Aké práva má moslim na dieťa?
Baby ak ostane zena tehotna s moslimom, ake on prava na dieta, ak nie su svoji...
ake by mal pravo na dieta keby ho neuznala ako otca a vratila sa naspat na slovensko
poprosim o skusene rady, nie len dohady
dakujem
@andrea561 jedna vec je právo na dieťa podľa slovenských zákonov, druhá vec podľa islamských zvykov a tretia, najpodstatnejšia vec je, čo sa jemu odohráva v hlave... ak mu napadne dieťa nájsť za každú cenu a uniesť ho do svojej krajiny, tak ho nezastaví žiadne súdne rozhodnutie, zákon, nariadenie, žiadny zdrap papiera... a nie je vylúčené, že on sa veľmi rád bude hrať na milujúceho otecka a partnera, pretože táto situácia je preňho vstupenka do európy...
takže pokiaľ s ním ona žiť nechce, tak čím skôr nech uteká na slovensko, zmaže všetky sociálne siete, kontakty na seba a po zvyšok života nech sa modlí, aby ich nenašiel...
Ma matka zaujem mat to dieta? Ak nie, v moslimskom nabozenstve je mozne vykonat lekarsky potrat do 120 dna tehotenstva... Ak ano, su tu dalsie otazky:
On pochadza zo sudanu a su obaja v inej moslimskej krajine alebo su v sudane?
Od toho zavisi ake maju naroky rodicia na dieta, ci sa zaokony riadia zakonom šaria alebo statnymi zakonmi... V jednej krajine nalezi dieta matke do dvoch rokov, potom je to na dohode rodicov. V inej krajine je dieta- dcera s matkou do vydaja a syn do 16-18 rokov, s plnenim akychkolvek vydavkov na zivobytie matky a dietata otcom!!! Atd.. Teda doporucujem nastudovat zakon tej-ktorej krajiny.
Ako bolo povedane, ak dieta narodene tu, nebude mat zapisaneho otca v rod. Liste, musi najprv byt test otcovstva, atd
Ale dost podstatna vec:nezvazuje ta kocka aj zivot s nim??? Bolo to len nechcene tehotenstvo alebo z z dlhsieho vztahu??
Z vlastnej skusenosti poviem: tak ako sa v sade aj na slovensku najde super manzel a otec, ale aj alkoholik , tyran a nasilnik, co tlcie zenu i deti, tak isto medzi moslimami sa najdu primitivy co si nabozenstvo vysvetluju po svojom, ale aj inteligentni a citlivy muzi. A ked ma zena muza z tej druhej kategorie, nic lepsie si nemoze priat.
Ja som so svojim manzelom od skoly, uz 10 rokov, mame dvoch syncekov a je to ten najlepsi manzel. Pre rodinu by dal aj zivot, vsetci ho maju radi, je mudry, dobry, vsimavy. Podotykam, ze sa pravidelne modli, dodrziava ramadan, kuchynu mame " halal" a deti vychovavame ako moslimovov. Pri tom vsetkom je velmi otvoreny, vedecky zalozeny. Ja som nekonvertovala na islam, ale nevyznavam ani krestanstvo v kt. Ma vychovali. Pochadzam zo silne veriacej katolickej rodiny a veru na zaciatku boli vsetci proti nam. A viete co hovoria moji rodicia teraz manzelovi? " velmi, velmi sme sa v tebe zmylili. Prosim ta prepac nam. Ty si ten najlepsi zat co mame a to nejlepsie pre nasu dceru!"
Damy, nehadzte vsetkych do jedneho vreca. Som stastna s moslimom a je to super clovek. A takych ako ja je na svete vela. Vsetko je o cloveku, nie o nabozenstve.
@andrea561 No : ) ked otehotnela aj cez antikoncepciu tak je velka pravdepodobnost ze bude .. ale na druhu stranu mna Mamka tiez v 18tich upozornovala, ze nech si nedam vziat dieta aj ked otehotniem, lebo je sanca ze potom deti nebudem mat... no netusim ci to je povera alebo lekarsky podlozeny falt, ze sa po potrate znizuje sanca. S mojim manzelom som po 30tke prve samovolne potratila, a dalsie dve sa podarili. Moznoze vela zien ani nevie kolko krat v zivote mimovolne potratilo, zopar zmeskanych menzesov, tyzden, dva.. potom zrazu pride, ale taky silnejsi. Podla mna nech si zvazi, ci jej ten potrat za to stoji, alebo ci jej stoji za to mat moslimske dieta, kazdopadne je to uz aj jej dieta.. jej zhluk buniek ziucich v jej tele. Tak isto ako je to dieta toho jej priatela.
@jantyy on pochadza zo sudanu, a ziju v UK, rozmyslala aj nad zivotom s nim tak v UK, lenze on sa chce hned zenit, lebo ze chce mat uplnu rodinu, ze inak to dieta nechce, bolo to neplanovane su spolu par mesiacov, ....
dal je 3 moznosti, bud ostanu spolu a zoberu sa a budu mat to dieta, alebo ak sa nechce svadbu, nechce to dieta,alebo prekonvertuje na islam a to povedala hned ze v ziadnom pripade...
Tak to ma tu lepsiu moznost , ked su v UK. Je tam omnoho lepsia ochrana deti pred "unasajucimi oteckami"... Mozno ja on reaguje zbrklo, ked to nebolo planovane... Vies, ak on ma nahodou nejaku rodinu pri nom v UK, ma dobry pruser, ze je jeho biela priatelka tehotna... Ak sa chce pre toto brat, treba ho chapat. Mozno ked to spolu para krat preberu, najdu spolocne riesenie.... Podla mna je najpodstatnejsie ci chce zit ona s nim. Najprv nech si odpovie na toto a potom nech riesi dieta.
Suhlasim so zazvorka 87...
Aj s antikoncepciou je vzdy sanca otehotniek a ked clovek s niekym spava, treba mysliet dopredu, CO AK?!
Ak niekto spava s debilom, je mala sanca ze sa zachova ko normalny chlap ked mu zrazu povie ze je tehotna.
A ak je nieco co mi na nom vadi- napr.- nabozenstvo, tak s nim vari nespim, a ani nie som, nie? Ved vedela dopredu ze je moslim. A pribehov a la " bez dcery neodidem" je vsade neuuuurekom, vedela ze tam moze byt riziko.
@svetluska82 on jej to navrhol sam
@zazvorka87 dakujem za nazor, ale potrebujem radit nie sudit
@andrea561 no ak s nim neplanuje zivot a nie je tam laska, tak sup na Slovensko a radsej tu si skor clovek pomoze. AK planuje zit s nim, tak je to potom jedno ci v neho v Arabii alebo v Britanii. Ak pracuje v Britanii tak asi nie je celkom bohaty arab, pravdepodobne nebude chciet ist domov navzdy. A ak hej, tak urcite bude chciet, aby dieta sa vychovavalo podla islamu, a ak sa zena podriadi, strati svoju identitu a bude posluchat tak sa moze ma t celkom fajn. Pzonam aj take aj take pripady. Nech si vyberie kamoska.
Co jej navrhol sam?
@jantyy tiez si myslim ze jej to v danej situacii nepomoze .. Ty mas moslima kt. je ok a navyse ho chces, ja tiez poznam moslima ktory je tak isto ok, ale nechcem ho : )) ..a poznam dalsich super moslimov... Ale co by si robila keby si si myslela, ze vsetko je v poriadku, je uz jedno na zaklade coho, a potom by si zistila ze si sa mylila? Skus pouzit empatiu, vzit sa, a tak poradit, ako sa zachovat teraz.. ako ma dotycna skutocne riesit svoj aktualny stav. Ty sa vies o to lepsie vzit lebo moslima uz mas, takze najlepsie poznas tu kulturu.
Tak myslim ze je celkom ferovy. Ak ma mat ona aj jeho dieta, preco potom nema dieta nosit jeho meno, preco nemaju zit ako rodina? Ak ona nechce s nim zit tak naco potom jeho dieta? Tak ako ma matka materinsky cit, aj otec ma otcovsky a chce byt so svojim dietatom. Ked jej dal moznost ist na potrat, alebo svadbu, dal jej dost najavo ze ma zaujem o nu Aj o dieta alebo ak ho ona nechce za muza, on zas nechce nemanzelske dieta. Treba mysliet stale na to, ze u nich je to ine ako u nas. Slobodne matky a partnerske vztahy neexistuju. A podla tohto treba sudit aj jeho konanie.
@ivkadracova
Andrea 561 dala malo informacii ako to medzi nimi je. Nemyslim ze povedala ze zrazu zistila ze sa v nom mylila, alebo ano? Len zistuje aku su moznosti...
Podla mna len baba( a on takisto) nevie ako sa v danej situacii zachovat. To tehotenstvo ich jednoducho prekvapilo. Chceli si len uzivat a nie mat dieta s niekym s inej kultury a inym naboz. Nech najprv zisti ci chce byt s nim a on s nou.
@maminuska
Treba citat od zaciatku.... V islame je Za urcitych podmienok mozny potrat do 120 dna tehotenstva, a nie je to vrazda( ako pises, ze " zabit dieta"), po tomto termine absolutne zakazane z akehokolvek dovodu.
Nakolko na spolodenie dietata treba dvoch, mali by aj o tehotensvtve, o dietati, o manzelstve rozhodovat tiez dvaja. Preto stale zdoraznujem ze treba aby si to hlavne oni dvaja vydiskutovali ze co a ako dalej. Ide iba o dohodu medzi nimi. Nie sa on podriadovat jej rozhodnutiam alebo ona podriadovat tym jeho. Podla mna, andrea porad kamoske , nech si s nim sadne a nech SPOLU rozoberu vsetko: dovody preco sa chce zenit, dovody preco ostat spolu, resp. Neostat, moznosti stiedavej, moznosti potratu.... My im tu nepomozeme, je to ich vztah, ich spolocne dieta, ich rozhodnutie.
Treba vsak mat stale na pamati ze tak ako ona bude citit lasku k dietatu, bude ju citit rovnako aj on. Ako on nema pravo brat dieta matke, ani ona nema pravo " zariadit" to tak aby otec nemohol byt s dietatom.
Adka, to je ako tvoja dcera ci ako??
Ci si len napisala citat jej matky???
@jantyy ja nie som žiadnym fanatikom čo sa týka interupcii , ale v danom prípade sa život dietata akokeby stáva uplne nepodstatným , a všetko akokeby sa malo odvíjať od vôle jej moslimského partnera alebo expartnera. Buď alebo ... teda bud svadba alebo potrat alebo konvertovanie.
Ešte je tu aj jej právo ..právo sa nevydať a dieťa si ponechať a to je podľa mňa jedna z tých ciest. Ak to dieta nechce nemanželské tak ho jednoducho nechce a nikto ho nebude nutit sa predsa o neho starať .
V jednom máš však pravdu a to ak nie som schopná zvládnuť kulturne a rasové rozdiely tak takýto vzťah jednoducho nenadväzujem , a ak ho nadviažem tak si mám plne uvedomovať jeho možné dôsledky. .
@svetluska82 neee ze ide ale ze uz neni tehu.... :(((((
Praveze je zivot dietata velmi podstatny prave v takejto situacii. Aj tak je to zariadene tak, ze o dietati " rozhodne " matka teda ona. On ju nedonuti ist na potrat- urcite nie v UK. Ale aj Ak si vsak dieta necha a nevyda sa, otec ma rovnake pravo na neho ako ona a je na nom ci si ho bude uplatnovat alebo nie.
A znovu vravim, ako som napisala, maju si to vyhovorit, prebrat vsetky moznosti... Tym myslim aj napr.ak mu chce ona navrhnut ze sa nevyda a dieta si necha. Pisala som, ani jeden sa nemaju podrobovat podmienkam druheho, ale najst ako- tak prijatelny dohovor.
Moj nazor..... Ziadna kasa sa neje zahoruca...napr . Ona si dieta necha, nevyda sa, rozidu sa.... A po case sa ukaze ze on je starostlivy otec , prenesie sa cez to ze si nevzala a aj tak budu spolu.
Jednoznacne ma ona navrch ak ide o to ci si dieta nechat, ci nie.
A on ma navrch ak mu ho bude ona odmietat, lebo je jeho otec a ak chce,dosiahne otcovstvo.
@jantyy Jezisi ty v akej rozpravke to zijes? Ake vydiskutovanie, aky starostlivy otec....ked sa tu ta tema rozobera, je zjavne, ze dievca ma problem a chce ho riesit. S nim mozno ani normalny rozhovor nie je mozny, tu sa nerozpravame o muzovi z civilizovaneho sveta, moze zit v Europe ako dlho chce, geny a vychova nepustia.
Dievca by malo zobrat nohy na ramena a zahladit za sebou stopy, ak je veriaca a potrat u nej neprichadza do uvahy, bude to mat sice s dietatom tazke, ale urcite nie tazsie ako keby Sudancovi vesala na nos ze je tehotna, odchadza na Slovensko a blabla bla.....nebude mat pokoj do konca zivota
@tenerifka
No,zjavne ty mas velmi bohate skusenosti s moslimami, ze ja s tymi mojimi ubohymi 10 rokmi mozem schovat do vrecka!!
Vies,mozno to bude pre teba novinka, ale na svete su aj ludia,ktori riesia problemy diskusiou,
napr.aj ja s manzelom, a to uz 10 rokov a zatial uspesne. A predstav si, s mojim manzelom je mozny normalny rozhovor , aj ked nie je z " civilizovaneho sveta" a je moslim.
Nakolko su tu informacie o nich dvoch len velmi ubohe ,vsetky domnele problemy su len dohady a nevieme ako to je a co je vlastne ich problem.
A ak ta to zaujima, ano,ja zijem v rozpravke,a to 10-rocnej s moslimom. A ver mi ze mnohe slovenske zeny so slovenskymi " civilizovanymi" manzelmi by si zelali mat takeho neandertalca ako mam ja a prediskutovat s nim vzniknute problemy.
@jantyy super 🙂 ja proti arabom nic nemam, tak fajn ze aspon jede pozitivny vztah. Oni si vedia ucitit zenu a velmi radi dskutuju....nasi slovenski chrunovia by si mali brat priklad....
@svetluska82
Aj ja poznam dementov,co sa spravali k manzelkam hrozne a pod...ja len vravim ze vzdy je to individualne.
Mam dve sestry a jedneho brata. Vsetci mali manzelstva so slovakmi, aj spolocne deti. A vsetci su rozvedeni a s totalnymi problemami s expartnermi. Tak co, mam z toho vyvodit usudok, ze vsetco slovaci su nepouzitelni do manzelstva??? Alebo ze je problem v tom ze boli krestania???? Este lepsie,ma si toto z toho vyvodit moj manzel, pre ktoreho su toto cudzinci, s inym nabozenstvom??? A pozor! Vsetci boli civilizovani, kazdy po dve VS.

@monika15 no povedat arabovi ze ide na potrat, by som urcite nerobila.