Nechcené tehotenstvo: Ako riešiť vzťahové problémy?
Pred svadbou sme sa s manželom dohodli, že deti mať nebudeme. Nie preto, že by sme nemali peniaze, ale jednoducho sme sebeckí a pohodlní – vyhovovalo nám byť len dvaja. Roky som túto tému vôbec neriešila, nerozplývala sa nad malými nožičkami a reči o deťoch ma skôr nudili. Nechápala som, ako si to niekto môže dobrovoľne „urobiť“ – celý život prispôsobiť dieťaťu, nechať si narušiť spánok, postavu, plány či kariéru. Deti mi vždy pripadali ako malí generáli, ktorí ovplyvnia všetko, zmenia to, čo fungovalo, a niekedy aj zničia vzťahy či životy.
Spoliehala som sa na antikoncepciu, ktorá bola roky účinná. Medzitým som sa začala cítiť zvláštne – bola som neustále unavená, všetko mi smrdelo, ale neriešila som to, až kým mama zo žartu nepovedala: „A nie si tehotná?“ Jasné, že ma to zneistilo, a tak som si išla kúpiť tehotenský test. Na teste boli dve čiarky.
Skôr ma udivuje môj vlastný prístup – vôbec to neberiem ako tragédiu ani ako malého generála, ktorý mi zničí život. Práve naopak, vlastne ma to potešilo.
Len manžel nie je nadšený. Na jednej strane ho chápem – dieťa nechce. Na druhej strane ma obviňuje, že som ho oklamala a deti som vlastne chcela, čo vôbec nie je pravda. Navrhol, aby som išla na zákrok a hodili by sme to za hlavu. Vlastné dieťa? Možno som precitlivená, ale úplne klesol v mojich očiach. Aj keď vlastne neviem, čo som čakala.
Ja jednoducho nechcem ísť na potrat. Možno by to na mňa nikto nepovedal, ale som pripravená „obetovať“ aj toto naše sebecké manželstvo. Čo by ste robili na mojom mieste?
Rozviedli by ste sa a vychovali bábätko samy? Alebo by ste počkali, či si to manžel nerozmyslí? Momentálne vedieme tichú domácnosť a odmietam sa s ním rozprávať. Radšej zahodím za hlavu 12 rokov, než niekoho, kto vo mne rastie a akoby si ma vybral za mamu.
Jedna vec je dieťa ne splodiť a druhá ísť na potrat. Obaja ste vedeli, že žiadna antikoncepcia nieje 100%. Pan manžel mal ísť na vazektomiu. Ja tiež nerátam, že budem mať dieťa, ale ak sa nahodou podarí, tak neviem či by som išla na potrat.
Vies co, je to asi prvotny sok.
Muzi, aj ked dieta chcu, vnimaju to inak, hlavne zo zaciatku.
Moj nikdy nebil na deti, babatka, cudzie deti ho nikdy nebrali, ja ked vidim jeho bratrancov mladsich, nechapem, sami bezdetni a s detmi sa hraju, toto moj muz, dokonca ani ja, som nikdy nerobila...Ale vlastne??? To je uz nieco ine.
Ale takisto, kym mi lekar nepotvrdil tehotenstvo, kym nevidel tu fazulku na obrazku zo sona neveril, ze "to naozaj". Ty sa zacnes hned na to naladovat, rozmyslas, citis, ze v Tvojom tele sa nieco deje, ze je nieco inak. Ale napriklad, ani mi nejak extra nehladkal brucho, ani nebol a nie je odvareny z pohybov, proste pragmaticky to berie. Ale teda v zivote by ma na potrat neposlal.
Len vo Vasom pripade je to kusok inak. Mozno ked v klude sa o tom neskor pobavite, tak zmeni mozno nazor, ako si ho zmenila Ty. Ale dotlacit sa k potratu, ak ho nechces Ty, sa nenechaj. Lebo uz navzdy ho budes z toho "obvinovat", podla mna vnutorne sa Ti zhnusi a pojdete tak ci tak od seba a nebudes mat ani vztah, ani to dieta. Takze nie hadky, ale skusit sa o tom bavit s chladnou hlavou...
@anonym_autor tak boli ste dohodnutí že dieťa nechcete....hold stalo sa, ale nemôžeš vyčítať mužovi že je na pochybách aj z toho, či si neotehotnela zámerne....z jeho pohľadu to je - dieťa ktoré nechcel a žena ktorá tvrdila že nechce dieťa a zrazu je tehotná....čo si má myslieť? no že si otehotnela zámerne....tvoj pohľad sa síce zmenil, ale jeho nie....takže rozhodnutie je na tebe- manžel alebo dieťa....
@mogaa ako sa dá zámerne otehotnieť pri zavedení vnútromaternicového telieska? keby brala tabletky, pochopím, ale čo si to teliesko na dva dni sama vytiahla a potom natajnáša vložila späť, aby to nezistil?
@anonym_autor tak boli ste dohodnutí že dieťa nechcete....hold stalo sa, ale nemôžeš vyčítať mužovi že je na pochybách aj z toho, či si neotehotnela zámerne....z jeho pohľadu to je - dieťa ktoré nechcel a žena ktorá tvrdila že nechce dieťa a zrazu je tehotná....čo si má myslieť? no že si otehotnela zámerne....tvoj pohľad sa síce zmenil, ale jeho nie....takže rozhodnutie je na tebe- manžel alebo dieťa....
@mogaa on nespravil nič pre to aby neotehotnela, sebec a teraz sa aj tak správa akoby to bola len jej chyba, aj keby si dala zobrať to dieťa s ním by som už nechcela mať nič spoločné
@anonym_autor ono takto, vy ste mali ujasnené že dieťa nechcete čo je OK, ale evidentne ste zabudli uzatvoriť dohodu čo budete robiť ak napriek tomu otehotnieš.
Stáva sa. Tak to nejako rozlúsknete. Bohužiaľ z tvojho pohľadu ide o záležitosti, ktoré už späť nevrátiš, bez ohľadu na to či pôjdeš na potrat alebo porodíš. Nikdy nebudeš vedieť aký by bol život keby si sa rozhodla inak. Aj keď sa budete rozhodovať ako pár aj keď to rozhodnutie urobíš sama.
@mogaa to je úžasné vždy viniť ženu, za to že otehotnela. Kaď pánko nechcel deti mal sa dať vymyškovať a nie oplodňovať a potom ju nútiť na UPT. Dúfam, že si autorka dieťa nechá a keď sa ignorant neuvedomí bude platiť alimenty.
@anonym_autor
ak by si aj na ten potrat išla, tak vaše manželstvo sa rozpadne.
mužovi to nikdy neodpustíš, a ani sebe.
@mondolina tiez si to myslim...
@mogaa tak mala antikoncepciu. Zamerne sa sama nejak oplodnila? On pri tom nebol? Tak este si mal dat kondom, ked naisto dieta nechcel. Ake zamerne??? Fakt Ti pride okej, obvinovat z toho zenu, ktora sa chrani? Ked on nic nespravil preto, aby to dieta nemal?
Je rozdiel nechciet dieťa
Alebo ked sa podari, tak dať si ho vziať
Podľa mňa máš jasno, posledná tvoja veta hovorí za všetko
A držím ti palce🌹🍀🤗
A ver mi,nieje to vždy jednoduché mať dieťa,nie vždy je všetko podľa predstáv
Ale obrovský rozdiel urobí ci ho budeš brať ako narušiteľa života alebo ako parťáka na ceste vašim životom
Urobiš a rozmyšľaš ako najlepšie vieš.Babätko si nechaj ono za nič nemôže a ked chce nech ide. Neskôr tvoje dieťa môže prijať niekto iný kto by chce a deti mať nemôže myslim chlap su aj taký.Ked nie je nadšení nech si ide svojou cestou.Jasne obviniť niekoho je najmenej ale prijať zodpovednosť to nie. Ved v tej situáci bol s tebou. Urobiš najlepšie čo môžeš že dieťatko si necháš.Ubehne to ako voda tých 9 mesiacov.A áno na začiatku to bude ťažke ak ostaneš sama pokiaľ prídeš na systém ako všetko urobiť aby fungovalo. Píšeš že máš mamu ta ti pomôže niečo a nebudeš na to sama.Ked to bude mať 3 roky pôjde do škôlky a ty do práce.Je dobre až máš nejaku finančnu rezervu.A tvoj muž asi pojedol vtipnu kašu chod na potrat vlastne dieťa zabiť to môže len mentále nezrelý chlap povedať.TY si tehotenstvo pekne uživaj a kľudne sa rozved.Aby 39 roční chlap ťa posielal na potrat vlastneho dieťaťa no nehnevaj sa toto nepochopim sebec a obyčaní chudák.Stalo sa človek veľa krát neplanuje a stane sa aj horšie veci.Asi to tak malo byť a tak to osud zariadil. Držim veľmi palce.A vôbec ho neposluchaj nech si ide.A ked bude treba sa aj rozved.Nikdy by som dieťa neobetovala kôli chlapovi.Dieťa je dar chlapov beha všade dosť.U mna dieťa na prvom mieste to ani sa nejdem o tom baviť.
V podstate ma ešte obvinil, že som to urobila naschvál, označil ma za špekulantku a prišlo to vraj práve teraz, keď sa ideme sťahovať do domu. Sťahovať sa asi bude sám. Dokonca tvrdil, že aj hosťovská izba, ktorú som chcela pre návštevy, bola vraj od začiatku plánovaná naschvál, aby sa z nej nakoniec stala detská izba.
Chápem, že je v strese a že ho to prekvapilo, ale teliesko sa nedá jednoducho vybrať zo dňa na deň, ako keď zabudneš užiť tabletku. Snažila som sa mu to pokojne vysvetliť, ale stále si ide svoje, takže už týždeň spolu poriadne nekomunikujeme. Mama mi povedala, že sa o to malé postaráme spolu. Som jedináčik a rodičia majú veľký dom so záhradou. O bývanie a financie sa nebojím.
Ja som mu iba oznámila, že som tehotná. Aj pre mňa to bol šok, ale svoj názor som prehodnotila a rozhodla som sa, že si dieťa chcem nechať. On však povedal, že sme boli dohodnutí inak a že takto naša dohoda neznela. Dokonca povedal niečo v zmysle, že si mám vybrať a zvážiť to, lebo už nie som najmladšia a kto ma bude chcieť s dieťaťom. To ma veľmi zamrzelo, pretože sa ku mne nikdy predtým takto nesprával.
On o vazektomii nechcel ani počuť, vraj na čo, keď beriem tabletky, neskôr som si dala teliesko. To som mu tiež šplechla do tváre, že tu máš výsledok, ty si pre to, aby si nesplodil dieťa neurobil nič, len ma obviňuješ.
Skúsim sa s ním ešte porozprávať ale ak začne byť zase nepríjemný, odídem k rodičom.
V podstate ma ešte obvinil, že som to urobila naschvál, označil ma za špekulantku a prišlo to vraj práve teraz, keď sa ideme sťahovať do domu. Sťahovať sa asi bude sám. Dokonca tvrdil, že aj hosťovská izba, ktorú som chcela pre návštevy, bola vraj od začiatku plánovaná naschvál, aby sa z nej nakoniec stala detská izba.
Chápem, že je v strese a že ho to prekvapilo, ale teliesko sa nedá jednoducho vybrať zo dňa na deň, ako keď zabudneš užiť tabletku. Snažila som sa mu to pokojne vysvetliť, ale stále si ide svoje, takže už týždeň spolu poriadne nekomunikujeme. Mama mi povedala, že sa o to malé postaráme spolu. Som jedináčik a rodičia majú veľký dom so záhradou. O bývanie a financie sa nebojím.
Ja som mu iba oznámila, že som tehotná. Aj pre mňa to bol šok, ale svoj názor som prehodnotila a rozhodla som sa, že si dieťa chcem nechať. On však povedal, že sme boli dohodnutí inak a že takto naša dohoda neznela. Dokonca povedal niečo v zmysle, že si mám vybrať a zvážiť to, lebo už nie som najmladšia a kto ma bude chcieť s dieťaťom. To ma veľmi zamrzelo, pretože sa ku mne nikdy predtým takto nesprával.
@anonym_autor
rozhodla si sa správne. už sa s ním o tom ani nebav.
@anonym_autor on moze mat dieta este aj o par rokov, ak by chcel. Ty mas mozno poslednu sancu. Urcite, ak sa uz aj sama na dieta citis, si s vychovou poradis aj sama. Mamy su uzasne bytosti, ktore zvladnu veci, o ktorych by si to v minulosti ani nepomysleli...prajem vela stastia s dietatkom a mozno aj novym partnerom.
@anonym_autor Ja ho chápem, že je z toho v šoku, tak isto aj zo zmeny tvojho pohľadu, ale aj dieťa na zš vie, že deti sú výsledkom styku a antikoncepcia (hociakého druhu), nie je na 100%. Poviem ti tak, my ženy máme tú nevýhodu, že ak neplánovane otehotnieme, tak sa na nás chlap môže vykašlať a vlastne nikto ho nedonúti aby sa o nás v prvom trimestri či v šestonedelí starali. Lenže tak, ako je toto nevýhoda, tak máme naštastie výhodu, že v prípade nechceného tehotenstva máme posledné slovo my, on sa môže aj na hlavu starať, otcom je, dieťa bude jeho a ak ty na interrupciu nechceš, tak ťa na ňu nedostane. Vaše manželstvo sa už do pôvodného stavu nedostane, aj keby ideš na interrupciu. Je fajn, že takto neznela dohoda, veľa vecí nejde podľa predstáv. Neotehotnenie bolo v podstate úplne na tebe a on si mohol iba bezstarostne užívať. Mohol pre tvoje neotehotnenie urobiť viac. Máš zázemie, rozhodnutá si. Ja by som ho postavila pred hotovú vec, buď sa spamätá a budete rodina alebo to zvládneš bez neho. Nedovol aby ťa vydieral tým, že kto by ťa s dieťaťom chcel. Čistý chuj.
Myslim si, ze ked uz je tvoja hlava nastavena tak, ze to dieta chceš - ak by si vyhovela manzelovi a sla na zakrok, nikdy by si sa s tym nevyrovnala a manzela "obvinovala" a i tak by to manzelstvo upadlo. Ak si dieta nechas a manzel to neprijme, tak opat nezhody. Ano dieta ti zmeni cely sposob života, uz to nebude idem si kam chcem, kedy chcem, aj ked budes mat starych rodičov co pomozu postrazia. Ja deti az tak nemusim, nerozplyvam sa nad nimi, ale deti som i tak chcela. A predstav si tie moje deti ma roztopili, zbožňujem moje deti, su moje, moja rodina. Verim, ze aj tvoje dieta ti zmeni vztah nie ku inym deťom, ale k tvojmu dietatu. Drzim palce, vsetko bude ako ma byt 🙂
On o vazektomii nechcel ani počuť, vraj na čo, keď beriem tabletky, neskôr som si dala teliesko. To som mu tiež šplechla do tváre, že tu máš výsledok, ty si pre to, aby si nesplodil dieťa neurobil nič, len ma obviňuješ.
Skúsim sa s ním ešte porozprávať ale ak začne byť zase nepríjemný, odídem k rodičom.
@anonym_autor chová sa voči tebe chrapúnsky, ukázal pravú tvár
@anonym_autor bud rada že sa to stalo, on teba nie je hodný a dieťaťa už vôbec
@anonym_autor on moze mat dieta este aj o par rokov, ak by chcel. Ty mas mozno poslednu sancu. Urcite, ak sa uz aj sama na dieta citis, si s vychovou poradis aj sama. Mamy su uzasne bytosti, ktore zvladnu veci, o ktorych by si to v minulosti ani nepomysleli...prajem vela stastia s dietatkom a mozno aj novym partnerom.
@chelgi manželovi v tomto určite nevyhoviem, buď sa aspoň posnaží byť otcom alebo sa rozvedieme a rozdelíme majetok. Nikdy som sa nerozplývala nad cudzími deťmi, ale musím priznať, že sa občas pristihnem, ako sa pozriem do kočíka, keď ide oproti mne mama s dieťaťom, a vnútorne sa usmejem. Neviem presne, čo a kedy sa vo mne zmenilo ale nespoznávam sa.
@lubina Poznám jeden pár, kde sa tiež dohodli, že dieťa mať nebudú. Boli spolu asi 20-25rokov. On si nakoniec našiel o 15 rokov mladšiu a chodí teraz kočikovať druhé dieťa, kým bývala žena sa utápa v alkohole, kŕmi doma mačky a banuje, že dieťa nemala aj sama.
@chelgi manželovi v tomto určite nevyhoviem, buď sa aspoň posnaží byť otcom alebo sa rozvedieme a rozdelíme majetok. Nikdy som sa nerozplývala nad cudzími deťmi, ale musím priznať, že sa občas pristihnem, ako sa pozriem do kočíka, keď ide oproti mne mama s dieťaťom, a vnútorne sa usmejem. Neviem presne, čo a kedy sa vo mne zmenilo ale nespoznávam sa.
@lubina Poznám jeden pár, kde sa tiež dohodli, že dieťa mať nebudú. Boli spolu asi 20-25rokov. On si nakoniec našiel o 15 rokov mladšiu a chodí teraz kočikovať druhé dieťa, kým bývala žena sa utápa v alkohole, kŕmi doma mačky a banuje, že dieťa nemala aj sama.
@anonym_autor ved to som prave myslela, ze ak si to on este rozmysli, nakoniec to dieta este moze mat. Ale zene cas uteka....ty sa sa rozhodla spravne a ked ta tvoje dietatko prvy raz objime a usmeje sa na teba, vsetky tvoje strachy a obavy sa pominu. Spolu to zvladnete, drzim palce.
No blbá situácia, muž ťa kopne do riti a teba tiež po pár nevyspatých nociach to nadšenie z dieťaťa opustí.
@anonym_autor ja nechápem prečo sa čudujes. Ved dohodu si porušila ty, nie tvoj muž. To ty si zmenila svoj názor, nie on. Tak teraz nerob z neho najväčšieho darebáka. Som na strane tvojho muža. Nie si moc spoľahlivý človek keď takto meníš svoje názory z jedného dňa na druhý.
@anonym_autor ja nechápem prečo sa čudujes. Ved dohodu si porušila ty, nie tvoj muž. To ty si zmenila svoj názor, nie on. Tak teraz nerob z neho najväčšieho darebáka. Som na strane tvojho muža. Nie si moc spoľahlivý človek keď takto meníš svoje názory z jedného dňa na druhý.
@anonym_21322b
iné je nechcieť otehotnieť a iné je ísť na potrat.
Ja by som si dieta nechala, ak by som mala na to zazemie a prostriedky. Muz sa moze spamatat z prvotneho soku a nakoniec moze byt najlepsim otcom. Je vela chlapov, co deti chcu a potom na ne kaslu, zistia, ze to nie je pre nich a vsetka starostlivost je na matke. Nikdy nevies ako to dopadne. Ale dala by som prednost dietatu a ostatne sa vykrystalizuje casom.
No blbá situácia, muž ťa kopne do riti a teba tiež po pár nevyspatých nociach to nadšenie z dieťaťa opustí.
@anonym_717276 ano isto budu aj tahsie dni, nebodaj bude mat reflux, koliky... Ale mat dieta prinasa do zivota cosi ine a krajsie, akoby mala ľutovať, ze ho ma lebo sa nejake dni, týždne nevyspi.. Vsetko je len iste obdobie a pekne dni to prevysuju 🙂
@autorka že kto by ťa chcel s dieťaťom? 😂 Ja som mala 34, 1 dieťa s debilom a našla som si terajšieho manžela. Teraz čakám naše tretie spoločné. A vieš ako? Nečakane, po 3 rokoch diagnostikovanej predčasnej menopauzy. To bol šok 😂
@anonym_autor potešilo ma tvoje rozhodnutie🙂 babatko nikdyn nebudeš lutovat a muzovi daj len cas 🙂

@mogaa
on do nej ejakuloval a ona otehotnela zámerne? 🤣🤔