Aké priezvisko bude mať dieťa, keď je matka rozvedena a čaká na právoplatnosť rozsudku o rozvod?

sebastian2009
2. okt 2017

Ahojte maminky prosim Vás ako to funguje som rozvedena ale este cakam pravoplatnost rozsudku o rozvedeni ale som tehotna.Babo sa asi bude musiet volat este menom manzela alebo da sa to nejako vybavit pred narodenim aby sa malé nevolalo menom manžela ale priatela? to znamena ci sa mozem vydat a ci mi tak rychlo an matricnom urade vyhoveju ked som v 25 tyzdny tehotenstva.

vroni
2. okt 2017

Ak sa do porodu vydas, bude mat dieta v rodnom liste meno noveho manzela a priezvisko podla vasej dohody (tvoje, jeho, spolocne). Ak sa nevydas, bude mat dieta v rodnom za otca byvaleho manzela a priezvisko podla povodneho sobasneho listu.

keziah
2. okt 2017

kopirujem odtialto:
http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

"Ak sa narodí dieťa v čase od uzavretia manželstva do uplynutia trojstého dňa po zániku manželstva alebo po jeho vyhlásení za neplatné, považuje sa za otca manžel matky.

Ak sa narodí dieťa žene znovu vydatej, považuje sa za otca neskorší manžel, aj keď sa dieťa narodilo pred uplynutím trojstého dňa po tom, čo jej skoršie manželstvo zaniklo alebo bolo vyhlásené za neplatné."

ale to sa tyka otcovstva.
Podla mna, pokial budes pri narodeni dietata rozvedena a este opat nevydata, bude treba zapriet otcovstvo tvojho predchadzajuceho manzela.
Myslim, ze po tom, ako bude urcene otcovstvo, priezvisko sa urci dohodou rodicov.
Pokial sa pred porodom stihnes vydat za dalsieho muza, bude povazovany za otca dietata a priezvisko bude mat podla toho, ako sa dohodnete pri svadbe.
Takto by to myslim malo byt, pripadne ma opravte, ak sa v niecom mylim.

libawet
2. okt 2017

@sebastian2009 ak sa znovu vydáš, budeš mať priezvisko ( ak teda s ním budeš súhlasiť ) po manželovi, teda aj dieťa, keď sa narodí, bude mať vaše spoločné priezvisko.

lienocka73
2. okt 2017

vlastná skúsenosť...rozvod a ja v 8. mesiaci ...pri rozvode bolo povedané, že ak sa do pôrodu nevydám, bude mať dieťa priezvisko po ex a až následne by bol súd na určenie otcovstva...keďže som nechcela,aby bol v rodnom liste zapísaný ex (nebol otcom dieťaťa), tak som sa do dvoch mesiacoch vydala a malý má priezvisko svojho otca, môjho terajšieho manžela.

sebastian2009
autor
2. okt 2017

@vroni dakujem za nazor tak to znamena ze sa ma vydat to mi odporucis

lienocka73
2. okt 2017

@sebastian2009 áno, pomôže ti len vydaj.

ukulela
2. okt 2017

@sebastian2009 ak sa chces vyhnut procedure so zapretim otcovstva exmanzela, tak len rychly sobas (pokial teda netuzis po romantike, satych s vleckou atd) ...

sebastian2009
autor
2. okt 2017

@keziah uz som rozvedena a cakam na pravoplatnost rozsudku taze mi odporucis sa vydat

sebastian2009
autor
2. okt 2017

@lienocka73 dakujem ti takze mi odporucis sa vydat a dufam ze nebudem dlho cakat na matrike ohladom sobasa a este kolko sa caka na sobasny list dakujem

zafir01
2. okt 2017

@sebastian2009 na toto som minuly rok citala skusensoti mamiciek tu na MK, ale tam bol pripad, kedy zena otehotnela este v case trvania manzelstva, a vtedy bol aj problem zapisat noveho otca do rodneho listu, musela najskor zapisat svojho ex, kedze otehotnela este v case manzelstva, a potom sa ta uprava, riesila sudne, teda zena uz bola pravoplatne rozvedena, a ex manzel sa sudne zbavil otcovstva a novy sa o otcovstvo prihlasil ....
a teraz netusim... je to hlupost, alebo to naozaj tak funguje ? 🙄

sebastian2009
autor
2. okt 2017

@ukulela urcite nie nepotrpim si na tom

sebastian2009
autor
2. okt 2017

@zafir01 to by bola hlupost ja som tiez len cerstvo rozvedena ta preto to musim riesit sobasom

11mirka22
2. okt 2017

Uzavretie manželstva je dosť vážny krok na to, aby si ho spravila len preto aby dieťa malo otcovo meno. S vlastnej skúsenosti viem, aké je nepríjemné keď sa ti narodí dieťa do nového vzťahu a meno má po bývalom mužovi, dokonca mi ani rodný list nevydali na matrike kým ho bývalý muž nepodpísal. Potom nasledoval súd o zapretie otcovstva, následne skutočný otec musel na matrike podpísať vyhlásenie, že je otcom a až potom dieťa dostalo nový rodný list. Trvalo to osem mesiacov. Ak sa chceš vyhnúť tomuto, tak jedine sobášom skôr ako sa dieťa narodí. Určite to stihnes. Ale zamysli sa aj nad tým, či je tvoj nový vzťah naozaj taký vážny, a zrelý na uzavretie manželstva. Niekedy až príchod dieťaťa preveri pevnosť vzťahu, ale jednoznačne si o tom poriadne pohovorte s partnerom, nie že ho postavíš pred hotovú vec, musíš si ma zobrať inak nebudeš v rodnom liste. Dieťa podľa mňa nie je dostatočný dôvod na vydaj, musíte to chcieť obaja a byť presvedčený že chcete spolu zostarnúť a starať sa o seba v dobrom aj zlom, s dieťaťom alebo aj bez.

zafir01
2. okt 2017

@sebastian2009 noo. vidis. teraz etda aj
@11mirka22
pise nieco podobne ako som ti pisala ja vyssie, ze sa mi mari, ze to tak robilit ie kocky, co o tom diskutovali ...
a dalsia vec s tym sobasom, ved sobasit sa nemozes pokial nemas pravoplatny ropzsudok, a ako pisue mirka, je to dost vazny krok ,

sebastian2009
autor
2. okt 2017

@11mirka22 tak to mas pravdu clovek je uz pouceni z predosleho vztahu ale teraz sa riesi vec ze dieta aby prislo do uplnej rodiny a chceme to aj uzavriet nakolko zijeme spolocnej domacnosti a to uz je na nas ako nam to bude klapat aj vtom spolocnom zivote ale teraz riesime dieta tak preto sa pitam

sebastian2009
autor
2. okt 2017

@zafir01 ja mam pravoplatny rozsudok len este nanho cakam kym mi poslu zo sudu lebo je pravoplatny tim dnom kedy som bola rozvedena

vroni
2. okt 2017

@sebastian2009, ja ti neoporucim vobec nic, hovorim o tom, co je v zakone. Ak cakas na pravoplatnost rozsudku a uz si tehotna, bez dalsieho sobasa bude otcom podla rodneho listu byvaly manzel. Az potom sa da zapriet otcovstvo a zapisat "spravny" otec.
Moj osobny nazor je, ze by som sa "len" kvoli dietatu a spolocnemu priezvisku nevydavala. Ci je tvoj vztah viac ako len tehotenstvo, to uz musis vediet ty.

sebastian2009
autor
2. okt 2017

@vroni ako som pisala vyssie teraz sa riesi otazka babetka ktory muz by chcel aby sa dieta volalo po predoslom manzelovy a mi sa chceme zobrat aj ked je to krok do zivota ja som len nechcela aby babetko neprislo do neuplnej rodiny a preto riesim aj tu dilemu

vroni
2. okt 2017

@sebastian2009, ak sa chcete zobrat tak ci onak, tak nie je o com. A podstatne je, kto bude v rodnom liste a nie meno (priezvisko) dietata 😉

11mirka22
2. okt 2017

@sebastian2009 ak máš partnera, ktorý chce dať svoje meno dieťaťu aj tebe, ktorý vám chce poskytnúť zázemie, starostlivosť a deliť sa stebou o všetko aj v zlom, tak neváhaj, vydaj sa zaňho len čo to bude možné, lebo tie opletacky čo som si zažila s rodným listom by som už nechcela. Ak potrebuješ už len rozsudok, tak musíš čakať, nám prišiel zhruba tak do mesiaca, potom ešte čakať kým sa im na súd vratia dorucenky a až potom ti ho potvrdia na súde že je právoplatný. Z mojej skúsenosti: rozvod bol 2.11. A právoplatnosť mi potvrdili 20.12. A na matrike kde sa chcete sobasit sa môžeš už aj teraz popytat ako to chodí. Ale zosobasia vás až keď budeš mať rozsudok a na ňom vyznacenu právoplatnosť. Držím ti palce.

simca_13
2. okt 2017

No ak chceš aby sa bábo volalo po tvojom priateľovi tak sa musíte stihnúť zobrať kým sa narodí..

lulu2014
2. okt 2017

ja mám kamošku .... tiež ešte nebola rozvedená...takže malý nosil cca 6 mesiacov meno po jej manželovi....a keď sa rozviedli v júni tak malému zmenila otcove meno takže od júla sa volá po biolog.otcovi a nie sú zosobášení dodnes. a ani asi nebudú.

11mirka22
2. okt 2017

@lulu2014 v tomto prípade nejde ani tak o meno dieťaťa, skôr o to, kto bude zapísaný v rodnom liste ako otec.

lulu2014
2. okt 2017

@11mirka22 ..... no veď to všetko sa poprepisuje / aj tu bol nebiolog.otec...lebo zákon/ ..... v ich prípade to tak bolo....ale tam všetko bolo bezproblémové....žiadne hádky či naprieky.
ja viem že je jednoduchšie hneď ... ale nie vždy to vyjde 😉

anezka88
2. okt 2017

@sebastian2009
Ja som rozvedená , priezvisko mám zmenene na svoje rodicovske...s priateľom čakáme v novembri malé a nie sme zobraty ( ani neplánujem) . V pôrodnici mi povedali že malému pripisujú priezvisko aké má matka, ale že mám ísť s priateľom na matriku a ten má podpísať že sa priznáva k malému a že bude mať jeho priezvisko a ten papier mám mať v pôrodnici, aby sme zbytočne nemuseli kadečo vybavovať a. Takže bude po ocovi.

vroni
2. okt 2017

@anezka88, ano, ale zrejme mas viac nez 300 dni od rozvodu.

sebastian2009
autor
3. okt 2017

@anezka88 a mas po 300 dnoch od rozvodu

sebastian2009
autor
3. okt 2017

@vroni asi ma lebo automaticky sa dava priezvisko po byvalom manzelovi inac by musel ist na zapretie otcovstva a to je zdrhave caka sa na to niekolko mesiacov a este ked byvali manzel roby problemy tak sa neviete dohodnut

anezka88
3. okt 2017

@sebastian2009
Áno mám už toľko od rozvodu....od súdu som čakala mesiac na právoplatné rozhodnutie o do dvoch týždňov som mala nový občiansky so zmeneným priezviskom...

janinamojka
3. okt 2017

Aj ja som v podobnej situacii lebo rozvod sa tahal takmer rok..su to sice vazne veci,urcenie otcovstva atd,moj priatel asi vyleti z koze ale ,,len pre toto,,sa teda vydavat nejdem.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre