icon

Vplyv nočných zmien na psychické a fyzické zdravie

anonym888
Včera o 16:00

ahojte, pozorujete nejake zmeny na sebe ked ste zacali robit nocne zmeny? mavam cca 8 nocnych zmien (12tky) za mesiac a byvam podrazdena, so zlou naladou, niekedy vecer sa rozrevem z nicoho nic... mam pocit ze ma psychicky nicia a isto aj fyzicky... aj ked sa vyspim po nocnej citim sa ako po opici, slaba, nemysli mi to... ma to niekto podobne?

rozculena
Včera o 16:11

nočné zmeny majú veľký vplyv na zdravie,ja som robila 10 rokov systémom 2xranná,2xnočná a z nočnej som išla do 2x poobedná.Čiže ráno som o 7prišla z roboty a o 14tej mi začínala poobedná.Otrasné.
Prvý voľný deň som sa iba dávala dokopy.
V tom čase som zaspala hocikedy hocikde,stačilo zavrieť oči....
A to som ani "nič nerobila",iba sedela na recepci....

rozculena
Včera o 16:13

Nočná práca narúša prirodzené biologické hodiny, čo vedie k poruchám spánku, únave, zníženej koncentrácii a zvýšenému riziku úrazov; dlhodobo zvyšuje riziko metabolických problémov (obezita, diabetes), srdcovocievnych ochorení, duševných problémov (depresie, úzkosti) a dokonca bola klasifikovaná ako potenciálne karcinogénny faktor, pričom výrazne ovplyvňuje aj sociálny a rodinný život.
Krátkodobé dopady (bezprostredné)
Únava a koncentrácia: Zvýšená únava, mikrospánok, znížená pozornosť, vyššia chybovosť.
Psychika: Podráždenosť, zmeny nálady, konfliktnosť.
Bezpečnosť: Vyššie riziko pracovných úrazov a nehôd.
Dlhodobé dopady (chronické)
Metabolizmus: Zvýšené riziko obezity, cukrovky 2. typu.
Kardiovaskulárny systém: Vysoký krvný tlak, infarkty, mŕtvice.
Tráviaci systém: Vredy žalúdka.
Imunita: Oslabený imunitný systém, náchylnosť na infekcie.
Psychické zdravie: Depresie, syndróm vyhorenia, úzkosti.
Onkologické riziko: Klasifikácia ako potenciálne karcinogén (napr. rakovina prsníka, hrubého čreva).
Sociálne dopady
Narušenie rodinného a spoločenského života, Zvýšený stres a nespokojnosť.
Opatrenia na zmiernenie rizík
Dostatočný a kvalitný spánok počas dňa (často kratší a menej osviežujúci).
Dbajte na zdravú stravu, obmedzte ťažké jedlá pred nočnou smenou.
Využite príplatky a prestávky, ak je to možné.
Minimalizujte sociálne záväzky počas dňa, kedy by ste mali spať.
Informujte svojho lekára o nočnej práci pre pravidelné lekárske prehliadky.

anonym_d78f9b
Včera o 16:14

Nerobim stale 12tky,iba soboty,teraz mam rannu 12tku,muz ma nocnu 12tku.Inac mam buduci tyzden 4dni nocnych 8hod.Takze to ujde rychlo ako 12tka.
Spavam vzdy do 15tej,a som celkom ok,niekedy po nocnej ani nespim ako bol v pondelok.Prisla z nocnej a sla s detmi po doktoroch,lahnut som si isla o 13tej a o 15tej som uz vstavala pre maleho do skolky.A potom isla spat az vecer.Nepocitujem zatial na sebe nic,ani problemy zo spankom,ani ine problemy.

anonym_ae7ebc
Včera o 16:33

Ja som po 5tich nočných išla doslova skapať. Po poslednej nočnej som vedela prespať aj celý deň. Ale tie stavy cca o 3-4 ráno, keď som sa ešte najedla. Normálne mikrospánok. A takto každý tretí týždeň. Nehovoriac o tom,že cez deň sa človek nevyspí ako v noci.

stanka_k
Včera o 16:36

@anonym888 robila som 10 rokov nočné. Osmičky aj 12stky. Okrem blbej nálady a bežných zdrav. problémov, ktoré nočné sprevádzajú, pocitu ako po trojdňovej alkoholovej seanse(nevoľnosť, točenie hlavy, arytmia srdca......zabúdania ) mám úplne akoby "výpadok pamäti" čo sa tých 10 rokov týka. Nie je to správne pomenovanie. Samozrejme, že si pamätám udalosti, ale ani neviem, ako to všetko ubehlo... Teraz nechápem, ako som tak mohla fungovať.... A ešte vstať o 10h a ísť porobiť čo treba.., vybaviť a pod 🤷🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈 už by som nešla ani za nič.... (Ale teda ani nie som nočný tvor, nevydržím napr ani na zábave bez točenia hlavy po určitej hodine...možno niekto je s tým ok)
Inak mama robila tiež nočné, ale trochu kratšie a dostala v 54 porážku, že je odvtedy na plnej ID........

anonym888
autor
Včera o 16:44
@stanka_k

@anonym888 robila som 10 rokov nočné. Osmičky aj 12stky. Okrem blbej nálady a bežných zdrav. problémov, ktoré nočné sprevádzajú, pocitu ako po trojdňovej alkoholovej seanse(nevoľnosť, točenie hlavy, arytmia srdca......zabúdania ) mám úplne akoby "výpadok pamäti" čo sa tých 10 rokov týka. Nie je to správne pomenovanie. Samozrejme, že si pamätám udalosti, ale ani neviem, ako to všetko ubehlo... Teraz nechápem, ako som tak mohla fungovať.... A ešte vstať o 10h a ísť porobiť čo treba.., vybaviť a pod 🤷🙈🙈🙈🙈🙈🙈🙈 už by som nešla ani za nič.... (Ale teda ani nie som nočný tvor, nevydržím napr ani na zábave bez točenia hlavy po určitej hodine...možno niekto je s tým ok)
Inak mama robila tiež nočné, ale trochu kratšie a dostala v 54 porážku, že je odvtedy na plnej ID........

@stanka_k za svoj zivot som robila 4,5 roka nocnych, ale povedala som si, ze v dalsej praci uz ziadne nocne

anonym_f09372
Včera o 16:49

manžel každý tretí týždeň nočné . Po 15 r si dodrbal spánok. To že je ako čert ani radšej nepíšem.
susedka musela po niekoľkých rokoch s tým seknúť. Mávala hnačky - presedela pol šichty na záchode.

anonym_f7d948
Včera o 20:31

Ja som robila nočné 12ky.Cca 6-8x za mesiac.Po rokoch som prešla na denné 8ky.3 roky mi trvalo kým som znova vedela normálne spať tak som mala rozhadzaný spankový rytmus.

anonym_5aae1b
Včera o 21:37

V predchádzajúcej robote som robila nočné 12 stky niekoľko rokov jediný voľný deň bol sobota.Mala som akoby otočený režim že aj cez tu sobotu som nevedela v noci ani o druhej zaspať a ráno som ledva vstala.Riesila som to nezdravo kávou.Kava po zobudení po nočnej ,pred robotou,počas smeny ďalšie dve,keď som prišla domov ďalšiu mini kávu . Žalúdok ako na vode .A jasné že je človek nervózny z únavy a vyčerpania.A to ešte ak som musela vstať a niečo ísť vybaviť do mesta katastrofa