icon

Zníženie výživného

meshell
4. mar 2013

Ahojte babeny, provdala jsem se na Slovensko, za svého muže, který však už byl ženatý a z jeho bývalého manželství pochází maloletý syn (16 let). Je svěřený do starostlivosti matky, která má přijem cca 700eur. Chtěli jsme syna do své péča, nakolik ona ho dává stále k starke, jelikož jezdí na týždňovky preč. Nesouhlasila, tak je kluk u babky a na víkendy s náma, s máti skoro vubec. Na soudě se dohodli, že bude manžel platit 100eur. Platit 2,5 roku 130 eur, k tomu platíme veškeré výdavky na školu, kurzy a zájezdy na polovinu s matkou, platíme mu paušák 35 eur a kolikrát i jízdné, když ho máti vyšle jen tak bez čehokoliv. Při rozsudku 3 roky zpět měl manžel firmu, ta však loni zkrachovala a platíme na ni 430 eur měsíčně dluh. Bytu se manžel vzdal v prospěch toho, že bývalá tam s jeho synem bude bydlet, jak slíbila, ale není tomu tak. Má to jako letné sídlo a syn je u starky. My jsme tím pádem v podnájmu a jediné naše vlastnictví je auto 8 let staré. Mezitím jsme se vzali a narodil se nám maloletý syn (9 měsícu), já jsem momentálně na MD. Manžel pracuje 13 hod denně 5 dní v týdnu, další práce se nám s malým nedá, jelikož nemáme ani babičky a nikoho komu bychom dali malého na hlídání. Jen jesle a to se nám nevyplatí. Manželovi však vzali polovinu výplaty poslední měsíc, jelikož má někdo pocit, že 430 eur které platíme je málo. Odcházíme do zahraničí, kde já práci mám a mám i rodinu. Stále však musíme platit min. 430 eur, jako do teď. Myslíte máme šanci odstát v tom, aby nám alimenty znížili na 50 eur + dále placení mobilu a námi dobrovolných položek ? Nechci manžolovému synovi odtrhnout od huby, ale když se nám jinak nedá, co mám dělat. Nemužu mu dát stále tolik a vlastní dítě okrádat, aby se druhé mělo lépe a my sotva přežili. Díky a ještě jaké doklady musíme předložit ?

Strana
z2
meshell
autor
4. mar 2013

@luna22 a jak si vypočítám živ. min pro nás (2 dospělí a 9 měsíční dítě ) ?

luna22
4. mar 2013

@dadli to je pekné, že ho zavoláš na večeru 😉

luna22
4. mar 2013

@meshell daj si do googla

alex31
4. mar 2013

@meshell ... napisem len tolko .... sancu na znizenie mate minimalnu !!!!! Z vlastnej skusenosti .... bola som na materskej, manzel bez prace podali sme ziadost na znizenie vyzivneho na manzelovu dceru z prveho manzelstva .... uviedli sme vsetky okolnosti preco to ziadame, dodali vsetky potrebne papiere, uviedli ze je to naozaj len docasne ... hned ako sa manzel opet zamestna a nase prijmu budu na predsa len lepsej urovni budeme hned platit tak ako predtym pripadne ak si jeho exka poda ziadost doplatime aj chybajucu sumu .... vies ako to dopadlo ????? Vazena pani sudkyna sa na papiere ani nepozrela , cele pojednavanie sa nieslo v tom ze mam este stale slusny prijem , vobec nerespektovala ze som uz niekolko mesiacov bola na materskej a moj slusny prijem riadne klesol, to ze manzel bol nezamestnany ???? to ju vobec ani nenadchlo no a vrchol bol ten ze absolutne neakceptovala nasho syna ktory sa nam medzicasom narodil !!!! Najviac ma dojalo ked vyhlasila ze voci dietatu maju rovnaku vyzivovaciu povinnost obaja rodicia aj matka aj otec - teda voci dcere ano, ale k nasmu synovi som podla jej spravania a vyjadrovania sa mala len ja ... matka. Ved ked som si vzala manzela vedela som o jeho dcere a vedela som tak aj do coho "idem" ..... ako co sa da na toto povedat. Uplne som si urobila obraz o celom nasom sudnom rozhodovani!!!!! A boli sme na tom tak ako Vy ..... dcera dostavala vyzivne 117e, jej matka chodila vyobliekana po kadejakych akciach no a dcere nakupovala veci v cinaku a navyse ak nieco chcela museli sme jej to zaplatit my . A koho zaujimalo ze ja som musela preratavat kazdu korunu aby som mala na mlieko a plienky pre svojho syna ????? NIKOHO !!!!! Este aj z toho co som dostavala som musela platit ja .... teda na cudzie dieta !!!!! Myslis ze niekoho trapilo ze som musela nastupit kvoli peniazom do prace podstatne skor ako ine matky????!!!!! Maly siel do jasli a ja do prace aby sme mali za co platit. A je jedno ci zarabas ty alebo tvoj manzel. Ak ste svoji zaratava sa spolocny prijem, takze tak ako u nas ..... ja som robila, manzel prestriedal par zamestnani kym nasiel konecne "dobru" robotu ale vyzivne sme platit museli stale rovnake pretoze ja som mala "slusny" prijem a neva ze je to pre mna cudzie dieta .... moja vyplata sla do spolocnej rodinnej kasy !!! Nechcem ti ale brat iluzie, verim a hlavne silno drzim palce aby ste nedopadli tak ako my a aby sa Vam aspon na iste obdobie podarilo "vybojovat" znizenie vyzivneho ale jednoducho po nasich skusenostiach je to podla mna viac nemozne ako naozaj realne ....

meshell
autor
4. mar 2013

@luna22 nepoznáš nějakou bezplatnou právní pomoc třeba aspoň mailovou komunikací ?

luna22
Autor odpoveď zmazal
meshell
autor
4. mar 2013

@alex31 toto je fakt úžasné. Zas...né soudy a bývalky. Co z toho, že jsme věděli do čeho jdeme, ale nikdo nevidí jak to bude a jestli se fin. siutace změní , proč se nemění i alimenty. Naozaj bude moje vlastní díté trpět na úkor pro mě cizího dítěte a ještě ji budeme mít každý týden na drátě s ním, že ona potřebuje pŕispět na toto a na toto. Ona má příjem bez alimkentu 700 eur a my sotva 2/3 toto a ještě ji máme stále dávat 100eur a něco navyše. Jej se dá všetko a já ji budu dávat ještě ze svého, no toto je hunus.

alex31
4. mar 2013

@meshell ... neviem co mam na to povedat .... ja uz som sa v suvislosti s touto vecou tolko nazlostila ze uz vsetko beriem s rezervou .... niekedy sa cloveku naozaj hlava zastavuje nad tym co vsetko sa dokaze naozaj stat ..... ako rozumiem ze aj "exky" potrebuju z nieco zit ale prave takym ako mame my by som doslova priala aby natrafila na nejakeho debila a vyskusala si ako sa ma ona pri nas este dobre ... platime vzdy na cas, nic s nou nerozoberame, slecne sme pokupili vela veci, nikdy jej nepoviem nie ked nieco potrebuje a to sme fakt uz riesili aj take veci ze ju matka vyhodila o pol noci z domu lebo si tam privliekla frajera s ktorym nasa slecna dobre nevychadzala a vobec ju nezaujimalo kam jej dcera pojde .... a ked sa nieco stane sme stale ti najhorsi .... co sa tyka vyzivneho bohuzial aj ked je to pre teba cudzie dieta platit na neho treba ... ja na mladu platim zo svojej vyplaty uz nieco cez 4 roky .... a mozno to vyznie hlupo ale uz sa naozaj tesim ked dufam o dva roky skonci skolu a pojde pracovat .... mam ju rada aj dobre spolu vychadzame ale niekedy ma fakt dost zaboli ked ja musim prepocitat kazdu korunku a niekto si len tak ide do obchodu nakupit saticky ..... a ja cakam kedy budu akcie na detske veci lebo nam opet treba nakupit uplne vsetko jarne oblecenie kedze sme opet vyrastli 🙂

meshell
autor
4. mar 2013

@luna22 já vím, jen mi to žere nervy, proč nékomu něco stále prochází a má stále málo a já tu došla s čistým štítem a nakonec si to vyřezu a budu muset nechat své dítě doma a jít do práce a ani si neužiju první kruček svého drobečka, ale za to si užiju každoměsíční posílání alimentu na cizí dítě a jestli se manžel zaméstná, oškube nás ještě víc.

dadli
4. mar 2013

@alex31 to je hnus! asi by som sa odvolala a ja neviem co , to je uplne nieco hrozne, ved podla zakona ma dieta pravo podielat sa na zivotnom standarde svojich rodicov. a to do slaka len vtedy ked je dobre ci ako?! aaaach toto sudnictvo nase, zakony derave davaju si tie vyzivne ako sa im zachce!

@luna22 vies co to je des toto ☹ asi sa budes musiet dohodnut s manzelom, ze sa mu bude platit len 100 eur a pausal kym sa neskonci a hotovo. ze jednoducho na to nie su peniaze. ked budete mat prispejete na ine veci, ale ked nie tak nie. vy dvaja musite drzat spolu inak to nebude mat zmysel.
ked budes mat 400e + 200e rodicak (po odpocitani tej splatky, to uz je, ze? tak bohuzial z toho vam daju platit tych 100 eur ☹
realita.... nechutna
izaj je tam predpoklad ze pojde syn na vysku?

alex31
4. mar 2013

@meshell ... toto si napisala uplne doslova !!!! Moj maly urobil prvy kôcik v jaslickach .... ked som pre neho prisla, ucitelka ma vzala cela nadsena do trieda a priniesla mojho syna .... polozila ho na zem a povedala aby isiel a on prelozil nozicky a urobil prvy krocik a potom dalsi .... bolo to super ale zaroven ma to strasne bolelo ze som to musela zazit v jaslickach a nie doma 😢 .... taktiez nase prve slovo nebola mama ale "teta" (tak volali tetusky v jasliach) :( a to len preto ze som jednoducho musela ist do prace kvoli peniazkom .... aj ked zas jaslicky sme mali aboslutne suprove a nemozem nic zle povedat predsa len niektore veci zabolia :(

meshell
autor
4. mar 2013

@alex31 přesně toto, já mu tu peru, starám se o vše a potom se podívám lépe a zjistím, že on má i trenky Hugo Boss, no urvalo by mě. A v tričku adidas byl ve škole na pracovkách a něco malovali, všichni se převlízkli je on ne a celé ho zadrbal. Však co, byl to je nový adidas !!!Takže děvčata směla dávejte inzeráty na věcičky, je nám třeba nakupovat na jar , asi takto, že ? 😀

alex31
4. mar 2013

@dadli .... nemozem napisat ako som nadavala po pojednavani lebo by mi to admin aj tak zmazal 😀 😀 😀 ale ver ze som bola riadne nahnevana .... odvolanie bolo absolutne zbytocne ... rozhodnutie bolo rovnake .... vyzivne sa neznizilo .... niekto si uzival a niekto jednoducho prevracal kazdu korunku .... ale prezili sme to, nakoniec nas to s manzelom este viac spojilo .... najhorsie bolo to ze aj ked som bola na vsetkych straaaaaaasne nahnevana nechcela som aby to narusilo vztahy medzi nasou slecnou a nami ... bolo to dost tazke ked ku nam chodila a my sme boli "ticho" za to od nej sme sa dozvedeli tolko zlych veci ktore jej matka na nas aj pred nou vravela ..... clovek sa naozaj musel riadne ovladat 😀 😀 😀

meshell
autor
4. mar 2013

@dadli no my paltíme 430 spátku, to máme z jiného příjmu. JInak ale teď manželovi sáhli na výplatu, stáhli mu 220 eur. Takže nevím jak to bude. Za to dal výpověď, že se to nedá aby donesl domu 240 eur. A budeme tím pádem platit asi jen 430 eur, kedže mu nemají na jakou výplatu už šahat. Já si našla práci a jdeme za hranice. Takže kdybychom tu zustali, tak máme příjem jen manželových 240 a mých 200. Zatím nikde neříkám, že nastupuju do práce, zatím je to dokazatelné takto. Když ona hraje chudinku i já budu. Nenechám se oškubat a hlavně svého syna. Člověk chce néco řešit, dokud se mu dá, protože vím, že na 100 eur mít nebude a oni to nepovolí ani určitou dobu a pak se človék zaseká do néjaké exukuce ani jak.

meshell
autor
4. mar 2013

@alex31 Znám to, měli jsme mladého tu, měli jsme se dohodnou na střídavé. Byl tu 2 mésíce, tak jsme ji naplatili a když mél jít k babce, už po nás chtěla prachy. takže střídavá star. jak hovado. A když byl jeho syn u nás a my ji teda nemuseli platit, došel za náma s tím, že mamě neplatíme a chudák nemá z čeho žít, no tak mé víš co .... My jsme s manžele,m šťastní, že odcházíme, jeho syn ho nepotřebuje, jsme pro néj jen dojná kráva a tak si možná uvědomí buď on nebo ona, že jsou tu jen oni a musí se o sebe postarat a nejsem tu já na MD, která bude za ni chodit mladému na třídní schuzky a všade možne.

alex31
4. mar 2013

@meshell ... drzim silno palce aby ste celu zalezitost poriesili tak aby vsetci boli spokojni ...... ako sa hovori ... ten kto to nezazije na vlastnej kozi velmi tazko pochopi ..... kazda z nas je predsa matka a kazda z nas chce len to najlepsie pre svoje vlastne dieta .... kazda za to bojujeme a aj ked sa to pre niekoho zda ze je to nespravodlive ze takto chceme "pripravit" o pohodlie aj to"druhe" dieta ..... pretoze ja som sa uz musela vysporiadat aj s tymto nazorom kazda matka ktora by bola v "nasej" situacii by konala rovnako .... tak ako aj my ... kazda by chcela pre to svoje dieta len to najlepsie a aj ked to znie hlupo to "druhe" dieta je a bude pre nu stale len cudzie dieta o ktore sa "musi" starat a na ktore musi na ukor vlastneho dietata platit mnohokrat nie male vyzivne ....... ja viem teraz by ma za tieto nazory niekto najradsej ukamenoval ale aj ja som len matka a aj ja len branim svoje dieta pre ktore by sa mi naozaj tie peniazky co platime vyzivne mnohokrat tak velmi zisli ....

meshell
autor
5. mar 2013

@alex31 Jsem ráda, že jsem našla někoho, kdo si to zažil a ví na vlastní kuži jak to je. Do doby než jsm neměli maličkého mi to až tak neodšlo, byl to pro mě jen vývadek jako nájem a ostatní. Teď když mám vlastní rodinu a cítím jako jeho bývalá na to žárlí, leze mi to na nervy. MOžná ne ani tak to, že nám odchází 100eur, ale stále to, že ona nás má v hrsti. Za každým vyvolává a hrozí, že nás asi zedŘe z peněz, jen když ji prostě manžel nezdvihne. No komu by to bylo pŕíjemné, kdyby vyvolávala bývalka o víkendech, k večeru, prostě do naše volné chvíle a stále jen dávala najevo, že já pokoj nedám ,jelikož jsem matka tvého syna. Sere mě, dávat ji ty peníze, raději bych je dala mladému. Těším se, až bude za 2 roky plnoletý a o ní nechci už ani slyšet. Doufám, že mladý nejde na VŠ, ale pochybujem, kdyby mu manžel nedomluvit příjmačky na střední a za každým to ať proleze, měl by jen ZŠ. Ale však poslouchat musím, že když jsem se dostala na VŠ já, tak on jako by už tam byl. No prostě kecy, na které já nemužu oporovat, jelikož mám hned jeho maminu na dráté, s tím, co vychovávám jejího syna a že mi to zavaří. Takže se téším, jak pujdu do práce abych ji mohla dát na jejich syna, jsem zvědavá kdo mi dá na našeho? Myslím si , že muj manžel má vyživovací povinnost na obě své děti a dokonce i na mé, když jsem na MD, ale však co, já si na sebe vydélám, zaplatím výživné na jejich, o na mé má okrem mé vyž. povinnost kdo ?

nena13
11. máj 2013

@meshell Moc ti držím prsty-my už 10 rokov bojujeme s ex a podobnými útokmi, neuspeli sme ani pri žiadosti o zníženie výživného a to priateľ mal slabí príjem a ja žiadny. Dokonca pred 2 rokmi dala ex o zvýšenie na 400 eur (pričom ona v Rakusku zarábala oko 2000 eur) sud vôbec neprihliadal ,že priateľ zarába 500 eur a to len pol roka a ja som zarábala asi pol roka dozadu 400 eur, s tým že som bola v dobe sudu zas nezamestnaná--zvýšili mu ,,našťastie na 100 eur" čo prenás bola aj tak hrôza v tej dobe.Chceli aj môj príjem (a nie sme zobratí)rok dozadu a vôbec ich nezaujímalo,že som prišla o prácu...Ex sa uplakala,usťažovala,že nemá z čoho žiť-ani akoby nevideli jej plat a aj tak zvýšili...Takže ilúzie o znížení si nerobím-zvyšovať -to vždy zvýšia aspon o niečo,ale znížiť-to je veľmi zriedkavé...A ešte pikoška- po sude si kúpila nový byt,auto a dala predĺžiť vlasy -hlavne ,že dieťa sa má podieľať na životnej úrovni rodičov.

Strana
z2