icon

Boj o môjho syna

woman44
1. aug 2013

Dlho som uvažovala,či vlastne zverejním môj príbeh,ale možno mi niekto dokáže pomôcť aspoň radou...

Nikdy by som neverila,že sa mi to stane. Poznáte to,čítate o tom,pozeráte sa na to v telke,a hovoríte si,aké to môže byť strašné....

Mne sa to stalo.

S priateľom sme spolu bývali niečo vyše roka. Minulý rok v apríli som sa k nemu prisťahovala,aj s mojou 4 ročnou dcérkou. Verila som, že všetko bude fajn,veď prečo by aj nebolo,rozumieme si,ľúbime sa... Bývala som predtým v meste vzdialenom skoro 200 kilometrov. Keď sme sa sťahovali, bola som v 35tt,čakali sme synčeka. Synček sa nám narodil v máji. Bolo všetko relatívne fajn,veď samozrejme,nejaký čas človeku trvá,kým si zvykne na život na dedine,ešte k tomu tak ďaleko.... Jeho rodičia bývali s nami vo dvore. Časom sa nám priateľ venoval čoraz menej,chodil domov večer, okúpal sa a išiel spať. Keď sa niečo stalo,išiel za mamou,mňa sa na nič nepýtal,akoby som tam ani nebola... Keď som sa ozvala,bola som ja tá zlá,lebo on sa snaží a ja mu mám byť vďačná... Hádali sme sa čoraz viac. V poslednom čase mi robil to,že keď sme sa začali hádať,zobral nášho syna a odišiel s ním k jeho matke, a tam čakal kým prídem,keď som prišla zamkol dvere,aby sa na mňa mohli aj s mamičkou pustiť,aká som nevďačná,egoistická... A že ak chcem odísť,nech rátam s tým,že malého si nedajú,že mi ho vezmú.V tomto vzťahu som viac zmysel nevidela. Pomýšľala som čoraz častejšie na odchod,odchod domov... Nebolo v tom len toto,bolo to viac vecí,ale tie sú teraz nepodstatné. Rozhodla som sa odísť, Zbalila som deti a sadla na autobus,potom druhý autobus,vlak a znovu autobus,a bola som konečne doma. Čakala ma moja mama. Ona však bývala len v garzonke,nakoľko sama viac nepotrebovala. Ale na pár dní,kým zoženiem pre nás väčší byt to stačí. Predsa aj predtým som chodievala k mame s deťmi na pár dní na návštevu. Ako som prišla,na druhý deň prikvitol už bývalý priateľ aj s posilou-svojou mamičkou... Tak som povedala,že ak chcú byť s malým,môžme ísť do parku,nech sa zahrajú. Samozrejme,vypočula som si urážky a nadávky zo strany mamičky,pred mojimi dvoma deťmi... Ale jedným uchom dnu,druhým von... na moje prekvapenie otec môjho syna bol relatívne normálny. Len mi oznámil,že ak chcem žiadať nejaké výživné,nech si priškrtím ilúzie,že on donesie papier že má minimálku(zarába cca 2000 EUR). Odišli,vydýchla som si že to mám za sebou a na druhý deň som podala návrh na súd na zverenie dieťaťa do mojej starostlivosti. Venovala som sa mojim deťom,zháňala som bývanie,a keďže som na materskej,aj nejaké peniaze,nakoľko za prenájom si tiež treba niečo zaplatiť dopredu. Keďže bol bývalý normálny,váhala som,keď sa ma pýtal,či mu dám syna na víkend,že jeho otec má narodeniny a malého mi v nedeľu dovezie. Nakoniec som s ťažkým srdcom súhlasila,lebo viem,že 2 dni sa oňho postarajú. V piatok poňho prišiel. V sobotu mi volal,že v nedeľu ho nedovezie,až v pondelok. Hnevala som sa,túžila som mať malého už naspäť... A v nedeľu prišla rana. Oznámil mi,že nech sa nezľaknem,že má predbežko,že malý je v jeho starostlivosti,lebo nemám preňho vhodné podmienky. Ale že nič to nemení na tom,že mi ho dovezie,len on potrebuje mať istotu,že nebude vydierateľný cez peniaze(čo som ho nikdy nevydierala,ani som to v úmysle nemala). V pondelokzase vymyslel,že sa radil s právnikom,že mi ho do súdu nevráti. Psychicky som bola na dne. Došlo mi uznesenie,že je zverený predbežne do jeho starostlivosti. Dôvody boli viac než chabé,polopravdy a niečo úplne lži. Zaujímavé je aj to,že predbežné opatrenie vydávajú súdy,keď dieťa ostane samé bez nikoho,je ťažko zanedbané,týrané,alebo podobné veci. Čo môj synček,samozrejme nebol. V jeden deň išiel za advokátom,ten mu spísal žiadosť,zaniesol ju na súd a predbežko mu vydali okamžite do ruky (!!!!). Ja som však vedela,ako sa hovorí,kde je pes zakopaný. Otec môjho bývalého je prednostom obvodného úradu v meste,kde súd takto rozhodol. Má dobré kontakty. A ešte jedna pikoška,toto predbežné opatrenie bolo prvé,ktoré tento súd vydal za tento rok(to mi povedali na sociálke,kde sa tiež tomu veľmi čudovali,zistili to podľa značky spisu 1P/....). Čo mi ostalo? Nemám na advokáta,som na materskej. On má,aj na 10tich... A ja na dne... Rozhodla som sa,že namiesto vyplakávania zvolím protiútok. Keďže moja jediná možnosť bol ÚPSVaR,šla som tam. 2 hodiny som vysvetľovala, začali sme spisovať odvolanie. Písali sme ho dva dni, dokopy 5 hodín. Pani bola veľmi ochotná,nemusela sa so mnou vôbec zaoberať,keďže tu nemám trvalý pobyt,ale spravila to. Tak som sa odvolala. Priamo na Krajský súd. Neviem ešte,ako to celé dopadne,ale jedno viem,že neskončím,kým môj synček nebude opäť s nami,somnou,so svojou sestričkou,ktorá za ním každý deň plače, v našom novom byte,do ktorého sa zajtra sťahujeme. Držte mi prosím palce,myšlienka robí veľa. Poprípade,ak mi viete nejak poradiť,čo robiť,tak sem s tým. Zatiaľ som sa obrátila na organizáciu legalaid,ktorá poskytuje bezplatnú právnu pomoc,ale s nimi sa spojiť je nadľudský výkon...

Strana
z3
unavenasom
1. aug 2013

nemam slov ☹ ..drz sa nech to mas skoro za sebou a nech ste uz spolu

inull5
1. aug 2013

@woman44 poviem ti že je to beh na dlhé trate..má dobrého a šikovného právnika zrejme keď vybavil to predbežko tak rýchlo a bohužiaľ v našom sprostom štáte ide všetko cez kontakty a peniaze. Tvoj postup ktorý si zvolila je správny a zákonný avšak proces je strašne zdĺhavý. malý má jeho priezvisko aj je zapísaný tvoj priateľ ako jeho otec, však?

manana49
1. aug 2013

Neviem Ti poradit v tejto situacii,aj ked by som velmi rada.Ale VELMI Ti drzim palce a prajem vela sil,aby si mala svojho synceka pri sebe 🙂

woman44
autor
1. aug 2013

@unavenasom ďakujem
@inull5 áno,má jeho priezvisko. Toho sa najviac bojím,ako dlho bude táto nočná mora trvať ☹ Ja neviem,či už mám zavolať do televízie,nech im súd vysvetlí,prečo vôbec vydali predbežko,alebo ja neviem čo už ☹

woman44
autor
1. aug 2013

@manana49 ďakujem pekne.

tomikejt
1. aug 2013

drz sa, bud silna.. posielam ti energiu..zvladnes to a daj vediet ako pokracujes budem na teba mysliet

inull5
1. aug 2013

@woman44 ako fungujete teraz? máš ho pri sebe? či ešte ho má priateľ? Sedia dátumy na predbežnom opatrení s dátumom od kedy ho má?

woman44
autor
1. aug 2013

@tomikejt ďakujem,nikdy to nevzdám. Nikdy.

margarita
1. aug 2013

@woman44
drzim Ti palce, blbe je, ak ma priatel take konexie na sude, ale myslim, ze pri tychto veciach sa isto robi aj nejaky psychologick\ posudok a tak, a z okolia pozorujem, ze tak male dietatko malokedy sud prideli otcovi, do 3 rokov maju tendenciu preferovat matku. ale rozhodnutie je na sudcovi, co nie je velka vyhra - tak sa pripadne porad na tom UPSVAR-e, aby si nevybavil aj nejake ine hlupe vykonsteruovane potvrdenia o zanedbavani a pod. - ked byvanie uz mas vyhovujuce, nech si zase nevymysli nejaku inu "zavaznu" vec.

woman44
autor
1. aug 2013

@inull5 Teraz je uňho,zajtra to bude týždeň. ke´d ho chcel na víkend,už mal predbežko,ale ja som ho nemala,o ničom som nevedela. 24.7.dostal predbežko,26.7.si ho zobral na víkend.

margarita
1. aug 2013

@woman44
tu televiziu by som mozno skusila - ak Ti nevadi publicita, verejny tlak a mienka dokaze v dnesnej dobe divy....fakt.
vid napr. pripad Boorovej a i.

woman44
autor
1. aug 2013

@margarita chodím na sociálku ako na klavír,v pondelok idú ku mne na kontrolu,šetrenie,či mám pre dieťa podmienky...

woman44
autor
1. aug 2013

@margarita Ano,zavolám kľudne aj do telky,pre malého všetko. Ale rozhodla som sa,že počkám kým bude hlavné pojednávanie-mám podmienky pre dieťa,proste všetko,neexistuje dôvod prečo by mal byť prisúdený otcovi. Ak však bude-to bude jasný dôkaz,že niečo nieje v poriadku so súdom,potom volám. Dúfam,že nebude treba.

dejnas
1. aug 2013

@woman44 uff, no drž sa!!!! bojuj, nevzdávaj to !!! prajem nech to dobre dopadne 🙂
pre teba už bohužiaľ "neskoro", ale snáď pre iné maminy, ktoré takto a podobne musia doslova zutekať zo vzťahu -
prvá cesta má smerovať na ÚPSVaR, kde vám pomôžu spísať návrh na predbežné opatrenie..

inull5
1. aug 2013

@woman44 takže figuruje ako jeho otec..no keby nebol priznaný ako jeho otec, máš to jednoduché, ale to si vtedy samozrejme nemohla vedieť že príde niečo takéto. Som právnička na trestné právo, rodinné je pre mňa okrajové, no toto sú strašne zložité byrokratické veci. Dneska s dobrým právnikom dokáže zázraky, nechcem ťa strašiť ale je to bohužiaľ tak. a ešte keď má peniaze..to predbežko zaváňa nejakým "smradom" ak ma dobre chápeš, lebo zvyčajne súdy si v tomto dávajú fakt načas. Musel niekomu dobre zaplatiť respektíve jeho právnik má dobré kontakty. Na to predbežko by som sa byť tebou pozrela, kedy bola podaná žiadosť o zverenie do jeho starostlivosti a kedy bolo vydané, lebo takéto expresné, to som fakt nepočula.

woman44
autor
1. aug 2013

Bolo podané 24.7. na podateľni,24.7. súd vydal predbežko, 24.7.mu ho dali priamo do ruky na súde. To je,čo?

woman44
autor
1. aug 2013

@inull5 Bolo podané 24.7. na podateľni,24.7. súd vydal predbežko, 24.7.mu ho dali priamo do ruky na súde. To je,čo?

janka1
1. aug 2013

kazdopadne by som tu TV vyhladala a rovno MARKIZU !!! drzim palceky

inull5
1. aug 2013

@woman44 tak to mal dobre premylsené, škoda že tie dátumy nie sú naopak, lebo v tomto prípade si ho vzal právom, a a tento argument mu neprebije ani prvotriedny právnik, keď ho dostal 24. 7 a 26. 7 ho bral k sebe..škoda..chceš čakať do pojednávania? kedy bude?

woman44
autor
1. aug 2013

@janka1 ďakujem. Veľa vecí je fakt nepochopiteľných v tomto prípade.

inull5
1. aug 2013

@woman44 tak na to sa pozri, napíš ešte jedno odvolanie v prípade, že si ty podávala predbežko skôr.

maznacik007
1. aug 2013

ihned to medializuj riadne pojednavanie moze byt aj o pol roka tam sa da vselico natahovat a tak ... to je asi jedina cesta ...

woman44
autor
1. aug 2013

@inull5 Neviem kedy bude,ale neviem čo do tej doby mám robiť. Zháňam právnika,cez legalaid,ale neviem sa s nimi nijak skontaktovať,skúšala som aj v zozname právnikov,s ktorými spolupracujú,volala som,ale že to musí ísť cez tú organizáciu,ani poradiť mi nechceli.

woman44
autor
1. aug 2013

@inull5 Ja som predbežko nepodala,lebo na sociálke mi povedali,že nemôžem podať,že to vydávajú len v prípade,ak je dieťa ohrozené na živote,týrané,osamelé atď.

inull5
1. aug 2013

@woman44 tak to ti zle poradili..cez legalaid to bude dlho trvať a neručím ti že nejakého aj zoženieš. z materskej si právnika ťažko zaplatíš lebo zastupovanie je drahé. S tou telkou to nie je zlý nápad, skúsila by som JOJ-ku lebo oni majú dobré kontakty

woman44
autor
1. aug 2013

@inull5 Skutočne už neviem,čo mám robiť... Ale čím ďalej,tým viac mi ako jediné riešenie zostáva medializácia.

tomikejt
1. aug 2013

@woman44 ale podala si odvolanie proti predbezku?

tomikejt
1. aug 2013

@woman44 naozaj keby sa tvoj pribeh medializoval, mozno by to malo cele rychlejsi priebeh

woman44
autor
1. aug 2013

@tomikejt aj ja si myslím.

maznacik007
1. aug 2013

@woman44 podla mna teraz pravnika neries... lebo aj tak ak ho ma uz on v starostlivosti tak ty nie si na rd a je otazne ako by to posudzovali z pohladu naroku na bezplatnu pravnu pomoc...

medializuj to .... joj sa dost specializovala na boorovych tak skus tam oslov ich cez fcb, oslov p. kissku co je prezidensky kandidat ... ci by ti nevedel pomoct s pravnikom ...
medializuj to ... cim dlhsie bude maly v jeho starostlivosti tak ti klesaju sance... a potom ty mas predsa narok sa s nim stretavat ... bojuj ako levica to jedine ti asi pomoze...

https://www.facebook.com/DariusHaraksinTVJoj?fr...

https://www.facebook.com/AndrejKiska?fref=ts

Strana
z3