icon

Pracovať pri psychických problémoch: Full-time alebo part-time?

Dnes o 08:37

Ahojte, 23r trpím psych. diagnozou, zacalo to panickymi atakmi, tetaniou a uzkostami, pokracovalo depresiou stredne tazkeho stupna. Mam za sebou 3x hospitalizaciu, x krat zmenu liekov apd. Do roku 2020 som bola relativne stabilizovana, potom to islo velmi dole vodou so mnou. Dnes beriem aj antipsychotika, antidepresiva, anxiolytika, chodim kontinualne na terapie.. V roku 2023 mi priznali ciastocny ID. Vdaka tomu, ze som mala celkom dobre prijmy od roku 2005, tak ten ID nie je zly. Samozrejme nepokryje vsetko, ale je v porovnani s ostatnymi ludmi na ID je velmi pekny. Zmenila som pracu, isla som o niekolko levelov nizsie, aj s platom. Ale teda stale pracujem, lebo ked pracujem, tak nemyslim na somariny a nemam az tak suicidalne a depresivne sklony, ktore mam, ked som doma napriklad cez vikendy alebo sviatky. Vseobecne sa potrebujem citit uzitocna, lebo inak si pridem ako stratena existencia. Nemam rodinu, nemam deti, mam iba dvoch kamosov, cize vacsinu casu travim sama a ta praca mi aspon trosku pomaha sa socializovat a byt medzi ludmi, aj ked vacsinu casu som online, ale vidime sa aj osobne.
Napriek tomu ma to casto velmi vycerpava, po praci uz nemam energiu fungovat a casto len lezim alebo oddychujem. Rozmyslam nad tym, skratit uvazok, ale to by som robila cca tolko, co teraz za polovicu casu a polovicu menej penazi.

Chcela by som vediet, co by ste mozno robili na mojom mieste, ci by ste pracovali, kym to ide, na par time, a full time apd.
Viem, ze mozno o par rokov nebudem vobec schopna pracovat, lebo diagnoza progreduje a v zasade je to ovela horsie ako pred mnohymi rokmi.

anonym_276fb4
Dnes o 08:45

@anonym_autor mam tie iste diagnozy, a poviem ti som bez prace, bez ID a idem do doma zosaliet ty mas aspon peniaze, ja uz ani to😢

sticker
anonym_536051
Dnes o 08:48

drzala by som sa prace, je to podla mna sucastou terapie a clovek sa citi potrebny mas rezim dna, ak tak tak part time ked nebudes davat plny uvazok ale praca je jedna z terapii pri chorobe

autor
Dnes o 08:51
@anonym_536051

drzala by som sa prace, je to podla mna sucastou terapie a clovek sa citi potrebny mas rezim dna, ak tak tak part time ked nebudes davat plny uvazok ale praca je jedna z terapii pri chorobe

@anonym_536051 áno, bola som 9m doma, čo som nebola schopná fungovať a moja psychiatrička mi veľmi odporúča pracovať... len naozaj ma to vyčerpáva a poviem pravdu, aj stresuje. Ale na druhej strane som aspoň medzi ľuďmi.

anonym_276fb4
Dnes o 08:52
@anonym_autor

@anonym_536051 áno, bola som 9m doma, čo som nebola schopná fungovať a moja psychiatrička mi veľmi odporúča pracovať... len naozaj ma to vyčerpáva a poviem pravdu, aj stresuje. Ale na druhej strane som aspoň medzi ľuďmi.

@anonym_autor ake mas priznaky progresie? Hospitalizacie boli az na tolko potrebne?
Ak nezvladas FT, chod aspon na PT lebo nic nerobenie ti depresiu este prehlbi..som rok doma, je to velmi zle
@anonym_autor zavidim ti. Ja uz nemam z coho zit

autor
Dnes o 08:52
@anonym_276fb4

@anonym_autor mam tie iste diagnozy, a poviem ti som bez prace, bez ID a idem do doma zosaliet ty mas aspon peniaze, ja uz ani to😢

@anonym_276fb4 ja som na samotnú depresiu dostala až na odvolanie 35%, ale mám 10% na ostatné diagnózy, čiže spolu mi to urobilo čiastočný ID.

anonym_276fb4
Dnes o 08:53
@anonym_autor

@anonym_276fb4 ja som na samotnú depresiu dostala až na odvolanie 35%, ale mám 10% na ostatné diagnózy, čiže spolu mi to urobilo čiastočný ID.

@anonym_autor stredne tazku depresiu mam aj ja, a mam aj kopec ineho, ale nebola som hospitalizovana a moja psycho povedala ze na iD potrebujem nemocnicu

autor
Dnes o 08:55
@anonym_276fb4

@anonym_autor stredne tazku depresiu mam aj ja, a mam aj kopec ineho, ale nebola som hospitalizovana a moja psycho povedala ze na iD potrebujem nemocnicu

@anonym_276fb4 no ja som bola 3x, vždy jeden mesiac a potom aj 9m PN, čiže možno to zavážilo. Každopádne 35% na depresiu až na odvolanie a liečila som sa už 20r na to.

anonym_276fb4
Dnes o 08:56
@anonym_autor

@anonym_276fb4 no ja som bola 3x, vždy jeden mesiac a potom aj 9m PN, čiže možno to zavážilo. Každopádne 35% na depresiu až na odvolanie a liečila som sa už 20r na to.

@anonym_autor bola som rok na PN nik mi ID nenavrhol

autor
Dnes o 09:01
@anonym_276fb4

@anonym_autor bola som rok na PN nik mi ID nenavrhol

@anonym_276fb4 mne nikto ID nenavrhol. Ja som sama požiadala o to po tretej hospitalizácii.

anonym_6e2108
Dnes o 09:25

Tu budú viac riešiť tvoj ID a diagnozy ako otázku 🤦🏻‍♀️ Ak sa psychicky cítis lepšie, keď pracuješ, tak pracuj. Bola si aj bez práce a vieš to porovnať. Aj ja sa cítim vyčerpané, ked prídem z prace, a to nemám žiadnu diagnózu. Držím palce,.nech sa darí a nech to celé zvládaš aspoň tak ako doteraz 🍀

anonym_769e5d
Dnes o 09:55

No ak vyzijes z polovicneho platu tak mozes skusit pracovat na polovicny uvazok. Aby si nebola tak vycerpana. Ja mam tiez psych. diagnozy a pracujem na plny, ale u kazdeho je to ine, u mna to nie je tak zle. Mala som jednu psychozu pred 3 rokmi, chodila som vtedy na stacionar, odporucali mi aj hospitalizaciu ale to som odmietla. Potom som bola este pol roka PN. Ale odvtedy mam pokoj a mam sa dobre, beriem Aripiprazol stale, psych. sa vyjadrila ze uz to mozme pomaly aj zacat vysadzat.

anonym_9a2c41
Dnes o 10:20

Od ranej puberty mám úzkostnú poruchu s agorafóbiou, od 18r depresiu, 2x hospitalizácia, momentálne antidepresíva a antipsychotikum (kvôli spánku), mám 40r. Normálne som vyštudovala vš s červeným diplomom, mám full time zamestnanie, muža (ten nie je nejaká sláva 😀 ), dieťa, milión záľub, pár výborných priateľov, kopu známych. Neprežívam, žijem.
Takže áno, dá sa aj takto. To ti je ale na dve veci platné, lebo s tým istým, čo mám ja/ty/kopa iných ľudí, to niekto dáva a iný nedáva. Nie je to o vôli či slabosti a schopnostiach, proste každý to má inak.
Ak ťa práca nabíja (mňa tiež), pracuj. Ak si neskúsila kvalitné psychoterapie, choď do toho (kbt nemusí byť zlá v tomto prípade). Cvič, veľmi sa to podceňuje, pritom pravidelný pohyb mal v niekoľkých serióznych štúdiách preukázateľný efekt blížiaci sa AD. Venuj sa záľubám, rob čo ťa baví. Máš 24, skvelý vek, všetko pred sebou. Ja by som zase 24ku brala a plným priehrštím 🙂

Btw., v posledných rokoch sa začal u žien, ktoré majú dlhodobé skúsenosti napr. s úzkosťami, depresiami, vyhoreniami, ocd, príp. bipolárnou poruchou... diagnostikovať Aspergerov syndróm. 30r vzad ešte na Sr v podstate neznáma dg., u žien veľmi ťažko diagnostikovateľná, len mi napadlo, keď si spomenula, že si často vyčerpaná (čo ale je aj prirodzený rys depresie alebo úzkostí) a že zvažuješ part time job (ten AS vyhovuje najviac, full time ich vyčerpáva, zahlcuje).

autor
Dnes o 10:58
@anonym_9a2c41

Od ranej puberty mám úzkostnú poruchu s agorafóbiou, od 18r depresiu, 2x hospitalizácia, momentálne antidepresíva a antipsychotikum (kvôli spánku), mám 40r. Normálne som vyštudovala vš s červeným diplomom, mám full time zamestnanie, muža (ten nie je nejaká sláva 😀 ), dieťa, milión záľub, pár výborných priateľov, kopu známych. Neprežívam, žijem.
Takže áno, dá sa aj takto. To ti je ale na dve veci platné, lebo s tým istým, čo mám ja/ty/kopa iných ľudí, to niekto dáva a iný nedáva. Nie je to o vôli či slabosti a schopnostiach, proste každý to má inak.
Ak ťa práca nabíja (mňa tiež), pracuj. Ak si neskúsila kvalitné psychoterapie, choď do toho (kbt nemusí byť zlá v tomto prípade). Cvič, veľmi sa to podceňuje, pritom pravidelný pohyb mal v niekoľkých serióznych štúdiách preukázateľný efekt blížiaci sa AD. Venuj sa záľubám, rob čo ťa baví. Máš 24, skvelý vek, všetko pred sebou. Ja by som zase 24ku brala a plným priehrštím 🙂

Btw., v posledných rokoch sa začal u žien, ktoré majú dlhodobé skúsenosti napr. s úzkosťami, depresiami, vyhoreniami, ocd, príp. bipolárnou poruchou... diagnostikovať Aspergerov syndróm. 30r vzad ešte na Sr v podstate neznáma dg., u žien veľmi ťažko diagnostikovateľná, len mi napadlo, keď si spomenula, že si často vyčerpaná (čo ale je aj prirodzený rys depresie alebo úzkostí) a že zvažuješ part time job (ten AS vyhovuje najviac, full time ich vyčerpáva, zahlcuje).

@anonym_9a2c41 mám 46 rokov, 23r trpím chorobou. Pravidelne cvičím, za 23r som prešla všetky dostupné psychoterapeutické prístupy. Možno som asperger, dosť by to dávalo zmysel. Som každopádne introvert a nemám rada veľké skupiny ľudí a neviem tam ani zapadnúť. Hoci som na ZŠ, aj SŠ, aj VŠ mala kamošov, a patrila som medzi tú povedzme elitu triedy - mala som čisté jednotky, promovala som s červeným diplomom, mala som záujem chlapov a kamarátky, vždy som sa cítila mimo toho kolektívu a stálo má veľké úsilie zapadnúť. Do 40tky sa mi žilo parádne, potom to išlo z kopca.