icon

Ako vyriešiť problém s hypotékou a rozvodom?

7. apr 2026

Co by ste poradili ako objektívne najlepsie riešenie v situácii: muž podnikateľ s príjmom akurat na uživenie rodiny, žena na rodicaku dve deti male. Žena sa ma kam vratit ale príjem nic moc. Manželia si plánovali tento mesiac vziať hypo na vlastný byt, lenže vzťah im krachuje. Ruzove to nebolo uz dlhšiu dobu ale eskaluje to od tohoto roka. Úspory minimálne majetky žiadne, rodina tiez žiadna.
Možnosti:
1, vziať hypoteku teraz a ked deti podrastú predať byt a kupit dva menšie ak to vyjde a ist od seba
2, ist od seba hned ale ani jednému nedajú hypotéku samému a teda utrpia najmä deti
3, snažiť sa zachrániť vztah, ist do hypo a rozvod riesit az neskôr ked to nepôjde
Spravy ako naco ste si robili deti si prosim ušetrite zaujíma ma objektívne riešenie aktuálnej situacie nie co sme mali robit predtým. Vďaka

Strana
z3
anonym_dc1fa3
7. apr 2026

@anonym_autor vziať hypo, keď vzťah krachuje? Spoločnú hypo? To je nejaký vtip, nie? Netreba si myslieť, že deti rozchodom budú trpieť, naopak, uľaví sa im, že nebudú hádky, napätie a krík.

barka1
7. apr 2026

Snažit sa zachránit vztah. Všetko ostatne vratane hypo odsunut. Žena sa vráti do práce, finance sa zastabilizuju, obnovila vztah. Potom mozu ist do hypo.

anonym_958174
7. apr 2026

A doteraz ste čo robili? Prečo ste sa nesnažili zachrániť vzťah?

anonym_9673d0
7. apr 2026

Dvaja sa vzdy zmozu viac, ako jednotlivec. Ked uz to dopadlo takto hrozne, vypacte z tej tragedie aspon tu hypo. Casom uvidis, ci sa nepoludstite....ale v byte, nie on pod mostom, ty v azylaku. 🌿

autor
7. apr 2026
@anonym_9673d0

Dvaja sa vzdy zmozu viac, ako jednotlivec. Ked uz to dopadlo takto hrozne, vypacte z tej tragedie aspon tu hypo. Casom uvidis, ci sa nepoludstite....ale v byte, nie on pod mostom, ty v azylaku. 🌿

@anonym_9673d0 sme rozumní ľudia, spolu s hypotékou sme prebrali aj možnosť rozchodu a dohodli sme sa, ze ja s detmi ostanem v byte a muž pojde do prenájmu. Alebo ked nadobudne hodnotu to vyriešime potom. Byt chceme, aby nieco ostalo detom. Doma nie je krik dusno ani hádky. Milujeme nase deti a su pre nas všetkým. Len mame medzi sebou vela nevypovedanych veci a sklamania, ktoré sme mozno mysleli, ze prekonáme no vzdy sa to vrati. Jednoducho si asi nie sme súdení. Konzultovala som aj možnosť vziať si sama hypotéku, no v tom prípade nebudem vediet zabezpečiť detom vsetko co budu potrebovat. Ja si roboty nájdem aj dve tam problem nie je. Nikdy by sme deti nevystavili nezdravému prostrediu, mojkame sa objimame. Len to smeruje nie dobrým smerom. Mate niekto skúsenosť s párovou terapiou ako posledným pokusom?

moonlight1210
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_9673d0 sme rozumní ľudia, spolu s hypotékou sme prebrali aj možnosť rozchodu a dohodli sme sa, ze ja s detmi ostanem v byte a muž pojde do prenájmu. Alebo ked nadobudne hodnotu to vyriešime potom. Byt chceme, aby nieco ostalo detom. Doma nie je krik dusno ani hádky. Milujeme nase deti a su pre nas všetkým. Len mame medzi sebou vela nevypovedanych veci a sklamania, ktoré sme mozno mysleli, ze prekonáme no vzdy sa to vrati. Jednoducho si asi nie sme súdení. Konzultovala som aj možnosť vziať si sama hypotéku, no v tom prípade nebudem vediet zabezpečiť detom vsetko co budu potrebovat. Ja si roboty nájdem aj dve tam problem nie je. Nikdy by sme deti nevystavili nezdravému prostrediu, mojkame sa objimame. Len to smeruje nie dobrým smerom. Mate niekto skúsenosť s párovou terapiou ako posledným pokusom?

@anonym_autor Kto bude platit hypo po rozvode?

Ber do uvahy, ze muz sam v prenajme urcite neostane dlho sam (i nerozvedeny zatial). Nova partnerka moze ovplyvnit jeho pristup k situacii.

Ratas s touto alternativou?

autor
7. apr 2026
@moonlight1210

@anonym_autor Kto bude platit hypo po rozvode?

Ber do uvahy, ze muz sam v prenajme urcite neostane dlho sam (i nerozvedeny zatial). Nova partnerka moze ovplyvnit jeho pristup k situacii.

Ratas s touto alternativou?

@moonlight1210 byt budeme platit spolu, bude písaný neskôr na deti.

anonym_dc1fa3
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor to ako rozvedený muž, v prenájme, ktorý si bude platiť sám ( ten prenájom) ku tomu výživné na deti a ešte polku hypoteky, kde bude vlastník jeho dieťa? 🤣 Prepáč, ale nie si trošku naivná? Jeho budúca frajerku mu to rázne zatrhnes, ak ešte bude mať deti s inou, tak budeš rada, ak výživné pošle..

autor
7. apr 2026
@anonym_dc1fa3

@anonym_autor to ako rozvedený muž, v prenájme, ktorý si bude platiť sám ( ten prenájom) ku tomu výživné na deti a ešte polku hypoteky, kde bude vlastník jeho dieťa? 🤣 Prepáč, ale nie si trošku naivná? Jeho budúca frajerku mu to rázne zatrhnes, ak ešte bude mať deti s inou, tak budeš rada, ak výživné pošle..

@anonym_dc1fa3 ak nemáš odpoved na otazku v hlavnom príspevku alebo osobnú skúsenosť, ktorou by si vedela prispieť tak sa prosim zdrz takéhoto typu komentára.

barka1
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor toto je blby nápad. Ty budeš užívat byt a chlap ti ho bude pomáhat splácat? Prečo by to robil?
Ja a ex platíme spoločne hypo a náklady na byt, v ktorom bývaju naše deti. My sa u nich striedame. Raz ten byt prepiseme na deti. Ale dovtedy ho používame v rovnakej miere.
A áno. Mam skusenost s parovou terapiou. Chodili sme rok. Nepomohla. Do mesiaca od posledneho sedenia sme sa rozisli.

anonym_2c79c9
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor bude zvládať platiť aj hypo aj prenájom aj alimenty+ ďalšie výdaje čo bude mať? Podľa mňa to takto dlho nebude fungovať

anonym_2c79c9
7. apr 2026

Ďalšia vec je ,že keď nezoberiete hypo ,tak pôjdeš s dvomi deťmi do podnájmu . Ani toto není dobre .
Najlepšie by bolo - nájsť si znova k sebe cestu ,aj keď by ste museli chodiť na parovu terapiu ,proste to zachrániť .

tundra
7. apr 2026

@anonym_autor napisala si:
"Úspory minimálne, majetky žiadne, rodina tiez žiadna."
Na hypo potrebujes predsa 20% ceny nehnutelnosti...tym sa moznost 1 a 2 vylucuje.
Zostava 3 a podla toho,co si napisala,nvm.ci je to idealne...Za mna,velmi tazka situacia.

autor
7. apr 2026
@barka1

@anonym_autor toto je blby nápad. Ty budeš užívat byt a chlap ti ho bude pomáhat splácat? Prečo by to robil?
Ja a ex platíme spoločne hypo a náklady na byt, v ktorom bývaju naše deti. My sa u nich striedame. Raz ten byt prepiseme na deti. Ale dovtedy ho používame v rovnakej miere.
A áno. Mam skusenost s parovou terapiou. Chodili sme rok. Nepomohla. Do mesiaca od posledneho sedenia sme sa rozisli.

@barka1 ano tak nejak sme sa o tom rozpravali, ze ho budeme platit spolu pripadne ked bude mat väčšiu hodnotu ho predáme a kúpime dva menšie. Muž povedal, ze aj ked sa rozídeme nechce aby mne ani detom nic chýbalo, keďže ma vycitky, ze je hlavne jeho vina ako sme na tom. Takze myslis, ze nemame vobec teraz riesit byt?

autor
7. apr 2026
@tundra

@anonym_autor napisala si:
"Úspory minimálne, majetky žiadne, rodina tiez žiadna."
Na hypo potrebujes predsa 20% ceny nehnutelnosti...tym sa moznost 1 a 2 vylucuje.
Zostava 3 a podla toho,co si napisala,nvm.ci je to idealne...Za mna,velmi tazka situacia.

@tundra tak na 10%hypoteky mame ostatné by sme brali spotrebný. Tak som to napisala, aby ste vedeli, ze nemam niekde svoj byt kam mozem s detmi ist a ani muž nema nehnuteľnosť. Ano situácia je nanic ale snažíme sa to nejak vyriešiť. Obom nam ide hlavne o deti.

barka1
7. apr 2026
@anonym_autor

@barka1 ano tak nejak sme sa o tom rozpravali, ze ho budeme platit spolu pripadne ked bude mat väčšiu hodnotu ho predáme a kúpime dva menšie. Muž povedal, ze aj ked sa rozídeme nechce aby mne ani detom nic chýbalo, keďže ma vycitky, ze je hlavne jeho vina ako sme na tom. Takze myslis, ze nemame vobec teraz riesit byt?

@anonym_autor ja by som neriesila hypo v nefunkčnom vztahu.

autor
7. apr 2026
@anonym_2c79c9

Ďalšia vec je ,že keď nezoberiete hypo ,tak pôjdeš s dvomi deťmi do podnájmu . Ani toto není dobre .
Najlepšie by bolo - nájsť si znova k sebe cestu ,aj keď by ste museli chodiť na parovu terapiu ,proste to zachrániť .

@anonym_2c79c9 no to nechcem ich prevlacat ako mláďatá hore dole. Samej by mi teoreticky dali hypotéku v nejakom menšom meste na mini garsonku ale to by som deti ani poriadne nevidela lebo by som iba pracovala

autor
7. apr 2026
@barka1

@anonym_autor ja by som neriesila hypo v nefunkčnom vztahu.

@barka1 dakujem

autor
7. apr 2026
@anonym_2c79c9

@anonym_autor bude zvládať platiť aj hypo aj prenájom aj alimenty+ ďalšie výdaje čo bude mať? Podľa mňa to takto dlho nebude fungovať

@anonym_2c79c9 ano zvládal by to platit

anonym_2c79c9
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor podľa mňa ,že časom kúpite 2 byty to je nereálne . Keď už rozmýšľate ,že sa rozidete,tak treba sa vykašľať na byť a zmieriť sa s tým,že deti nebudú mať nič alebo keď chcete pre tie deti niečo zanechať ,tak vydržte vedľa seba aj keď budete ako spolubývajúci

moonlight1210
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a ked si najde inu partnerku, ktora ho presvedci, ze potrebuju peniaze pre seba?
Pripadne pre deti s nou?
Pripadne, ze ty si uzivas nieco, co on plati a on nic z toho nema?

Teraz ste v nejakej situacii - iba vy dvaja a vase spolocne deti.
Potom budete raz v situacii - vy dvaja, vase spolocne deti, novi partneri a nove deti s nimi.
Nech si to akokolvek malujes pekne, mnohe to zmeni. Aj vztahy, aj postoje k sebe navzajom. Emocie urobia svoje. Nepojde uz iba o rozum.

A este planujes ty ostat v byte s detmi. Staci novy partner k tebe do bytu a pripadne tehotenstvo s nim a vyrazne sa vam sprehadzu pomery sil a ochota drzat dohodu (trebars exmanzelov pocit, ze dotuje byvanie cudziemu chlapovi, atd.).

Ak nemas v plane najst si ineho muza, kde sa ty odstahujes k nemu a byt bude prazdny stat a cakat na dospelost deti, tak tvoje byvanie tam s novou rodinkou moze poriadne vami zamavat.

Byt/hypo nesplatite totiz do 5 rokov. Bude to trvat dlho.
Preto to ries tak, akoby si ratala s tym, ze cela financna zataz raz ostane iba na tebe.
Pripadne si on este vypyta naspat od teba vyplatit svoj podiel investicii na byte, lebo z toho “projektu” bude chciet odstupit.
Na toto musis byt tiez pripravena.

A tiez jeho prijem nemusi byt konstatne 20-30 rokov taky, aby pokryval seba, alimenty, hypo a trebars svoju novu rodinu.

Ber do uvahy viacere krizove scenare vasho “projektu”. A ries ich vopred.
Pripadne do toho nechodte.

tundra
7. apr 2026
@moonlight1210

@anonym_autor a ked si najde inu partnerku, ktora ho presvedci, ze potrebuju peniaze pre seba?
Pripadne pre deti s nou?
Pripadne, ze ty si uzivas nieco, co on plati a on nic z toho nema?

Teraz ste v nejakej situacii - iba vy dvaja a vase spolocne deti.
Potom budete raz v situacii - vy dvaja, vase spolocne deti, novi partneri a nove deti s nimi.
Nech si to akokolvek malujes pekne, mnohe to zmeni. Aj vztahy, aj postoje k sebe navzajom. Emocie urobia svoje. Nepojde uz iba o rozum.

A este planujes ty ostat v byte s detmi. Staci novy partner k tebe do bytu a pripadne tehotenstvo s nim a vyrazne sa vam sprehadzu pomery sil a ochota drzat dohodu (trebars exmanzelov pocit, ze dotuje byvanie cudziemu chlapovi, atd.).

Ak nemas v plane najst si ineho muza, kde sa ty odstahujes k nemu a byt bude prazdny stat a cakat na dospelost deti, tak tvoje byvanie tam s novou rodinkou moze poriadne vami zamavat.

Byt/hypo nesplatite totiz do 5 rokov. Bude to trvat dlho.
Preto to ries tak, akoby si ratala s tym, ze cela financna zataz raz ostane iba na tebe.
Pripadne si on este vypyta naspat od teba vyplatit svoj podiel investicii na byte, lebo z toho “projektu” bude chciet odstupit.
Na toto musis byt tiez pripravena.

A tiez jeho prijem nemusi byt konstatne 20-30 rokov taky, aby pokryval seba, alimenty, hypo a trebars svoju novu rodinu.

Ber do uvahy viacere krizove scenare vasho “projektu”. A ries ich vopred.
Pripadne do toho nechodte.

@moonlight1210 pekne zhrnutie👍

autor
7. apr 2026

Dakujem vam za konštruktívne rady. Budem nad tým este premýšľať, som vdacna za novy pohľad.

tundra
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_2c79c9 ano zvládal by to platit

@anonym_autor pocitaj vzdy s najhorsim scenarom,co sa moze stat,nie s idealnym.
Pokial ide o peniaze dva krat si vsetko dobre premysli...

gucciok85
7. apr 2026

A cca za koľko by ste chceli zobrať hypo?

anonym_850404
7. apr 2026

...a potom budeš ako moja mama, rozprávať deťom že keby si mala 30 tak sa s mužom rozvedieš, sú spolu 50 rokov a je to čím ďalej horšie

autor
7. apr 2026
@gucciok85

A cca za koľko by ste chceli zobrať hypo?

@gucciok85 okolo 200tisic. Banka by nam mala dat 300-350 ale nechceme taku veľkú.

autor
7. apr 2026
@anonym_850404

...a potom budeš ako moja mama, rozprávať deťom že keby si mala 30 tak sa s mužom rozvedieš, sú spolu 50 rokov a je to čím ďalej horšie

@anonym_850404 nie nebudem 🙂 akonáhle sa vrátim do prace začnem odkladať a nájdem si lepšiu prácu aby som bola finančne nezávislá. Manžel bude vzdy otcom našich deti ale ja potrebujem byt stastna aj pre seba aj deti

autor
7. apr 2026
@tundra

@anonym_autor pocitaj vzdy s najhorsim scenarom,co sa moze stat,nie s idealnym.
Pokial ide o peniaze dva krat si vsetko dobre premysli...

@tundra ano mas pravdu. Najhoršie je, ze nevieme co a ako bude. Je to veľký tlak na to, aby som sa rozhodla správne a aby bolo to rozhodnutie správne aj o nejaký cas nie len teraz

gucciok85
7. apr 2026
@anonym_autor

@gucciok85 okolo 200tisic. Banka by nam mala dat 300-350 ale nechceme taku veľkú.

@anonym_autor a keby ste zobrali spolu menšie hypo ,aby si to vedela sama splácať ,keď nájdeš lepšiu robotu . Lebo nedá sa NATO spoliehať ,že on potom nezmení svoj názor . On by ti niečo prispel do toho bytu ,kvôli detom. Natom by ste sa dohodli koľko.
Neskôr by ste ten byt prepísali na deti . Ty by si tam mala doživotné právo ,aj on. A boli by ste spokojný - že deti majú byt. Ty máš kde bývať muž bude v podnájme ale tiež niečo prispeje ,keď chce aby mali deti svoj majetok.

Strana
z3