icon

Rozvod a bývanie: Ako zvládnuť prechod do nájomného bytu s deťmi?

lucia201020
13. aug 2026

Dobrý deň, rozvádzam sa z mužom, avšak byt je mužov, ja nemám inej voľný len ísť do nájomného bytu s deťmi, avšak sa cítim veľmi zlé, keď im neviem zabezpečiť vlastný byt. V banke mi dajú hypotéku len na jednoizbový byt, čo je málo pre mňa a dve deti. Žijete prosím vas aj vy v nájomnom byte? Veľmi mi je ťažko za takúto situáciu.

Strana
z4
anonym_ed2dc6
14. aug 2026
@patrike

@anonym_ed2dc6 Uplne staci, ked na PN bude najomnik z garzonky a bude ju ziadat o zhovievavost a odlozene splatky ...

@patrike alebo....ale, ak je byt na dobrom mieste prenajme sa hneď my sme mali veľa záujemcov, ale máme dobré nastavenú cenu.Je iné prenajímať v Lučenci a vo veľkom meste

patrike
14. aug 2026
@anonym_ed2dc6

@patrike alebo....ale, ak je byt na dobrom mieste prenajme sa hneď my sme mali veľa záujemcov, ale máme dobré nastavenú cenu.Je iné prenajímať v Lučenci a vo veľkom meste

@anonym_ed2dc6 Neprenajmes. Ty budes mat v byte matku neplaticku s malym deckom, na ktore sa vztahuje zakonna ochrana a proste ich odtial nedostanes. Ziadna vymena za platiaceho najomnika sa konat nebude a nez pani sudne pravne cisto vykopnes, zatne ti tam sekeru 5 - 10 000, tie peniaze nikdy neuvidis (viem o com pisem, taky pripad sme v bytovke mali).
Tebe banka napise skaredy list, preco neplatis splatky hypo a byt ti preda v drazbe.
Take triky s kupou mensieho a prenajimanim robit mozes, ak mas finacnu rezervu a v takom priapde zase ten trik robit nebudes, lebo si sama vezmes vacsiu hypo.
Uvedomte sa trosku, ludia, radit osobe, ktora je v zlej financnej situacii a nema peniaze na hypo pre 2-izbak nejake cachre-machre s garsonkou, to skonci zle.

zalka
14. aug 2026
@patrike

@anonym_ed2dc6 Neprenajmes. Ty budes mat v byte matku neplaticku s malym deckom, na ktore sa vztahuje zakonna ochrana a proste ich odtial nedostanes. Ziadna vymena za platiaceho najomnika sa konat nebude a nez pani sudne pravne cisto vykopnes, zatne ti tam sekeru 5 - 10 000, tie peniaze nikdy neuvidis (viem o com pisem, taky pripad sme v bytovke mali).
Tebe banka napise skaredy list, preco neplatis splatky hypo a byt ti preda v drazbe.
Take triky s kupou mensieho a prenajimanim robit mozes, ak mas finacnu rezervu a v takom priapde zase ten trik robit nebudes, lebo si sama vezmes vacsiu hypo.
Uvedomte sa trosku, ludia, radit osobe, ktora je v zlej financnej situacii a nema peniaze na hypo pre 2-izbak nejake cachre-machre s garsonkou, to skonci zle.

@patrike súhlasím, rady kúpiť menší a prenajať a ísť do väčšieho je kravina a cesta do pekla.

Ako kúpit menší uskromniť sa, a časom keď sa zastabilizuje tak môže riešiť väčší. Alebo časom nájde partnera a s ním si vezmú väčší podnájom, a svoj menší byt dá do prenájmu.

patrike
14. aug 2026
@zalka

@patrike súhlasím, rady kúpiť menší a prenajať a ísť do väčšieho je kravina a cesta do pekla.

Ako kúpit menší uskromniť sa, a časom keď sa zastabilizuje tak môže riešiť väčší. Alebo časom nájde partnera a s ním si vezmú väčší podnájom, a svoj menší byt dá do prenájmu.

@zalka Ludia nevedia alebo nechcu pocut, ake problemy su s prenajimanim a ako kalkulacia : dostanem rocne 12 x mnou pozadovanu sumu nefunguje.
Videl som uz v okoli vselico : rok neplatiacu zenu s 8 rocnym deckom, ktora si tam dotiahla ku koncu prepusteneho z vykonu trestu do jednej izby, aby znizila naklady (to je v podstate podobny napad ako to perpetum s garsonkou) a nikdy dlh neuhradila, exekuciu jej nemas na co dat. Vyhoreny byt, nutnost 3 mesiace prerabat od podlahy po stropy. Platicov, ktori sa nikdy neomeskali, ale kuklaci im vyrazili dvere a zobrali ich aj s drogami, teraz sedia, tusim 7 rokov dostali za velky objem pervitinu.
Do cervena vytoceneho docenta, ktory siel rozbit usta najomnikom nad nim, lebo v noci posuvali nabytok.
Chlapa s rodinou, ktori zo dna na den zmizli nevedno kam do noveho prenajmu, lebo nechceli uhradit velky nedoplatok na rocnom vyuctovani. Sice bolo zname ich skutocne meno, ale chlap nemal trvaly pobyt a nikde oficialne nerobil, opat nulova sanca exekucne nieco vymahat.

zalka
14. aug 2026
@patrike

@zalka Ludia nevedia alebo nechcu pocut, ake problemy su s prenajimanim a ako kalkulacia : dostanem rocne 12 x mnou pozadovanu sumu nefunguje.
Videl som uz v okoli vselico : rok neplatiacu zenu s 8 rocnym deckom, ktora si tam dotiahla ku koncu prepusteneho z vykonu trestu do jednej izby, aby znizila naklady (to je v podstate podobny napad ako to perpetum s garsonkou) a nikdy dlh neuhradila, exekuciu jej nemas na co dat. Vyhoreny byt, nutnost 3 mesiace prerabat od podlahy po stropy. Platicov, ktori sa nikdy neomeskali, ale kuklaci im vyrazili dvere a zobrali ich aj s drogami, teraz sedia, tusim 7 rokov dostali za velky objem pervitinu.
Do cervena vytoceneho docenta, ktory siel rozbit usta najomnikom nad nim, lebo v noci posuvali nabytok.
Chlapa s rodinou, ktori zo dna na den zmizli nevedno kam do noveho prenajmu, lebo nechceli uhradit velky nedoplatok na rocnom vyuctovani. Sice bolo zname ich skutocne meno, ale chlap nemal trvaly pobyt a nikde oficialne nerobil, opat nulova sanca exekucne nieco vymahat.

@patrike skôr si to prenajímanie predstavujú "ako hurvinek valku"... A potom ostanú oči pre plač, a kopa problémov.

ria_sprout
14. aug 2026
@viktoriaandrascik

Ak ti vychádza hypo a máš na doplatenie, šla by som radšej do vlastného aj keď 1 izbového

@viktoriaandrascik hej jasne, deti má možno tri v pubertálnom veku a radšej sa budú tlačiť v jednoizbaku ako byť v podnájme. V zahraničí je úplne bežné že ľudia žijú v najmoch a nemajú z toho zle pocity. Nechápem preco tu je to inak

1sally12
14. aug 2026
@mischy00

@anonym_3309e1 ved práve....aj ked ti niečo mozno máličko z toho kápne, furt je to strasne málo na nové bývanie. A hypotéku ti nikde nedajú, keďže si nezvládla platiť ani tu predtým.

@mischy00 predať byt a vyplatiť banku je neschopnosť splácať hypotéku? Toto je snáď bežná prax. Neschopnosť by bola kebyže reálne neplatí každý mesiac a výzvy z banky ignoruje.

anonym_3309e1
15. aug 2026
@patrike

@anonym_ff32d6 Pozrel som jednu skupinu obchodov, od roku 2023 asi 5 nakupov zbrojarskych fondov za 4 000, dnesna hodnota 8 800.
Uplna klasika americky SP500, nakupy od roku 2021 za 11 000, dnes 17 500.
Dan a zdravotne odvody po roku drzby nula, likvidita par klikmi do 24 hodin mozem mat na beznom ucte naspat.

@anonym_ff32d6 Netreba zabudat odpocitat inflaciu. Lebo 120tis v r. 2022 nie je tych istych s tou istou hodnotou ako v r.2032 napr.

anonym_3309e1
15. aug 2026
@1sally12

@mischy00 predať byt a vyplatiť banku je neschopnosť splácať hypotéku? Toto je snáď bežná prax. Neschopnosť by bola kebyže reálne neplatí každý mesiac a výzvy z banky ignoruje.

@1sally12 Tak ak sa nejedna vyslovene o niekoho kto s bytmi kseftuje resp. Niekoho kto si vyhliadol iny lepsi byt, preto sa toho prveho chce zbavit ale ide o bezneho smrtelnika, ktory len chce niekde byvat tak ano, vacsinou je to tak, ze ked vidi, ze nebude schopny tie splatky banke splacat tak nehnutelnost preda a ide do rodicovskeho, k frajerovi, do mensieho atd. Cize vacsinou je to o neschopnosti nehnutelnost splacat. Radsej je dopredu preda, ako ma dojst k tomu, ze splatky nepoplati a bude mat este vacsie problemy s bankou, exekutormi a pod.

viktoriaandrascik
15. aug 2026
@ria_sprout

@viktoriaandrascik hej jasne, deti má možno tri v pubertálnom veku a radšej sa budú tlačiť v jednoizbaku ako byť v podnájme. V zahraničí je úplne bežné že ľudia žijú v najmoch a nemajú z toho zle pocity. Nechápem preco tu je to inak

@ria_sprout keby si si prečítala príspevok tak by si vedela že deti má 2, a ak sú v pubertálnom veku tak sa zachvíľu rozlezú na internáty takže ostane v tom jednoizbáku sama

patrike
15. aug 2026
@anonym_3309e1

@anonym_ff32d6 Netreba zabudat odpocitat inflaciu. Lebo 120tis v r. 2022 nie je tych istych s tou istou hodnotou ako v r.2032 napr.

@anonym_3309e1 Ako vidis, inflaciu s rezervou porazam.

anonym_65b653
15. aug 2026

Ja tak byvam tiez, ako miliony dalsich ludi. Mam teda jedno dieta a na zaciatok sme byvali v jednoizbaku a aj ked je dieta este stale male, vobec som s tym nebola stotoznena, aj keby mal byť byt moj. S dvomi sa takto tlacit si neviem predstavit vobec. Cize byvame vo velkom dvojizbaku, setrim a zvysujem kvalifikaciu, aby som mohla kupit nieco poriadne a nie, len aby bolo. Drzim palce.

ria_sprout
15. aug 2026
@viktoriaandrascik

@ria_sprout keby si si prečítala príspevok tak by si vedela že deti má 2, a ak sú v pubertálnom veku tak sa zachvíľu rozlezú na internáty takže ostane v tom jednoizbáku sama

@viktoriaandrascik jasne lebo to je take easy 🙄😏

Urcite mas doma kopa pubertakov ze vies ako je lahke ich rozoslat po internatoch. Puberta zacina casto uz od 10r a tak aspon 5 sa budu 3ja tlacit v jednej izbe lebo je hrozne byt v podnajme. Logicke vazne.

anonym_6b9122
15. aug 2026

@lucia201020
Ahoj, bola som v rovnakej situacii a uz 6ty rok som v prenajatom byte

anonym_e14a92
15. aug 2026
@bjnr

To, čo opisujete, nie je iba strach z nájomného bytu. Z vášho textu presakuje jeden silný a nebezpečný vzorec, zmiešavanie hmotného zabezpečenia s pocitom vlastnej hodnoty a materskej dostatočnosti. Podvedome ste prevzali naratív, že ak deťom nedokážete vrátiť presne taký istý fyzický štandard, vlastné steny a rovnaký počet izieb, zlyhávate ako mama. Pravda je však taká, že to, čo vás momentálne drží v paralyzujúcom pocite viny, nie je samotný nájom. Je to smútok za stratenou istotou, ktorý ste preprojektovali do štyroch stien. Deti vo veku rozvodu nepotrebujú v prvom rade list vlastníctva ku trojizbovému bytu. Potrebujú dospelú, emociálne stabilnú a čitateľnú mamu, u ktorej sa cítia v bezpečí. Pokoj a vnútorný domov sú pre deti premenné, ktoré sa odvíjajú od vašej nervovej sústavy, nie od toho, komu posielate mesačný nájom. Prenájom dnes nie je zlyhaním. Je to dočasný nástroj slobody. Je to cena za to, že odchádzate zo vzťahu, ktorý už nefungoval, a vytvárate pre seba aj deti priestor bez napätia. Predstava, že vlastný byt je jediná garancia šťastného detstva, je mýtus, ktorý vás teraz zbytočne oberá o posledné zvyšky energie. Deti potrebujú stabilitu, bezpečie, predvídateľnosť a rodiča, ktorý nemusí každý deň žiť v pocite, že zlyhal. Nájomný byt nemusí byť konečná stanica. Keby vaše deti raz boli v rovnakej situácii ako vy, považovali by ste ich za menej schopných rodičov len preto, že bývajú v nájme? Pozrite sa na ten prenájom nie ako na svoj osobné zlyhanie, ale ako na dočasný most k vašej nezávislosti.

@bjnr Šikovná, vieš používať umelú inteligenciu 😂

domix147
15. aug 2026

@lucia201020 ach jaj ďalšia žena ktorá žila v MUZOVOM byte ....
Ženy by rozmýšľate? Nechápem ako môžete spokojne žiť v cudzom dome alebo byte...

viktoriaandrascik
17. aug 2026
@ria_sprout

@viktoriaandrascik jasne lebo to je take easy 🙄😏

Urcite mas doma kopa pubertakov ze vies ako je lahke ich rozoslat po internatoch. Puberta zacina casto uz od 10r a tak aspon 5 sa budu 3ja tlacit v jednej izbe lebo je hrozne byt v podnajme. Logicke vazne.

@ria_sprout prosím ťa kde som napísala že je hrozné byť v podnájme? Napísala som môj názor, čo by som robila JA. Chápem že tvoj názor je iný ale za to sa nemusíš do mňa navážať ani ma označovať, bývaj pre mňa za mňa v podnájme aj ako slobodná 50tníčka je to tvoja vec

patrike
17. aug 2026
@domix147

@lucia201020 ach jaj ďalšia žena ktorá žila v MUZOVOM byte ....
Ženy by rozmýšľate? Nechápem ako môžete spokojne žiť v cudzom dome alebo byte...

@domix147 Riesenie je ake ? Ak on mal byt pred uzatvorenim sobasa, je vylucne jeho. Ma ho zmanipulovat na prepis 1 / 2 ?

domix147
25. aug 2026
@patrike

@domix147 Riesenie je ake ? Ak on mal byt pred uzatvorenim sobasa, je vylucne jeho. Ma ho zmanipulovat na prepis 1 / 2 ?

@patrike to je už na žene...ja by som nikdy nebola v cudzom...presne pre toto...a týchto tém tu bolo.milion a aj bude.presne pre to že najskôr to žene imponuje že jej muž alebo partner má všetko vystarane...ale časom to skončí presne takto...

123profil321
25. aug 2026
@domix147

@patrike to je už na žene...ja by som nikdy nebola v cudzom...presne pre toto...a týchto tém tu bolo.milion a aj bude.presne pre to že najskôr to žene imponuje že jej muž alebo partner má všetko vystarane...ale časom to skončí presne takto...

@domix147 tak to ja som asi divná, keď mi to na chlapovi neimponuje, že už má barák 😃 mne je nesympatická tá predstava, že sa nastavujem do cudzieho. Ja by som si chcem buď kúpiť sama alebo spoločne

123profil321
25. aug 2026
@patrike

@patrike nie, môže odkúpiť jednu polovicu 🤔 akože reálne za peniaze, ktoré mu vyplatí. Buď ich má, alebo si vezme úver 🤔

Strana
z4