Ako vyriešiť problém s hypotékou a rozvodom?
Co by ste poradili ako objektívne najlepsie riešenie v situácii: muž podnikateľ s príjmom akurat na uživenie rodiny, žena na rodicaku dve deti male. Žena sa ma kam vratit ale príjem nic moc. Manželia si plánovali tento mesiac vziať hypo na vlastný byt, lenže vzťah im krachuje. Ruzove to nebolo uz dlhšiu dobu ale eskaluje to od tohoto roka. Úspory minimálne majetky žiadne, rodina tiez žiadna.
Možnosti:
1, vziať hypoteku teraz a ked deti podrastú predať byt a kupit dva menšie ak to vyjde a ist od seba
2, ist od seba hned ale ani jednému nedajú hypotéku samému a teda utrpia najmä deti
3, snažiť sa zachrániť vztah, ist do hypo a rozvod riesit az neskôr ked to nepôjde
Spravy ako naco ste si robili deti si prosim ušetrite zaujíma ma objektívne riešenie aktuálnej situacie nie co sme mali robit predtým. Vďaka
Ak ti zostanú deti,tak rozvod a hypo a nech ti ručí! Veď idú tam bývať aj jeho deti..pripadne zobrat hypo spolu ,pričom byt bude ale iba na teba(vyňať ho)..nech ti aspoň takto pomôže.. veď predpokladám že splácať budeš iba ty..
@pragmaticka dakujem, ano to je jedna z možnosti, na ktorej sme sa obaja zhodli ako detom nieco zabezpečiť.
hypo aj hneď zajtra!!! ak máš ešte takéhoto ochotného chlapa... tu každý deň fňukajú ako sa nevedia dostať ku vlastnému bývaniu, vy platíte 1000 mesačne čo niekto ani nezarobí a utekajú z domu priateľových rodičov s jednou taškou a dvomi deťmi 🙈 takže si ani nevedia predstaviť že to kľudne môže fungovať ako si napísala na začiatku... bez problémov to viete takto poriešiť 🤷 ak je chlap ochotný, doma nie je dusno, ty si po návrate do práce schopná slušne zarobiť ... podľa mňa to máte dobré premyslené. neskúsiš, nevieš.
@lucik194 To je síce pekné a krásne, ale videla si ceny tých najmov? A kto dá matke s dvoma deťmi do nájmu byt (odpoviem, málokto). Ludia sa na Slovensku nahlia do vlastného preto, lebo na nájomnom sa nedoplatis. A dajú ti zmluvu na rok, ktorú budú predlžovať... Alebo nie. Do toho kľudne porod dieťa... Ja som na SK v nájme žila, a preto som kupovala byt, lebo na konci dňa som na Tom bola s financiami rovnako, resp. v začiatkoch ešte lepšie, ako keď som doplacala niekomu druhému hypo. Na porovnanie, dvojizbový byt v nájme v KE v roku 2014 nás stal mesačne 450 eur, keď sme kúpili vlastný dvojizbový, tak sme hypo neplatili ani 200 plus náklady. Tak čo som debil platiť niekomu inému, ak môžem svoje? Isteže dnes je situácia o inom čo sa týka podmienok úveru, ale ani tie nájmy nešli dole, práve naopak.
@oblecenie99 presne,to som chcela aj ja napísať tej Lucik194. 2x si rozmyslia prenajímatelia či dajú slobodnej matke s deťmi do prenájmu byt. A keď majitelia povedia,že idú predávať byť tak môžu zasa hľadať,zasa depozit platiť ,hrozne už len NATO pomyslieť
hypo aj hneď zajtra!!! ak máš ešte takéhoto ochotného chlapa... tu každý deň fňukajú ako sa nevedia dostať ku vlastnému bývaniu, vy platíte 1000 mesačne čo niekto ani nezarobí a utekajú z domu priateľových rodičov s jednou taškou a dvomi deťmi 🙈 takže si ani nevedia predstaviť že to kľudne môže fungovať ako si napísala na začiatku... bez problémov to viete takto poriešiť 🤷 ak je chlap ochotný, doma nie je dusno, ty si po návrate do práce schopná slušne zarobiť ... podľa mňa to máte dobré premyslené. neskúsiš, nevieš.
@zuzanka.zuzu
Ak je toto dobre premyslené, zožeriem kefu 🤦♀️ Sú to samé teoretické nezmysly, autorka si myslí, že po rodičákoch zoženie nejakú super platenú prácu, pán manžel vyhrá loto a bude platiť donekonečna 2 byty, určite si nenájde novú priateľku a nebude mať deti...
za mna je toto cele uplne zle nastavene
stale len tocis okolo hypoteky a bytu. A naco? naco sa chces trepat do hypoteky, ked na nu nemas a chcete sa rozvadzat.
Za mna poradie:
- rozvod (kedze ocividne manzelstvo nefunguje)
- dohodnut sa na majetku, vyzivnom .... to tiez nejaky cas trva
- ist kazdy svojou cestou.
- ty pomedzi to najst vhodny podnajom (nech Ti muz pomoze) a vsetky vydavky pol na pol.
Na SK je strasna sprostost s tymto majetkom, Kazdy si mysli, ze nieco musi vlastnit, zadlzim sa az do druhej generacie, zo zivata mas hov..... ale mam vlastne byvanie. a naco? Treba sa pozriet do zahranicia, ze tam v pohode ludia byvaju 20-30 rokov v podnajme a su spokojni..... detto 25-30% ludi nevlastni ziadnu nehnutelnost, ale byvaju v podnajme. A su spokojni a stastni. Nesplacaju ziadnu hypoteku, to len na SK vsetci sa musia zadlzit.....
A tvoje reci, ze na muza bude hypoteka, bude ju splacat a ty budes s detmi byvat v byte, co on splaca a do toho este si on bude platit prenajom...... to takto nefunguje, resp. bude to fungovat po prvu priatelku co on do roka bude mat. Lebo zrazu zisti, ze x tisic eur mu odchadza z uctu a v podstate kvoli comu?
A este on da byt na firmu a je vymalovane...... a mas figu borovu. A k nahodou bude mat dalsiu manzelku a deti s nou. majetok sa bude delit uplne inak. Takze je aj v tvojom zaujme, aby ste po rozchode mali vyriesene aj majetky....
@lucik194 na SK je strašná sprostosť s tým majetkom? To by som ani nepovedala.
Veľa ľudí vie ,hlavne tá stredná trieda ako to bude s dôchodkami ,že nič moc .Môžu mať 2,3 pilier, bohatý z toho nebudú .
Pôjdem ako 67 ročný dôchodca do podnájmu. Budem platiť dráhy prenájom a na jedlo a ostatné veci mi neostane . Alebo mi povedia,že dovidenia ,hľadajte si inde bývanie ,ideme to predávať .
A na staré kolená môžem hľadať bývanie ,dať na depozit atď. Alebo skončim na ubytovni .
Takto ja veru si nepredstavujem ,jeseň zivota.
Chcem mať nejaký istotu zajtrajška ,že sa nemusím báť o strechu nad hlavou .
Keby tu boli nájomné byty ako v zahraničí,že sa ľudia nemusia báť ,že skončia na ulici ,tak by to bolo iné.
Skúste do dôchodku byť na SK len v podnájme,potom zmeníte názor.
@zuzanka.zuzu @zuzanka.zuzu dakujem pekne. Ano, ja si nájdem tak ci tak lepsie platenú prácu, lebo ta, z ktorej som sla na rd nie je v mojom vyštudovanom odbore a bola aj slabo platená. A manžel zarobí myslím dobre, ked nam vyrátali 300-350 tisíc hypotéku. Ale ako písali niektoré normalne ženy vyššie, treba si to premyslieť lebo je to záväzok na 30 rokov a stat sa môže všeličo. Ale risk je v mojom prípade vsetko, aj nájom aj hypotéka aj slobodná mama. Takze to nemoze byt rozhodnutie behom týždňa. A nie som ani rozhodnutá co dalej. Absolútne nie som taka, ako ma tu niektoré mudrlantky vykresľujú a vykonštruovali si neviem odkiaľ, ze manžel bude platit celu hypo na moj byt a svoj nájom. Urcite by sme to platili bud spolu alebo po dohode a výške splátky iba ja a byt by bol na mna. Ale nejdem na ne ani reagovať. Este raz dakujem za normalny komentár
@anonym_autor necitam komentare ale osobne by som zakusla hubu a chcela hypo. V dnesnej dobe je strasne tazke vsetko k tomu 2 deti RD, tak praca deti casto na OCR. Chudak zeny fakt. Ale obavam sa ked sa zvazuje ze idu od seba zobrat hypo to az potom bude sialenstvo 😒 teda realnesie je zeby som skusila poradnu a az tak sa rozhodla. Nema zmysel s nikym s kym uz nechcem byt sa zamotat s financiami este viac
Máš extrémne naivný pohľad na rozpad rodiny a zrejme z pocitu, že "urobíš čiaru a ideš nanovo" nevidíš realitu. Pretože ak tak úžasne idylicky, rodinne a ružovo máte fungovať po rozvode, to môžete spolu už aj ostať. 🙂
@zuzanka.zuzu ako pises moze ALE nemusi.
On moze kludne prestat platit po 3 mesiacoch, do roka moze byt na svete dalsi dedic toho spolocneho bytu. Alebo chlap odmietne byt spoludlznikom niecoho co nieje jeho....
Budu riesit podielove spoluvlastnictvo, ona hypo nedostane a on na jej byt tiez nie.
Muž podnikateľ s príjmom akurat na uživenie rodiny, žena na rodicaku dve deti male. Žena sa ma kam vratit ale príjem nic moc.
Ty mi pripadas ako 20 rocna zaba, co ma prudko ruzove okuliare. Absolutne neratas s alternativou, ze lepsiu pracu jednoducho nemusis najst a duplom s 2 malými detmi. Dalej absolutne neriesis, ked sa tebe, alebo detom nieco stane, invalidita, dlhodoba PN... z coho budes zit? Malujes si ruzove oblaciky ako budes s ex splacat hypoteku? Muz bude z coho zit, ked ledva treraz existujete? Z coho si bude platit byvanie? Co ked sa jemu nieco stane? Zhod ruzove okuliare, nastahuj sa tam, kde si pisala, ze mozes ist a rieste rozvod. Podelte si majetky a hraj s kartami ake mas. Pisu ti to tu vsetci, len si ides stale svoje.
@katkazatka alebo je to ďalší troll.
Zachráň vzťah a bez hypo,to je jedina rozumná vec co urobíte na začiatok
@anonym_autor ja by som ma na teba otázku, že o čo vlastne viac stojíš ty? Hypo ci vzťah?
Skôr to vidím, že muž na to momentálne ma,tak nech sa rozvedie a kúpi i keď niečo menšie na seba
A ty keď začneš robiť tiež kúp niečo menšie
Je to bez problémov a vybavené
@anonym_autor tiez som po rozvode, kt. inicioval ex. Tiez ex manzel nemal zo zaciatku /rozumej par mesiacov/ problem platit 1/2 vsetkych nakladov az......do momentu, kym som si nenasla partnera. Od toho momentu platim komplet vsetko sama, i ked legislativa mu uklada povinnost platit, ale o to tu nejde. Chcem povedat, ze po case sa situacia zmeni, priority sa prehodnotia a slub uz neplati a bude na Tebe ako s detmi prezijes.
Mna napada taka absurdita. Kedze si viac menej spolu este ako ludia vychadzate, tak zite ako spolubyvajuci s oddelenymi spalnami a spolu s detmi. Ale to chce vela sebazapreni a nie kazdy to zvlada. ak to zvladat budete, resp. ste schopni si navzajom pomahat aj financne, tak si zoberte hypo a platte. Dvom je vzdy lahsie sa predierat zivotom ako jednemu. Ale ja osobne bych to nedala....
Poviem ti z vladtnej skusenosti, mali sme byt na hypo, abybol lepsi urok muz zalozil byt co mal za slobodna. . Predali sme ho, lebo potreboval peniaze na rozvoj firmy. Takze hypo zostala, splacali sme, byt zostal zalozeny. Rozviedli sme sa, samozrejme ze som odisla s igelitkou, lebo spolocny majetok ziadny iba hypo, nastastie, kedze peniaze nalial do svojej firmy, prevzal celu hypo na seba. Vsetko bolo ok, staral sa o deti, platil vyzivne a polovicu vydavkov typu lyzovacka zo skoly, rehabilitacie, kym nezauradovala jeho ova priatelka. Zrazu vyzivne meskalo, neprisiel ani cent na mimoriadne vydavky a 10 min pred tum ako mal prist podeti napisal sms ze nepride lebo isli na predlzeny vikend. Takze stat sa moze vselico

@lucik194 To je síce pekné a krásne, ale videla si ceny tých najmov? A kto dá matke s dvoma deťmi do nájmu byt (odpoviem, málokto). Ludia sa na Slovensku nahlia do vlastného preto, lebo na nájomnom sa nedoplatis. A dajú ti zmluvu na rok, ktorú budú predlžovať... Alebo nie. Do toho kľudne porod dieťa... Ja som na SK v nájme žila, a preto som kupovala byt, lebo na konci dňa som na Tom bola s financiami rovnako, resp. v začiatkoch ešte lepšie, ako keď som doplacala niekomu druhému hypo. Na porovnanie, dvojizbový byt v nájme v KE v roku 2014 nás stal mesačne 450 eur, keď sme kúpili vlastný dvojizbový, tak sme hypo neplatili ani 200 plus náklady. Tak čo som debil platiť niekomu inému, ak môžem svoje? Isteže dnes je situácia o inom čo sa týka podmienok úveru, ale ani tie nájmy nešli dole, práve naopak.
@oblecenie99 ja sa s tým nestotožňujem, zit v najme dlhodobo. Aktuálny nájom platíme tisíc eur. A to uz nam tri krat zdvihli aj nájomné aj energie pred troma rokmi sme platili 750. Ale radsej tu uz nebudem pisat nic viac, lebo sa tu vsetko prekruti.