icon

Ako prebieha súd o zverenie dieťaťa zo striedavej do osobnej starostlivosti?

Dnes o 09:06

Ahojte,
Som muž, čo ma striedavku. Striedavka z mojej strany funguje a robím všetko preto, aby som exmanželke mojim konaním nerobil starosti. Nastala však situácia, že naša dcéra má so mnou veľmi dobrý vzťah a s matkou nie. Už vyše roka mi hovorí, že chce byť viac u mňa. Dcéra má 12 rokov. Počas posledného roka som sa snažil exmanželke povedať, že by bolo dobré, aby sa ich vzťah zlepšil, lebo to nie je dobré, čo exmanželka brala ( vlastne každú jednu spravu odomňa ignoruje ) ako provokáciu. Ona si myslí, že robí dobre, ale dcéra to vidí inak. Rok som jej dával šancu na zmenu prístupu k dcére, ale márne. Preto som podal žiadosť o zverenie dcéry na jej žiadosť do mojej osobnej starostlivosti. Moja otázka znie, čo sa preberá na súde v takomto prípade a na čo sa mám pripraviť. Na socialke dcéra vypovedala v môj prospech. Viem že sa berie názor dcéry ako alfa a omega a aj vyjadrenie kolizneho.
Dcére sa zhoršil radikálne prospech v škole, exmanželka nema záujem, aby chodila na krúžok a podobne. V podstate sa exmanželka venuje jej priateľovi a jeho dvom deťom. Mojej dcére to začína vadiť a ešte viac sa ťahá ku mne. Vytvoril som jej domov, kde je jej veľmi dobre. Dcéra sa mi dokáže zveriť s ozaj ťažkými vecami, čo riešim v pokoji. Exmanzelka je dosť emočne nestabilná a s dcerou sa nevie ani porozprávať, keďže je teraz v ozaj ťažkej puberte. Dokonca dcéra so mnou rieši všetko, aj gynekológa...mala určite problémy a s mamou to riešiť odmietla...

S exmanzelkou nemám dobrý vzťah a komunikácia je nulová. Exmanželka ma úplne odstrihla, až sa čudujem, že tá striedavka funguje. Ale to preto, ako som spomenul, že viem čo mám robiť a čo nie.

anonym_a4eacb
Dnes o 09:10

Okrem prospechu aký je vlastne problém?
To, že si spolu az tak nevychádzaju, neznamená, že ma na ňu škodlivý vplyv

anonym_c81220
Dnes o 09:15

Právnik !! Právnik !!

anonym_c81220
Dnes o 09:15
@anonym_a4eacb

Okrem prospechu aký je vlastne problém?
To, že si spolu az tak nevychádzaju, neznamená, že ma na ňu škodlivý vplyv

@anonym_a4eacb citové zaangažovanie matky? City dcéry? Pocit odcudzenia a zanedbania?

dadis
Dnes o 09:47

@anonym_autor Riadila by som sa tym, co si mysli dcera. Ak chce ist teraz k tebe, podala by som ziadost o zverenie. Ono sa to moze kedykolvek otocit.. respektovala by som jej prianie za kazdych okolnosti. Jednu vec by som vsak zmenila - ty nemas co dohovarat jej matke - odhliadnuc od toho, ze nemate dobry vztah, tymto ho este zhorsujes. Nikto nie je dokonaly rodic - ani tvoja ex, no ani ty. Kazdy z nas rodicov robi vo vychove chyby a tvoje vycitky iba zhorsuju rodicovsky konflikt. Dieta potrebuje vo svojom zivote otca aj matku. Ze bude dcera zverena tebe, nic nemeni na tom, ze svoju mamu vo svojom zivote potrebuje - preto by si mal robit vsetko mozne/nemozne, aby si ich vztah podporil...

anonym_36b25a
Dnes o 09:50

praveze to vobec nie je tak, ze je nazor dietata alfa omega.. dieta samo nevie zhodnotit co je pren dobre a co nie je.. musite preukazat, ze jej vplyvv je skodlivy alebo si neplni rodicovske povinnosti a dieta zanedbava, skodi jeho zdraviu atd.. a to, ze nechodi na kruzok to nie je.. vasou ulohou je v prvom rade podporovat vztah s matkou.. niektore deti zacnu odmietat druheho rodica napriklad lebo ziarlia na noveho partnera.. na toto ale musi byt prizvaný súdny znalec z oblasti psychologie.. proste nie je to vobec take jednoznacne ako by sa mohlo zdat..

anonym_c81220
Dnes o 09:53
@anonym_36b25a

praveze to vobec nie je tak, ze je nazor dietata alfa omega.. dieta samo nevie zhodnotit co je pren dobre a co nie je.. musite preukazat, ze jej vplyvv je skodlivy alebo si neplni rodicovske povinnosti a dieta zanedbava, skodi jeho zdraviu atd.. a to, ze nechodi na kruzok to nie je.. vasou ulohou je v prvom rade podporovat vztah s matkou.. niektore deti zacnu odmietat druheho rodica napriklad lebo ziarlia na noveho partnera.. na toto ale musi byt prizvaný súdny znalec z oblasti psychologie.. proste nie je to vobec take jednoznacne ako by sa mohlo zdat..

@anonym_36b25a jeho úlohou nie je podporovať vzťah s matkou
Jeho hlavnou úlohou jenzabezoecovat riadnu starostlivosť o mal. dieťa

dadis
Dnes o 09:53
@anonym_c81220

@anonym_36b25a jeho úlohou nie je podporovať vzťah s matkou
Jeho hlavnou úlohou jenzabezoecovat riadnu starostlivosť o mal. dieťa

@anonym_c81220 A to je co? 😁

anonym_72ed48
Dnes o 11:41

@anonym_autor a aký to má význam? Meniť striedačku, na vylučnu v tvoj prospech? Že ti má platiť výživné? Alebo ju chcete pripraviť o možnosť byť dcérou? Len aby ti raz dcéra škaredo " nepodakovala" za to, že si ju o matku pripravil. Asi je nasrata na matku za priateľa nového, ale to nič nemení na vzťahu matka, dcéra. To, že dcéra bude vypovedať v " tvoj prospech" nemení nič na tom, že bude prizvaný psychológ a kolizny, a budú skúmať skutočne dôvody odmietania dcéry. Tiež sa rozhodne podľa názoru psychológa a celkového posúdenia, nie názoru 12 ročného dieťaťa. I keď aj jej názor budú brať v úvahu.

anonym_959580
Dnes o 11:49

@anonym_autor Požiadaj súdne o zverenie a zober si dcéru k sebe, matka bude len rada, ze sa jej zbaví. Má nového muža, začína nový život, pubertálna dcéra jej tam len prekáža. A budete všetci spokojní.

autor
Dnes o 12:01

Nebudem reagovať jednotlivo, ale pokúsim sa.
Dcéru matke neberiem. Máme striedavku 7 a 7. Exmanželka za celý čas od rozvodu co je 4 roky bráni v kontakte dcéry so mnou ked je v jej starostlivosti.
Keď je dcéra u mňa, vždy má prístup k matke a aj za ňou chodí čo podporujem. Exmanzelka a jej matka ale bránia v kontakte so mnou a zakazujú jej to. Dcéra chodí ale aj tak ku mne každý deň a máme tvrdí ze je u kamarátky.
Som si plne vedomý toho, ze Dcéra potrebuje aj matku...lenže dámy, naša dcéra to na socialke uvádza opakovane, ze chce byť viac so mnou. Exmanzelke som pred dcerou držal chrbat a snažil sa jej vysvetliť, ze mamina ju ľúbi, aj keď to ona ako dcera vidí inak. Som si plne vedomý toho, že sa to o rok môže zmeniť zase na striedavku.
Navyše Exmanželka sa o mne vyjadruje pred ňou zle, čo dcéru trápi a postavila sa jej na odpor že si ma bráni. Exmanzelka ju používa, ako nástroj pomsty, len si neuvedomuje, že také konanie má za následok ich vzájomné odcudzenie.
Ženy, konam na žiadosť dcéry a ako správny otec je to moja povinnosť, kedze exmanzelka na to vôbec nereaguje. Vôbec sa ma v tej veci nesnaží kontaktovať, ako keby jej to bolo jedno, že dôjde k súdu a bude vypovedať dcera, že do toho bude zapojený psychológ. Mňa osobne trápi, ze to zašlo až sem, ale keby to bolo opačne, verím že exmanzelka už dávno zakročí a dcéra je u nej.

anonym_a4eacb
Dnes o 12:02
@anonym_c81220

@anonym_a4eacb citové zaangažovanie matky? City dcéry? Pocit odcudzenia a zanedbania?

@anonym_c81220 lenže každá žena je iná
Ale to neznamená, že chladnejsie typy nemajú rovnaké právo
Tak isto, že dieťa inklinuje k jednému rodičovi viac, tiež nieje dôvod -vacsinou to tak býva a to neznamená, že o to ma menšie právo druhý rodič
Žiadny vyslovene škodlivý vplyv neuviedol, takže za mňa skôr je cesta zapracovanie na vzťahoch a nie ešte viac prehĺbiť priepasť k rodičovi

autor
Dnes o 12:09
@anonym_a4eacb

@anonym_c81220 lenže každá žena je iná
Ale to neznamená, že chladnejsie typy nemajú rovnaké právo
Tak isto, že dieťa inklinuje k jednému rodičovi viac, tiež nieje dôvod -vacsinou to tak býva a to neznamená, že o to ma menšie právo druhý rodič
Žiadny vyslovene škodlivý vplyv neuviedol, takže za mňa skôr je cesta zapracovanie na vzťahoch a nie ešte viac prehĺbiť priepasť k rodičovi

@anonym_a4eacb
@anonym_a4eacb exmanželka nezabezpecila dcére domov, kde sa cíti dobre. Stále sa hádajú a dcéra chce ísť jednoducho tam, kde sa cíti dobre. Tam kde všetko funguje. Veľmi dôležitý je vzťah rodič a dieťa, veď predsa niečo podobné je to aj v manželstve, ak je zena nespokojná, tak odíde tam, kde je jej dobre.

Dcére nespravím z domova miesto, kde sa nebude cítiť dobre... ako otec som sa našiel a zdvorazim, exmanzelke som vždy, aj teraz a aj budem držať chrbát pred dcerou...lebo je to jej matka. Nevyjadrujem sa o nej zle a záleží mi na ich dobrom vzťahu.

anonym_72ed48
Dnes o 12:33
@anonym_autor

@anonym_a4eacb
@anonym_a4eacb exmanželka nezabezpecila dcére domov, kde sa cíti dobre. Stále sa hádajú a dcéra chce ísť jednoducho tam, kde sa cíti dobre. Tam kde všetko funguje. Veľmi dôležitý je vzťah rodič a dieťa, veď predsa niečo podobné je to aj v manželstve, ak je zena nespokojná, tak odíde tam, kde je jej dobre.

Dcére nespravím z domova miesto, kde sa nebude cítiť dobre... ako otec som sa našiel a zdvorazim, exmanzelke som vždy, aj teraz a aj budem držať chrbát pred dcerou...lebo je to jej matka. Nevyjadrujem sa o nej zle a záleží mi na ich dobrom vzťahu.

@anonym_autor sa hádajú? Ako bývalá žena s novým partnerom a býva aj s novými deťmi? Takže bývajú spolu tvoja bývalá žena, dcera jej nový partner a 2 deti?

doux
Dnes o 13:38
@anonym_autor

@anonym_a4eacb

@anonym_autor neviem ti poradiť, ako to prebieha v takomto prípade na súde, len nechápem názory niektorých diskutujúcich. osobne poznám pár detí (a sú to dievčatá, čiže rovnaká situácia ako máš ty) vo veku 12-15 rokov, ktoré sa rozhodli žiť s otcom. u matky majú "dvere otvorené", ale z rôznych dôvodov chcú byť s otcom. napríklad konkrétne jednej dievčine vadí, že jej matka je nenormálny bordelár. ja som videla fotky tej domácnosti, skoro som skolabovala. proste bordel. všade. plus niečo ako nábeh na "zberačku". dcéra sa tam necítila dobre, otec je poriadkumilovný a v jeho domácnosti je čisto, dcéra šla k otcovi. ani v jednom z prípadov, ktoré poznám, však nebolo potrebné riešiť veci cez súdy, rodičia sa dohodli medzi sebou v prospech dieťaťa + bez problémov vyriešili aj finančné veci ohľadom dieťaťa. čo je teda asi iná situácia ako máš ty, autor.

autor
Dnes o 13:48
@doux

@anonym_autor neviem ti poradiť, ako to prebieha v takomto prípade na súde, len nechápem názory niektorých diskutujúcich. osobne poznám pár detí (a sú to dievčatá, čiže rovnaká situácia ako máš ty) vo veku 12-15 rokov, ktoré sa rozhodli žiť s otcom. u matky majú "dvere otvorené", ale z rôznych dôvodov chcú byť s otcom. napríklad konkrétne jednej dievčine vadí, že jej matka je nenormálny bordelár. ja som videla fotky tej domácnosti, skoro som skolabovala. proste bordel. všade. plus niečo ako nábeh na "zberačku". dcéra sa tam necítila dobre, otec je poriadkumilovný a v jeho domácnosti je čisto, dcéra šla k otcovi. ani v jednom z prípadov, ktoré poznám, však nebolo potrebné riešiť veci cez súdy, rodičia sa dohodli medzi sebou v prospech dieťaťa + bez problémov vyriešili aj finančné veci ohľadom dieťaťa. čo je teda asi iná situácia ako máš ty, autor.

@doux samozrejme, že dôvodov prečo chce ísť dcéra ku mne je viacero. Zdôverila sa mi a ako rodič, do ktorého vložila plnú dôveru, to nevyzradím ani pod rúškom anonymu. Dôvodov je viacero... preto konam. Žiaľ musim cez súd, lebo treba na to papier, keďže exmanželka potrebuje mať stanovené hranice, to mi odporučili na socialke. Dosť som ustupoval a už nemôžem. Žiaľ...deti trpia tak ci tak.

doux
Dnes o 13:54
@anonym_autor

@doux samozrejme, že dôvodov prečo chce ísť dcéra ku mne je viacero. Zdôverila sa mi a ako rodič, do ktorého vložila plnú dôveru, to nevyzradím ani pod rúškom anonymu. Dôvodov je viacero... preto konam. Žiaľ musim cez súd, lebo treba na to papier, keďže exmanželka potrebuje mať stanovené hranice, to mi odporučili na socialke. Dosť som ustupoval a už nemôžem. Žiaľ...deti trpia tak ci tak.

@anonym_autor držím palce, verím Ti, že je to dcérino rozhodnutie a verím Ti, že je možné, že existujú takéto ex-manželky, ktoré robia prieky, aj keď vidia, že to dieťa chce odísť, že to nie je iniciatíva otca. Navyše, u Teba bude mať svätý pokoj zrejme, tam má ďalšie 3 cudzie osoby a to partnera matky a jeho dve deti. A nech si píše kto chce, čo chce, áno, pre dcéru sú to cudzí ľudia. Zjavne sa tam nevytvoril vzťah nielenže k týmto 3 cudzincom, ale ani k vlastnej matke. Áno, môže to byť dôvod, pre ktorý sa jej zhoršil prospech. Držím vám palce, snáď to dobre dopadne - v prospech dieťaťa.

mondolina
Dnes o 13:55

s nástupom puberty sa väčšinou zhorší vzťah matka- dcéra. a taktiež prospech v škole.
nemusí byť len matka na vine.

bomba36
Dnes o 13:55

Nechápem tie komentáre. Vlastne aj chápem. Každá tu chcete od chlapa len čo najvyššie alimenty a brániť mu v kontakte, lebo tým im najlepšie viete ublížiť. Ohrdnutá žena je hotové nešťastie. Nedajbože priznať, že by dcére bo lepšie u otca ako u matky s cudzím chlapom a ďalšími jeho deckami. Bohvie co sa tam všetko deje. Veď aj dnes tu bola téma kde ženská uprednostnila chlapa pred dcérou a teraz sa strašne čuduje, prečo ma jej dcéra psychické problémy. Autor má viac rozumu ako vy všetky sliepky dokopy.