icon

Mám nárok na polovicu bytu ako spoluvlastník?

lienkazienka
13. feb 2026

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať na názor. S manželom sa budeme asi rozvádzať a pred rozvodom on vlastnil trojizbový byt a ja garsónku. Na začiatku vzťahu som bola na materskej a rodičovskej. Trojizbový byt sme predali a z predaja on alebo my sme získali 40 tisíc. Tie sme použili pri kúpe bytu, kde bola hypotéka 85 000 tisíc, ktorú sme následne splácali a ja z môjho účtu zaplatila mimoriadnu splátku 30 000. On spravil vo vzťahu chybu a teraz mi vraví, že ja nemám nárok na polovicu bytu. Popritom som napísaná ako spoluvlastník plus splátky som uhradila aj z prenájmu garsónky a dieťa budem mať zväčša v mojej starostlivosti. Ďakujem za odpoveď 🙂

sasa1310
13. feb 2026

tu sa tuším zbehli najväčšie odborníčky na všetko.

Autorka pre teba: to, že kúpil byt počas manželstva zo svojich zdrojov, je našťastie u neho ľahko preukázateľné. Kúpna zmluva z predaja jeho bytu a vklad jeho peňazí cez účet pri kúpe nového bytu. Samozrejme aj v kúpnej zmluve sú písané IBANy, takže ľahko preukáže, že išli aj jeho peniaze, útržené z predaja iba jeho nehnuteľnosti, na kúpu bytu. A je irelevantné, kto je na LV, nakoľko počas manželstva inak ani kúpiť nemohol. Takže pokiaľ bude na súde preukazovať (a ľahko preukáže) pôvod peňazí na kúpu vášho spoločného bytu, bude mu to odrátané z vyplácania tvojho podielu

anonym_8438ca
13. feb 2026

Bože, chcela by som vedieť, aké opäť múdre komentáre by tu boli, keby autorka kúpila byt z predaja svojho bytu a chlap by sa pýtal či má nárok na rovnakú polovicu 😀

martul
13. feb 2026

@lienkazienka toto je taký prípad, že sa obráť tu na právnu poradňu, alebo nech sa ozve @draik, on je právnik, lebo tieto rady tu, tých by som sa nedržala

anonym_be392d
13. feb 2026
@martinka17

Kamarátka bola v opačnej situácia ako ty - ona mala byt, ktorý predali a kúpili väčší už ako manželia. On chcel vyplatiť polovicu hodnoty bytu s argumentom, že to kúpili ako manželia. Na súde ona žiadala aby sa zohľadnila výška jej vkladu z peňazí spred manželstva a na základe toho bol pán vyplatený nižšou čiastkou, nedostal požadovanú polovicu. Nájdi si právnika, nerieš to na fóre, lebo toto nie je čirnobiele.

@martinka17 my sme mali niečo podobné, aj keď iné 😛 byt sme síce kúpili v manželstve, ale peniaze naň sme mali od mojich rodičov. Ex si myslel, že mu patrí polovica. Nepatrila. Dokázala som, že peniaze boli 'moje', on nedal ani cent. Vyplatila som mu čiastku a môže byť rád aj za ňu. Celé roky sa viezol na mojom príjme, počas manželstva bol viac doma ako v práci, takže ani do domácnosti veľmi neprispel.....

@anonym_8438ca 🙂 nie múdry komentár, ale fakt.

anonym_8438ca
13. feb 2026
@anonym_be392d

@martinka17 my sme mali niečo podobné, aj keď iné 😛 byt sme síce kúpili v manželstve, ale peniaze naň sme mali od mojich rodičov. Ex si myslel, že mu patrí polovica. Nepatrila. Dokázala som, že peniaze boli 'moje', on nedal ani cent. Vyplatila som mu čiastku a môže byť rád aj za ňu. Celé roky sa viezol na mojom príjme, počas manželstva bol viac doma ako v práci, takže ani do domácnosti veľmi neprispel.....

@anonym_8438ca 🙂 nie múdry komentár, ale fakt.

@anonym_be392d jasne, že fakt. Len tu sú zakomplexované ženy, u ktorých je chlap vždy ten co ma platiť a najlepšie nič nepýtať. A potom aj tie komentáre vyzerajú ako vyzerajú.

anonym_6b9af5
13. feb 2026
@biba_18

@martinka17 to koľko zarábala počas manželstva je irelevantné. to že šetrila ja som nikde neriešila. okrem toho ona prispievala na nehnuteľnosť ziskom zo svojej nehnuteľnosti.
ja píšem o inom - každý kto sa vyhráža žene že odíde z manželstva s holým zadkom je chrapúň. už len preto, že má holý zadok kvôli nemu…

@biba_18 ty čítaj poriadne a prestaň byť zaujatá. On sa jej nevyhráža, že odíde s holým zadkom. On len chce naspäť svoje peniaze, ktoré kľudne môže mať od rodičov. Rovnako ako keby si ty dala vlastnému dieťaťu na jeho byt.

martinka17
13. feb 2026
@biba_18

@martinka17 to koľko zarábala počas manželstva je irelevantné. to že šetrila ja som nikde neriešila. okrem toho ona prispievala na nehnuteľnosť ziskom zo svojej nehnuteľnosti.
ja píšem o inom - každý kto sa vyhráža žene že odíde z manželstva s holým zadkom je chrapúň. už len preto, že má holý zadok kvôli nemu…

@biba_18
To on nepovedal, aspoň ja to nikde nevidím napisane. Ja čítam opačný postup. Ona má svoje a je to len jej, on má všetko spoločne. Jej príjmy z prenájmu jej garzónka sú jej ušetrené peniaze ale zároveň chce spravodlivý podiel z predaja jeho bytu.

biba_18
13. feb 2026

@anonym_6b9af5 @martinka17 citujem: “ teraz mi vraví, že ja nemám nárok na polovicu bytu.” nemá nárok = odíde s holým zadkom…
ale prečo by nemala nárok mi je záhadou…

sasa1310
13. feb 2026
@biba_18

@anonym_6b9af5 @martinka17 citujem: “ teraz mi vraví, že ja nemám nárok na polovicu bytu.” nemá nárok = odíde s holým zadkom…

@biba_18 to si si ty domyslela. A stále ti je záhadou prečo? No preto lebo on dal do jeho kúpy peniaze z predaja bytu, ktorý bol výhradne v jeho vlastníctve. Jej ostala garsónka

katkazatka
13. feb 2026
@biba_18

@biba_18 to,ze nema narok na polovicu bytu neznamena, ze odide s homym zadkom. Co je to za demagogiu? Zohladnia sa jeho peniaze vlozene do bytu, ktore zarobil PRED manzelstvom. Tak to je spravodlive.
Zas by tu vsetky chceli majetky hamtat.

biba_18
13. feb 2026

@katkazatka a s čím teda odíde?

sasa1310
13. feb 2026
@biba_18

@biba_18 z jej polovice bude odrátaných 40 000 eur, ktoré do toho vložil

katkazatka
13. feb 2026
@biba_18

@biba_18 s nalezitou castou. Ale nie s polovicou. Ked dala do 200 tisicoveho bytu 20 tisic, hadam nemoze chciet polovicu. On tie peniaze mal z bytu pred manzelstvom. Keby tvojho syna takto oje..bala zena, tiez by si nebola nadsena.

biba_18
13. feb 2026

@sasa1310 ale nedal 1:1.. presne tak, nech odráta čo tam dal a čo dala ona… ale nie že nemá nárok…

sasa1310
13. feb 2026
@biba_18

@sasa1310 ale nedal 1:1.. presne tak, nech odráta čo tam dal a čo dala ona… ale nie že nemá nárok…

@biba_18 a ty si sedíš na kábli alebo naozaj nevieš čítať? Veď on jej tvrdí, že nemá nárok na polovicu a nie že nemá nárok

katkazatka
13. feb 2026
@biba_18

@biba_18 uz ti to tu vysvetlujeme piati a ty furt svoje. Normalne zavadzas. Ona dostane svoje vlozene percento. Dufam, ze ona sa podeli so ziskom z prenajmu bytu.

martinka17
13. feb 2026
@biba_18

@biba_18 nemá nárok na polovicu, má nárok na menšiu časť, len ty si to zle prečítala.

biba_18
13. feb 2026

@sasa1310 ale tvrdí aj to, že peniaze z prenájmu garsonky nezaráta… neviem načo sa so mnou naťahuješ… svoj názor na mužov čo chcú obabrať ženu a deti som povedala…

sasa1310
13. feb 2026
@katkazatka

@biba_18 uz ti to tu vysvetlujeme piati a ty furt svoje. Normalne zavadzas. Ona dostane svoje vlozene percento. Dufam, ze ona sa podeli so ziskom z prenajmu bytu.

@katkazatka mne sa páči hneď v úvode "on alebo my sme získali". Zlatá no

sasa1310
13. feb 2026
@biba_18

@sasa1310 ale tvrdí aj to, že peniaze z prenájmu garsonky nezaráta… neviem načo sa so mnou naťahuješ… svoj názor na mužov čo chcú obabrať ženu a deti som povedala…

@biba_18 len aby tvojho monstera nejaká neskôr neobabrala

katkazatka
13. feb 2026
@biba_18

@biba_18 Ono je to pekné, že sa zastávaš žien. To ti chválim, ale vo väčšine prípadov je to naopak -ženy sa snažia čo najviac odrbať muža.

anonym_534843
13. feb 2026

Ak bol nový byt nadobudnutý počas manželstva a ste obaja zapísaní ako spoluvlastníci, ide o majetok patriaci do BSM, pokiaľ neexistuje dohoda o zúžení alebo zrušení BSM formou notárskej zápisnice. Základné pravidlo je, že podiel je 50 na 50. To, že on vložil 40 000 eur z predaja svojho bytu, ktorý vlastnil ešte pred manželstvom, sa pri vysporiadaní zohľadňuje ako jeho vklad z výlučného majetku do spoločného majetku. Neznamená to, že byt je jeho, ale že si môže nárokovať započítanie tejto sumy pri vyrovnaní. Rovnako sa zohľadní aj tvoja mimoriadna splátka 30 000 eur, ak vieš preukázať, že išla z tvojho výlučného majetku. Ak bola zaplatená z príjmov počas manželstva, spravidla sa to považuje za spoločné prostriedky. Príjem z prenájmu vašej garsónky počas manželstva sa štandardne považuje za príjem patriaci do BSM, aj keď samotná garsónka je tvoj výlučný majetok. To znamená, že tieto peniaze sa právne berú ako spoločné. Starostlivosť o dieťa nemá automaticky vplyv na výšku podielu na byte, ale môže mať vplyv na celkové majetkové vyrovnanie alebo na rozhodovanie o užívaní bytu. Je však potrebné presne vyčísliť: koľko bolo vložené z jeho výlučného majetku, koľko prípadne z tvojho výlučného majetku, koľko bolo splatené zo spoločných prostriedkov. Odporúčam obrátiť sa na advokáta so všetkými zmluvami, výpismi a kúpnymi zmluvami. Pri správnom postupe je jeho tvrdenie, že nemáš nárok na polovicu, právne veľmi nepravdepodobné.

biba_18
13. feb 2026

@katkazatka nemusíš mi predsa vysvetľovať nič.
ja len tvrdím že ja by som mu neustúpila len preto že na mňa nalieha. a že som nepracovala a podobné kecy… myslieť si to hádam môžem bez ohľadu na to čo mi vysvetľuješ, že 😉

martinka17
13. feb 2026
@biba_18

@biba_18 právnik to ale potvrdil, ak tých 30 tisíc nededila alebo nedostala darom, neráta sa to ako je príjem a teda nezarata.

biba_18
13. feb 2026

@katkazatka netvrdím že nie. platí to aj opačne. ale mužov čo sa vyhráža ženám takýmito hlupocinami som mala v okolí viac než žien..

tilly
13. feb 2026
@la_dolce_vita

@lucik194 presne tak, aj keby nedala ani cent, figuruje na LV a to je podstatne.

@la_dolce_vita ak ho kupovali počas manželstva a nezúžili bsm notarskou zapisnicou, ani nemusí byť na LV 😉
A pravdu máš, bsm je 1/1, nie 1/2

anonym_31a2f3
13. feb 2026

Treba si najst dobreho pravnika, co sa neda ututkat a vyjedna rozumnu dohodu. Ano jeho vklad sa zohladni, mohol by sa aj tvoj, ak by sa preukazalo, ze tie finanncie isli iba z tvojich prostriedkov. Mozno uspory spred manzelstva, od rodicov? neviem.. Ale v kazdom pripade by som sa nedala osklbat, cize realne to treba dat na papier a spravodlivo sa dohodnut. Aj byt ma inu hodnotu ako ked ste ho kupovali, cize tie sumy sa trosku pohybu.

sasa1310
13. feb 2026
@biba_18

@katkazatka netvrdím že nie. platí to aj opačne. ale mužov čo sa vyhráža ženám takýmito hlupocinami som mala v okolí viac než žien..

@biba_18 no ja neviem ale tu sa skôr treba pozrieť na autorku ako vníma jeho peniaze a ako jej. Už len v úvodnom príspevku. Peniaze, ktoré získal on pred manželstvom, napísala, že získali sme MY a príjem, ktorý mala ona počas manželstva, čiže počas BSM, sú iba jej. Resp. peniaze platila z JEJ účtu. 😀 Tak už len toto o niečom svedčí, že kto koho chce obabrať

simca06022011
13. feb 2026
@sasa1310

@biba_18 no ja neviem ale tu sa skôr treba pozrieť na autorku ako vníma jeho peniaze a ako jej. Už len v úvodnom príspevku. Peniaze, ktoré získal on pred manželstvom, napísala, že získali sme MY a príjem, ktorý mala ona počas manželstva, čiže počas BSM, sú iba jej. Resp. peniaze platila z JEJ účtu. 😀 Tak už len toto o niečom svedčí, že kto koho chce obabrať

@sasa1310 napisala on alebo my sme zarobili... netreba zvelicovat... je jasne, ze je nervna, chlap ju chce obrat o byvanie, vytocil ju ked podla prispevku on nieco potentoval a idu sa ASI rozvadzat.. takze kludne moze zamena pouzivat rozne, da sa to pochopit a netreba to hrotit. On ju nechce obabrat o majetok? ;) je uplny anjel, taky ze najradsej by bolo, keby sa naozaj pobrala bez nicoho prec.
Cakam na dobu, ked sa tu naozaj zmeni legislativa, predmanzelske zmluvy a pod, sme tu uz mali mat davno.

katkazatka
13. feb 2026
@simca06022011

@sasa1310 napisala on alebo my sme zarobili... netreba zvelicovat... je jasne, ze je nervna, chlap ju chce obrat o byvanie, vytocil ju ked podla prispevku on nieco potentoval a idu sa ASI rozvadzat.. takze kludne moze zamena pouzivat rozne, da sa to pochopit a netreba to hrotit. On ju nechce obabrat o majetok? ;) je uplny anjel, taky ze najradsej by bolo, keby sa naozaj pobrala bez nicoho prec.
Cakam na dobu, ked sa tu naozaj zmeni legislativa, predmanzelske zmluvy a pod, sme tu uz mali mat davno.

@simca06022011 keď tu budú predmanželské zmluvy, ešte len vtedy budú ženy odchádzať s holým zadkom. Naša legislatíva je priam benevolentna.