Výživné a priezvisko 13 mesačného syna
ahojte, chcela by som poradit ako je to s vyzivnym na dieta, ked som slobodna matka s 13 mesacnym synom, byvame pod jednou strechou (zatial), syn ma priezvisko po otcovi (aj ked som bola proti, tak ma presvedcil, resp. doslova povedal "mozes ist k mame, ak sa ti nepaci" a asi som aj mala). ako ludia si uz dlhsie nerozumieme, na syna mi nic neprispieva, kedze chladnicka je vzdy plna a ja mam "svoje" peniaze (rodicovsky). neviem ako sa mam k tomu postavit a co robit v pripade, ak by som chcela synovi zmenit priezvisko podla mna. o syna javi zaujem, no aj s nim viac nechcem byt. dakujem
a neviete mi poradit ako to je ak by som chcela odist zit do inej krajiny? musim mat jeho suhlas na "vyvlecenie" dietata z krajiny? pripadne sa prestahovat na zapad slovenska, kedze tu nevidim nijaku perspektivu, ja mu nechcem branit vidiet syna, ale zaroven by som mu chcela poskytnut kvalitnejsi zivot ako tu na vychode.
@artemis28 výživne ti stanový súd,dokonca mozes ziadat vyzivne aj na seba,priezvisko ak ti neda otec suhlas je to beh na niekolkorocne trate,tak s tym sa netrap.vycestovanie mimo sr s dietatom moze ten kto je jeho zakonny zastupca,ak budes vybavovat pas musi tam byt suhlas oboch alebo sudne rozhodnutie -na dlhsiu dobu neviem.Mala by si si vybaviť aj vyhradnu starostlivost o dieťa,lebo ako ho maš ty tak ho môže mať aj otec.Urcite je najlepsie sa na vsetkom dohodnut,lebo inak su to fakt tahanice ☹ ja som sa o alimenty sudila roky 😠 😠 😠
@artemis28 Ak ti mozem poradit, priezvisko dietata vobec neries...Syn ma priezvisko po otcovi, co je na tom? A zalezi az tak na tom? Kolko otcov sa k dietatu vobec neprizna, nejavi o dieta zaujem... Myslim si, ze dobrovolne suhlasit so zmenou otec dietata nebude a prostrednictvom sudu si vyrobis len zbytocny niekolkorocny stres a vies co vysudis? Nic.... K tomu, aby ti to sud odsuhlasil, by si musela mat dôvody hodne osobitneho zretela... (viac najdes v zakone o mene a priezvisku)
Tym, ze syn ma otca riadne zapisaneho v rodnom liste, otcovi vznikaju prava a povinnosti a jednou z nich je aj vyzivovacia povinnost voci dietatu. Odporucam - uplatnit si ju prostrednictvom sudu pokial sa nedohodnete inak.
A ako uz bolo napisane, v ramci SK sa mozes prestahovat kamkolvek, nikoho suhlas nepotrebujes, staci ked otcovi oznamis, kde sa bude jeho syn nachadzat, kde ho moze navstevovat...
Presne ako baby pisu,vycestovat mozes iba s jeho suhlasom a tak isto zapisat do pasu ci zmenit priezvisko ti musi odsuhlasit otec dietata
Na vybavenie pasu pre dieta jeho suhlas nepotrebuje tak isto ani ked si ho ona bude chcet dat zapisat do svojho
No neviem,moj partner ma 5 rocneho syna z 1manz. a pred 3rokmi ho byvala bola pytat.ale vidis,neviem ci kvoli pasu alebo vycestovaniu😉
@maggie59 ja ked som rozvedena vybavovala detom pas,musela som mat bud suhlas otca,alebo rozsudok o rozvode,je pravda že je to už par rokov....
ja som malemu vybavovala pas toto leto uz ako rozvedena a nechceli odo mna nic, az ked som sa opytala ci nechce aspon rozsudok o rozvode tak az potom si ho okopirovala inak by ho ani nepytali. a rok dozadu som si davala maleho zapisovat do pasu a nechceli jeho suhlas. Ale napr. po mne sa prisiel pytat jeden chlap ze chce deti zapisat do pasu a jemu povedali, ze musi prijst aj s ich matkou alebo doniest jej suhlas...
to znamena, ze ak by som chcela ist co i len na dovolenku (napr.) musim mat jeho suhlas na vycestovanie z krajiny? ved to tak nemoze byt....a priezvisko? no, jasne....mam brata (nemanzelske dieta) a mama taktiez suhlasila s priezviskom otca a on sa cely zivot pyta preco je on "iny" ako my, tak asi preto.....asi som sa dost nepoucila, ale sla som do toho s tym, ze vsetko bude, tak ako ma byt .....tak preto
@artemis28 požiadaj na súde o zverenie syna do tvojej opatery a zároveň o výživné, prípadne môžeš aj o tú zmenu priezviska (ja by som spravila aj to, úplne ťa chápem)... pas dáš spraviť s tým rozhodnutím o zverení to tvojej starostlivosti a nepotrebuješ na to jeho súhlas (čerstvá skúsenosť). S tým vycestovaním - ako ktorá krajina, v rámci EU môžeš cestovať koľko chceš a on o tom nemusí vedieť ani súhlasiť. Ak by si chcela ísť napr. do USA alebo Austrálie (resp. krajín, voči ktorým máme vízovú povinnosť), tam pravdepodobne budú vyžadovať písomný súhlas otca, ale to si prípadne over na veľvyslanectve tej ktorej krajiny.

Mozes dat na sud ziadost o zmenu priezviska, ale spravidla bez suhlasu otca ho nezmenia. Na vyzivne na dieta mas narok aj ked spolu zijete, poziadaj o to na sude.