icon

Ako riešiť manžela workoholika?

5. mar 2026

Aj vasi muzi su workoholici? Kedysi bol manzel vela v praci, ale aspon vikendy bol doma. Momentalne to uz s pracovnym nasadenim prehana. Rano sa so synom vidi hodinu(aj to je 40minut na zachode) a pride vecer az ked syn spi. Robi aj soboty aj nedele. Uz ma to s nim prestava bavit.
Vzdy sa na tom pochytime, vraj chce aby sme sa mali dobre. Ale za aku cenu. Vobec nejde o to, aby sme trpeli nedostatkom penazi. Byt je bez hypoteky. Muz sice zarobi dobre ale doma nie je vobec.
Ako to s nim riesit? Ci mi ostava len sa s tym zmierit?
V podstate je cela domacnost, lekari, upratovanie, varenie, vychova, nakupy, vylety na mne. Syn bude 2roky a cely cas som s nim len ja. Svokrovci aj rodicia byvaju daleko, takze mi ho ani hodinu nema kto postrazit.
Ked muzovi hovorim, ze sa vratim do prace, aby som prispela aj ja do rozpoctu, nechce o tom pocut. Vraj dieta potrebujw mamu. Ked sa spytam ci otca nie? Tak len odpovie, ze teraz ma toho vela a v lete budeme viac spolu.
Ako ho prinutit byt viac doma? Nechcem sa rozvadzat, ale tiez nechcem, aby to vsetko bral ako samozrejmost. Inak je fajn, manzelstvo nam fungovalo, len posledny rok je to hrozne, najma kvoli jeho robote. Bol milujuci manzel aj otec, len ma ide porazit z toho, ze je na prvom mieste praca.
Milenku nema, len je proste workoholik. Poradte, co by zabralo, aby si konecne nieco uvedomil, polavil? Mam odist na tyzden, dva, mesiac k rodicom? Mozno si ani nevsimne, ze nie sme doma…

luccys
6. mar 2026
@anonym_autor

@tykat tak to je potom smutne, ked nechce byt s vlastnym synom a rodinou. Ja som myslela, ze len nechape, ze robota nie je vsetko. takto som sa nad tym nezamyslela. Tri roky sme sa snazili, myslela som, ze bude stastny, ze mame dieta. Chcel ho viac nez ja. Ved sa aj velmi tesil, preto nerozumiem, preco je teraz na poslednom mieste rodina a dieta.

@anonym_autor Lebo chciet dieta a mat dieta su 2 uplne rozdielne veci.

tykat
6. mar 2026
@anonym_autor

@tykat tak to je potom smutne, ked nechce byt s vlastnym synom a rodinou. Ja som myslela, ze len nechape, ze robota nie je vsetko. takto som sa nad tym nezamyslela. Tri roky sme sa snazili, myslela som, ze bude stastny, ze mame dieta. Chcel ho viac nez ja. Ved sa aj velmi tesil, preto nerozumiem, preco je teraz na poslednom mieste rodina a dieta.

@anonym_autor lebo ho to otravuje, to pisem tak drsno, vela ludi, hlavne muzov si nevie predstavit co to znamena mat deti, rodinu. Je to pre nich unavne, vzdy sa prisposobovat, robit kompromisy, velkrat sa program aj bezny zivot musi podriadit dietatu, velka zmena. Radsej z toho unikaju.

luccys
6. mar 2026

Aj ja som mala sefku, strasnu mikromanazerku, ktora mala pocit, ze musi pri kazdom stat a nic sa neudeje bez nej. Byvala v praci do vecera, chodila aj cez vikendy, aj ked nemusela. Jedneho pekneho dna ju vyplo a zlozila sa. Odviezla ju sanitka, bola dlho na psychiatrii a ani teraz, po 2 rokoch, nie je schopna pracovat. Takze pozor na to. Ja chapem, ze ked ma niekto firmu, neda sa pracovat 8-16. Ale tvoj muz to prehana. Normalne to fakt nie je. Taketo tempo sa neda vydrzat vecne.

anonym_af3399
6. mar 2026
@anonym_bb4078

Treba dat ultimátum, buď sa to zmení , alebo mu hodiš rozvodove papiere

@anonym_bb4078
Vidim ze odpovedaju debilne baby, co nemaju sajnu o stavebnych firmach vo vela firmach aj v mojej sa casto neda planovat, je to "feast or famine" hodovsnie alebo hladovanie nic medzi tym a ked sa hoduje tak sa robi 24- 7,
lebo kedy kolkvek moze prist za nebude do co ho pichnut a budete len kvotovat a palit peniaze.
No a tom vy herecky v kancelariach nemate ani sajnu .
Jasne nech sa rozvedu a najde si dakoho co jej bude sediet za zadkom s 1000€ platom.

jarinka33
6. mar 2026

@anonym_ed903e no to fakt netreba nasadzovat taketo chrobaky do hlavy, preboha. ved ani nevies, ci je to ozaj pravda. 🙈

anonym_7786cb
6. mar 2026

S prichodom dietata do vztahu sa menia role muza aj zeny a prichadza zodpovednost pre oboch, pre zenu je to postarat sa o dieta, pre muza je to zabezpecit aby sa zena mohla vklude venovat dietatu. Teda ich materialne a procesne zabezpecit. Pre oboch je to velka zmena a velky stres. Je dolezite pochopit co robi ten druhy. Z pohladu muza ti mozem povedat ze sa snazi plnit si svoju rolu zodpovedne najlepsie ako vie. To ze pracuje v nasadeni ako pracuje je dovod preco dobre zarobi a vie vas zabezpecit. Treba to postupne komunikovat a casom v pomalom procese si nastavite hranice.

anonym_bb4078
6. mar 2026
@anonym_af3399

@anonym_bb4078
Vidim ze odpovedaju debilne baby, co nemaju sajnu o stavebnych firmach vo vela firmach aj v mojej sa casto neda planovat, je to "feast or famine" hodovsnie alebo hladovanie nic medzi tym a ked sa hoduje tak sa robi 24- 7,
lebo kedy kolkvek moze prist za nebude do co ho pichnut a budete len kvotovat a palit peniaze.
No a tom vy herecky v kancelariach nemate ani sajnu .
Jasne nech sa rozvedu a najde si dakoho co jej bude sediet za zadkom s 1000€ platom.

@anonym_af3399 tak potom načo sa sťažuje ? Povedala som svoj názor... ja nepotrebujem muža, ktori bude zarabať 3000€ mesacne a nevidieť ho celý deň.. asi tak tolko k tomu

autor
6. mar 2026
@anonym_bb4078

@anonym_af3399 tak potom načo sa sťažuje ? Povedala som svoj názor... ja nepotrebujem muža, ktori bude zarabať 3000€ mesacne a nevidieť ho celý deň.. asi tak tolko k tomu

@anonym_bb4078 presne, mozem ist kludne do prace a on zmiernit tempo. Nepotrebujeme 5-6000 mesacne, ked vydaje su okolo 1000. Nepotrebujem ziaden luxus ale cas s manzelom, rodinou. Viem, ze niektorej by to vyhovovalo, muz v robote od nevidim do nevidim ale mne sa to nepaci. Pisala som, ze byt je bez hypoteky, nemame dlhy. On niekedy aj sam robi s chlapmi, ak niekto vypadne. Stale hovori o dome, ale neviem, kedy by ho chcel stavat, ked den ma len 24 h a on je 12-15h v praci denne.

januska12323
6. mar 2026

Dala by som mu ultimátum, buď bude aspoň jeden celý deň v týždni doma alebo sa môžem rovno odsťahovať. Nenahraditeľných sú plné cintoríny a keď sa tam chce dostať ja mu v tom brániť nebudem.

svettii
6. mar 2026

Tak evidentne mu je v práci lepšie ako doma. Porozmýšľaj nad tým, čo môže byť zle a rieš to. Alebo ešte lepšie - opýtaj sa priamo jeho. 😉

anonym_c59528
6. mar 2026

Je mi to luto, neviem si to predstavit. Ze manzel by mal radsej pracu nez manzelku a syna, s ktorymi absolutne netravi cas. A ze ho vlastne decko vola ujo. Podla mna cele zle. Chvalabohu ze mam muza, ktory vie, ze zivot nie je praca. A obavam sa ze neexistuje v Tvojom pripade nic ine, len radikalne riesenia. Postavit to na hranu. Alebo potom sa zmierit s tym ze takto prezijes zivot. Predpokladam ale, ze to nechces. Takze cim skor si to upracete, tym lepsie. Nemyslim si ze je tu nejake ine riesenie akoze dostane na vyber - priorita je bud rodina, alebo praca.

anonym_885c3c
6. mar 2026

Vidím to tak, že podnikatelia, ktorí sú hlavnou hnacou silou podnikania, pohltí ich to natoľko, že sa nedá vystúpiť z rozbehnutého vlaku, by si nemali zakladať rodiny, resp. mali by mať len takých partnerov, ktorí sú s tým v pohode - t.j. napr. podnikajú spolu, nechcú mať nikdy deti, sú extrémni samotári... Problém je, keď sa podnikanie založí resp. rozbehne neskôr ako rodinný vzťah.

katica06
6. mar 2026
@anonym_885c3c

Vidím to tak, že podnikatelia, ktorí sú hlavnou hnacou silou podnikania, pohltí ich to natoľko, že sa nedá vystúpiť z rozbehnutého vlaku, by si nemali zakladať rodiny, resp. mali by mať len takých partnerov, ktorí sú s tým v pohode - t.j. napr. podnikajú spolu, nechcú mať nikdy deti, sú extrémni samotári... Problém je, keď sa podnikanie založí resp. rozbehne neskôr ako rodinný vzťah.

@anonym_885c3c veľa mojich kamarátov podniká a až na jedného, ktorý nemá žiadnych zamestnancov žijú normálny rodinný život.

autor
6. mar 2026
@anonym_885c3c

@anonym_885c3c podnika 10 rokov, ale momentalne ma nejake velke zakazky a riesi len pracu. Predtym pracoval od 7-17:00 a vikendy mal volne.

anonym_354005
6. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_885c3c podnika 10 rokov, ale momentalne ma nejake velke zakazky a riesi len pracu. Predtym pracoval od 7-17:00 a vikendy mal volne.

@anonym_autor
Aha az teraz pises, presne ako som pisal ze to nie je stale, ja keby som bol nim tak sa s tebou rozvediem vsak ti to tu vsetky tetky co ziju z ruky do ust radia.
Inac moja zena ked videla ze nasadenie je extremne pomahala s uctovnictvom a nahanala neplaticov aj tak sa da?

autor
6. mar 2026
@anonym_354005

@anonym_autor
Aha az teraz pises, presne ako som pisal ze to nie je stale, ja keby som bol nim tak sa s tebou rozvediem vsak ti to tu vsetky tetky co ziju z ruky do ust radia.
Inac moja zena ked videla ze nasadenie je extremne pomahala s uctovnictvom a nahanala neplaticov aj tak sa da?

@anonym_354005 jasne, hned sa rozvediem. Ja do tychto veci nevidim, neviem ich. Mam vystudovane uplne nieco ine.

anonym_4dc004
6. mar 2026

workohilizmus je nelatkova zavislost. A teda zavislost ako kazda ina, je to unik, vyhovorka, vsetko, len nie nic normalne. Neexistuje ta klasicka vyhovorka, na ktoru sa tak dobre skace, ze sa snazi zabezpecit rodinu. Mala som muza workoholika 20 rokov. Vzdy bol daky fantasticky argument, preco robit, zrala som mu to aj s navijakom. Moj muz potom ani nevedel a hlavne nechcel travit cas s rodinou, hoci mal deti aj mna naozaj rad. Vykluli sa z toho velke psychicke problemi, ktore roky rokuce potlacal pracou. To je ako s tym alkoholm - pijem, aby som nemusel mysliet na to, ze som alkoholik. Robim, aby som nemusel mysliet na to, ze nieco nie je OK, Robim a robotu muzovi vsetci akceptuju. Robi, aby vas zabezpecil....Hahahaha, sama ho brzdis, lebo tolko penazi nepotrebujete, za tymto problem sa bude skryvat ovela viac. Mozno za to pridete, az za tych 20 rokov.

anonym_8caa62
6. mar 2026

Určite je na mieste zistiť časový horizont ako dlho to bude trvat
A podľa toho zaujať postoj
Či je to výnimočná situácia/zákazka alebo peniaze sa mu stali zivotom

anonym_361115
6. mar 2026
@anonym_354005

@anonym_autor

@anonym_354005 ty musíš byť úchvatný otec a manžel.

anonym_3f29fd
6. mar 2026

A ako ste sa dohodli, že bude poriešená starostlivosť o dieťa keď ste dieťa plánovali? Lebo mne to príde, že ste to vôbec neriešili, on mal vždy pohľad, že o rodinu sa stará žena a chlap nosí doma peniaze. Otvorene ste sa rozprávali, čo bude, keď nastúpiš do práce? Že sa bude musieť viac starať?

anonym_e9677e
6. mar 2026

Moj sef ma pod sebou cca 250 zamestnancov a doma 3 deti. Nedele a pondelky ma vzdy volno. Za 5 rokov prisiel v tieto dni asi 10krat, lebo bolo nieco vynimocne. Casto tie dni pracuje z domu, ale chodi s detmi na zapasy, oslavy narodenin,...mimo toho hocikedy odbehne, lebo 1 z deti ma lekara, vystupenie, etc. Mozes mu zavolat aj o 3. v noci, zdvihne ti telefon, ked treba, maka s nami, da dole sako a je jeden z naj zamestnancov, ale vzdy, vzdy sa snazi najst cas pre rodinu. Lebo CHCE.
Ja aj moj muz sme na veducej pozicii, muz robi 11-12 hod denne 6 dni v tyzdni, ja nastastie klasika 40hod, ale kazdu nedelu je s detmi o 9. v aute a idu na vylet. So mnou ci bezo mna. Ak v nedelu robim, pridem poobede domov a byt je cisty, pradlo vyvesane, deti vyvyletovane a este mi aj spravi veceru..lebo CHCE..
U vas by to chcelo vazny rozhovor, lebo takto dospejete k rozvodu.

luccys
6. mar 2026
@anonym_3f29fd

A ako ste sa dohodli, že bude poriešená starostlivosť o dieťa keď ste dieťa plánovali? Lebo mne to príde, že ste to vôbec neriešili, on mal vždy pohľad, že o rodinu sa stará žena a chlap nosí doma peniaze. Otvorene ste sa rozprávali, čo bude, keď nastúpiš do práce? Že sa bude musieť viac starať?

@anonym_3f29fd "Bude sa musiet viac starat" je v tomto pripade asi uplne vylucene. Kto ho donuti? Autorka? Nevyzera to tak.

anonym_3f29fd
6. mar 2026
@luccys

@anonym_3f29fd "Bude sa musiet viac starat" je v tomto pripade asi uplne vylucene. Kto ho donuti? Autorka? Nevyzera to tak.

@luccys si ani trošku nepochopila môj komentár. Ja som sa pýtala, či to riešili dopredu. Ako si predstavovali život s dieťaťom. Ako si plánovali rozdeliť povinnosti. Plánovali, že sa ona nevráti do práce? Ja som nikde nenapísala, že sa on bude viac starať. Ale či riešili, že sa bude musieť viac starať.

wiliam3royal
6. mar 2026

@anonym_autor workoholika nezmenis, pre neho su vzacny iba jeho klienti(na ktorych si vzdy najde cas...!), osobne chvalenkarstvo a peniaze.

Ak nechces zahodit casy svoje a svojho dietata, jedine ultimatum a ked nie, tak odist naspät k svojej rodine!

Musi to byt neskutocne krute byt cele dni s dietatom sama, o to viac ked vies ze sa na neho tesil, to male prichadza o zazitky s rodicmi, rodinou a znamymi, toto jednoducho nie je zivot ale ciste trapenie vas / zivotov, on sa zmeni len vtedy ked ho slaktrafi, inak nie!

autor
6. mar 2026

Ano rozpravali sme sa o tom co obnasa starostlivost o dieta. Zo zaciatku pomahal, bol cely mesiac doma, ked som prisla z porodnice.

autor
6. mar 2026

A manzel je skor proti tomu,aby som sla do prace, mam byt radsej doma so synom. On sa o vsetko postara a podobne bachorky. Co v preklade znamena, ze sa nic nezmeni, ani ked nastupim do prace, jedine budem mat starost navyse.

anonym_ed903e
7. mar 2026
@anonym_autor

A manzel je skor proti tomu,aby som sla do prace, mam byt radsej doma so synom. On sa o vsetko postara a podobne bachorky. Co v preklade znamena, ze sa nic nezmeni, ani ked nastupim do prace, jedine budem mat starost navyse.

@anonym_autor vlastne peniaze máš pre prípad rozvodu?

aurora33
7. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor toto je cele zle

autor
7. mar 2026
@anonym_ed903e

@anonym_autor vlastne peniaze máš pre prípad rozvodu?

@anonym_ed903e byvame v mojom byte a ano mam aj peniaze z pred manzelstva.

anonym_ed903e
7. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_ed903e byvame v mojom byte a ano mam aj peniaze z pred manzelstva.

@anonym_autor to je fajn ale aj tak mi jeho prístup príde celý zlý
. Treba dlhy rozhovor 😁