icon

Ako si zariadiť čas pre seba popri povinnostiach?

27. máj 2026

Som mama. S intoleranciami. Cize si musim varit. K tomu mam dieta s dyskami, s ktorym sa treba ucit. Domov prichadzam kolo 15-16h. Musim sa naobedovat, potom sa idem ucit s krpcom. Vecera, desiate, varim na dalsi den. Nestiham zit. Nemam cas na seba. Som priserne unavena. Muz ma 2prace a zahradu. Na deti a domacnost som sama. Neviem sa dockat piatku poobedia. Neviem sa dospat, aj ked padam unavou o 22hod.a vstavam kolo 6hod.

Poradite mi, ako mi pomoct?

Som v 1kolotoci, len povinnosti. Nik to za mna neurobi.

Mam histamin.intoleranciu, mozem jest len cerstve, nekorenene, ... takze restiky nehrozia.

Som unavena. 😞

Strana
z2
anonym_94b8c6
28. máj 2026

@anonym_autor ja som takto isto a poradím ti len si nájsť systém musíš. Bývame na dedine, dochádzam do mesta a dva krát po práci idem ešte cvičiť. Potom domov, najem sa a popri varení sedí syn za kuchynskou linkou a učíme sa. Úlohy dokončíme, dieťa sa ide hrať a ja si v kľude pozriem seriál, večer príde manžel s práce posedíme a podebatujeme, aký sme mali deň. Večer ideme spolu poliať záhradu a pozbierať rajčiny, papriku, jahody....

autor
28. máj 2026
@anonym_822469

@anonym_autor mna by drblo uz len s tych rannych.Poobedie utecie ako voda,vecer skoro spat.Tie dni su stale rovnake a rovnake.No drblo by ma.Takto mam cele doobedie sama pre seba,v noci uz deti spia.Rano ich spolu vychystame,zavezieme alebo ja sama rano a uz mam klud.Ako ja sa ani nedivim,ze padate mnohe aj preto dole ,,hubou,,mam to tiez tak par krat do mesiaca a uplne mi to staci.No fungovat takto stale.

@anonym_822469 si sa dobre vydala, ze nemusis do prace. Mne ta intolerancia hlavne komplikuje zivot.ked si musim denne varit.

autor
28. máj 2026
@anonym_f604dc

Plot nebudete robiť navždy. Niektoré sú tu múdre že nech si nájde 1 poriadnu pracu namiesto 2, ale nie vždy sa dá a človek sa obracia ako môže.
Pre deti môžeš navarit na celý týždeň v nedeľu napríklad a časť dať do mrazničky a časť dať do chladničky a vyberu si počas týždňa.
Sleduj na insta profily ktoré robia “meal prep” alebo beat the budget. Majú super recepty, chutne, nestravis pri sporáku hodiny. Ked peides domov, niečo si navar pre seba. Keď sa so synom doucis, len vytiahneš a ohrejes jedlo. Manžel nech si nechá záhradu na víkend a venuje sa radšej rodine. Ty si dopraj aspoň hodinu týždenne len pre seba - či už čítaním knihy, počúvaním hudby, prechádzky. Starostlivosť o seba je rovnako dôležitá ako starostlivosť o rodinu.
Bez pomoci muža to ale nedá. Záhrada pocka, zdravie nie

@anonym_f604dc cez vikend a v piatok je volnejsie. Decka pomozu. Umyvacka, vesanie pradla. Aj popolievaju zeleninku. Mna vycerpava hlavne to varenie pre mna..

autor
28. máj 2026
@anonym_94b8c6

@anonym_autor ja som takto isto a poradím ti len si nájsť systém musíš. Bývame na dedine, dochádzam do mesta a dva krát po práci idem ešte cvičiť. Potom domov, najem sa a popri varení sedí syn za kuchynskou linkou a učíme sa. Úlohy dokončíme, dieťa sa ide hrať a ja si v kľude pozriem seriál, večer príde manžel s práce posedíme a podebatujeme, aký sme mali deň. Večer ideme spolu poliať záhradu a pozbierať rajčiny, papriku, jahody....

@anonym_94b8c6 neviem si ten system najst. Nici ma hlavne to varenie pre mna. To poobedie tak rychlo ubehne..

autor
28. máj 2026
@bjnr

Prevzali ste na seba rolu stroja, ktorý musí fungovať, pretože „to nikto iný neurobí“. Vaša identita sa zúžila na servis pre rodinu a manažment obmedzení (dyslexia, histamín, logistika). Paradoxom tohto kolotoča je, že hoci hovoríte, že nemáte čas na seba, v skutočnosti ste samu seba zo svojho života úplne vyškrtli. Čakáte na piatok ako na spásu, no víkend vám energiu nevráti, pretože spánok nedokáže vyliečiť vyhorenie z celotýždňového tlaku na dokonalosť. Vzorec, ktorý vás drží v pasci, je presvedčenie, že vaše potreby môžu prísť na rad až vtedy, keď bude všetko hotové. Lenže hotovo nebude nikdy. Riešením nie je lepšia organizácia času, ale radikálna redukcia nárokov. Prestaňte byť perfektnou kuchárkou a učiteľkou (čerstvé a jednoduché jedlo sa dá pripraviť za 15min, najprimitívnejšie, ale chutné jedlá). Ak s dieťaťom sedíte celé popoludnie, učíte ho, že bez vás je bezmocné. Vytvorte si mikromomenty. 10min po príchode domov, kedy si sadnete a nedovolíte nikomu na vás prehovoriť. Telo potrebuje signál, že nie je v ohrození života. Vaša únava je totiž z veľkej časti psychická. Keby ste dnes večer urobili len 50 % z toho, čo považujete za nevyhnutné, a zvyšok nechali tak, čo najhoršie by sa stalo a koho sklamania sa v skutočnosti bojíte? Nie „stíhať všetko“, ale „čo je minimum, aby to fungovalo“. Aj keď partner pracuje veľa, domácnosť a dieťa nie sú „vaša úloha“.

@bjnr varenie, ucenie a chystanie jedla pre srba aj deti je nevyhnutne.co z toho viem vynechat?

autor
28. máj 2026
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Muž iba jedna práca a kašľať na záhradu. Proste ma rodinu. V prvom rade má riešiť deti a domácnosť.

@zmrzlinka2021 ved to robi pre nas. Mudrlantka. 🙈

autor
28. máj 2026
@anonym_94b8c6

@anonym_94b8c6 musim to dako vymysliet.nech si aspon na chvilu sadnem..

anonym_293131
28. máj 2026
@anonym_47bf11

mna by drblo z takehoto zivota ani zit by sa mi nechcelo ked mam pravdu povedat.Takze sa ti ani nedivim.S deckami je to katastrofa a to je jedno ci su zdrave alebo nieco maju.Clovek ked to tu cita tak je rad ze je len sam s polovickou a ma svaty pokoj od takychto starosti.Mne by takyto zivotny frmol a vecne nahananie sa kvoli rodine absolutne nevyhovoval.Ja som vdaca ako to mame my a dufam ze to aj takto zostane

@anonym_47bf11 práve preto sme sa rozhodli nemať deti. Takto nám je dobre. Pohodička. Aj ja keď to tu čítam, alebo sa pozriem okolo, rodina sa zbehne o 17 doma a zas len okolo detí. Úlohy, školská taška, bengál v izbe, hádky detí, mnoho rodín nevychádza z peniazmi, frustrácia, žiadny čas pre seba. Cez víkend doháňať všetko. Ee nič pre mňa

anonym_ad033e
28. máj 2026

Ja varím denne, zvyčajne niečo do pol hodiny, popri tom robí syn úlohy (tiež dys). Často robím jedlo v rúre alebo vo teplovzdušnej fritéze, nech je to rýchlo hotové a nech nemusím pri tom stáť. A úplne jednoduché výživné jedlá ako poke, zapekané cestoviny, zelenina,… často je doma neporiadok, lebo uprednostním seba a svoje potreby, pred vyupratovanou domácnosťou. Včera som tak odišla na hodinku do fitka. Veď ten bordel mi neujde (škoda). A upratané mám za 15-20min. Také veci ako žehlenie, pranie, podlahy počká aj do víkendu. WC nastriekam večer a kto ide prvý ráno, tak ho šuchne kefou. Deti sa zapoja tiež, umyjú umývadlo/sprchu… treba si naozaj len nájsť systém.

autor
28. máj 2026
@anonym_293131

@anonym_47bf11 práve preto sme sa rozhodli nemať deti. Takto nám je dobre. Pohodička. Aj ja keď to tu čítam, alebo sa pozriem okolo, rodina sa zbehne o 17 doma a zas len okolo detí. Úlohy, školská taška, bengál v izbe, hádky detí, mnoho rodín nevychádza z peniazmi, frustrácia, žiadny čas pre seba. Cez víkend doháňať všetko. Ee nič pre mňa

@anonym_293131 super.ked si spoko.deti vyrastu a odidu.zase bude prazdny dom.ale budeme sa stretat.ako my teraz s rodicmi/svokrovcami/surodencami.milujem to.v nedelu kavicka u niekoho a stretnutie celej rodiny.

zmrzlinka2021
28. máj 2026
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 ved to robi pre nas. Mudrlantka. 🙈

@anonym_autor hej, že sere na deti a má strhanu zenu

anonym_293131
Včera o 09:31
@anonym_autor

@anonym_293131 super.ked si spoko.deti vyrastu a odidu.zase bude prazdny dom.ale budeme sa stretat.ako my teraz s rodicmi/svokrovcami/surodencami.milujem to.v nedelu kavicka u niekoho a stretnutie celej rodiny.

@anonym_autor my nie sme na tieto rodinné selanky. Máme iné aktivity cez víkend a stretávam sa s kým chcem a kedy chcem. Nepotrebujem k tomu súrodencov a čakať na deti, vnúčatá. A to už mám dávno po pätdesiatke. Nechýba mi to.

Strana
z2