icon

Ako vyvážiť prácu a rodičovstvo v manželstve?

29. apr 2026

S mojím mužom sme mali prednedávnom menšiu hádku, takú výmenu názorov. Ani neviem presne, ako to začalo. Ide o to, že ja som na materskej a on chodí do práce. Keď príde domov, stále sa sťažuje, aký je unavený. Naše dieťa si ani nechce zobrať sám od seba, nehrá sa s ním. Domov chodí okolo 19:00 a malý zaspáva až o 22:00.

Dnes som už mala nervy, lebo som bola naozaj unavená aj ja. Chcela som mať aspoň chvíľku pre seba, tak som mu povedala, že idem na WC. On len spravil taký výraz, povzdychol si a zase začal, aký je unavený. Potom sa ma ešte spýtal, ako dlho tam budem, že si chce ísť kúpiť minerálku. Povedala som mu, źe idem iná na wc zoberiem malého. Zobrala som ho , nech si ide teda kúpiť tu minerálku, no a nešiel a zaspal. Prišlo mi to, akoby sa ho len chcel na chvíľu „zbaviť“.

On je inak dobrý muž – pracuje, stará sa o nás, malého veľmi ľúbi a malý jeho tiež. Ale nemyslím si, že ja nemám nárok aspoň na chvíľu oddychu. Snažím sa ho pochopiť, aj keď on má pocit, že ho nechápem.

Dnes sme sa kvôli tomu pohádali. Povedala som mu, že byť celý deň s dieťaťom tiež nie je jednoduché a že sa mu venujem každú jednu sekundu. On argumentoval tým, že má v práci veľa klientov – asi 15 ľudí denne. Ja som mu na to povedala, že chápem, že pracuje, ale že je aj rodič. Na to začal že on ke iba robotník a neviem čo. Proste mam pocit že ma berie iba tak že to nie je nič že sa starám o nášho syna. Začínam si všímať že aj vela veci sa zmenilo možno ma stresy v prácu alebo ja neviem. Vidim že som nepochopena. A nechcem sbs si myslel že to čo robí pre nás je pre mňa nič . Mizno sa len zle vyjadrujem keďže on ma vôbec neberie že by som mala nárok byt vyčerpana. Aký máte názor na toto? Ako to zmeniť? Ako mam začať konverzáciu? Nehovorím že sa mu nevenuje cez volno ale keď si porovnám môjho otca (malého dedka) tak on sa mu venuje fakt ze 100% a to pracuje a je unavený dosť. Mám pocit že aj viac než vlastný otec.

Strana
z2
anonym_730c62
Včera o 07:54
@anonym_fe432c

@anonym_17cffc 😁😁chudacik chlap po 10h sichte.

Koj muz sa vzdy zapajal, ale ked som bola na MD tak po prichode z prace sem tam poznamenal “ze aspon toto by si mohla kym si doma”

Potom siel na polroka na matersku on a ja do prace. Uz bol tisko 🙂🙂🙂

@anonym_fe432c ved nekope kanaly 10 hodin, preboha. Moj sedi za PC o pol 7 rano, o 16-17 konci a je rad, ked moze deti zobrat sa prejst, na bicykel, sam sa vyvetra alebo ide na nakup a berie si 2 ks deti so sebou. Alebo nam "pomahaju" v zahrade alebo sa jasia aj dnu. Aj umyva ich sam uz povacsine. Ja zatial spracem kuchynu. Alebo sa vystriedame. A mame toho vela, ja aj on. Naco tie vycitky navzajom?

tiezjedna
Včera o 08:11

Ďalší, ktorý si myslí, že rodičovstvo začína až keď sa jemu chce... 🙄 Som vďačná za svojho muža, ktorý nikdy neremcal, od začiatku fungoval, a ak aj bol unavený, nikdy to neventiloval, tak, že by to pocítili naše deti. A to odchádzal z domu o 8. a prichádzal medzi 18.-19. hodinou. Najedol sa a automaticky sa venoval deťom, kúpal mimino, uspával staršie, nemal problém v noci nosiť na rukách, keď bola kríza (prdy, zuby...). Nikdy som ho neprosila, nikdy sa nenechal "vyhodiť" zo spálne. Proste je otec tak, ako ja matka. A od začiatku to mal v hlave zrovnané. Čas s deťmi je pre neho radosť a relax, nie povinnosť...

anonym_4eb517
Včera o 08:59

No ja neviem baby ale ročné dieťa dá az tak zabrat?

autor
Včera o 09:08
@anonym_4eb517

No ja neviem baby ale ročné dieťa dá az tak zabrat?

@anonym_4eb517 😂 ty si dobrý extrém. Tu nejde o “zabrati ročného dieťaťa” ak si so nevšimla. Alebo podľa teba som rodič len ja?
Je kaderník stojí dlho na nohách. Ja to chápem že je unavený. Ale Ano, aj ročne dieťa vie byt dosť únavne led celý deň mrnci a nechce jesť normálne jedlo chce byt stále na cecku. 🙉 to je neuveriteľne že sa tu nájdu vrtule ktoré riešia ročne dieťa a že či môžem byt z toho unavená wwwwtf…..

anonym_1343c1
Včera o 09:14
@anonym_autor

@anonym_4eb517 😂 ty si dobrý extrém. Tu nejde o “zabrati ročného dieťaťa” ak si so nevšimla. Alebo podľa teba som rodič len ja?
Je kaderník stojí dlho na nohách. Ja to chápem že je unavený. Ale Ano, aj ročne dieťa vie byt dosť únavne led celý deň mrnci a nechce jesť normálne jedlo chce byt stále na cecku. 🙉 to je neuveriteľne že sa tu nájdu vrtule ktoré riešia ročne dieťa a že či môžem byt z toho unavená wwwwtf…..

@anonym_autor
dobre som tipla, ze kadernik

tak nohy ho boliet mozu, o to viac sa musi ale snazit, aby vladal, lebo ked je teraz takyto ako mlady, tak co z neho bude o pat, desat, patnast rokov? vzdychac na desiatu? bude ho boliet chrbat, ruky, bude mat artritidu a ine srandy

dieta asi nevidel doteraz len na obrazku ci ako? a chceli ste ho asi obaja, tak nech sa snazi

milanemila
Včera o 09:18

@anonym_autor najlepsie takemuto chlapovi otvoris oci, ked sa na vikend zbalis (ak nemas uz kojene dieta) a odides niekam. Nenechas mu navarene, poprate, upratane ani nic. To je terapia sokom a potom si uvedomi, co obnasa starostlivost o dieta, ked sa mu naozaj venujes.
Ja som napriklad menej unavena po celom dni v robote ako po celom dni s detmi a to mam mentalne dost narocnu kvalifikovanu pracu.
No tak zeny co im dieta pol dna je strcene v pavukovi alebo pozera rozpravky naozaj unavene zrejme nie su. Ja som chodila s detmi 2x von plus cela domacnost, este nejake detske cvicenia, hranie, citanie kniziek, tak ano vedela som mat velmi narocne a unavne dni aj s 1r dietatom.

januska12323
Včera o 09:40

Kaderník a fňuká akoby nosil celý deň maltu na stavbe. Prečo chodí tak neskoro domov? Robí načierno? Podľa zákona nemôže mať toľko práce za týždeň. Ak je naozaj unavený mal by ísť k lekárovi, ak len vymýšľa daj mu dieťa do ruky a ty choď na hodinu von každý deň. Ročné dieťa zvládne postrážiť. Je to aj jeho dieťa.

anonym_730c62
Včera o 10:01
@anonym_autor

@anonym_autor no tak ano, trosku beriem spat ten svoj prispevok, je to narocnejsie, ako sediet v kancli alebo inak "riesit klientov", tak chodit sa mu asi moc nechce. Ale tak pride domov, oddychne chvilku a kludne moze sa na zemi hrat s dietatom, potom ho ist umyt, zobrat ho na nakup, to rocne bude mat zazitok. Uz to nie je babatko uplne. Kolkokrat muz len lezi na zemi a deti si z neho robia preliezku, a strasna zabava 😆.
Problemom je jeho nastavenie, ze on to berie ako "kto z koho" a sutaz, kto je ako unaveny, ako suboj. Nie ako timovu pracu vas dvoch ako rodicov. Ked ma dieta rok, je logicke, ze si s nim viac Ty, ked je doma, ale rovnake pravo mas byt unavena ako on, ba stale riesit plac, uspavanie, nahananie drobca, zacina chodit...to nie je lazo plazo tiez a mal by to chapat.
Akurat vcera mi muz vravel, ze bol u obvodnej a ta mu hovorila, ze ma sestru a zije v USA, a maju 5 deti, ale kazdy den ma "mama hour", teda cca tu hodinku len pre seba a zakaz ju otravovat v tom case. Tak ja mam pri 4 detoch takych 5 minut na zachode ako Ty a tiez spekulujem, kde si ukrojit ten cas len pre seba a co vlastne budem tu hodinu robit, kedze by som bola urobit xy dolezitejsich veci, ze...no ustveme sa sami takto. Ale ja si vsimam, ze ked som unavena, ze fakt nevyspata, tak ma rozladi aj najmensi vresk, nezhoda medzi detmi a unavuje ma robit policajta, kolkokrat. A muz toto chape a snazi sa mi nechat priestor. Pre mna je super aj upratovanie kuchyne samostatne bez toho, ze by som musela odbiehat a furt riesit niekoho a nieco ine, odbiehat od cinnosti, toto je extremne narocne zvladat, to roztriestenie pozornosti. Takze aj Tvoj by sa to mal naucit chapat. Ako by sa mu pacilo, keby pride zakaznik, on ho striha a dieta pisti, chcem pit, vodu, jest, treba prebalit, spadne a place, no nervozny by bol z toho. Kamoska mi toto hovori, ze muz jej vycita, ze co stale krici. No tak mu vysvetluje, ze ked toto taketo krizy riesit xy krat denne, tak vecer uz nemas kapacitu vysvetlovat v klude. A potom zoberie dieta von na dvor, akoze ide porobit okolo domu (maju velku zahradu a este nedokonceny dom) a do 10 minut krici tiez po nom 😜. Tak mu len povie, ahaaa, vidis to, ake je to super s nimi rieco robit, ake je to easy...

anonym_730c62
Včera o 10:05
@januska12323

Kaderník a fňuká akoby nosil celý deň maltu na stavbe. Prečo chodí tak neskoro domov? Robí načierno? Podľa zákona nemôže mať toľko práce za týždeň. Ak je naozaj unavený mal by ísť k lekárovi, ak len vymýšľa daj mu dieťa do ruky a ty choď na hodinu von každý deň. Ročné dieťa zvládne postrážiť. Je to aj jeho dieťa.

@januska12323 preco by robil nacierno, ak robi na zivnost, je to uplne normalne, lebo chce viac zarobit. A klientov ma viac poobede a vecer. Tiez sa nechodis farbit a strihat cez oracovnu dobu. Clovek toto chape, ale mal by aj on zenu chapat a mali by spolocne pracovat v domacnoati a s dietayom ako team. Tak peniaze treba, ale...

anonym_cd825e
Včera o 10:41

Nečítam celú diskusiu ale príde mi to výhovorka od tvojho muža. Aj môj chlap pracuje kľudne aj 10 hodín denne, fyzicky maká vonku, má vlastnú firmu a navyše ďalšiu prevádzku takže stále má čosi na robote. A napriek tomu s našim dieťaťom ráno vstáva kým sa vychystá do práce a po práci sa mu tiež venuje. Lebo CHCE. Lebo ho ľúbi. A je tiež unavený.

autor
Včera o 11:26
@januska12323

@januska12323 nie nerobí na čierno, je živnostník. Ty si nejaká expertka na toto alebo čo si policajt? Skoro v kadzdej téme som videla že riešiš či niekto pracuje na čierno.

anonym_b3463b
Včera o 12:37

@anonym_autor jeho pracovná doba nie je v poriadku. Je to ako počas priemyselnej revolúcie v Anglicku, pred zavedením 8 hod. prac. času. Veľa živnostníkov akosi nevidia tu hranicu, kedy je už dosť. Tiež mám známeho, živnostník, robí od rána do večera, aj víkendy, keď boli deti malé, aj keď už sú veľké a sú z domu. Skrátka jak vidí peniaze, tak nepozná hranice. A čas s deťmi ho otravoval, radšej do práce. 🤷

januska12323
Včera o 13:10
@anonym_autor

@januska12323 nie nerobí na čierno, je živnostník. Ty si nejaká expertka na toto alebo čo si policajt? Skoro v kadzdej téme som videla že riešiš či niekto pracuje na čierno.

@anonym_autor prosím? S niekým si ma mýliš. Keď je živnostník tak nech si prácu rozvrhne aby nebol taký zničený, čo z neho ako rodina máte?

januska12323
Včera o 13:11
@anonym_730c62

@januska12323 preco by robil nacierno, ak robi na zivnost, je to uplne normalne, lebo chce viac zarobit. A klientov ma viac poobede a vecer. Tiez sa nechodis farbit a strihat cez oracovnu dobu. Clovek toto chape, ale mal by aj on zenu chapat a mali by spolocne pracovat v domacnoati a s dietayom ako team. Tak peniaze treba, ale...

@anonym_730c62 ak má viac klientov poobede a večer môže sa ráno venovať dieťaťu a ísť preč až neskôr. Keby chcel samozrejme.

betulinka1
Včera o 13:27

@anonym_autor sadnut si a porozpravat sa. Normalne si povedat, ze nech si da klientov tak aby si mala aj ty priestor. Cize nemusi ist do prace rano na 9:00 hod. ale nech si da 3x do tyzdna od 13:00 hod.. a ty si chod zacvicit, na masaz a nechaj ho s dietatom sameho. Plus ked pride z prace, tak nech sa hodinku pohra s dietatom. Ked si uz sadne, uz sa mu bude tazko startovat. Vysvetli mu, ze ta večerná hodinka je pre jeho vztah s dietatom velmi dolezita. Ziadne peniaze to nenahradia. Potom take praktické veci, ze ked chces upratat cez vikend, Nech vezme dieta na prechadzku, alebo cez vikendy nech vari on. Samozrejme aspon raz za dva tyzdne nejake kino, prechadzka, proste rande si dajte spolu vy dvaja. Chlapovi to musis povedat priamo, ziadne hry alebo ine obkeci. Proste zlato takto to nepojde, najdeme riešenie aby si bol ty aj ja spokojna. Sme tim a nie kto z koho a kto ma toho viac a menej. Mate toho vela obaja. Preto treba vytvoriť nejaky harmogram.

Strana
z2