Zníženie výživného
Ahojte babeny, provdala jsem se na Slovensko, za svého muže, který však už byl ženatý a z jeho bývalého manželství pochází maloletý syn (16 let). Je svěřený do starostlivosti matky, která má přijem cca 700eur. Chtěli jsme syna do své péča, nakolik ona ho dává stále k starke, jelikož jezdí na týždňovky preč. Nesouhlasila, tak je kluk u babky a na víkendy s náma, s máti skoro vubec. Na soudě se dohodli, že bude manžel platit 100eur. Platit 2,5 roku 130 eur, k tomu platíme veškeré výdavky na školu, kurzy a zájezdy na polovinu s matkou, platíme mu paušák 35 eur a kolikrát i jízdné, když ho máti vyšle jen tak bez čehokoliv. Při rozsudku 3 roky zpět měl manžel firmu, ta však loni zkrachovala a platíme na ni 430 eur měsíčně dluh. Bytu se manžel vzdal v prospěch toho, že bývalá tam s jeho synem bude bydlet, jak slíbila, ale není tomu tak. Má to jako letné sídlo a syn je u starky. My jsme tím pádem v podnájmu a jediné naše vlastnictví je auto 8 let staré. Mezitím jsme se vzali a narodil se nám maloletý syn (9 měsícu), já jsem momentálně na MD. Manžel pracuje 13 hod denně 5 dní v týdnu, další práce se nám s malým nedá, jelikož nemáme ani babičky a nikoho komu bychom dali malého na hlídání. Jen jesle a to se nám nevyplatí. Manželovi však vzali polovinu výplaty poslední měsíc, jelikož má někdo pocit, že 430 eur které platíme je málo. Odcházíme do zahraničí, kde já práci mám a mám i rodinu. Stále však musíme platit min. 430 eur, jako do teď. Myslíte máme šanci odstát v tom, aby nám alimenty znížili na 50 eur + dále placení mobilu a námi dobrovolných položek ? Nechci manžolovému synovi odtrhnout od huby, ale když se nám jinak nedá, co mám dělat. Nemužu mu dát stále tolik a vlastní dítě okrádat, aby se druhé mělo lépe a my sotva přežili. Díky a ještě jaké doklady musíme předložit ?
ja si dovolim trosku nesuhlasit s vyssie uvedenym pripsevkom. ale iba trosku.
sud prihliada nielen na prijmy ale aj vydavky otca. a tiez bude pozerat na to, ze uz ma otec dietata dalsie dieta a manzelku voci ktorym ma vyzivovaciu povinnost. neviem kolko manzel zaraba, ale ak naozaj nie je z coho, tak vam musi znizit.
ale velku sancu tomu nedavam.... kedze vies ako nase sudy.... pol roka prejde kym sa k tomu dostanu a to uz ty budes zrejme pracovat a aj manzel. skor by som to u vas videla na dohodu s manzelkou- 100 eur polovica pausalu a hotovo. ked raz nemate tak nemate. ved ked budete zas mat tak date. bohuzial nie vzdy je len dobre a to musi pochopit aj byvala manzelka...
sused zaraba 385 brutto, nema vlastny byt, ani auto ani nic, a na sude mu naparili platit 120eur, co je nonsens podla mna na taky plat.
@meshell ja si myslim ze sancu mate...ale vzdy zalezi od toho urciteho sudcu..ako sa vyspi a podob. ...svagrinej daval muz ako urcil sud 150 eur....potom prisiel o pracu a platil aj dlh za hypoteku..no proste neviem asi mal dobru pravnicku 😅 podal o znizenie vyzivneho...comu sme sa vsetci smiali ze mu to neuznaju...a veru znizili na 70 ...
@luna22 no ved to ze ked sa im pravdepodobne zlepsi situacia tak to asi nema zmysel. ale pokial naozaj zaraba malo a terajsia zena je doma na rodicovskom plus dlh 430 eur, tak by sud musel znizit vyzivne. jednoducho musel, lebo ked daval tych 100 eur, tak este nebol surodenec na svete a chlap ma vyzivovaciu povinnost nielen na deti ale aj na zenu, tak to by im vtedy vyslo.
ale ozaj- pokial neprepisal byt- nepodaroval ho byvalej manzelke, nikdy nie je neskoro poziadat sud o vysporiadanie majetku po rozvode. aj to by hadam pomohlo, len neviem ako asi synovi ☹
@dadli
@luna22 ono je to to sice pěkné, ale už mě už toto štve. Bývalé se stále dávalo navyše a když manželovi zkrachovala firma a nám se zrovna narodil malý, neměl ji z čeho alimenty zaplatit a domluvil se, že ji to dá, jak mi vyplatí kočíkovné. Ona souhlasila, ale potom ji asi její ješitnost, že má manžel semnoudítě nadala a dala na něj trestné oznámení. Manžel byl na polocii, zaplatil tak se dohodl s ní už před tím a polocajtka řekla, že na ni vidí, že z nás chce jen tŕískat prachy a o syna velký zájem nemá. Platit navíc ji pry nemáme a raději máme dávat synovi. Paušák má vysoký, jelikož on je blázen to pc a telefonu, takže tammá internet. Bohužel máme ho na rok ještě vázaný smlouvou, takže ho platit musíme, ale zase mi příjde smutné dávat ji tolik peněz, když setva vyžijeme. Manžel zustává s malým na RD a já jdu pro práce. Příjde mi dost hnusné, abych já vydělávala a nebyla se synem (manžel si zatím v zahraničí práci najít neumí) abych mohla posílat své peníze jí. Já mám, přece taky své dítě a dám raději jemu, je přece moje. Ona dostala byt a já z jejich manželství dostala jen firmu, která šla o chvulku do krachu a dostala nás do dluhu. Ona nám mladého nedala, ale o syna se nestará a po nás chce jen peníze. Přece toto není normální. A když mladému nedáme polovici na lyžák, ona mu řekne, že na něj nepojede kvuli nám, tak co je toto za spravedlnost ?
@meshell tak toto je ina situacia, neviem kolko budes zarabat, zavisi to od tvojho prijmu. ale podla mna ked bude muz na RD tak ty mas vyzivovaciu povinnost len voci svojmu dietatu a svojmu muzovi. na dieta z prveho manzelstva nemas povinnost platit. a kedze tvoj muz ma len 200eur, co nie je pokladane za prijem tak by to slo to vyzivne znizit.
taka fuchtla hnusna zavistliva ach jaj ☹ aj ten nas sused chudak, syna mu dava len vtedy ked to jej vyhovuje, ani na prazdniny mu ho neda, ozyva sa vzdy len vtedy ked treba platit vyzivne .....
@dadli
@luna22 manželovi s poslední výplaty zustalo 240 eur a já mám rodičovský. Dostal to jako srážku ze mzdy a 430 uer , máme soudně určené a dokazatelné, že už rok platíme.Přece z 440 eur nemužeme zaplatit ještě nájem, stravu, pojistky, telefony, jízdné, a ještě 100 eur alimenty + jeho tel a za každým ji přispívat něco. Jen lyžák to bylo pro nás dalších 70 eur okrem alimentu. Dejte mi naděj, že jo to přece nemuže stále takto procházet a dá sa to i soudně ☹ přece na to nebude doplácet stále jen muj drobec aby se oni meli jako králi
@luna22
a este jedna vec, od svojho platu a rodicaku si odpocitaj splatku. a zistis kolko ti ostane. zivotne minimum pre dvojicu s dietatom je na slovensku cca 400 eur. na toto by vam urcite siahat nemali.... co je navyse od tych 400 eur tak na to budu pozerat ze to mozete davat (!!!) .
teraz ked na to spatne hladim tak je to tak, sused ma tych 330eur v cistom a dali mu platit 120eur, cize ostalo mu zivotne minimum 🙄
@luna22 ten moj sused je uplny chudak!!!! prenajima si jednu izbu za ktoru plati u znamych 80eur ostava mu 120eur na stravu a cestovanie do prace.... lepsiu pracu si zohnat chudak ani nevie, lebo nema maturitu a ma cosi s rukou, ale invalid podla tohto sprosteho statu nie je ☹ tak je vobec rada ze ma kde robit.
teraz si nasiel priatelku, ta vyzera normalne, ale o rodine mozu asi len snivat, iba ze by priatelka zarabala aspon 2x tolko co on 🙄
@meshell zaléži aj ty aký budeš mať plat. Bol syn ešte na ZŠ keď sa dohodli na 100 euro?Len oni najprv riešia vyživné, skôr zoberú prirástok do rodiny, ale dlhy nie. Lebo to si muž sám urobil. To máš ako, keď si niekto zoberie mega hypotéku.Dokonca mám kamošku a mala s druhé dieťa a ostala na rodičáku /už s iným/, plat jej teda klesol lebo ostala doma, a vyživné jej ostalo rovnáke. Súd to akoby nezaujmalo, že je na rodičáku. Akoby to bola jej vec
@dadli
@luna22 no ale nám to vše navazuje, jeho mal. syn byl na ZŠ, ale manžel mél firmu, která vydélávala, za to má i vysoký paušál, v tedy je to ještě dalo. Mezitím však o tuto práci přišel (samozřejmě, že veškeré vybavení, pronájem prostoru a všechno něco stálo a teď se to musí doplácet, i když je to k ničemu, a jelikož je to na míru, je to i neprodejné) už to, že se platí menší částka na splátku nám narustají úroky. Navíc jsme se vzali a má další dítě a já na MD. Takže když toto všechno vezmete , myslíte že máme šanci ? Nerada bych platila soud a vysoudila ještě větší alimenty, ale momentálné nejsme schopní ji tolik stejně platit a ona se na ničem nedohone. Syn je jí ukradnutý. Přes týden je v práci a o víkendech se svým 23 ročným přítelem stále vo švajčiarsku na výketech, takže ona potřebuje uržet svuj standart, ne synuv, ale to já už nedokážu. Mladý chtěl k nám na střídavou starostlivost, aj jsme se s ním tak dohodli, že měsíc u nás a měsíc u babky, ale jeho mama to zathla, že jestli ho chceme, tak na stálo a nebo jen u babky a my budeme platit. jenže my si ho už na stálo vzít nemuže, máme další své dítě a teď navíc odchází za hranice, takže jak ?
@luna22 on u babky nechce být. mama nám a na sude klamala, že pokud ho dostane ona a k tomu i byt, zařídí si převelení tu, ale vydrbala s náma i mladým. Mladého na stálo mít to nejde. Manžel je od 5 hod v práci až do 19 hod. Měla bych ho tu na starost jen já a k tomu maláho. Je ospělý, ale on není naučený ničemu. Musím ho upozorňovat aby si šel umýt zuby, osprchoval se, učit se s ním, aby si zasunul stoličku, dal riad do umývačky a stále niečo. Navíc on se zvyknutý na to, že co si řekne to měl a naše fin. situece už není taková. Firma nevydělávala moc, ale na to aby uživila mě jako zaměstnankyni a manžela (byli jsme sami a nájem jsme měli 300 eur) to stačilo, ona o firmě nevěděla nic. Ale nám nebylo nic navíc třeba, dovolnky nic. Jeli jsme občas jen za rodinou a na dovolenky posílali mladého s ní, protože firma už na to neměla, abychom jeli i my dva. 100 eur byla pro ni ještě výhra, podle daňovky by ani toto nedostala.
@luna22 no ten moj sused co plati tych 120 tak plati preto, lebo jeho byvala natrepala na sude same hovadiny....
byva u rodicov (samozrejme ze nic neprispieva,lebo jej rodicia maju peniaze), ale rodicia jej cestnym vyhlasenim dosvedcili, ze plati im najomne 300 eur, ze strava na dieta ju stoji dalsich 300 eur (kokos co to decko krmi zlatom?!) no totalnu chuderu zo seba urobila, pritom ona si studuje denne VS a nerobi nic, necha sa zivit svojimi rodicmi a byvalym frajerom s ktorym ma dieta. (ten moj sused)
cize treba si na sude navymyslat hovadiny, ked budete u rodicov byvat, nech vam daju cestne prehlasenie ze platite najomne aj 500 eur.
lebo ta sudkyna co to jemu prisudila musela byt riadne drbnuta, ked jej na to skocila plati 300eur rodicom a 300 eur strava dietata a ona nikde nerobi ani nebrigaduje. no to sa sudkyna nepytala, ze kde na to berie.
ja by som si na vasom mieste zjadnala pravnika.
@luna22 no on je taky kam ho polozis tam je ☹ on dopraje synovi, ma 10 rokov, on si mysli, ze je to pre jeho dobro.... ale slepy je jak patron! my mu pomahame chudakovi, on robi tam kde moj muz, tak ho aj na veceru zavolame k nam a tak, ale zas ked ja vidim tu jeho fuchtlu, namalovanu vyobliekanu mam sto chuti ju prefackat... 30rokov to ma robit to nebude, lebo ona studuje! panicka jedna sprosta
@dadli no já budu v přepočte mít cca 400 eur a rodičovský , ale víte jak mé to štve, trepu se do roboty po 9 měsících od porodu, ne abych dala svému dítěti, ani manželovému, ale jí na rozmary. Teď mě napadlo, že bych se vykašlala na znížení a že bychom jí dali jen tu stovku a telefon a ostatní ať si platí ona. Chtěla ho tak ať konečně zjistí, co je to být matka. Neže je sí 12 let o děcko staral manžel a potom 4 roky babka a my o víkendu. Jenžetelefon je napsaný na nás a jestli ho platizt nebude, zase to bude jen na nás. Ach jo, jsem zoufalá. Muj syn dostal od prababičky panízky, toužili jsme po plavání bábatek, ale neměla jsme na to a tak jsme dostali peňažky ať mužeme jít a zase se to jen dalo mladému. Teď jsem se ale naštvala a minulý měsíc jsem mu to zaplatila ( dostala jsem 50% zľavu na jednom portáli), však malý na to dostal peníze a tak jsem se sekla a urvala si od huby, aby i muj malý něco zažil a ne stále jen ten jejich.