icon

Ako zvládnuť rozchod po desiatich rokoch spolužitia?

jennyf88
11. júl 2026

Ahojte. Viem, že to je hlúpa otázka, ale ako zvládnuť rozchod zo vzťahu po desiatich rokoc, v ktorom je aj 8-ročne dieťa? Nie je to len z rozmaru alebo z nudy, je to výsledok dlhodobého nefungovania vzťahu, ignorovania problémov, neschopnosti riešiť ich a najhoršie je asi psychické vycerpanie, kedy jeden riešil roky vsetko a druhy nič. Partner sa teraz spamätal a bojuje o to, aby sme vzťah zachránili, lenže ja neviem, či to chcem.

zmrzlinka2021
11. júl 2026

@jennyf88 expriateľa ľúbiš? Cítiš pri ňom pokoj, bezpečie, lásku?

jennyf88
autor
11. júl 2026
@zmrzlinka2021

@jennyf88 expriateľa ľúbiš? Cítiš pri ňom pokoj, bezpečie, lásku?

@zmrzlinka2021 mám ho rada, ale láska to asi už nie je. Skôr cítim pokoj pri myšlienke, že nebudeme spolu. Len nechcem ublížiť ani jemu, ani dcérke.

anonym_e06fc7
11. júl 2026
@jennyf88

@zmrzlinka2021 mám ho rada, ale láska to asi už nie je. Skôr cítim pokoj pri myšlienke, že nebudeme spolu. Len nechcem ublížiť ani jemu, ani dcérke.

@jennyf88 ty si sa z tou myšlienkou zrejme pohrával dlhšie. Kedze cítiš pokoj pri predstave, ze budeš bez neho.
Ale, hovorí sa, ze kazdy si zaslúži jednu šancu.
Čo hovorí partner na rozchod?

Skusila by som uz kvôli dieťaťu. Ale, nerobila nic, nechala mu oriestor nech robi zmeny on.
Samozrejme, ak sa ti hnusi kazdy ďalší den byt s nim, tak nie.
Ty musíš citit, ci ti stojí za záchranu, alebo uz si rozhodnutá.
Moxno po mesiaci, dvoch si povieš, ze to nemá zmysel ale aspoň si to skúsila.

Co sľubuje partner, co chceš zmeniť? Ono, ked nueco trvá dlho, clovek si zvykne,rezignuje..

sfet
11. júl 2026
@jennyf88

@jennyf88 ono motyle v bruchu nie sú vecne, láska má velmi vela podob. Možno odist niekam sama či s dcerou, utriedit si myšlienky, zistit ci ti chyba. Ked som bola ja len si synom na dovolenke, som za manželom aj plakala. Ked s kamarátkami, tak to nie. Ale kedze sem píšeš, to znamená, že lahostajny ti nie je. Inak by si konala konkrétne kroky bez pytania sa. Takto, ste kamarati, team? Viete spolu fungovat? My s manželom tiez nemáme taku tu spalujucu vášen ako pred tiez 10 rokmi, ale teraz je to asi krajsie. Ale nebyvam s vami, nevidím do vás, nepoznám vás. Každopádne držím palec.

anonym_b0caf4
11. júl 2026

Tak evidentne je to dlhotrvajuci problem a nie rozhodnutie z rozmaru. A dlhodobe nefungovanie a ignorovanie problemov, to tiez moze byt od najmensich prkotin, po velmi vazne veci. Ty sa musis rozhodnut, my nepozname detaily. Ak ich teda nechces konkretizovat, neriad sa radami cudzich ludi.

anonym_b4f270
11. júl 2026

Šla som na terapiu. Úplne vážne. Spolu s terapeutkou sme za pol roka rozobrali na drobné môj pohľad na situácie, ako by som si to želala a ako som to komunikovala. A potom som sa to snažila komunikovať doma. Pomohlo. Už nerozmýšľam nad rozchodom. A to som prišla k nej, že potrebujem si ujasniť, či som s ním už len "kvôli dieťaťu", alebo čo to vlastne medzi nami je. A či má zmysel bojovať za ten vzťah, keď mám pocit, že nám bude lepšie samým.

anonym_513f19
11. júl 2026
@anonym_b4f270

Šla som na terapiu. Úplne vážne. Spolu s terapeutkou sme za pol roka rozobrali na drobné môj pohľad na situácie, ako by som si to želala a ako som to komunikovala. A potom som sa to snažila komunikovať doma. Pomohlo. Už nerozmýšľam nad rozchodom. A to som prišla k nej, že potrebujem si ujasniť, či som s ním už len "kvôli dieťaťu", alebo čo to vlastne medzi nami je. A či má zmysel bojovať za ten vzťah, keď mám pocit, že nám bude lepšie samým.

@anonym_b4f270 no ja uvažujem podobne po 18 rokoch manželstva len s tym, ze mam vacsie deti. Niekedy si pridem, ze mam doma len ďalšie dieťa a nie partnera. Boli sme na terapii, ale to nema význam. Co sme sa dohodli, ze mi vadí aj tak robi naďalej. On ma svoje psychické, dusevne poruchy, stavy ci ako by som to nazvala a ako vraví jeho samého život nebaví. Ani sama neviem prečo ostavam, ked viem, ze sa nezmení. Vela parov sa rozide, ked deti odídu z domu.

anonym_afe8ad
11. júl 2026

No my sme sa rozviedli. Ale bola tam aj nevera. Ten pocit keď si zobral veci z bytu a odišiel bol na nezaplatenie. Ja som potom asi týždeň upratovala. Nie preto že bol bordel, ale potrebovala som si upratať hlavu. Vyhodila som asi pol bytu, neskutočne veľa veci čo sa s ním spájalo som hodila do kontajnera. Schudla som 10kg, a mala som toľko energie ako nikdy. Suseda má stretla po 3 mesiacoch a povedala ze vidno že som konečne šťastná. Po rozvode som si vzala naspäť moje priezvysko za slobodná a nikdy mi nebolo lepšie.

anonym_5761a8
11. júl 2026

@jennyf88 brala by som to tak že nefunkčný vzťah sa ukončil a ak partner bojuje, začala by som odznova, bývať chvíľu od seba, randiť, vysvetliť si veci, komunikovať, možno ak nastane zmena sa do neho znova zaľúbiš. Vzťahy nie sú len o tom, že sa ľúbime a rozumieme si a všetko je krásne. V manželstve sa rozhodujeme každý deň či s tým druhým chceme byť. Chápem, že mu chceš dať šancu kvôli dieťaťu. Ale mysli v prvom rade na seba a váš vzťah, ste v prvom rade partneri až potom rodičia. Keď sme boli na predmanželskej náuke pani nám rozprávala o tom, ako mali obdobie keď manžela nemohla ani cítiť, myslela si že už nie je šanca zachrániť manželstvo. Rozvod bol na spadnutie, ale oni si spolu sadli, rozhodli sa spoločne že si dajú ešte šancu a začnú odznova, všetko vykomunikovali a časom zažili znova prvé zaľúbenie a boli si ešte bližší. Možno by som skúsila poradňu ako tu už písali iné.

anonym_8a7307
11. júl 2026

bývala by som naďalej s ním - alebo ak máš možnosť ísť bývať inde tak kľudne choď do toho a uvidíš ako ďálej.
aj keď niekto sa odsťahuje to je na 80 perc. vzťah ukončený.