Rozvod a zverenie dieťaťa do starostlivosti otca
Ahojte, toto je už asi moja posledná možnosť, pretože momentálne mám túto situáciu v hlave ako prioritu a neviem sa pohnúť ďalej.
S manželkou sme spolu 5 rokov a máme dvojročného syna. Za celý ten čas nikde nepracovala – tvrdí, že si nevie nájsť prácu. Dlhodobo som to toleroval a snažil sa byť chápavý. Problém však je, že ani doma to podľa mňa nefunguje tak, ako by malo.
Veľa času trávi na nákupoch, s kamarátkami, na káve, procedúrach či wellness. Keby pritom domácnosť fungovala a veci boli poriešené, nemal by som s tým problém. Nemám problém pomáhať doma ani so synom, práve naopak. Lenže často mám pocit, že väčšina povinností zostáva na mne.
Podnikám, chodím do práce a keď prídem domov, často riešim večeru pre syna, pretože mu zvykne dávať len blbosti - nevarí. Beriem ho von, keďže ona s ním von nechodí. Nevarí, upratovanie je minimálne – v podstate zapne umývačku alebo práčku, ale tým to väčšinou končí.
Aj v noci som sa o malého staral prevažne ja. Často chodí cez víkendy s kamarátkami, na nechty alebo wellness, vraj si potrebuje oddýchnuť. Rozumel by som tomu, keby doma zároveň fungovali základné veci a cítil by som väčšiu snahu alebo zapojenie. Niekedy ráno zoberie syna k mojej mame, ktorá je už na dôchodku, a ona si ide vybavovať svoje „dôležité veci“. Ďalším častým zdrojom konfliktov sú peniaze – prestal som jej dávať kartu, pretože míňala bez rozmyslu, čo viedlo k hádkam. Nechcem znieť ako niekto, kto očakáva, že žena bude len doma upratovať a variť. Ide mi skôr o pocit partnerstva a férovosti. Čoraz častejšie mám pocit, že všetko stojí na mne a že ma skôr využíva, než aby do vzťahu niečo prinášala.
Začínam preto rozmýšľať aj nad rozvodom. Myslíte si, že je reálne, aby bol syn v takom prípade zverený do mojej starostlivosti? Niekedy mám pocit, že ho ani nemá rada a to ma štve na tom celom najviac. Čo sa týka majetku, dom som mal kúpený ešte pred manželstvom a syn bol plánovaný, najmä ho chcela ona.
Ďakujem za rady.
@anonym_138ae6 No nepoznam taky pripad. Jedine viem, ze sud vzdy prihliada na matku viac ako na otca. Mozno zena co poznas sama povedala, ze nechce dieta tak zverili otcovi. Inak vzdy je dieta zverene matke, ak nie je alkoholicka, netyra dieta atd. Ale tato pani urcite bude chciet vysoke vyzivne, tak dieta bude chciet. Pochybujem, ze je dieta zanedbane, to autor nikde nepise. A pani potrebuje vela penazi na welnes, nakupy tak urcite si nenecha vziat dieta. On je divny, ze s takou si dieta urobil. Ved to uz pred plodenim musel vidiet, ze nic doma nerobi, ani do prace nechodi, jedine peniaze od neho pyta.
@anonym_2073f2 toto už daaavno takto nefunguje. Bezne zveruju dieťa do otcovej starostlivosti, aj keď je matka pracujúca. Poznám niekoľko takých prípadov.
@3tato dakujem, zbalila kufor a odisla. Neviem kam, len vraj chce zit inak. Uz to riesim s pravnikom.
@anonym_autor myslím že je viac než isté, že niekoho má.
@anonym_autor myslím že je viac než isté, že niekoho má.
@3tato mama mi pomaha, je na vysluhovom dochodku, takze mozem normalne fungovat v praci. Uvidim, ako to nakoniec dopadne. Rozvod aj zverenie do mojej starostlivosti momentalne riesim s pravnikom. Zena sa neozvala, ani sa neopytala ako sa ma jej dieta. Snazil som sa ju kontaktovat, no odpisala len ze jej mam dat pokoj a starat sa o decko.
@anonym_2c887e Pravnik tvrdi to iste.
@anonym_2c887e Urcite ma.
@3tato mama mi pomaha, je na vysluhovom dochodku, takze mozem normalne fungovat v praci. Uvidim, ako to nakoniec dopadne. Rozvod aj zverenie do mojej starostlivosti momentalne riesim s pravnikom. Zena sa neozvala, ani sa neopytala ako sa ma jej dieta. Snazil som sa ju kontaktovat, no odpisala len ze jej mam dat pokoj a starat sa o decko.
@anonym_2c887e Pravnik tvrdi to iste.
@anonym_2c887e Urcite ma.
@anonym_autor Tú sms v hentom znení si odzálohuj, sprav si screenshoty a advokát nech to priloží ako dôkaz k návrhu na rozvod a ÚRPP... matka nech potom na pojednávaní vysvetlí soc. kurátorke, ako to myslela. Inak v poslednej dobe sledujem, že nie si ojedinelý prípad - viem o ďalších 2 prípadoch, ktoré sú skoro ako cez kopirák, že žena spravila chlapovi decko, bolo to nad jej sily a po čase frnkla.

@3tato dakujem, zbalila kufor a odisla. Neviem kam, len vraj chce zit inak. Uz to riesim s pravnikom.
@anonym_autor Ak sa zachovala ako píšeš, to je + pre teba a mohol by si to mať o niečo jednoduchšie. Odporúčam podať čo najskôr žiadosť o rozvod spolu s návrhom na úpravu rodič. práv a povinností k synovi, aby bol zverený tebe. Medzitým sa starať o malého, snáď to zvládneš nejako skĺbiť s prácou, možno skúsiť jasle, kým nepôjde do škôlky. Ak ti vedia rodičia pomôcť povarovať dieťa v čase, keď si v práci, o to lepšie. Postupne si nájdete systém, ako fungovať. V tomto momente podávať neodkladné opatrenie a žiadať úpravu zverenia nemá význam, dokiaľ nie ste rozvedení - ako stále manželia a rodičia máte rovnaké právo na dieťa a ono na vás - až do rozhodnutia súdu o tom, komu po rozvode bude zverené dieťa do starostlivosti. A ten rozvod pár mesiacov potrvá. Ešte ťa čaka hodne tŕnistá cesta, good luck.🍀