Tehotné maminky v rozvodovom konaní
Ahojte maminky prosim Vás ako to funguje ked sa rozvadzam práva ale uz som tehotna.Babo sa asi bude musiet volat este menom manzela alebo da sa to nejako vybavit pred narodenim aby sa malé nevolalo menom manžela ale priatela?
sisiha ale ja sa vydavat nechcem a nevies ako to funguje potom musim dat ziadist na sud o zapretie otcovstva?
@anickamaros rozveď sa skôr ako porodíš a zmeň si priezvisko na svoje za slobodna, a malému dáš tvoje priezvisko, každopádne ako otec bude automaticky v rodnom liste uvedený tvoj exmanžel - ak nie je, tak to treba riešiť po narodení malého súdnou cestou...
Zalezi na tom kto je bio otec a ako sa k tomu stavia terajsi manzel a tvoj priatel.
Ak sa rozvedies este pred narodenim dietata a exmanzel nema zaujem byt uvedeny ako otec v RL a je teda asi jedno ci je alebo nie je bio otec- to neviem presne, tak spolu s priatelom pojdete na matriku a tam musis mat original rozvodove papiere so sebou a priatel a ty podpisete suhlas ze chcete aby sa babato volalo jeho priezviskom.
Sice ano...ak sa narodi do 9m od rozvodu tak je brane ako splodene pocas manzelstva a manzelom...
@sissmiss ano berie sa ze je otcom mojho dietata moj ex manzel aj ked teda nie je on otcom mojho dietata.
tak asi sa mala bude musiet volat menom mojho este zatial manzela a po rozvode podam ziadost o zrusenie otcovstva
@anickamaros rieši sa to tak, ako uviedla sisaha. Dieťa bude mať otca zapísaného tvojho bývalého manžela, keďže sa narodí do 300 dní od rozvodu. Potom bývalý manžel musí dať na súd žiadosť o zapretie otcovstva.
toto som okopírovala:
Ak je matka dieťaťa rozvedená, k vydaniu dokladov o narodení predloží okrem platného občianskeho preukazu aj právoplatný rozsudok o rozvode manželstva. Určovať otcovstvo je možné iba v prípade, že od právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva uplynulo viac ako 300 dní. Ak je jeden z rodičov, alebo obaja cudzí štátni občania a neovládajú slovenský jazyk, k určeniu otcovstva je potrebný súdny tlmočník, ktorého prítomnosť si musia rodičia zabezpečiť sami. Aj v tomto prípade určenie otcovstva môže byť pred matričným úradom , alebo pred súdom.
Ak sa rodičia nedohodnú na mene dieťaťa, v rodnom liste bude namiesto mena zapísané „meno neurčené“ dovtedy, kým meno dieťaťa neurčí súd. Obdobne to platí aj v prípade, že neuplynulo 300 dní od právoplatného rozsudku o rozvode manželstva. V matrike je zapísaný bývalý manžel, ktorý musí dať súhlas s menom dieťaťa, aj keď nie je biologickým otcom, pokiaľ neprebehne na súde zapretie otcovstva. Po úspešnom zapretí otcovstva je známy iba jeden rodič - matka, ktorá určí svojmu dieťaťu osobné meno sama.
Dobrý deň chcem sa spýtať keďže som od decembra min. Roka rozvedená a teraz som v prvom mesiaci tehotenstva ci už malé dostane meno po bio otcovi keďže termín je až v januári dakujem

@anickamaros ak ta stihnu rozviest este pred porodom a rychlo sa vydas, tak sa dieta bude volat po bio otcovi. Ak to nestihnes, tak meno dostane po ex a potom to treba riesit sudom.