icon

Výživné pri striedavej starostlivosti: Ako sa využíva?

25. sep 2026

Ahojte. Vyslovene zo zaujimavosti, nikdy som tuto situaciu podrobnejsie neskumala. Muz ma dieta z predchadzajuceho vztahu. Sudom nemali urcene nic, vedeli sa dohodnut aj bez neho. Matke dietata posiela mesacne priblizne 200-300e. Vztahy dobre. Dieta u nas travi vacsinu vikendov (pia-ned), 2-3 poobedia cez tyzden, u matky cez tyzden prespava (obcas aj u nas, ked je moznost). Starostlivost o dieta, lekarov, kruzky, skolne, a ine - si delia na polovicu, prip raz plati on, raz ona (dokonca maju zdielanu tabulku kvoli prehladu). Osobne veci, oblecenie atd ma dieta rovnako u nas, rovnako aj u nej, u kazdeho zvlast. Zaujimalo by ma, ake “vyzivne” jej posiela? Vyzivne na co? Zamyslela som sa nad tym kvoli tomu, ze dieta aktualne nastupilo do prvej triedy, museli sme mu “prekopat” satnik a pokupit vela veci, sme si povedali, ze financne celkom masaker. Naco matka pouzije peniaze, ktore sa povazuju za vyzivne? Muza do tejto uvahy tahat nebudem, len mi to vrta v hlave.

Strana
z2
autor
•
25. sep 2026
@anonym_b7eeb9

@anonym_autor píšeš VACSINOU trávi víkendy u otca. A cez týždeň PRESPAVA U matky, ( 2-3 poobedia u otca) . Ale večer je matky, chystá ho do školy matka, nie? To nie je striedačka.

@anonym_b7eeb9 ale vobec som nechcela zachadzat do takychto detailov, muza stve, ze nemoze vozit aj on obcas dieta do skoly. Avsak menil pracu, zivot prinasa aj taketo situacie, treba len vydrzat, a verim, ze aj take bude. Takze ano, momentalne je situacia taka, ze dieta musi vozit matka do skoly, ale aj preto sa muz snazi aspon to dieta nejako zaobstarat, aby jej to co najviac ulahcil.

anonym_c5ea9b
•
25. sep 2026

Do citlivych veci nesprtaj, pokial Ti tie 2 stovky existencne nechybaju.

anonym_c91234
•
25. sep 2026

Ani sa nezamyslaj. Ak sa rozídu rodicia, to neznamená, že sa otec rozišiel aj s dieťaťom. To dieťa bude jeho do konca života. Ako sa otec cíti, tak nech činí. Keby si bola ty na mieste jeho ex, asi by ta netešila reakcia jeho novej priateľky na výchovu, starostlivosť dieťaťa atd…. Najlepšie neriešiť.

anonym_4b8442
•
25. sep 2026

V mnohych prispevkoch tu do teba rypu a nechapem preco. Dieta je skoro kazdy vikend u u vas, plus aj cez tyzden a niekto tu este pise, ze to nie je striedava starostlivost. Mne to vychadza, ze dieta je dokonca viac u vas ako u mamy (celkom by ma zaujimalo, preco dieta preferuje vikendy u vas a nie u mamy). Nehovoriac o tej ocr a navstevy lekara. Tvoj muz sa prikladne stara, dokonca viac ako mnohi muzi v nerozpadnutych manzelstvach. Moj muz napr nikdy nebol na ocr, k lekarovi chodim vacsinou len ja. Ak ste na tom financne v pohode, tak by som to nejak neriesila. A este ti mozem povedat priklad mojej znamej, dve deti v striedavej starostlivosti, otec dietata jej dava na obe dokopy 200euro, na kruzok prispeje len ked on chce a to je vsetka jeho financna starostlivost, nekupuje ziadne oblecenie, proste nic.

anonym_6fc45c
•
25. sep 2026

Aj ja povazujem niektore prispevky za zbytocne rypanie, to, ci a preco nechal Tvoj chlap tehotnu frajerku je ich a vasa vec. A aj to, ze rychlo bol s druhou (Tebou) ked dieta bolo este batola, proste, toto su veci, ktore bez ohladu na hocikoho (aj moj) nazor, sa vobec netykaju otazky. Ale kvitujem ze stale odpovedas a navyse slusne, mne by uz niekedy nervy praskli, ale k teme.

Podla mna muz vie, preco to robi. Pravdepodobne vie, v akom stave, v akych chvilach a z akych dovodov nechal tehotnu frajerku a nasiel si hned inu. Netusime nic o pomeroch, kto ma ake byvanie a ako ho nadobudol a ake ma alebo nema moznosti popri dietati alebo ake mal, ked dieta bolo male.

Ak vam tie peniaze nechybaju, vypustila by som to z hlavy a nezamyslala sa ani ja. A ano, volba, ze muzovi to spominat nebudes, je fajn. Presne z dovodu, aky si uviedla. S tym ja plne suhlasim a podla mna je to dobra volba, aj ked je to manzel a mate dobre vztahy a doveru. Niektore veci su ale zbytocna tema na analyzy, ktore nikam nevedu a mozu iba mrziet.

anonym_b7eeb9
•
25. sep 2026
@anonym_4b8442

V mnohych prispevkoch tu do teba rypu a nechapem preco. Dieta je skoro kazdy vikend u u vas, plus aj cez tyzden a niekto tu este pise, ze to nie je striedava starostlivost. Mne to vychadza, ze dieta je dokonca viac u vas ako u mamy (celkom by ma zaujimalo, preco dieta preferuje vikendy u vas a nie u mamy). Nehovoriac o tej ocr a navstevy lekara. Tvoj muz sa prikladne stara, dokonca viac ako mnohi muzi v nerozpadnutych manzelstvach. Moj muz napr nikdy nebol na ocr, k lekarovi chodim vacsinou len ja. Ak ste na tom financne v pohode, tak by som to nejak neriesila. A este ti mozem povedat priklad mojej znamej, dve deti v striedavej starostlivosti, otec dietata jej dava na obe dokopy 200euro, na kruzok prispeje len ked on chce a to je vsetka jeho financna starostlivost, nekupuje ziadne oblecenie, proste nic.

@anonym_4b8442 bez ohľadu na tie 2 stovky, toto je riadne psycho pre dieťaťa. Je maličké, ešte. Ta matka je dajaká čudná. Nikdy by som nedovolila, aby moje dieťa takto " fluktovalo", že ešte aj v pyžame ho prevažate. Tí sudcovia dovolia.vsetko a že vraj záujem.dietata. Toto sú len zaumy a egá rodičov, nič iné. Som zvedavá, či by ten sudca vlastne decko takto prevážal hore, dole.

autor
•
26. sep 2026
@anonym_b7eeb9

@anonym_4b8442 bez ohľadu na tie 2 stovky, toto je riadne psycho pre dieťaťa. Je maličké, ešte. Ta matka je dajaká čudná. Nikdy by som nedovolila, aby moje dieťa takto " fluktovalo", že ešte aj v pyžame ho prevažate. Tí sudcovia dovolia.vsetko a že vraj záujem.dietata. Toto sú len zaumy a egá rodičov, nič iné. Som zvedavá, či by ten sudca vlastne decko takto prevážal hore, dole.

@anonym_b7eeb9 dieta ma 7 rokov, nie je to batola. Uz si vie samo povedat dvoj nazor na vec, co chce, co nechce. Ked sa chce ist okupat, dat do pyzama a tak ist k matke, ku ktorej to mame 3 minuty autom, tak ho tak otec ide zaviest. Castokrat je to aj pre dieta hra, v tomto problem nevidim. A podla tvojho komentaru si absolutne necitala komentare, pravdepodobne ani prispevok, kedze nic sa cez sud neriesilo, vsetko bolo na dohode rodicov.

autor
•
26. sep 2026
@anonym_6fc45c

Aj ja povazujem niektore prispevky za zbytocne rypanie, to, ci a preco nechal Tvoj chlap tehotnu frajerku je ich a vasa vec. A aj to, ze rychlo bol s druhou (Tebou) ked dieta bolo este batola, proste, toto su veci, ktore bez ohladu na hocikoho (aj moj) nazor, sa vobec netykaju otazky. Ale kvitujem ze stale odpovedas a navyse slusne, mne by uz niekedy nervy praskli, ale k teme.

Podla mna muz vie, preco to robi. Pravdepodobne vie, v akom stave, v akych chvilach a z akych dovodov nechal tehotnu frajerku a nasiel si hned inu. Netusime nic o pomeroch, kto ma ake byvanie a ako ho nadobudol a ake ma alebo nema moznosti popri dietati alebo ake mal, ked dieta bolo male.

Ak vam tie peniaze nechybaju, vypustila by som to z hlavy a nezamyslala sa ani ja. A ano, volba, ze muzovi to spominat nebudes, je fajn. Presne z dovodu, aky si uviedla. S tym ja plne suhlasim a podla mna je to dobra volba, aj ked je to manzel a mate dobre vztahy a doveru. Niektore veci su ale zbytocna tema na analyzy, ktore nikam nevedu a mozu iba mrziet.

@anonym_6fc45c to ma mrzi, ze tento priespevok by mohol naznacovat to, ze muz opustil tehotnu priatelku, ale toto nebol ten pripad. Niektore zeny otehotneju hned na zaciatku, jednoducho sa to stane, u nich sa to stalo na konci celeho vztahu. Snazili sa to nejako udrzat, ale nakoniec sa este pocas tehotenstva dohodli, ze budu len rodicmi. Muz ex plne podporoval, dokonca bol aj pri porode, od 6 mes si braval dieta ku sebe, dovtedy bol pravidelne u ex. Aj preto maju taky vyborny vztah, kamaratsky, pomahaju si navzajom. Ked sme sa dali dokopy my, dieta malo cca 11 mes, v tom obdobi si aj ona nasla partnera, s ktorym je taktiez doteraz. Ale to su detaily, ktore som vobec nechcela pisat, nepodstatne pre tuto temu, len ma zamrzelo, ze je pocit, ze muz opustil tehotnu partnerku, aj ked rozumiem, ze taketo pripady sa deju castejsie ako tento ich.

uglybetty1234
•
26. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_6fc45c to ma mrzi, ze tento priespevok by mohol naznacovat to, ze muz opustil tehotnu priatelku, ale toto nebol ten pripad. Niektore zeny otehotneju hned na zaciatku, jednoducho sa to stane, u nich sa to stalo na konci celeho vztahu. Snazili sa to nejako udrzat, ale nakoniec sa este pocas tehotenstva dohodli, ze budu len rodicmi. Muz ex plne podporoval, dokonca bol aj pri porode, od 6 mes si braval dieta ku sebe, dovtedy bol pravidelne u ex. Aj preto maju taky vyborny vztah, kamaratsky, pomahaju si navzajom. Ked sme sa dali dokopy my, dieta malo cca 11 mes, v tom obdobi si aj ona nasla partnera, s ktorym je taktiez doteraz. Ale to su detaily, ktore som vobec nechcela pisat, nepodstatne pre tuto temu, len ma zamrzelo, ze je pocit, ze muz opustil tehotnu partnerku, aj ked rozumiem, ze taketo pripady sa deju castejsie ako tento ich.

@anonym_autor velmi sa mi paci pristup vsetkych zucastnenych. Mas spravneho chlapa. V tejto dobe clovek cita skor problemove prispevky, chlapi stoja za prd.
Nejdem sa zamyslat nad striedavkami atd. Mne pride, ze ako to mate poriesene je fajn. S ohladom na dieta. Kiezby bolo viac takychto rozumnych rodicov a ich partnerov.

natalka13
•
26. sep 2026

Kamoska maju striedavku a vyzivne neplati nik nikomu. Tabory SvP kruzky kupa lyzi idu na polovicu.

anonym_1bf9ea
•
26. sep 2026

Vzala si si muža so záväzkom a dokonca vyzerá, že nie je chrapun. A teba stve, že platí 300 eur navyše zo spoločných peňazí. Máš dve možnosti, buď to akceptujes, aj s tým, že pri vašom prípadnom rozvode asi bude tiež veľkorysý alebo tu tému otvoris s rizikom, že sa váš vzťah pokazí. Proste pri vzťahoch so záväzkami treba robiť oveľa väčšie kompromisy, nie každý na to má.

minenkaa
•
26. sep 2026
@anonym_1bf9ea

Vzala si si muža so záväzkom a dokonca vyzerá, že nie je chrapun. A teba stve, že platí 300 eur navyše zo spoločných peňazí. Máš dve možnosti, buď to akceptujes, aj s tým, že pri vašom prípadnom rozvode asi bude tiež veľkorysý alebo tu tému otvoris s rizikom, že sa váš vzťah pokazí. Proste pri vzťahoch so záväzkami treba robiť oveľa väčšie kompromisy, nie každý na to má.

@anonym_1bf9ea neštve ju to,pýta sa ako to funguje

anonym_1bf9ea
•
26. sep 2026
@minenkaa

@anonym_1bf9ea neštve ju to,pýta sa ako to funguje

@minenkaa podľa mňa ju to hnevá 😁

michaela329
•
26. sep 2026

Kamarát zarába 4krat viac ako jeho ex manželka, deti sú v striedavej a platí o kus viac ako Tvoj manžel - lebo jednoducho vie, že keby od nich neodišiel, mali by sa lepšie ako z jej mzdárskeho platu. Toto bude aj váš prípad. A nejak neverím, že zarábajú plus mínus rovnako - to by vám tých 200-300€ chýbalo. To zas nie je málo. Je super, že Tvoj muž má so synom a aj ex dobré vzťahy - radšej do nich nezasahuj.

mogaa
•
26. sep 2026

@anonym_autor lebo dieťa sa má podielať na životnej úrovni rodičov? a jeho matka zarába menej ako otec? v každom prípade je to jedno, keďže otec mu dobrovolne posiela peniaze aby sa mal dobre aj u matky....zväčša žena zarába menej ako muž.....

minenkaa
•
26. sep 2026
@anonym_1bf9ea

@minenkaa podľa mňa ju to hnevá 😁

@anonym_1bf9ea podľa mňa to len nechápe prečo ,my tiež platíme muzovej dcére ďalej vyzivne aj keď skončila školu ,poznam muza viem prečo to chce aj keď ja to moc neuznávam a neserie ma to ,len si vždy vzdychnem keď posielam peniaze ,keďže ja by sim to riesila inak
Tak možno aj autorka by to riesila inak

Strana
z2