icon

Rozviedli by ste sa v tejto situácii?

13. máj 2026

Ahojte, píšem anonymné, lebo sa hanbím za svoju situáciu. Nemám blízke kamarátky, s ktorými by som vedela prebrať svoju situáciu. Rozvádzali by ste sa v mojej situácii, či ešte vydržali? Ja sa musím priznať, že už nevládzem nič predstierať ani sa snažiť. Máme 2 deti, škôlkara a školáčku. Ja som nastúpila od septembra do práce, malý do škôlky a dcéra do školy. Ja každý deň padám na hubu, ráno vodím deti do školy/škôlky, cez deň pracujem, vyzdvihnem ich z instutúcií , učím sa so staršou. Potom muž príde, vezme deti von, ja niečo uvarím a idem ešte robiť do 8 večer. Takto každý deň. Čo sa týka domácnosti, ja mám na starosti všetko odvádzanie do školy/škôlky, vyzdvihovanie, varenie, pranie, žehlenie, upratovanie, nakupovanie veci do domácnosti, komplet celé plánovanie. Muž tvrdí, že je unavený z roboty. Cez týždeň večer iba sprace kuchyňu, dá riad do umývačky. Tento víkend som ho poprosila, že by mohol dať povysávať a umyť kúpeľne. Povysávať dal, ale kúpeľne za celý víkend a pondelok nestihol. Podotykam, že v sobotu stihol ísť na hodinu na motorku a v nedeľu cez obed spal, lebo bol unavený. V utorok doobeda som ich ja naštvaná ráno umyla, nebudem čakať do nekonečna. A toto je stále -on mi tvrdí, že bude pomáhať, ale vždy skutek utek. Raz musí byť cez víkend v práci, potom ide cez víkend k rodičom (aj s deťmi), potom je unavený a cez víkend nestihne. Ja môžem plakať, prosiť, kričať, nič nepomáha. A toto je stále dookola. Všetky PN/ OčR, prázdniny, riešim ja, lebo však ja mám home Office a flexibilný čas, on si nebude kvôli tomu brat dovolenku. On síce tvrdí, že ma miluje, nechce sa rozvádzať, že mi vždy pomôže, ale sú to len reči. A ja už nevládzem. Láska sa niekde pomedzi bežný život stratila. Ja už iba idem na autopilota a nejak fungujem. Ja si pripadám úplne ako matka samoživiteľka, akurát nemám finančné problémy. Babky pomoc 0 bodov, cez prázdniny majú iba staršiu na Max 4-5 dní. Záľuby ani koníčky nemám, za kamarátkou idem možno 1x za 4 mesiace na 2 hodinu. A to nehovorím o Tom, že v podstate každý víkend ešte 5-10 hodín dorábam, čo som nestihla cez týždeň .
Rozvádzali by ste sa? Nápravu v ňom nevidím, lebo on si myslí, ze je to takto fajn a iný muži pomáhajú ženám oveľa menej.
A áno, je to moja chýba, mohla som to tušiť skôr.

Strana
z10
denithestrange1993
15. máj 2026
@katabg

@denithestrange1993 Takže prváčka má robiť tatinkovi servis, keď je nemtavý? Netvrdím, že deti by sa nemali zapájať do domácnosti, ale keď tu obhajuješ dospelého chlapa, že netreba od neho očakávať, že to bude robiť ale zároveň radiť aby tie domáce práce robilo dieťa, tak mám dosť. Ja naozaj žasnem nad tým, aká je nízka laťka na Slovensku na tých mužov. Že stačí, že párkrát vezme deti von, k starým rodičom, naloží umývačku a pomaly ocenenie otec roka aby dostal. Neexistuje, aby dospelý chlap nevedel obsluhovať práčku, keď to zvládne môj 11-ročný syn. Tomuto sa po anglicky hovorí weaponized incompetence - nechce to robiť, tak sa tvári, že nevie, alebo ak to aj spraví, tak tak nahovno, aby to od neho nabudúce nikto nežiadal. Len aby nemusel nič robiť.
Keď raz obaja pracujú, obaja žijú v tej domácnosti, deti sú oboch tak sa majú na chode domácnosti podieľať obaja.
Plne rozumiem autorke a jej frustrácii. Ešte predpokladám, že aj celý manažment rodiny je na nej a aj celá mentálna záťaž - čo kedy treba zaradiť, nakúpiť, zaplatiť, deti objednať k doktorovi a podobne.
Ako tu bolo spomínané, treba si sadnúť, otvorene sa s mužom porozprávať, čo všetko treba robiť, kto čo robí teraz a rozdeliť to rovnomerne, nech si dajme tomu sám navrhne, čo bude robiť z tých vecí, aby to nebolo o tom, že autorka ho úkoluje. Ale potom nech to robí samostatne. Autorka nech si tiež vyhraní čas na seba a svoje záujmy, aby si oddýchla. Ono je to kopec drobností, ktoré sa rokmi nazbierajú a ten pohár pretečie na zdanlivej blbosti.

@katabg nemusis sa rozculovat,ja mam doma s muzom vyhradene ulohy ALE respektujem aj jeho nastavenie.

zuzuliatko18
15. máj 2026

Rozdelenie.domacich prac nikdy nebude uplne spravodlive. Uz Len preto, ze malokedy SA najdi dvaja ludia s uuuplne rovnakym nahladom na to, co ma kedy a ako byt upratane. O fungovani.domacnosti, ak veci nejdu prirodzene,.je vsak dobre hodit rec a dohodnut SA. No pritom si ten partner, ktory je vacsi pedant, musk uvedomit, ze ten druhy nie je povinny dodrziavat jeho standard.
Druha vec je, ze teraz uz existuje na vsetko kopa roznych masiniek, ktore vedia urobit veci a ylahcit tak zivot.
A najdolezitejsie je, aby clovek mal vnutornu pohodu a ked to nejde ubral tam, kde sa da. Napriklad, ked citim, ze potrebujem vyvetrat hlavu, radsej pustim roboticky vysavac, ako pracne zmyt dlazky. Ucel to splni, a aj ja budem spokojnejsia.
Mne osobne z toho co si napisala, nepride ze vase manzelstvo je v takej krize, ze nie je mozne veci napravit. Len to chce u oboch otvoreny rozhovor a najdenie rozumneho kompromisu.
P.s. nechapem poznamku, preco sa nemozes pripojit pred 9 kvoli kolegom, ked pracu dorabas po veceroch a cez vikendy a predpokladam, ze vtedy nie su pripojeni ani kolegovia

katariinam
15. máj 2026

Takého nepotrebuješ.. načo. Za mna rozvod, mozes mat normalneho, aspon budes lubena.

brendaa
16. máj 2026

@anonym_autor zdroj net problémy žien

Psychológ sa na ňu pozorne zadíval a povedal:

„Predstavte si na okamih, že všetko, na čo sa tak často sťažujete, od dnešného dňa jednoducho zmizne z vášho života. Tak — raz, a niet toho.“

Na chvíľu sa odmlčal a potom pokračoval:

„Zamyslite sa:
— ‚Už nezvládam deti!‘
Dobre. Predstavte si, že sa ráno zobudíte a deti už vo vašom živote neexistujú.

— ‚Nepáčia sa mi moje vlasy!‘
Nech sa páči. Od tejto chvíle ste holá.

— ‚Moja práca ma rozčuľuje!‘
Výborne. Ste nezamestnaná.

— ‚Môj manžel ma privádza do šialenstva!‘
Predstavte si, že od tohto momentu ste vdova.

— ‚Toto teplo je neznesiteľné!‘
Tak zajtra príde len chlad, dážď a mokrý sneh.

— ‚Doma mám stále neporiadok!‘
V poriadku. Predstavte si, že vaším „domovom“ je odteraz ulica.“

Pozrel sa jej priamo do očí a ticho sa opýtal:

„Čo cítite, keď si to všetko predstavíte?“

Žena mlčala.

„Chápete,“ pokračoval psychológ, „to, čo nás odlišuje od iných, nie sú okolnosti. Slnko vychádza pre všetkých rovnako. Rozdiel je v postoji — v tom, ako na život odpovedáme.“

Usmial sa láskavo, bez výčitky:

„Tešte sa z toho, čo máte, a ďakujte — za veľké aj za malé. A ak je potrebné niečo zmeniť, zmeňte to. No začnite od seba. Pretože keď sa meníte vy, mení sa aj svet okolo vás.“

Psychológ jemne uzavrel:

„Zobudíte sa — poďakujte. Ukladáte sa spať — poďakujte znova.
Lebo tam, kde sa usídli sťažnosť, prichádza chudoba.
A tam, kde prebýva vďačnosť, sa vždy rodí hojnosť.“

ukulela
16. máj 2026
@anonym_a09a53

Ja som ten muž. Rozhodol som sa reagovať aby ste mali obraz aj z druhej strany. Vopred sa ospravedlňujem za gramatiku ktorá mi moc nejde našťastie mám technickú prácu rozumiem elektronike a pomerne dobre zarobím. K tej motorke bol som na nej 2x za tento rok na hodinu. Najradšej som s deckami a konkrétne aj tento prípad že som nestihol upratať bolo že som bol dlhšie vonku s nimi. Ale snažím sa aj upratať, žene na tom velmy záleží no niekedy to už nedám mám tiež náročnú prácu časovo. No problém je že sa žena vracala skorej do prace - zavolali ju mali mal 2,5 roka a mierne ju oklamali a dotlačili do plného úväzku namiesto pol ja som medzi tým zobral naše úspory a kúpil byt v Bratislave - ide o novostavbu ktorý bude dokončený až 2029 bude tam treba dosporit do tej doby ďalšie peniaze a zobrat hypo preto sporím na svojom úcte. Byt je napísaný na oboch a bude to taká poistka na dôchodkom. V rozpočte sú aj peniaze na dovolenky a žitie takže netrieme biedu. Ale je tu ale nemôžme si dovoliť aby žena alebo ja dali výpoved pripadne zobrali ľahšiu menej platenú prácu a to najmä ženu zožiera a cíti sa pod tlakom následne aj ja a vznikajú hádky. Priznávam do tohto som nás dostal ja ale s dobrým úmyslom ženu ľúbim no situácia sa nedá zmeniť v prípade že by nás to okolnosťami dotlačilo k rozvodu prídeme o cca 100000€. Čo poradíte ?

@anonym_a09a53 čo poradím? Obetovať pár stovak na manželskú terapiu a 1x za mesiac na upratovačku.kupte robot na vysávanie. Ak nemáte, tak susicku. Žena je pod tlakom, máš pravdu. A je vyhorena z homeofficu. Nemá sociálne kontakty inde, iba doma s deťmi a doma za PC. Chlapca skôr do škôlky, potom dcéru do školy, aby robila od ôsmej. A po deti, keď nechce po 16tej, tak15:30, nech nemusí veľa dorabat. A skús vám nedele na organizovať bez roboty, varenia a upratovania.

vyber
19. máj 2026
@zildo

@anonym_autor trošku sa ukľudní..Manžel od koľkej do koľkej pracuje? Že by aspoň pre ne chodil do školy, škôlky, krúžky.
Keď nevladzes,nestíhaš upratovať vykašli sa na to.najdi si aj ty chvíľu pre seba. Ja by som mužovi nič nevyčítala.Maloktory urobí toľko čo tvoj. A že ide von? Dobre robí, tiež chce trochu vypnúť...to,že ty nevieš odpočívať a dávaš si na plecia viac ako unesies je tvoj problém...

@zildo to mňa by strašne zaujímalo ako to u Vás funguje

zildo
19. máj 2026
@vyber

@zildo to mňa by strašne zaujímalo ako to u Vás funguje

@vyber úplne normálne, čo mu konkrétne nerozumieš? manžel ráno zaváža detí a ja pre ne chodím.Keď sa jednému alebo druhému nedá vždy sa nejako dohodneme. Všetko je to o komunikacii

Strana
z10