Ako získať prácu na skrátený úväzok?
Ako sa da dostať taka práca? Mam male dieťa a som na vsetko sama. Robím od 8:00 do 16:30. Škôlka je do 17:00. Prichadzam minútu pred zatvorenim. Vždy v škôlke posledný. Aj mi doma syn plače, preco ma tak tam dlho nechavas. Ráno ide medzi prvými. Kamaratke sa podarilo dostať skrátený úväzok, lebo požiadala zamestnávateľa. A este ma aj homeoffice. Sveta žit. U mna nemožné. Som úplne vyflusnuta, demotivovana. Aj som hľadala na profesií a nic neviem najist. Privítam akékoľvek rady.
hladam uz rok. NIC, Hlasi sa vela ludi na jednu poziciu, je to velmi smutne, a bude este horsie. Kvoli zdravotnym problemom nemozem robit ani ''podradne roboty'' typu upratovacka a este ked si daco hladam na par hodin, vsade beru studentov. a vies, mam po 40tke a male dieta, to je ako keby som mala na cele napisane, ze mam mor.
Aku pracu robis alebo co mas vystudovane? Nie vo vsetkych oblastiach bohuzial najdes skratene uvazky
@sisa_s vs manazment, zial len bc. Robím referentku.
@anonym_autor matky s deťmi do 10 r, alebo, keď sú s deťmi samé môžu požiadať o úpravu prac.doby.Ja som kvôli tomu začala podnikať
@anonym_autor som tiež referentka, mám 1/2uvazok , tabuľkový plat....u nás zatvára mš o hodinu skorej ale fakticky je dieťa samé od 15:15. Plus ďalšie dieťa v ZŠ. Keby som bola na deti sama tak z tých pár šupov nevyžijeme.
A poziadala si zamestnavatela oficialne a pisomne o upravu pracovnej doby? Lebo ak tomu nebrania vazne prevadzkove dovody, tak je ti zo zakona povinny vyhoviet. Len je potrebne vziat do uvahy, ze skrateny uvazok = nizsi plat a nie vzdy mensia pracovna zataz...
A vyzila by si sama z platu z ciastocneho uvazku, ked si samozivitelka?
@sisa_s nie som samozivitelka. Na dieťa som sama. Muž podniká a pracuje veľa, vela, veľa.
@sisa_s vs manazment, zial len bc. Robím referentku.
@anonym_autor mesto? jazyky? Na skrateny uvazok sa da dostat hlavne v korporatoch, tam niekedy potrebuju len "pol, alebo tristvrte cloveka", u nas robi vela ludi na 50-80% uvazky, konkretne v nasom teame dve, ale tie su vo Svajci. Ale poznam baby z inych teamov, ktore tak pracuju aj tu v BA, kazda hlavne kvoli detom. Akoze nie je to nemozne, len je to menej obvykle ako praca na plny uvazok.
Poziadaj zamestnávatela o úpravu pracovného času napríklad len o hodinu a o to ti upraví aj mzdu nebude to veľký zásah a budeš všetko stíhať, buď ti vyhovie a ak si nenahraditeľná tak si ťa neopustí, a bude skákať ako ty pískaš
@anonym_autor v prvom rade sa spýtaj seba; či budeš schopna sama utiahnuť seba a dieťa z polovičného platu.. pretože, pracovnú dobu maš suprovú, takže skôr by som nevymýšlala a naučila syna k tomu, že proste chodiš zarabať peniažky, aby ste mohli ist napriklad na výlet, aby mohol dostať svoju oblubenu hračku napriklad..
@anonym_autor v prvom rade sa spýtaj seba; či budeš schopna sama utiahnuť seba a dieťa z polovičného platu.. pretože, pracovnú dobu maš suprovú, takže skôr by som nevymýšlala a naučila syna k tomu, že proste chodiš zarabať peniažky, aby ste mohli ist napriklad na výlet, aby mohol dostať svoju oblubenu hračku napriklad..
@anonym_626278 však má muža, nie je aama
Homeoffice je pre vacsinu zien tu sen, lebo maju pocit, ze si budu vybavovat veci doma, poperu, pozehlia a postaraju sa o dieta a medzitym parkrat dobnu do klavesnice. Toto je predstava tu a realita je uplne ina.
Co sa tyka skrateneho uvazku, mozes poziadat zamestnavatela a on Ti moze a nemusi vyhoviet, kedze nie si samozivitelka a manzel pracuje"vela, vela,vela". Tak urcite netriete biedu, ked tak vela pracuje a mozes si najst a zaplatit niekoho, kto Ti pomoze.
Mala som kolegynu, co tiez mala skrateny uvazok na 6 hodin, plat sa jej adekvatne znizil, objem prace nie, takze zo 6 hodin realne bola v robote klasickych 8 a z doho 2 zadarmo.
Môžeš požiadať zamestnávateľa o zníženie úväzku. Ale pôjde dole aj plat s tým treba rátať.
@anonym_autor chlapovi úloha skončila v momente oplodnenia a žena staraj sa? A teda keď pracuje veľa veľa, nevieš ostať doma? Musí aj zarobiť "veľa veľa".
@bomba36 zial nie je to s peniazmi až take ruzove. Buduje si svoj sen. Raz lepšie, raz horšie. Bez prijmu úplne ostať ja nemozem, ale nizsi úväzok by som prijala aj by sme to vedeli ustáť.
Zamestnávateľovi som to povedala, uz dávnejšie, asi pred 2 mesiacmi. Len odpovedal, ze ked sa mi nepáči, tak dalsi 4 čakajú v rade.
Muž sú buduje sen….ale je aj otec. Tu je problém muž. Musíš viac zápajat pána podnikateľa do rodičovstva
V sucasnosti je zla situacia s pracami v administrative, takze zamestnavatel ma pravdu, vymyslas, nahradi ta lahko niekym inym, synovi vysvetli, ze sa inak neda alebo zaplat hodinu denne studentku, ktora ho bude brat zo skolky skor
V sucasnosti je zla situacia s pracami v administrative, takze zamestnavatel ma pravdu, vymyslas, nahradi ta lahko niekym inym, synovi vysvetli, ze sa inak neda alebo zaplat hodinu denne studentku, ktora ho bude brat zo skolky skor
@anonym_4f549d dohodli sme sa, ze ho v jeho sne podporím. Aj muža to mrzí. Zial situacia je taka aka je.
@sisa_s toto zvážim s tou studentkou. Mam susedu cez ulicu.
Kedysi som aj ja hľadala intenzívnejšie popri robote čo by vyhovovala ale bola časovo na kratšie a za menej peňazí a chcela som istotu. Ale bohužiaľ nenašla som, skrátené úväzky moc na Slovensku nejdú, hľadajú na plný úväzok alebo potom na dohodu kde nemáš dovolenku a podobne a na dohodu hľadajú študentov vysokej školy alebo dôchodcov... Teda žena v produktívnom veku neštudentka a nedôchodkyňa má nízku šancu zohnať prácu na polovičný trvalý pracovný pomer lebo také skoro nie je...
Homeoffice je pre vacsinu zien tu sen, lebo maju pocit, ze si budu vybavovat veci doma, poperu, pozehlia a postaraju sa o dieta a medzitym parkrat dobnu do klavesnice. Toto je predstava tu a realita je uplne ina.
Co sa tyka skrateneho uvazku, mozes poziadat zamestnavatela a on Ti moze a nemusi vyhoviet, kedze nie si samozivitelka a manzel pracuje"vela, vela,vela". Tak urcite netriete biedu, ked tak vela pracuje a mozes si najst a zaplatit niekoho, kto Ti pomoze.
Mala som kolegynu, co tiez mala skrateny uvazok na 6 hodin, plat sa jej adekvatne znizil, objem prace nie, takze zo 6 hodin realne bola v robote klasickych 8 a z doho 2 zadarmo.
@muchotrafka298 ale nie kazdy ma skreslenu predstavu o HO, ved ten zamestnanec musi odviesť výkon aj ked je doma a rozhodne si neporobi domacnost tak načo si to idealizovat. Ale jedna vec je nepriestrelna, ked vďaka HO niekomu odpadnu ranné naháňačky do školy lebo to vie vybaviť partner,vtedy v tom vidím velky benefit, ci uz je to na strane muza alebo ženy
@muchotrafka298 ale nie kazdy ma skreslenu predstavu o HO, ved ten zamestnanec musi odviesť výkon aj ked je doma a rozhodne si neporobi domacnost tak načo si to idealizovat. Ale jedna vec je nepriestrelna, ked vďaka HO niekomu odpadnu ranné naháňačky do školy lebo to vie vybaviť partner,vtedy v tom vidím velky benefit, ci uz je to na strane muza alebo ženy
@lejduska ano, ma to benefity, ale vacsina zien tu ma pocit,ze HO je vlastne platena dovolenka a dostanes za to prachy zadarmenko bez prace. Ked si pozries tu diskusie, tak minimalne raz tyzdenne je tu praca z domu, homeoffice na 100 %, lebo mam male deti, lebo hento alebo tamto. Lenze su druhy prace, kedy proste musis makat doma tak jak v kancli.
@anonym_4f549d dohodli sme sa, ze ho v jeho sne podporím. Aj muža to mrzí. Zial situacia je taka aka je.
@anonym_autor ja taku poznam, co sa kvoli muzovmu snu zadlzila, uvery pobrala a on ju okaslal, tak jej ostali len dlhy. Lebo muz mal sen a bolo ho treba podporit. Tiez vela, vela pracoval, na vsetko bola sama.A napriek tomu si nasiel frajerku a nie jednu. Takze si velmi dobre zvaz, ze ci Ti ten muzov sen a jeho podpora stoji za to, ze si sama, mas vsetko na krku a ci vobec si tie hromady penazi, co urcite pritom zarobi budete mat cas uzit.
Presne ako tu bolo písané, ja mám v podstate HO koľko chcem, ale pravidelne MUSÍM byť online do 17:00, pretože je to práca ako ktorákoľvek iná. Tiež neskončim o pol h skor, lebo musím niekam ísť. Ani ja, ani moji kolegovia, takto HO väčšinou nefunguje. Áno, sú pozície kde si odrobis čo treba kedy chces, aj o deviatej večer, ale to sú veľmi špecifické a zo skúseností aj odborné pozície, kde človek pracuje samostatne a intenzívne.
Presne ako tu bolo písané, ja mám v podstate HO koľko chcem, ale pravidelne MUSÍM byť online do 17:00, pretože je to práca ako ktorákoľvek iná. Tiež neskončim o pol h skor, lebo musím niekam ísť. Ani ja, ani moji kolegovia, takto HO väčšinou nefunguje. Áno, sú pozície kde si odrobis čo treba kedy chces, aj o deviatej večer, ale to sú veľmi špecifické a zo skúseností aj odborné pozície, kde človek pracuje samostatne a intenzívne.
@justxme ja to mam tiez tak,ze ako je pracovna doba, tak proste tak robim od 9,00 do 17,00 sedim za pocitacom a riesim veci, ktore treba. Normalne mam teams meetingy, skolenia, porady ako keby som bola tam.
Toto je ta tragedia na Slovensku, ze sa na matky s detmi vsetci pozeraju cez prsty aj skrz toto. Kolkokrat tu prispievala anjelicek26, ako pracuje s 5 detmi a ze "da sa to", tak len valim oci, lebo ocividne v Nemecku sa da, ale tu sa nic neda...☹
@anonym_autor ja som takto mala, ráno som vodila syna upratovačke domov a potom ona ho brala a domov ho brala dôchodkyňa. Cez leto mi s ním bola pani a potom občas aj počas choroby, lebo žiaľ mne nemal tiež kto pomôcť. Aj do školy sedel tam prvý a domov posledný. Bývali sme v malej dedine a posledná dedina v okrese, bola som rada, že mám prácu v dedine.
Toto je ta tragedia na Slovensku, ze sa na matky s detmi vsetci pozeraju cez prsty aj skrz toto. Kolkokrat tu prispievala anjelicek26, ako pracuje s 5 detmi a ze "da sa to", tak len valim oci, lebo ocividne v Nemecku sa da, ale tu sa nic neda...☹
@anonym_02e79c ono záleží, kde človek býva. Pokiaľ bývaš niekde v hladovej doline bohužiaľ je to ťažké, ako v nejakom meste.

Aku pracu robis alebo co mas vystudovane? Nie vo vsetkych oblastiach bohuzial najdes skratene uvazky