icon

Ako oznámiť rozhodnutie o rozvode manželovi?

15. sep 2025

Idem si po radu najmä k tým, ktoré toto riešili. Chcem sa rozviesť. Po 20 rokoch manželstva už nemáme s mužom okrem deti a majetku nič spoločné a mňa tento život ubíja. Nehádame sa, nerobíme si prieky, žijeme vedľa seba ako kamaráti. A moja otázka znie, ako a kedy to mužovi oznámiť? Veľmi sa bojím, že sa nahnevá (lebo on dosť rieši čo povie okolie a rodina) a ja neviem či mám silu to zvládnuť. Nechcem byť s ním, ale nehnevám sa naňho, necítim nenávisť, ktorá by ma poháňala, nemám vo vyhliadke perspektívny vzťah, ktorý by ma tlačil a motivoval. Muž ma nebije, nie je zlý človek, v podstate spolu viac-menej vychádzame. Ale mám pocit, že som ním zväzovaná a brzdená, nemôžem robiť to čo ma baví a čo ja chcem, ak to on nepovažuje za vhodné. Plus je toho veľa, prečo chcem byť sama. Mám ho rada, ako kamaráta, brata a nechcem mu spôsobiť bolesť, ale inak to nejde. Ako sa nakopnúť? Samozrejme som mu opakovane pár rokov hovorila, že nie som spokojná v našom vzťahu, podľa neho som len videla problémy tam, kde neboli. Keď som mu navrhla pred pár mesiacmi pauzu, kedy by sa on odsťahoval (má kam), aby sme možno zistili, že si chýbame alebo naopak, že nám je tak lepšie, pobavilo ho to a mávol rukou, že si robím srandu. Ja som mu to opakovala s vážnou tvárou, ale on sa len smial viac a neuveril mi to. Takže zrejme kým mu to neoznámim natvrdo s papierom v ruke, asi to nepochopí. A nechcem aby mu to prišlo priamo zo súdu, to by bolo asi úplné peklo. Tak ako mu to oznámiť? A ako nájsť v sebe silu to naštartovať?

Strana
z2
anonym_e2fe1b
15. sep 2025

@anonym_autor odstahovala by som sa ja
Sucho oznamila, ze sa chces rozviest, bud ti podpise rozvod dobrovolne a nebudete sa natahovat po sudoch alebo to pojde na sud aj bez jeho podpisu
A odisla..

ingridpisarova
15. sep 2025

AKO STARE SU DETI ? odsťahujú sa s tebou ? lebo nemusíš sa hneď rozvádzať Odsťahovať sa a požiadať o výživné na deti , len to trvá aj rok kým sud rozhodne

autor
15. sep 2025
@anonym_e2fe1b

@anonym_autor odstahovala by som sa ja
Sucho oznamila, ze sa chces rozviest, bud ti podpise rozvod dobrovolne a nebudete sa natahovat po sudoch alebo to pojde na sud aj bez jeho podpisu
A odisla..

@anonym_e2fe1b veď to je to, že ja to mám premyslene aj s majetkom a ja veľmi nemám kam ísť aj s deťmi. On sám by mal kam. Plus to je to, že on nedokáže pochopiť a akceptovať, že máme problém a jeho neriešením vo mne úplne opadla láska a zaujem byt s ním. Čiže ja neviem ako nabrať odvahu to vôbec spustiť. Lebo ublížiť mu nechcem, hoci sa tomu asi nevyhnem, ale aspoň čo najmenej.

autor
15. sep 2025
@ingridpisarova

AKO STARE SU DETI ? odsťahujú sa s tebou ? lebo nemusíš sa hneď rozvádzať Odsťahovať sa a požiadať o výživné na deti , len to trvá aj rok kým sud rozhodne

@ingridpisarova jedno pred dospelosťou, jedno puberťák. Čo sa tyka starostlivosti, to nechcem rušiť striedavkou, nech sú kde chcú byt, keď budú chciet byt so mnou, budú so mnou, keď budú chciet vidieť otca, nebudem im brániť ani určovať na ako dlho môžu. Ani výživné by som neriesila, chcela by som, aby sme to riešili spolu, v zmysle, že ak budú niečo potrebovať, on prispeje, ja prispejem a bude

oriesocek
15. sep 2025

Ale veď ty sa chceš rozviesť, tak nenut jeho aby odišiel. Evidentne on nemá ani tušenie. Prečo mu ideš všetko brat? Prejmi si byt na pár mesiacov a zistí, či je to pre teba ok….

janinah
15. sep 2025

Celkom nechapem ako si ty nemozes robit co chces,ak je postarane o deti a domacnost.Si malo asertivna,nepusti ťa z domu alebo ako to vyzerá? Ty ho planujes vyhodit z domu,ale on neodíde,takze kym nemaš kam isť tak vydrz a najprv si to zazemie najdi.

anonym_eb0da9
15. sep 2025
@oriesocek

Ale veď ty sa chceš rozviesť, tak nenut jeho aby odišiel. Evidentne on nemá ani tušenie. Prečo mu ideš všetko brat? Prejmi si byt na pár mesiacov a zistí, či je to pre teba ok….

@oriesocek no to som chcela napísať,zrejme je to váš spoločný byt a ešte ho hned aj odtiaľ vysmarit ,,lebo ma kam ist,,🙄

janinah
15. sep 2025

Mas premyslene s majetkom aj s deťmi..ale na dohodu musia byť dvaja,inak to rieši súd.Nevyzera,ze by on pristal na tvoje riesenia....byt je spolocný? Más na vyplatenie?

anonym_e2fe1b
15. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_e2fe1b veď to je to, že ja to mám premyslene aj s majetkom a ja veľmi nemám kam ísť aj s deťmi. On sám by mal kam. Plus to je to, že on nedokáže pochopiť a akceptovať, že máme problém a jeho neriešením vo mne úplne opadla láska a zaujem byt s ním. Čiže ja neviem ako nabrať odvahu to vôbec spustiť. Lebo ublížiť mu nechcem, hoci sa tomu asi nevyhnem, ale aspoň čo najmenej.

@anonym_autor deti mas dospele neviem co riesis, podnajom.. takych zien poznam kopec
Nemas sa co zaoberat jeho pocitmi, on na tie tvoje kasle roky rokuce

anonym_eb0da9
15. sep 2025

Autorka nájdi si podnájom, rozvediete sa,byt predáte alebo ta vyplati ked si ho nechá
snáď zostanete aj naďalej dobrí kamaráti kvôli deťom

gribka1
15. sep 2025

A kde môže ísť bývať? Myslím, že nikde nepôjde.

anonym_eb0da9
15. sep 2025

Počkaj a inak ta veta že on sam má ísť kde bývať
Je o tom, ze má iné bývanie kde by mohol aj s deťmi?
Alebo ze ked bude bez deti ,tak sam má ísť kde?
Len si sama pisala,ze deti môžu byť s kým chcu a keď budú chcieť byť s nim?
Hlavne ho prosim ta z vlastného bytu nevyhadzuj,ked chces slobodu tak si nájdi ty byvanie zatial pokial sa nerozvediete a nevyrieši sa co s bytom 🙏

sevrin
15. sep 2025

Čaro žien spočíva v tom, že vždy si vedia nájsť dôvod. Vždy.

janettdamian
15. sep 2025
@sevrin

Čaro žien spočíva v tom, že vždy si vedia nájsť dôvod. Vždy.

@sevrin "čaro" mužov spočíva v tom, že nikdy žiaden dôvod nevidia. Vždy. 😀

anonym_19c6c6
15. sep 2025

kým ste manželia nemôžeš ho "vyhodiť" z bytu, odíď ty ak to myslíš vážne a začni niekde od nuly

janickacrazy
15. sep 2025

@anonym_autor podaj žiadosť o rozvod na súd, príde mu predvolanie a konečne mu docvakne, že to naozaj myslíš vážne. Áno, muži sú v tomto neuveriteľní, moja kamarátka tiež niekoľko mesiacov hovorila svojmu mužovi, že sa chce rozviesť, vždy si z toho robil srandu a proste to nebral vážne. Tak to poslala poštou a až potom sa zobudil a zrazu začal o vzťah bojovať. Proste chlapi, oni si myslia, že sú neodolatelni. Na nich treba drsne. Inak sa nerozvedies ani o 5 rokov.

efka77
15. sep 2025

Ja by som komunikovala. Ziaden odchod potichu. Povedala by som mu ze chcem skusit zit samostatne. A polozila otazku ci si mam najst prenajom ja alebo odide on. A keby nechcel riesit tak to je jasny signal na tvoj odchod. Ale aspon nebude prekvapeny,ved inu sancu ti nedal...
Tazko sudit co ta priviedlo az k tomuto,ale niekedy sa vztah jednoducho opotrebuje a my citime ze v nom chceme viac ako len spolubyvajuceho ...
A mozno pri odluceni nieco pochopis.....a mozno sa utvrdis ze sa citis po tych rokoch lepsie. Drzim place

anonym_41d23a
15. sep 2025

no viem si predstaviť, čo by sem písali, keby manžel začal vyhadzovať manželku z domu, pretože sa po dvadsiatich rokoch manželstva nudil 🙂

anonym_eb0da9
15. sep 2025
@anonym_41d23a

no viem si predstaviť, čo by sem písali, keby manžel začal vyhadzovať manželku z domu, pretože sa po dvadsiatich rokoch manželstva nudil 🙂

@anonym_41d23a 😅😅😅👍👍👍

autor
15. sep 2025

Samozrejme jo nechcem z bytu vyhodiť, predpokladala som, že je praktickejšie ak by sme nežili spolu keď sa budeme rozvádzať. On ma možnosť kam ísť sám, pripadne s občasným prespanie deti na čas, kým sa všetko nedorieši. Predpokladam, že deťom zostane domov kde žijeme teraz, teda že budú chciet zostať tu a so mnou.
Aby som odpovedala aj na to, že si nemôžem robiť čo chcem, tak napríklad aj taká zmena zamestnania, pripadne nejaké koníčky, on zhodnotí, že to je blbost a nemám vymýšľať. To tvrdí aj pri mojej snahe o komunikáciu o problémoch medzi nami, aj o rozvode. Všetko je hlúposť a moje zbytočne vymýšľanie a tým pádom je to uzatvorená vec. A áno, aj také stretnutie s kamoškami je z jeho pohľadu blbost, lebo väčšina sú sliepky podľa neho a či chcem radšej tráviť čas s nimi namiesto rodiny. A on sa následne vezme a ide si riešiť svoje záľuby. Čiže asi tak.

komplikovana
15. sep 2025
@anonym_autor

Samozrejme jo nechcem z bytu vyhodiť, predpokladala som, že je praktickejšie ak by sme nežili spolu keď sa budeme rozvádzať. On ma možnosť kam ísť sám, pripadne s občasným prespanie deti na čas, kým sa všetko nedorieši. Predpokladam, že deťom zostane domov kde žijeme teraz, teda že budú chciet zostať tu a so mnou.
Aby som odpovedala aj na to, že si nemôžem robiť čo chcem, tak napríklad aj taká zmena zamestnania, pripadne nejaké koníčky, on zhodnotí, že to je blbost a nemám vymýšľať. To tvrdí aj pri mojej snahe o komunikáciu o problémoch medzi nami, aj o rozvode. Všetko je hlúposť a moje zbytočne vymýšľanie a tým pádom je to uzatvorená vec. A áno, aj také stretnutie s kamoškami je z jeho pohľadu blbost, lebo väčšina sú sliepky podľa neho a či chcem radšej tráviť čas s nimi namiesto rodiny. A on sa následne vezme a ide si riešiť svoje záľuby. Čiže asi tak.

@anonym_autor ak chces s kamoskami von, tak to ta zamkne doma, ze nemozes ist ci ako? Ved rob ako aj on. Zober sa a chod. Rovnako co sa tyka aj konickov.

luccys
15. sep 2025

Mas to sice pekne premyslene, ale nevyzera to tak, ze on si potichu zbali kufor a odstahuje sa. Tuto moznost podla mna na 100% vylucit, kedze on sa ocividne rozvadzat nechce. To, ze ta tzv. "nechce pustat von" radsej nekomentujem. Ja uz by som bola rozvedena xy rokov s takymto...

anonym_13601e
15. sep 2025

Tvoje kamošky že sú sliepky? Tak by som mu povedala, že tvoji kamoši sú chudáci a sme si kvit..preboha žena rob čo chces a aj chodievaj kam chces, to vážne posluchas na slovo ako psík ?

janickacrazy
15. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale veď on ťa doma nedrží, zober sa a choď von s kamoškou, deti sú veľké, čo ti bráni? Zmeniť zamestnanie môžeš aj bez neho, proste to urobíš a je vybavené. Ako ti v tom zabráni? Takisto koníčky, chces ísť behať, cvičiť, na nejaký kurz? Tak proste ideš. Prečo ho počúvaš ako malé decko? Veď ty si samostatná bytosť. A keď je takýto, tak určite s rozvodom súhlasiť nebude.

eeffka
15. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no coze ked to zhrnieme, nemas kam ist, chces aby odisiel on a ty si ostala s detmi v spolocnom byte, nic tqke strasne nerobi len pinda, ku sporqku ta neprivezuje. . Co mas 5rokov? Sa dvihnem a idem. Predatavujes si to ako Hurvinek valku. Ked vy to bol tyrqn poviem ber 3igelitky a utekaj do garsonky do najmu ale tu nejak vidim ze by si bola najradsej vo svojom komforte a muz nech sa vypari.

autor
15. sep 2025

Ženy ja som chcela len poradit ako na to, aby som sa rozhýbala a ako mu to oznámiť čo najcitlivejšie, alebo tak, aby čo najmenej vyvádzal. Neriešte dôvody rozvodu alebo moje spravanie. Nič nie je iba cierne alebo iba biele a ako vo vsetkom, aj tu je to trocha komplikovanejšie na vysvetľovanie. Fakt mi ide iba o to, ako s tým prísť za ním tak, aby to bral vážne ale aby nezuril až tak.

domkakvet
15. sep 2025

@anonym_autor ano mas to pekne premyslene, az na to, ze to take jednoduche ako sa zda byt vobec nebude, teda je to mala sanca, ze by to prebehlo tak hladko, mozno by este mohlo zavazit to, ze mate deti a preto by nemusel robit problemy, ale ako pisem malo pravdepodobne, ze sa zbali a odide, aj ked bude mat papiere na stole. Cize urcite ti treba minimalne nahradny plan, ktory ak nebudes mat, tak sa toto moze tahat roky.

anonym_c50c81
15. sep 2025

Ja by som rozvodove papiere ako prekvapko neposielala, kedze on sa stahovat nemieni a ani sa do toho nehrnies. Co ak pridu papiere, on povie, ze nikam nejde a potom co? Si si ista, ze ti nebude robit zo zivota peklo, ked ostanete v 1 byte/dome? Ja by som do rozvodu bez pripraveneho ubytovania na tvojom mieste nesla.

anonym_eb0da9
15. sep 2025
@anonym_autor

Ženy ja som chcela len poradit ako na to, aby som sa rozhýbala a ako mu to oznámiť čo najcitlivejšie, alebo tak, aby čo najmenej vyvádzal. Neriešte dôvody rozvodu alebo moje spravanie. Nič nie je iba cierne alebo iba biele a ako vo vsetkom, aj tu je to trocha komplikovanejšie na vysvetľovanie. Fakt mi ide iba o to, ako s tým prísť za ním tak, aby to bral vážne ale aby nezuril až tak.

@anonym_autor ale veď to je jednoduché,odstahuj sa a podaj žiadosť o rozvod a ked bude schopný prijať rozhovor s tebou, tak mu môžeš vysvetliť dôvody a popraj mu všetko dobré

eeffka
15. sep 2025
@anonym_eb0da9

@anonym_autor ale veď to je jednoduché,odstahuj sa a podaj žiadosť o rozvod a ked bude schopný prijať rozhovor s tebou, tak mu môžeš vysvetliť dôvody a popraj mu všetko dobré

@anonym_eb0da9 ale co si... ved ona chce domov aj s detmi, len on sa ma vyparit. 😱 a najlepsie s kludom

Strana
z2