icon

Mám nárok na polovicu bytu ako spoluvlastník?

lienkazienka
13. feb 2026

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať na názor. S manželom sa budeme asi rozvádzať a pred rozvodom on vlastnil trojizbový byt a ja garsónku. Na začiatku vzťahu som bola na materskej a rodičovskej. Trojizbový byt sme predali a z predaja on alebo my sme získali 40 tisíc. Tie sme použili pri kúpe bytu, kde bola hypotéka 85 000 tisíc, ktorú sme následne splácali a ja z môjho účtu zaplatila mimoriadnu splátku 30 000. On spravil vo vzťahu chybu a teraz mi vraví, že ja nemám nárok na polovicu bytu. Popritom som napísaná ako spoluvlastník plus splátky som uhradila aj z prenájmu garsónky a dieťa budem mať zväčša v mojej starostlivosti. Ďakujem za odpoveď 🙂

Strana
z3
anonym_a31aaa
13. feb 2026

Ak si na LV zapísaná ako vlastník 1/2 máš na ňu nárok.

la_dolce_vita
13. feb 2026

V bsm je to tusim 1/1 ak ste manzelia a samozrejme to znamena, ze mas narok na 1/2 bytu.

anonym_f4a369
13. feb 2026

Ked ste kupili pocas manzelstva, tak narok mas samozrejme na 1/2.
Mohlo by mu teoreticky napadnut zjednavat vysku podielu, ale ak mas vsetky doklady na mimoriadnu splatku (ze si mala peniaze uz pred manzelstvom), a z prenajmu garsonky, tak ked to vyjde spolu na 40 tisic - tak ho zjednavanie prejde.
Nedaj sa zastrasit. To su len take silacke reci, aby ta vystrasil pred rozvodom. Kludne mu to oznam, ze mas vsetky doklady. To aky si mala prijem pocas manzelstva v tom nehra vobec ulohu.
Najlepsie je dohodnut sa mimosudne.

lienkazienka
autor
13. feb 2026
@anonym_f4a369

Ked ste kupili pocas manzelstva, tak narok mas samozrejme na 1/2.
Mohlo by mu teoreticky napadnut zjednavat vysku podielu, ale ak mas vsetky doklady na mimoriadnu splatku (ze si mala peniaze uz pred manzelstvom), a z prenajmu garsonky, tak ked to vyjde spolu na 40 tisic - tak ho zjednavanie prejde.
Nedaj sa zastrasit. To su len take silacke reci, aby ta vystrasil pred rozvodom. Kludne mu to oznam, ze mas vsetky doklady. To aky si mala prijem pocas manzelstva v tom nehra vobec ulohu.
Najlepsie je dohodnut sa mimosudne.

@anonym_f4a369 ďakujem pekne ale tie peniaze som nadobudla až v manželstve a to môze byť asi problém i keď som ich získala aj z podnájmu mojej garsónky. Bolo mi od neho povedané že tie peniaze sa nerátajú lebo boli získané v manželstve.

anonym_3773a6
13. feb 2026

@lienkazienka ten 3 I byt ste kupovali ako manželia?

lucik194
13. feb 2026

je uplne jedno, kto kolko zaplatil, pokial to bolo v manzelstve, lebo v manzelstve je vsetko na polovicu.

plati to, co je v liste vlastnictva, kto je majitelom

anonym_3773a6
13. feb 2026

Tych 30 t je vašich spoločných máte BSM to je jedno, že to išlo z tvojho uctu

maca1984
13. feb 2026

Skús právnu poradňu či ako sa volá tá skupina tu.
Budeš mať fundovanú odpoveď.

la_dolce_vita
13. feb 2026
@lucik194

je uplne jedno, kto kolko zaplatil, pokial to bolo v manzelstve, lebo v manzelstve je vsetko na polovicu.

@lucik194 presne tak, aj keby nedala ani cent, figuruje na LV a to je podstatne.

anonym_f4a369
13. feb 2026
@lienkazienka

@anonym_f4a369 ďakujem pekne ale tie peniaze som nadobudla až v manželstve a to môze byť asi problém i keď som ich získala aj z podnájmu mojej garsónky. Bolo mi od neho povedané že tie peniaze sa nerátajú lebo boli získané v manželstve.

@lienkazienka Ako som pisala, moze to riesit sudne, ale aj tak by som neustupovala.

lienkazienka
autor
13. feb 2026
@anonym_3773a6

@lienkazienka ten 3 I byt ste kupovali ako manželia?

@anonym_3773a6 áno

biba_18
13. feb 2026

ja by som tiež neustúpila. mám nervy na takých vychcaných chrapúňov, vždy keď také niečo počujem ...

martinka17
13. feb 2026
@biba_18

ja by som tiež neustúpila. mám nervy na takých vychcaných chrapúňov, vždy keď také niečo počujem ...

Kamarátka bola v opačnej situácia ako ty - ona mala byt, ktorý predali a kúpili väčší už ako manželia. On chcel vyplatiť polovicu hodnoty bytu s argumentom, že to kúpili ako manželia. Na súde ona žiadala aby sa zohľadnila výška jej vkladu z peňazí spred manželstva a na základe toho bol pán vyplatený nižšou čiastkou, nedostal požadovanú polovicu. Nájdi si právnika, nerieš to na fóre, lebo toto nie je čirnobiele.

biba_18
13. feb 2026

@martinka17 napriek tomu si myslím že sa treba dohodnúť - nakoľko aj ona mala garsonku pred manželstvom a príjem mala z prenájmu ...

chrobak7
13. feb 2026
@biba_18

@biba_18 No... tento prípad je možno taký, aký je, ale poznám aj iný.

Kolega (BA) si našiel priateľku aj so synom z iného okresu. Ona sa k nemu nasťahovala. On mal byt vo výlučnom vlastníctve, ktorý predal za nejakých 100.000 € (bolo to dávnejšie). Ona doložila 20.000 a kúpili si väčší. Ona trvala na spoluvlastníctve 1/2 a 1/2 (neboli zosobášení). Kamaráti mu radili, aby zohľadnili, kto koľko dal. Jasné - on zamilovaný s ružovými okuliarmi na kamarátov nedal.

Po čase sa rozišli. Ona žiadala byt predať a vyplatiť polovicu. Dlho sa súdili. Súd by bola vyhrala, tak sa nakoniec dohodli, že jej tú polovicu vyplatí. On kvôli tomu musel predať rodičovský byt (zdedil ho on a jeho sestra, ktorá tam aj bývala), a sestre sa kúpil menší byt. Z polovice predajnej ceny rodičovského bytu sa vyplatila tá jeho priateľka.

Takže ho obrala o nemalé peniaze.

martinka17
13. feb 2026
@biba_18

@martinka17 napriek tomu si myslím že sa treba dohodnúť - nakoľko aj ona mala garsonku pred manželstvom a príjem mala z prenájmu ...

@biba_18 súhlasím, nepísať sem ale zaplatiť dobrého právnika, ktorý poradí,, vysvetlí, spise zmluvu.

anonym_b3568e
13. feb 2026
@martinka17

@biba_18 súhlasím, nepísať sem ale zaplatiť dobrého právnika, ktorý poradí,, vysvetlí, spise zmluvu.

@martinka17 daj tip na dobreho pravnika....Lebo vela je co sa hra, ze je dobrych a pod...

monro
13. feb 2026

Ďôležité je, čo je na liste vlastníctva. Ak to tam máte 1/1 BSM, tak by sa malo pri delení brať do úvahy, koľko ste do toho dali z "vlastného"...myslím teraz peniaze za byt, ktorý bol v manželovom výlučnom vlastníctve a predal ho a tiež Tvoja splátka z peňazí, ktoré si získala prenájmom svojej garzónky.

luliu
13. feb 2026
@lucik194

@la_dolce_vita
@lucik194 nie je pravda, čo píšete, na súde by sa riešilo aj odkiaľ tie peniaze na kúpu zobrali, ak z peňazí z predaja jeho bytu, má on nárok na väčší podiel

tiezjedna
13. feb 2026
@lienkazienka

@anonym_3773a6 áno

@lienkazienka ak nemáte upravený režim BSM, tak samozrejme nárok na polovicu bytu máš, pretože spadá do BSM. Vôbec nechápem, s čím by manžel chcel kalkulovať, Je pekne vychcaný.

patka06
13. feb 2026

V tomto prípade je situácia úplne jasná, na LV má podiel 1/2, ten jej patrí.

arek00
13. feb 2026

@lienkazienka narok na polku nemas ak si aj spoluvlastnik... bude to rozdelene percentualne, kto dal do toho kolko penazi. Mozno 60% ku 40% pre teba... jeho dobry advokat by to takto uhral...kazdopadne 50% na 50% rozdelenie financii to nebude.

monro
13. feb 2026
@arek00

@lienkazienka narok na polku nemas ak si aj spoluvlastnik... bude to rozdelene percentualne, kto dal do toho kolko penazi. Mozno 60% ku 40% pre teba... jeho dobry advokat by to takto uhral...kazdopadne 50% na 50% rozdelenie financii to nebude.

@arek00 záleží, ako je podiel vyjadrený v liste vlastníctva...ak je tam 1/2, tak má nárok presne na polovicu...Takže nie je pravda, čo píšeš.

muchotrafka298
13. feb 2026

Podiel je napisany na liste vlastnictva, autorka prispevku sa doteraz nevyjadrila, aky je jej podiel na tejto nehnutelnosti. Pise o sebe ako o spoluvlastnikovi.

zuzanaete
13. feb 2026

Tvoj prijem z prenajmu pocas manzelstva je spolocny. Ano, on moze pozadovat, aby sa ratalo, ze pri kupe bytu pouzil peniaze, ktore boli vylucne jeho (z predaja bytu, ktory ziskal este pred manzelstvom). Tvoja splatka 30tis bola z akych penazi? Spolocnych alebo ziskanych pred manzelstvom alebo dedicstva alebo daru?

muchotrafka298
13. feb 2026

Pises, ze si mala garzonku. S tou je co? Je v prenajme? Predala si ju? Kde si dala peniaze?

draik
13. feb 2026

40t sa započíta ako jeho vnos do BSM, teda má nárok na kompenzáciu (zohľadní sa pri vyporiadaní)
Príjem z prenájmu je v BSM.
Ak tých 30t neboli Vaše úspory spred manželstva, resp. prostriedky získané dedičstvom alebo darom, tak nemajú na vyporiadanie žiaden vplyv.

martinka17
13. feb 2026
@biba_18

@biba_18 opýtam sa - on predal byt a vrazil svoje peniaze do spoločného, zatiaľ čo ona si byt nechala. Potom bola ona na MD a RD niekoľko rokov, takže finančná záťaž bola iba na ňom, peniaze z prenajmu jej bytu si odkladala autorka na svoj účet ako sporenie... Zhrnuté - on všetko financoval roky sám, ona šetreila a potom je on chrapúň? Toto mi hlava neberie, prečo máš taký názor.

arek00
13. feb 2026
@monro

@arek00 záleží, ako je podiel vyjadrený v liste vlastníctva...ak je tam 1/2, tak má nárok presne na polovicu...Takže nie je pravda, čo píšeš.

@monro autorka to zle popisala, preto je to diskutabilne....

biba_18
13. feb 2026

@martinka17 to koľko zarábala počas manželstva je irelevantné. to že šetrila ja som nikde neriešila. okrem toho ona prispievala na nehnuteľnosť ziskom zo svojej nehnuteľnosti.
ja píšem o inom - každý kto sa vyhráža žene že odíde z manželstva s holým zadkom je chrapúň. už len preto, že má holý zadok kvôli nemu…

Strana
z3