nie? Maju rozlisovacie schopnosti, ergo - uvedomuju si vlastne bytie? Co je potom ulohou stromu (ihlicnanu) - nedava primarne stravu, teplo dava tiez len na zaklade ludskeho vynalezu a nie "dobrovolne", takze na co vlastne sluzi? (nechcem tym naznacit, ze ihlicnany su tu miliony rokov, aby nam sluzili ako vianocne stromceky) Aj "fantasy" by malo mat nejaku logiku....

horana
10. nov 2014

@vroni Ono logiku maju ale na jej pochopenie treba urcity vyvoj, mozno vnimanie isteho presahu. Prvakovi ktory uz sice tiez ma svoju logiku jednoducho nevysvetlis ucivo ktore je prilis vzdialene, nejake to ucivo VS, bude to vnimat ako blabol, resp. ho to najskor ani nebude zaujimat.
Su ludia, ktori odmietaju uplne utrpenie zvierat na jatkach, je im jedno ako sa v sucanosti chovaju (velkochovy) a usmrcuju (radsej nebudem detailne popisovat, kto ma zaujem vie) a ako argument povie: saaak co, to napr. take tela ked mu vrazame tu pred porazkou elektrodu do zadku reve tak isto ako kapusta ked ju odrezavas, ona tiez reve. Vies ako, no co uz povies takemu cloveku? On sice tiez chape co je to logika v dnesnom slova ponimani, ale jeho vedomie je niekde uplne v inej dimenzii, takze mozes vysvetlovat aj 100x a stycny bod nenajdes. Tak isto ako s bojovnikom moslimskeho statu mozes poklabosit a aj ked budes mat tlmocnika, jednoducho ste kazdy sucastou ineho vesmiru, on aj deti neveriacich berie horsie ako tie telce.
Kapusta je jednorocna rastlina, ktora by uschla na zimu. Normalne klasicky sa zbieraju az po prvych mrazoch, uz trochu "sajbnute" nimi. Z hladiska urciteho vnimania ma kapsuta nieco co by sa dalo nazvat kolektivnou dusou.
Strom ma nieco co by sa dalo nazvat astralnym telom, dost podobnym cloveku. Zije a vyvija sa ak nie je jeho zivot preruseny omnoho dlhsie nez clovek, aj jeho napojenie na povedzme vesmir je zlozitejsie. Ako sa to da dokazat? Su na to ite techniky, alebo potom vyvoj. Ako ja to nemam v rovine viery, ci niecoho vycitaneho (skor len vidim ze aj niektori ini na to "prisli"). Takze logika nejakej hierarchie tak akiste bude, ja ju zatial vnimam ako fatky. Ty vies vysvetlit preco ma clovek krv a strom miazgu? Ono niektore veci su skratka tak.

vroni
10. nov 2014

@horana, zaujimave argumenty, stoja za uvahu. Dokazov je mnoho druhov, nie len fyzicky dokaz cohosi je pripustny, ale ista kontinuita by mala byt skonstatovatelna (nemusi byt zjavna). A ta mi unika. Pretoze takto videne by znamenalo aj tolko, ze sila prepojenia je determinovana velkostou, resp. zlozitostou vyvinu - ale to zase odporuje nasej fyzickej existencii tuna. Clovek krv a strom miazgu na svoju fyzicku existenciu potrebuje. Neviem, preco prave tieto dve zluceniny a nie nejake ine, ale fyzicka existencia bez nich (ci uz pre cloveka ci strom) v dnesnej podobe nie je mozna. Nevysvetluju vsak samotny dovod existencie stromu ci cloveka. Ci samotnej prirody, ked uz to vezmeme myslienkovou skratkou...

iljanka
10. nov 2014

@katrinka8 Ahoj, my mavame stromcek zivy odkedy sme sa nastahovali do domu. Prve Vianoce mala dcerka par tyzdnov a teraz uz mame aj dva a pol rocneho chlapca. Nikdy sme nemali problem a to mame naozaj zive deti, najma starsia. Mavame ho pri terasovom okne a vzdy ho priviazeme o klucku okna, aby drzal. Niekedy nielen kvoli detom, ale aj ked je velmi velky (nemame klasicke stropy), aby sam o sebe drzal. Davame ho do takeho "komunistickeho" stojana odliateho, tazkeho. Da sa tam naliat voda. Mavame smrek. Zdobime 23tieho a potom na novy rok uz zacina ihlicie opadavat. Nemame koberce, tak v tom nevidim problem, zoberiem vysavac a za minutku je ihlicie prec...
Davam tiez tie perniky. Ja ich navliekam s ihlou a nit pouzivam taku bavlnku na vysivanie, nie klasicku nitku, lebo to by vahou pernika prerezalo a spadlo. Ale peciem ich kazdy rok vzdy tak zaciatkom decembra a potom zdobim, aby aj pekne vonali na strome. 😉

iljanka
10. nov 2014

pridavam aj foto z roku 2012 🙂

katrinka8
autor
11. nov 2014

Baby, ďakujem za názory a inšpirácie a špeciálne ďakujem @horana za zaujímavý postreh a pohľad aj z inej strany. Stojí za zamyslenie určite 😉 Zatiaľ som naklonená tomu živému stále, ale či prehlasujem druhú časť rozhodovacieho tímu sa uvidí 😀 Medovníčky asi skúsim nejako polepiť alebo navŕtať teda, nové tohto roku piecť nebudem 🙂 Ďakujem ešte raz.

guiseppinka
28. nov 2014

@katrinka8 my sme mali doma zivy stromcek vzdycky. mali sme ho v stojane, taky strasne uzky, do ktoreho trebalo stromcek vzdy zahlobit a raz to dopadlo tak, ze oco po zahlobovani skoncil na pohotovosti s dost porezanymi prstami. pod stromcek sme vzdy davali igelit, takze ihlicie opadalo na to a z vysavacom sa to povysavalo raz dva. umiestneny bol vzdy v rohu v obyvacke a mali sme z jednej strany gauc a pred stromcek sa dalo kreslo a tak ani najmladsia segra, ked bola krpata, na neho nedociahla. este ho nasi pre istotu priviazali o stupackove rury. akurat tento rok ma mama dilemu, ze ako poriesi stromcek, lebo synovec s neterou 2 a 1 rok sa budu zrejme moc zaujimat o stromcek 😀

jarol
7. okt 2018
elisabeth_j
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2