icon

Môj exmanžel sa nevie zmieriť s rozvodom. Kedy to prejde?

pytame_sa_za_teba
Včera o 12:49

S exmanželom sme rozvedení už 5 rokov, ale mám pocit, akoby sa z toho on nikdy neposunul ďalej. Komunikácia medzi nami je katastrofa, aj kvôli tomu nám neschválili striedavú starostlivosť. Keď sa ho pýtam niečo ohľadom detí, často vôbec nereaguje alebo je hneď nepríjemný.

Mám nového partnera a mám pocit, že mu prekáža už len to, že som sa pohla ďalej. Všetko kritizuje, všetko mu vadí, stále rieši mňa a čo som povedala deťom. Úprimne som dúfala, že si časom nájde novú partnerku, bude šťastný a celé sa to upokojí… ale mám pocit, že je stále zatrpknutý a zaseknutý v minulosti.

Prejde takých ľudí niekedy tá zlosť voči ex partnerovi? Alebo sa mám zmieriť s tým, že takáto komunikácia bude už navždy?

Môj exmanžel sa nevie zmieriť s rozvodom. Kedy to prejde?
anonym_ca8272
Včera o 12:58

@pytame_sa_za_teba no ak to trvá 5 rokov tak sám to nezvládne niečo zmeniť. Buď pôjde k psychológovi/psychiatrovi, alebo zostane takýto už navždy. Hlavné je, že ty si sa niekam posunula. Ako si zariadi on svoj život to je jeho vec.

anonym_5ce405
Včera o 14:43

neschválili vám striedavku. a vlastne chceš ju?
Po 5 r. už určite sa troška pohol ďálej, len ty to nevidíš. Nie každý pod pojmom pohnúť sa ďálej má na mysli nového priateĺa.

anonym_5dc667
Včera o 16:16

@pytame_sa_za_teba Môj exmanžel si našiel milenku, neskôr sa vzali a aj tak sa nevedel veľmi dlho zmieriť s rozvodom. Neustále hľadal kritiku na moju osobu. Nevedel normálne so mnou komunikovať. Každý telefonát ohľadne dieťaťa od neho končilo tým, že mi povedal niečo naozaj škaredé a vulgárne a zložil. Stále sa vyvršoval na mne, vyhrážal sa a podobne. Až keď som sa odsťahovala o 500 km, do iného mesta, tak až vtedy mi už dal pokoj.

kvietok1233
Včera o 17:15

Tak asi si mu veľmi ublížila....moji rodičia sú rozvedený skoro 20 rokov a vôbec sa spolu nebavia, napr nemôžu sa spolu ani stretnúť, oslavu malej musím robiť na dva krát Vianoce tiež atď a to ma každý už iného partnera ... Otec nás opustil kvoly inej žene, mama to doteraz nepreskusla a to je už druhý krát vydatá nemôže ho ani vidieť a chápem ju...proste niektorý ľudia sa cez to neprenesu asi nikdy

anonym_7b0999
Včera o 17:29

4 roky rozvedená. Ex nás nechal pre milenku. Dodnes je s ňou. Vraj šťastný. Kým som bola sama bolo všetko ok. Ale keď som si našla priateľa začal robiť problémy, ohovárať má, socialku som mala doma lebo vraj deti zanedbávam a keď sa dozvedel že sa idem vydávať a som tehotná tak už hucka deti, žiada o zverenie do jeho starostlivosti, ohovára už aj môjho muža. Psychológ hovorí že aj keď žije ako chcel (odísť od nás a mat milenku) neznamená to že je aj šťastný. Vraj sa cez to nevie preniesť že som sa aj bez neho postavila na nohy a žijem spokojný a šťastný život. Nuž, kto vie 🤔.

anonym_3590e2
Včera o 18:08

@pytame_sa_za_teba
My sme boli na takej svadbe. Žiadna komunikácia 20 rokov. Mama nechcela, aby ho dcéra pozvala na svadbu, lebo odišiel, keď boli deti malé. Dcéra ho však potajme pozvala a on prišiel aj s manželkou... Napätie sa dalo krájať.

anonym_5ce405
Včera o 18:54
@anonym_3590e2

@pytame_sa_za_teba
My sme boli na takej svadbe. Žiadna komunikácia 20 rokov. Mama nechcela, aby ho dcéra pozvala na svadbu, lebo odišiel, keď boli deti malé. Dcéra ho však potajme pozvala a on prišiel aj s manželkou... Napätie sa dalo krájať.

@anonym_3590e2 asi by som z tej svadby ako mama odišla.

bjnr
Včera o 19:01

S bývalým manželom sme rozvedení už niekoľko rokov, no z jeho strany mám pocit, akoby k nijakému posunu nedošlo. Naša komunikácia dlhodobo nefunguje, čo komplikuje aj riešenie záležitostí okolo detí. Keď od neho potrebujem niečo k rodinným veciam, buď ma ignoruje, alebo reaguje útočne a nepríjemne.
Ja som si medzitým vybudovala nový život a partnerstvo, no zdá sa mi, že práve môj posun vpred mu najviac prekáža. Neustále ma kritizuje, chytá ma za slovíčka a rieši to, ako fungujem s deťmi. Dlho som dúfala, že keď si nájde nový vzťah a bude spokojný, situácia sa upokojí a emócie opadnú. On však pôsobí stále rovnako zatrpknuto, akoby nedokázal uzavrieť minulosť.
Chcem sa opýtať – je reálne, že človeka takýto hnev voči bývalému partnerovi časom prejde? Alebo sa mám jednoducho zmieriť s tým, že takáto vyčerpávajúca komunikácia bude štandardom už navždy?

Už päť rokov čakáte, kým váš exmanžel dospeje, spracuje rozvod, nájde si partnerku alebo zmení svoj postoj, aby ste vy sama mohli konečne slobodne dýchať a žiť bez napätia. Hovoríte, že on je zaseknutý v minulosti, no paradoxne, v tej minulosti zostávate s ním zakaždým, keď analyzujete jeho zatrpknutosť a dúfate v obrat o 180 stupňov. Dynamika, ktorú opisujete, ukazuje, že hoci ste sa formálne a fyzicky posunuli ďalej, emočne ste mu v podstate nechali kľúče od Vášho pokoja. Veľa ľudí si myslí, že čas automaticky lieči. Nelieči. Čas iba zvýrazní to, čo človek odmieta spracovať. Ak niekto roky živí krivdu, začne cez ňu filtrovať všetko. Príliš veľa energie investujete do otázky, či sa raz zmení on namiesto toho, aby ste nastavili jasné hranice tomu, čo už viac nechcete niesť vy. Znamená to prestať očakávať emocionálnu zrelosť od človeka, ktorý vám ju 5 rokov neukazuje. Komunikáciu s takými ľuďmi často nezlepší „viac snahy“, ale menej emócií, menej vysvetľovania a viac vecnosti. Stručne, konkrétne, bez obhajovania svojho života. Zúžte komunikáciu na paralyzujúce minimum. Prestaňte mu robiť psychologickú diagnózu. Čo všetko vo svojom živote (a novom vzťahu) odkladáte alebo ignorujete, kým venujete toľko pozornosti a energie premýšľaniu o emóciách svojho exmanžela? Koľko svojho vnútorného priestoru ešte chcete odovzdávať človeku, s ktorým už nežijete len preto, že čakáte, že raz bude reagovať inak? Deti nepotrebujú dokonalých rodičov. Potrebujú aspoň jedného rodiča, ktorý nie je emocionálne vtiahnutý do nekonečného napätia.