Ako zvládať plný rozvrh s rodinou?
Ahojte
Ako všetko stíhate ? Pracujem fulltime, manžel je týždeň doma týždeň preč, máme dom a dieťa 5 ročne.
Posledný rok nezvládam len prežívam... z roboty utekám vždy do škôlky, dcéra tam je vždy posledná. Naši bývajú 70km od nás , svokrovcov moc nenapadne samých od seba vziať malú zo škôlky (keby len raz do týždňa ) a aj tak nemajú nikdy čas... ja som bola zvyknutá pracovať cca 25-30hodín týždenne max.(žili sme v zahraničí 6 rokov) pracujem odkedy má dcéra 1,5roka.
Takže ráno - skolka, robota, nákupy riešim cez obednú pauzu v práci , občas po praci s malou- utekám po ňu, potom domov, buď máme krúžok , alebo varím (musím každý druhý deň kvôli zdrav. Problémom) , dvakrát v týždni cvičím (doma) raz cez víkend. Každý piatok po prácu pracem, v soboru doobeda dokončím. Raz mesačne kozmeticka(mala ide so mnou) , raz nechty (taktiež).
Keď mám dovolenku tak robim vacsie upratovanie v dome a riešim veci na ktoré inak nemám čas. Muž keď je doma malú berie z/do škôlky čo mi veľmi pomáha, plus robí okolo domu(exteriér ešte nieje hotový).
Ku tomu s malou raz mesačne chodíme na logopediu(60km od nás) a psychologička .
Mám pocit že nič nestíham, chcela by som požiadať o skrátenie úväzku na 6 hodín denne, ale neviem či sa to môže a či mi to povolia (skôr nie) plus mám jednu veľmi nepríjemnú kolegyňu s ktorou pracujem... ona robí stsle to iste dookola a ja priberám aj veľa nových úloh, ktoré ona odmieta robiť lebo "nevie" a ignoruje. Ja ju viem zastúpiť na 100% ona mňa na 60%. Myslite že môžem s týmto nejak argumentovať u zamestnávateľa ?(korporat). Mám pocit že som vkuse unavená ....
@anonym_autor Nemam radu. Zijes bezny zivot matky s malym dietatom.
Ked uz v korporate, tak polovicny. Skrateny urcite nie. Menej prace mat nebudes, iba menej casu a penazi
@beata_k uvedomujem si, že takto a aj ťažšie žije veľa žien aj s viacerými deťmi, ja len uvažujem ako ďalej keď mám teoreticky a našťastie tu možnosť, mne to navrhol muž... ja by som sa zodrala a myslela si že je to ok byt vkuse unavená.
@anonym_autor je to o tom. Hlupe kolegyne nepocuvaj, ked mali ine podmienky. Nechcem strasit, ale skolka je este ok, s takym prvakom sa treba aj ucit.
Kludne skus mensi uvazok, vela matkam prave to vyhovuje, 6h miesto 8h. Mala Ta este potrebuje. Ked je manzel doma, nech Ti viac pomoze.
@anonym_autor je to o tom. Hlupe kolegyne nepocuvaj, ked mali ine podmienky. Nechcem strasit, ale skolka je este ok, s takym prvakom sa treba aj ucit.
Kludne skus mensi uvazok, vela matkam prave to vyhovuje, 6h miesto 8h. Mala Ta este potrebuje. Ked je manzel doma, nech Ti viac pomoze.
@euka210 však práve, keď mame teraz obcas bejaku tu úlohu zo škôlky je to ešte ok, plus trénujeme hlavne logopediu L a R... ale keď začne škola , tam treba trpezlivosť a čas .. dnes som poslala mail a budem dúfať že mi to schvália... ak nie začnem sa obzerať asi inde.. mám pocit že sa malej malo venujem
@anonym_autor
Ja ti veľmi asi nepomôžem ale napíšem to o sebe. Myslím, že sa po prečítaní budeš cítiť ako majsterka sveta 😉.
Máme 3 deti do 8 rokov, najmladšie začína akurát chodiť. Idú jej zuby... Prostredne má cez 2 roky. Pri sebe menšej myšlienke nápravu aspom 10 hodín týždenne, rozmýšľam ako by som to zvládla. Doma je doobeda len to najmenšie a ja nestíham domácnosť. Ale že vôbec. Chce byť pri mne, ideálne držať má za nohy 🫣. V postieľke sa prejaví pár minút a hotovo.
Pokiaľ sú doma všetci traja, je to úplne stratené. S mužom ledva pár viet prehodime bez maaamaaa...
Je mi ľúto dať to malinké už do jaslí, som na materskej ešte rok.
Ale mne by to pomohlo aspom vyvetrať hlavu. No keď si predstavím 2t - 30 hodín, tobôž plný úväzok, netuším ako by to fungovalo. Deti sú od novembra do konca apríla každý mesiac choré. Som veľmi zvedavá, v ktorej práci by mi to akceeptovali, tie ocr a pnky. Rodina je ďaleko a pracujú ešte.
Takže si zagratuluj čo všetko stíhaš. Tiež spím tých 5 hodín reálne a cítim sa ako pár promile potom. Občas si dám upratovačku noc do rána. Teda nespím vôbec.
Držím ti palce nech sa všetko obráti v tvoju spokojnosť ♥️.
@anonym_autor Ved to je bezny den zeny co si popisala. Moj muz chodi z prace okolo pol siestej, to uz vsetko mam hotove. Kedze ma pracu hodinu cesty rano aj poobede. Mala rada, velky nakup Skus Tesco alebo Košík. Potom s malou das kludne iba drobnosti co ti chyba. Ked je muz doma, tak vtedy si daj viac casu pre seba. Hlavne na neponahlaj a v klude. Nikto ti nestopuje cas. Tlacis sama na seba. Najobľúbenejší cas matky je, ked vsetky deti uz spia 😉
@anonym_autor
Ja ti veľmi asi nepomôžem ale napíšem to o sebe. Myslím, že sa po prečítaní budeš cítiť ako majsterka sveta 😉.
Máme 3 deti do 8 rokov, najmladšie začína akurát chodiť. Idú jej zuby... Prostredne má cez 2 roky. Pri sebe menšej myšlienke nápravu aspom 10 hodín týždenne, rozmýšľam ako by som to zvládla. Doma je doobeda len to najmenšie a ja nestíham domácnosť. Ale že vôbec. Chce byť pri mne, ideálne držať má za nohy 🫣. V postieľke sa prejaví pár minút a hotovo.
Pokiaľ sú doma všetci traja, je to úplne stratené. S mužom ledva pár viet prehodime bez maaamaaa...
Je mi ľúto dať to malinké už do jaslí, som na materskej ešte rok.
Ale mne by to pomohlo aspom vyvetrať hlavu. No keď si predstavím 2t - 30 hodín, tobôž plný úväzok, netuším ako by to fungovalo. Deti sú od novembra do konca apríla každý mesiac choré. Som veľmi zvedavá, v ktorej práci by mi to akceeptovali, tie ocr a pnky. Rodina je ďaleko a pracujú ešte.
Takže si zagratuluj čo všetko stíhaš. Tiež spím tých 5 hodín reálne a cítim sa ako pár promile potom. Občas si dám upratovačku noc do rána. Teda nespím vôbec.
Držím ti palce nech sa všetko obráti v tvoju spokojnosť ♥️.
@anonym_6fb4d3 ahoj dakujem za komentár. Ja obdivujem zeny čo majú dve s visc deti ako fungujú. Napríklad jedna známa mala tri a všetko nejak fungovalo muž jej chodil do zahraničia aj na mesiac , ale bola 9 rokov na materskej a fskt sa deťom venovala ... ale bola blízko rodiny mali chatu... a všetky deti už sú teraz dospelé . Podľa mna každá mama chceme to najlepšie pre deti a všetko stíhať ale nie vždy sa to da. Keby mám dve deti nestíham to čo teraz aj keď za mna ja mám pocit že nestíham toľko čo by som chcela na strane druhej keď je toho visc padám vecer na hubu do postele rovno
@anonym_autor Ved to je bezny den zeny co si popisala. Moj muz chodi z prace okolo pol siestej, to uz vsetko mam hotove. Kedze ma pracu hodinu cesty rano aj poobede. Mala rada, velky nakup Skus Tesco alebo Košík. Potom s malou das kludne iba drobnosti co ti chyba. Ked je muz doma, tak vtedy si daj viac casu pre seba. Hlavne na neponahlaj a v klude. Nikto ti nestopuje cas. Tlacis sama na seba. Najobľúbenejší cas matky je, ked vsetky deti uz spia 😉
@betulinka1 ja potrebujem návod ako sa veci robíš vklude a bez stresu 🤪 a hlavne možno by to bolo aj všetko ok len moja dcéra stále rozorava celé dni od rana do večera a mužom sa prekrikujeme keď je doma som taka ohucana, plus v praci keď počúvam ešte tu kolegyňu tak mám dosť.
@betulinka1 ja potrebujem návod ako sa veci robíš vklude a bez stresu 🤪 a hlavne možno by to bolo aj všetko ok len moja dcéra stále rozorava celé dni od rana do večera a mužom sa prekrikujeme keď je doma som taka ohucana, plus v praci keď počúvam ešte tu kolegyňu tak mám dosť.
@anonym_autor ja som si kupila noise cancelling sluchadla a povedala si, ze nebude tristokrat odskakovat a pocuvat ich vresky a vkuse nieco riesit. Takze si robim vtedy relativne vklude, a keby sa nieco vazne dialo, nech ma poriahnu za nohavice😅 inak je alw pravda, ze skrateny uvazok vacsinou neznamena ze ti daju menej prace, len menej penazi a casu tam. Co by mohli byt stale realtivne ok, ak mas dobry plat a nemas moc vela roboty. Potom pripadne si vyskusaj pytat flexibilnejsie pracovne nastavenie
@anonym_autor navod je v tvojej hlave. Hovorit si, prijmam, ze budeme meskat, ze nemam upratane, ze nemam veceru a objedname si pizzu, ze kašlem na pradlo, vyperiem, ked pride muz…. Nemusis byt dokonala. Raz som niekde citala a prijala to za svoje, ze dieta si nebude pamatat kruzky, neporiadok, co jedlo ale bude si pamatat, ze moja mama bola stale nervozna, stale ma nahlila, stale iba upratovala, stale stala a v kuchyni. A kym si toto neosvojis, budes nervozna a unavena. Uz 3 tyzdne sa mi nechcelo vyleštiť sklo v sprchovom kúte. Vcera vecer ako sme hrali s detmi karty, hovorim, ze zajtra sa pustim do kupelne. A moji chlapi sa zhodli na tom, ze kupelna je v poriadku a pome radsej na vylet. Tak sme isli na vylet. Skrine mojich deti su armagedon. Skladajú si veci so susicky sami. Snazia sa ale nie je to podla mojich predstav. A vies co, naucila som sa na to kaslat. Maximalne ked si daju moc pokrčené tricko im poviem, ze asi to treba lepsie skladat, ze akoby ho krava zula. To je taky maly navod. Co si mozes uľahčiť, si uľahči. Cez tyzden, ked ste dve by som ani nevarila. Ved vam staci jedno obedové menu co kupis na veceru. Roboticky vysavac je super vec, prides domov a nemas prach na parketách. Potom ta to nedráždi upratovat. To su take drobnosti. Taxikarky sme vsetky. Stastie maju tie, co maju doma muza na HO alebo muz je o 16:00 hod. doma a su na to dvaja ale vacsina rodin proste funguje tak, ze jeden je v praci dlhsie, cestuje alebo proste ma inu pracovnu dobu. Treba to prijat a nie sa poddavat únave. Tak to je a bude lepsie, ked dieta pojde na strednu skolu 🤣🤣🤣
@anonym_autor Nemam radu. Zijes bezny zivot matky s malym dietatom.
Ked uz v korporate, tak polovicny. Skrateny urcite nie. Menej prace mat nebudes, iba menej casu a penazi
@beata_k preco je polovičný lepší ako skrátený? Ako jasné, pri polovičnom by bolo prilis okaté, dať dotyčnemu rovnaký objem práce ako pri plnom úväzku, ale tiež ti toho môžu v podstate naložiť viac, ako sa dá stíhať....
@beata_k preco je polovičný lepší ako skrátený? Ako jasné, pri polovičnom by bolo prilis okaté, dať dotyčnemu rovnaký objem práce ako pri plnom úväzku, ale tiež ti toho môžu v podstate naložiť viac, ako sa dá stíhať....
@anonym_6798a6 Pri polovicnom ti ozaj daju tej prace menej ako pri skratenom. Ale samozrejme, ze ti nedaju ferovu polovicu prace. Vzdy ti tam kusok prihodia. Ziadne skracovanie uvazkov nie je fer pre zamestnanca. Mozno pri praci, ktora sa da presne matematicky vyjadrit. Ale v korporate urcite nie. Tam je to vzdy jedna excel tabulka tu naviac a jedna tam naviac. A zrazu prides na to, ze roboty kopec, ale za menej penazi ....
@anonym_autor ja som si kupila noise cancelling sluchadla a povedala si, ze nebude tristokrat odskakovat a pocuvat ich vresky a vkuse nieco riesit. Takze si robim vtedy relativne vklude, a keby sa nieco vazne dialo, nech ma poriahnu za nohavice😅 inak je alw pravda, ze skrateny uvazok vacsinou neznamena ze ti daju menej prace, len menej penazi a casu tam. Co by mohli byt stale realtivne ok, ak mas dobry plat a nemas moc vela roboty. Potom pripadne si vyskusaj pytat flexibilnejsie pracovne nastavenie
@majlo1234 Take slúchadla by sa mi hodili aj do prace :D a môžem sa opýtať čo konkrétne myslíš pod možnosťou flexibilnejsieho zaradenia? Ja som navrhla dve možnosti tak uvidíme ako sa vyjadria...
@anonym_autor navod je v tvojej hlave. Hovorit si, prijmam, ze budeme meskat, ze nemam upratane, ze nemam veceru a objedname si pizzu, ze kašlem na pradlo, vyperiem, ked pride muz…. Nemusis byt dokonala. Raz som niekde citala a prijala to za svoje, ze dieta si nebude pamatat kruzky, neporiadok, co jedlo ale bude si pamatat, ze moja mama bola stale nervozna, stale ma nahlila, stale iba upratovala, stale stala a v kuchyni. A kym si toto neosvojis, budes nervozna a unavena. Uz 3 tyzdne sa mi nechcelo vyleštiť sklo v sprchovom kúte. Vcera vecer ako sme hrali s detmi karty, hovorim, ze zajtra sa pustim do kupelne. A moji chlapi sa zhodli na tom, ze kupelna je v poriadku a pome radsej na vylet. Tak sme isli na vylet. Skrine mojich deti su armagedon. Skladajú si veci so susicky sami. Snazia sa ale nie je to podla mojich predstav. A vies co, naucila som sa na to kaslat. Maximalne ked si daju moc pokrčené tricko im poviem, ze asi to treba lepsie skladat, ze akoby ho krava zula. To je taky maly navod. Co si mozes uľahčiť, si uľahči. Cez tyzden, ked ste dve by som ani nevarila. Ved vam staci jedno obedové menu co kupis na veceru. Roboticky vysavac je super vec, prides domov a nemas prach na parketách. Potom ta to nedráždi upratovat. To su take drobnosti. Taxikarky sme vsetky. Stastie maju tie, co maju doma muza na HO alebo muz je o 16:00 hod. doma a su na to dvaja ale vacsina rodin proste funguje tak, ze jeden je v praci dlhsie, cestuje alebo proste ma inu pracovnu dobu. Treba to prijat a nie sa poddavat únave. Tak to je a bude lepsie, ked dieta pojde na strednu skolu 🤣🤣🤣
@betulinka1 napríklad toto čo si opísala tak mám keď je muž ten týždeň doma, pomáha mi dosť ale napríklad ja som poľavila z upratovania , kedysi som pratala stále , teraz mi to zs to nestojí, avšak sťahovali sme sme stále z menšieho do väčšieho a teraz mame barák a tu je viac m2 na pratanie preto si to rozdeľujem. Inak nad vysávačom som premyslala muž mi to aj navrhol nech mám aspoň cez týždeň pokoj a je aspoň naoko čistejšie , tak asi na to prístupim.. s tým varením to bolo kedysi ok ale ja musím hlavne sebe variť lebo nesmiem mlieko a nič mliečne a je ťažko najst restiku kde si take niečo dám doviezť... ale áno keď sa chce tak sa dá len robim ja veľké tlaky na seba led sme samé dve doma a stále mám nejaké plány a poznámky v telefóne ...
@anonym_6798a6 Pri polovicnom ti ozaj daju tej prace menej ako pri skratenom. Ale samozrejme, ze ti nedaju ferovu polovicu prace. Vzdy ti tam kusok prihodia. Ziadne skracovanie uvazkov nie je fer pre zamestnanca. Mozno pri praci, ktora sa da presne matematicky vyjadrit. Ale v korporate urcite nie. Tam je to vzdy jedna excel tabulka tu naviac a jedna tam naviac. A zrazu prides na to, ze roboty kopec, ale za menej penazi ....
@beata_k ono ja reálne mám prácu, ktorú dokážem urobiť aj za 6 hodín , ale je to aj take že môže robiť donekonečna a nebude nikdy hotovo :D takze by bolo na mne ako si to zadelim... problém skôr je, že v office sa vôbec neviem na tu jednu časť prace ktorú robim iba ja (seo) sústrediť ...
@betulinka1 napríklad toto čo si opísala tak mám keď je muž ten týždeň doma, pomáha mi dosť ale napríklad ja som poľavila z upratovania , kedysi som pratala stále , teraz mi to zs to nestojí, avšak sťahovali sme sme stále z menšieho do väčšieho a teraz mame barák a tu je viac m2 na pratanie preto si to rozdeľujem. Inak nad vysávačom som premyslala muž mi to aj navrhol nech mám aspoň cez týždeň pokoj a je aspoň naoko čistejšie , tak asi na to prístupim.. s tým varením to bolo kedysi ok ale ja musím hlavne sebe variť lebo nesmiem mlieko a nič mliečne a je ťažko najst restiku kde si take niečo dám doviezť... ale áno keď sa chce tak sa dá len robim ja veľké tlaky na seba led sme samé dve doma a stále mám nejaké plány a poznámky v telefóne ...
@anonym_autor no a to je presne to ako si napisala. Robis na seba tlaky. Ty sama sebe.
@majlo1234 Take slúchadla by sa mi hodili aj do prace :D a môžem sa opýtať čo konkrétne myslíš pod možnosťou flexibilnejsieho zaradenia? Ja som navrhla dve možnosti tak uvidíme ako sa vyjadria...
@anonym_autor home office, pripadne nejake dni v pffice a nejake doma. Ak vravis, ze mas soravene za 6 hodin, tak je to ideal, zvysne dve si mozes nadbehnut s domacimi pracami. Za to ma niekto ukamenuje, ale ak si vysoko vykonma v praci, je zbytocne ziadat ciastocny uvazok, ak by ti vysli v ustrety s homeofficom
@f333 no to sa mýliš s tým karibikom a školami. Máš tam ostrovy, ktoré patria k FR a na nich školy na rovnakej úrovni. Vlastne niekedy sú v týchto krajinách tie extrémy - že deti bud nechodia do školy vôbec alebo tam od nich požadujú viac než v Europe (viem porovnať s tým nemeckom, kde sa v prvej triede v podstate hrajú, aby prechod zo skolky nebola trauma 😆 … vek dietata autorky). Na tej Kostarike som mala kamosku Rakúšanku učiteľku v nemeckej škole. Školy tam nájdeš a ľudia si tam žijú v podstate ako králi.
Hocijaká trieda vyššia než ta najnižšia ma prístup k tým službám v domácnosti. Pardon, v Nemecku aj moja šéfka (6000€+) uvažovala, ako často si môže dovoliť babysitterku, takže tam musíš byt nie že vyššia stredná trieda, ale možno tak business owner, vysoký management, aby si mohla mať týchto pomocníkov kedy sa ti zachce
@bluka2 Co s atyka verejnych De skol,tak samozrejme ,ze pri tom zmenenom zlozeni obyvatelstva aja zlej skolskej reforme isla uroven vzdelania velmi dole. Zalezi na tom,v ktorej oblasti sa skola tiez nachadza.Preto na se dieta chodilo do dobrej sukromnej skoly v de aj v Ch .Co sa tyka Karibiku,tak napr. vo fr. Polinezii som bola . Nasi priatelia z Fr tam pracovali isty cas. Jedna ako riaditelka licea .tak som videla vpriamom prnose tu uroven.
Kedze je viem,ake su verejne skoly v mnohych oblastiach vo Francuzku nizkej urovne/tiez pre podobny este horsi scena ako vde, tak som videla,ze ani tie v Polynezii neboli lepsie.Na dovolenku super .ale na zivot tam nie.A to tam platia fr.zakony.Ale to platia aj v Parizi,a niektore tie skoly su v hroznom stave,urovne vedomosti,bezpecnosti a chovania sa Ako v de aj vo FR v mnohych zlych stvrtiach nechcu dobri ucitelia tam ist ucit.
Tie skoly,kde chodili v Afrike v krajine, ,co je znama terorizmom ako som videla spinou na uliciachz tvojej fotky a chudobou, boli lepsie alo tie Europske?
Samozrejme je vecou kazdeho ,ako kto vnima urovnen zivota v tej ktorej krajine.Za mna uprimne poviem,ze ja ,by som tam dieta nevzala ani za nic.
@f333 trieda ? Kde žijeme v Indii? Vo Švajči sme chceli ostať, no postavili sme medzitým nový dom na SK a vrátili sme sa skôr kvôli mojim zdravotným problémom, ktoré boli ako beh na dlhu trať. Tým že som musela zmeniť manuálnu prácu (práca v nemocnici) na "kludnejsia" išla som na sk do officu. Ja z môjho platu viem financovať všetko doma plus skolka každý mesiac využívam služby kozmetický chodím aj do estetickej kliniky, pravidelne tieto beauty veci, nezarobim zle môžem si dovoliť opatrovateľku ale nechcem a nad upratovačku som premyslala možno obcas že nech príde aby som mala free komplet cely víkend aby sme niekam vybehli s rodinou. My sa finančne nemáme zle, ale som tým človeka čo chce všetko stíhať a doľahlo to na mna. Niesom biznismenka ani muž, ale úplne úprimne pracovala som v tej nemocnici vo Švajči na súkromnom oddelení, kde chodili teda aj tí ako t píšeš "z vyššej vrstvy ", teda relatívne bohatí ľudia, ale pri chorobe im to nepomohlo , tie peniaze - v konečnom dôsledku len to že mali lepšiu izbu, tak načo sa tu hráme ?
@anonym_autor Nie v Indii. Ale v Nemecku aj Svajciarsku. Nasa dcera absolvovala v ch jednu z najlepsich sukromnych skol dievcesnskych na svete prave v ch. Vyse 2 dekady uz tam zijem ja aj moja rodina.ja viem,ake je zdravotnictvo a jeho system postaveny v ch .Moja svagrina je lekarkou. . A ak by som ochorela,nemusim sa vracat na sk . jemylne od teba s adomnievat,ze finacie nepomozu klepsej starostlivosti zdravotnej. Netrba s an nic hrat. Len pochopt ,ze finacie k tomu dopomozu. Naprklad v de je dovjkolajovost lek.s tarostlivosati. Ti,co smenej majetni su poisteni na kasu. A dostavaju standartnu starostlivost. Ti ,co maju znacne dobry prijem, su sukromi pacienti. A maju sukromne poistenie zakone. Atak aj narok na pesiu starostlivost. Ata nie je len o lesej izbe . Ale o tom, ze ta vystri primar, ci profesor prioritne, ci mas na rok na tychlejsi termin u lekara. Samozrejme,ze si za to platis vysiu poistku NO av ch jeto inak. Cize kazd yplati tu zakonu zakladnu posztku. A potom moze pripoistenie, za ktore dostane lepsiu starostlivost. na d ten ramec zakaldnej starostlivosti platenej zo zakladnej poistky. A aj ta sa vypaca ako plnenie len od urcitej sumy lek. vykonov teda achoroby,
Takze nema spravdu ty. .Chapem,ze ste ako vela slovenskych rodin isli zarobit do zahranicia a tie finacnie potom priniesli an sk a postabili dom.V cj by si ho nepostavila.
tomi je jasne. Ale tu ide o inu vec v debate.
Nie si prva ani posledna , ktore sa aj z rodinami takto vracaju zo za padnych krajin.
Pises, ze financne si na tom dobre. Takze stale nechapem,co za problem mas najat si pomocnicu do domacnosti a pestunku.Alebo nepracovat teda .Ale ak mas ako pisss to myslenie ako za soc.ery niektori ludia /aj tam boli pomocnice v domacnostiach len nacierno/ ze tebou vybrana sila dobre neobstara domacnost ci starostlivoas to dieta, tak nemas vela moznosti len byt unahanana a unavena.
@anonym_autor Nie v Indii. Ale v Nemecku aj Svajciarsku. Nasa dcera absolvovala v ch jednu z najlepsich sukromnych skol dievcesnskych na svete prave v ch. Vyse 2 dekady uz tam zijem ja aj moja rodina.ja viem,ake je zdravotnictvo a jeho system postaveny v ch .Moja svagrina je lekarkou. . A ak by som ochorela,nemusim sa vracat na sk . jemylne od teba s adomnievat,ze finacie nepomozu klepsej starostlivosti zdravotnej. Netrba s an nic hrat. Len pochopt ,ze finacie k tomu dopomozu. Naprklad v de je dovjkolajovost lek.s tarostlivosati. Ti,co smenej majetni su poisteni na kasu. A dostavaju standartnu starostlivost. Ti ,co maju znacne dobry prijem, su sukromi pacienti. A maju sukromne poistenie zakone. Atak aj narok na pesiu starostlivost. Ata nie je len o lesej izbe . Ale o tom, ze ta vystri primar, ci profesor prioritne, ci mas na rok na tychlejsi termin u lekara. Samozrejme,ze si za to platis vysiu poistku NO av ch jeto inak. Cize kazd yplati tu zakonu zakladnu posztku. A potom moze pripoistenie, za ktore dostane lepsiu starostlivost. na d ten ramec zakaldnej starostlivosti platenej zo zakladnej poistky. A aj ta sa vypaca ako plnenie len od urcitej sumy lek. vykonov teda achoroby,
Takze nema spravdu ty. .Chapem,ze ste ako vela slovenskych rodin isli zarobit do zahranicia a tie finacnie potom priniesli an sk a postabili dom.V cj by si ho nepostavila.
tomi je jasne. Ale tu ide o inu vec v debate.
Nie si prva ani posledna , ktore sa aj z rodinami takto vracaju zo za padnych krajin.
Pises, ze financne si na tom dobre. Takze stale nechapem,co za problem mas najat si pomocnicu do domacnosti a pestunku.Alebo nepracovat teda .Ale ak mas ako pisss to myslenie ako za soc.ery niektori ludia /aj tam boli pomocnice v domacnostiach len nacierno/ ze tebou vybrana sila dobre neobstara domacnost ci starostlivoas to dieta, tak nemas vela moznosti len byt unahanana a unavena.
@f333 žila som v AT tri roky a vo Švajči skoro 10. V CH ame chceli kúpiť dom a nie niekde na Fr. vidieku kde sú lacnejšie 🙂 príde mi to , že na základe jedného príspevku tu robíš zo mňa nejakú socku:D keby bolo po mojom tak neviem či sa na sk vrátime, v ch viem ako funguje zdravotníctvo a iné veci a úrady , vybavila som tam toho dosť, nemám myslenie ako za "socíku" keďže som vtedy ešte ani nežila a pripadam si na sk niekedy ako mimozenstan keďže s takými kolegynami pracujem a mám asi iné zmýšľanie a predstavy o živote. Dovody na návrat boli rôzne. Ale zdrsvotne mi reálne pomohli visc ako v ch s to som sa nabehala k dr aj tam aj tu. Veď predsa som pracovala v nemocnici, takze mi tam pomohli/ nepomohli... a vlastne ani neviem čo napísať, len žasnem nad tvojim komentárom
@f333 žila som v AT tri roky a vo Švajči skoro 10. V CH ame chceli kúpiť dom a nie niekde na Fr. vidieku kde sú lacnejšie 🙂 príde mi to , že na základe jedného príspevku tu robíš zo mňa nejakú socku:D keby bolo po mojom tak neviem či sa na sk vrátime, v ch viem ako funguje zdravotníctvo a iné veci a úrady , vybavila som tam toho dosť, nemám myslenie ako za "socíku" keďže som vtedy ešte ani nežila a pripadam si na sk niekedy ako mimozenstan keďže s takými kolegynami pracujem a mám asi iné zmýšľanie a predstavy o živote. Dovody na návrat boli rôzne. Ale zdrsvotne mi reálne pomohli visc ako v ch s to som sa nabehala k dr aj tam aj tu. Veď predsa som pracovala v nemocnici, takze mi tam pomohli/ nepomohli... a vlastne ani neviem čo napísať, len žasnem nad tvojim komentárom
@anonym_autor ja nerobim z teba nic. Ale na zaklade tvojich informacii som si poskadala obraz. Uz len ten vyrok, ze za finacie si nemozno kupit lepsiu starostlivost. Ale mozes.Tak na sk ako v ch ako v de.Ja som aj na sk platila za dobru lek.starostlivost mimo zakonneho poistenia. A v de kedze som sukr.pacient a velakrat aj uplny platitel,takze nemam problem s dobrou starostlivostou. A to ani ch.Ako som pisala, tak v ch nemozes ockavat na zakladne poistenie taku uroven,ako pri pripoisteni , Vela Slovakov,co zije aj v cudzine ide k lekarom na sk.Pre jednoduchy dovod. Je to na sk lacnejsie dobru starostlivost si zabezpecit ako zakladnou starostlivostou na na kasu v zapadnej europe.Faktom je,ze mnohi Slovaci zistia v zahranici,ze nakoniec maju nizsiu zivotnu uroven tam a vysie vydavky,ako na sk.Preto sa aj vracaju domov .nasetzria na byt ci dom a na platenie hypo a vratia sa. NA TOM nie je nic nezvycajne.
ja som NAOPAK zasla nad tvojim prispevkoom uz uvodnym .Pretoze nepoznam na sk dobre situovanu zenu,co by mala prOblem ked ma vela povinnosti v praci aj doma si to zariadit pomocou a sluzbami.Alebo zostat hausfrau a venovat sa domacnosti a rodine.Nato nepotebuju pisat na mk o radu.
Ak tvojej otazke ohladne vyhorenia som ti jasne napisala, ze ak mas financie, tak nie je problemom si zaobtarat pomoc do domacnosti a pestunku.Ked zaplatis dobru cenu ci mzdu najdes aj spolahlivu sluzbu ci pomoc. Pisem to uz 3 krat.

@anonym_autor
Podľa mňa toho stíhaš dosť veľa.
Staráš sa o seba, dieťa a domácnosť a to v podstate sama, plus pracuješ na plný úväzok.
Ani náhodou nezávidím to, že nemáš doma manžela, tu by som sa zamýšľala nad tým, či sa to nedá zmeniť. Lebo z vlastnej skúsenosti hovorím, že v pohode sa dá makať 12 hodín denne, keď má človek partnera, ktorý na seba preberie časť tých pravidelných povinností. Možno by ani nemusel denne vyzdvihovať dieťa, len by stačilo, keby tam bol v prípade, že nestíham ja.
Ak sa dá, skús si uľahčiť život či už pomocou v domácnosti alebo skráteným úväzkom.
Ešte možno posledný postreh - nie všetky pracujúce ženy a matky spia 5 hodín. Všetci vieme, že je to málo. Ak chceme vychovať deti, ktoré budú mať sebaúctu a nejakú tú sebalásku, musíme začať od seba.
Držím palce!
@sss777 ďakujem za komentár, keď sme všetci doma je to oveľa lepšie - ja varím on za mnou upratuje :D do a zo škôlky malú vezme mna zavezie do prace povysava , proste take malickosti čo mne ušetria denne pár hodín kedy nemusím robiť nič... našťastie spávam aspoň 7-8 hodín, to by ma už úplne odpálilo...