icon

Ako zladiť materské a pracovné povinnosti lekárky?

28. feb 2026

Pekný večer prajem🙂,

rada by som sa spýtala, či tu sú nejaké mamičky - lekárky, konkrétne ma zaujíma, ako ste to mali so zladením materských a pracovných „povinností”? Kedy ste sa rozhodli založiť si rodinu - /po škole/po postupovke/po atestácii/ a ako to spätne hodnotíde? Bolo to dobré rozhodnutie, alebo by ste teraz urobili inak - skôr/neskôr?

Ďakujem.

domix147
28. feb 2026

Ja mám známu ta má teraz 38 má už vlastnú ambulanciu aj dve deti vo veku 9 a 6 rokov...
Zvládla to...
Mám pocit že najmä lekárky majú deti skoro...aby potom nemuseli prerušovať už začatý biznis...napr ambulanciu.

anonym_6fdf6e
28. feb 2026

Ja som mala deti hneď po škole, najme pre moje zdravotne dôvody. Najprv som mala pocit, že ma všetci profesne preskocili o míle ďaleko. To sa časom, ale vyrovnalo. Spolužiačky čo mali najprv kariéru, už založené ambulancie, si potom svoje deti neužili, lebo nemozes iba tak prerušiť chod ambulancie a odísť na 3roky na bezstarostnu MD. Takze všetko ma svoje pre a proti.

basska_b
28. feb 2026

Ja poznám dve mlade lekárky z rodiny a tie síce mali deti akoby počas atestácie, ale skoro ich dávali niekam alebo niekomu a snažili sa vrátiť do praxe alebo sa na tu atestáciu nejako učiť popri tom dieťati. Maju teda každá len jedno dieta.

anonym_d933c4
1. mar 2026

Ja som atestovala s 2 malými deťmi (dievčatá mali 4,5 a 3 roky v tom čase), do práce som sa vrátila, keď mala mladšia 1,5 roka. Bolo to veľmi náročné obdobie, nebyť mojej mamky, ktorá mi s nimi veľmi pomáhala, neviem ako by som to zvládla...S odstupom 7 rokov mám ešte 3. dieťa, tu som sa do práce vrátila, keď mala 3 mesiace (spočiatku sa jednalo len o mini úväzok, ktorý som postupne navysovala, na full tíme som sa vrátila, keď mala 2 roky, doma ostal manžel. Náročné je to tak či tak, za mňa je lepšie mať dieťa ešte ako neatestovana, potom si už dlhší výpadok na materskej nemôžeš dovoliť.

sss777
1. mar 2026

@anonym_autor
Ja som mala deti po atestácii, chcela som byť trochu zabezpečená, kým sa vrhnem na materstvo. Spätne to hodnotím ako super rozhodnutie. Pracujem na polovičný úväzok, nemám(e) žiadny finančný tlak a všetky svoje kariérne méty som vlastne už stihla. Ale ja nemám ambulanciu, baví ma akútna medicína v nemocnici.