icon

Zvýšenie výživného pre štúdium v zahraničí. Aké sú šance?

Včera o 17:44

Zdravím. Exmanžel platí na 19-ročnú dcéru, čerstvú maturantku 400 EUR mesačne výživné. Od nového školského roka by chcela študovať v zahraničí, kde budú náklady na štúdium cca 1400 EUR mesačne. Exmanžel s tým však nesúhlasí, chce, aby študovala v Bratislave, kde žijeme. Ak dcéra požiada o zvýšenie výživného z tohto dôvodu, aká je šanca, že by na súde uspela? Ideálne zvýšenie o 500-700 EUR.

simsalabim
Dnes o 05:32
@anonym_autor

Nerozumiem, prečo sa tu do mňa niektoré navážajú alebo ma obviňujú z trollingu. Áno, exmanžel platí výživné dohromady 1050 EUR na 3 deti z platu 2600 v čistom + máva diéty a odmeny. Tak sme sa dohodli, tak to schválil súd. A áno, mám vyššie náklady na deti oproti priemeru z rôznych dôvodov.

@lucik194 Chce študovať v Belgicku.

@anonym_autor manzel plati viac ako nadstandardne. Z coho bude zit, ak bude platit este o 500-700€ viac? Ved sa nad tym zamysli. Aj ja by som vselico chcela, ale vyskakovat mozem len do vysky mojej penazenky. Cim skor sa to dcera nauci, tym lepsie. nech studuje tu, pripadne v CR alebo vo Viedni, alebo nech sa uchadza o stipendium v Belgicku, inu cestu nevidim.

lucik194
Dnes o 06:02

@anonym_autor
no Belgicko vobec nie je lacna krajina, ale teda najprv sa mlada musi dostat na univerzitu a az potom moze nieco zacat riesit s peniazmi

nemyslim si vsak, ze to bude rychly proces, to zvýsenie, lebo to dokazovanie bude trvať...... alternativa lacnejsia inde neexistuje toho odboru , co chce studovat? lebo len cisty bc (pokial to ma 3roky), vyjde 42000€ a to este nemas master titul...... myslim zatat v Cechach a plynulo prejst cez erazmus do zahranicia a proste vybavit po Erazme prestup

lienka.7
Dnes o 06:04
@anonym_c100cf

Poprosím info potom ako ti to odklepol súd lebo toto je ozaj choré . Soplana môže študovať tu ale ona si vyberie zahraničie . Ďalšie deti tiež pôjdu študovať tipujem do zahraničia a otec bude asi bezdomovec .

@anonym_c100cf takto to končí, keď si žena mysli, ze muz je iba bankomatom.

lienka.7
Dnes o 06:09
@anonym_autor

Nerozumiem, prečo sa tu do mňa niektoré navážajú alebo ma obviňujú z trollingu. Áno, exmanžel platí výživné dohromady 1050 EUR na 3 deti z platu 2600 v čistom + máva diéty a odmeny. Tak sme sa dohodli, tak to schválil súd. A áno, mám vyššie náklady na deti oproti priemeru z rôznych dôvodov.

@anonym_autor ja by som chcela vedieť, či by si súhlasila ty, keby to takto bolo opačne. Ono samozrejme, že deti sú na 1.mieste, ale zase sa treba aj trosku unormalit, ako sa vravi.
Keď aj ostatne deti sa náhodou rozhodnú študovať v Belgicku, tak co otec si vezme pôžičku, aby im mesacne platil každému tak po tisícke? A predpokladám, že to isté samozrejme platis aj ty. Žiješ potom z čoho. Ako uprimne, neznášam hoväda, ktoré si urobia deti a platia na ne 100€ ale ty si zase opačný extrém. Sa nad sebou trosku zamysli. A aj dcéra. Lebo muz naozaj nie je oslik otras sa.

anonym_693cd5
Dnes o 06:10
@anonym_autor

@anonym_autor aký odbor chce v Belgicku študovať ?

anonym_f3a25b
Dnes o 06:17
@anonym_autor

@anonym_autor tak to na MK chodí ...nech je téma akákoľvek, mám pocit, že sa zbehnú všetky neuspokojené hejterky s cieľom úplne človeka doraziť .

minenkaa
Dnes o 06:59
@anonym_f3a25b

@anonym_autor tak to na MK chodí ...nech je téma akákoľvek, mám pocit, že sa zbehnú všetky neuspokojené hejterky s cieľom úplne človeka doraziť .

@anonym_f3a25b nie toto nie je nič zle čo sa jej tu napísalo ale reálny pohľad ,každý môže žiť len pokiaľ mu to príjem dovolí a ak nedovolí treba s prispôsobiť a nemať nereálne požiadavky

namornicka
Dnes o 07:57
@simsalabim

@anonym_autor manzel plati viac ako nadstandardne. Z coho bude zit, ak bude platit este o 500-700€ viac? Ved sa nad tym zamysli. Aj ja by som vselico chcela, ale vyskakovat mozem len do vysky mojej penazenky. Cim skor sa to dcera nauci, tym lepsie. nech studuje tu, pripadne v CR alebo vo Viedni, alebo nech sa uchadza o stipendium v Belgicku, inu cestu nevidim.

@simsalabim podla mna je aj ina cesta a to vybrat si public univerzitu, intrak za 500-600€ (zaplati autorka) a na stravu jej pojde 400€ od otca. Prvy rok vydrzat takto kym sa mlada adaptuje a potom si najde brigadu. Nemusi to cele stat 1400€ mesacne, to by bol fakt luxus. Nemusi byt “nech mlada zabudne” ako tu mnohe radia.

anonym_f3a25b
Dnes o 08:01
@minenkaa

@anonym_f3a25b nie toto nie je nič zle čo sa jej tu napísalo ale reálny pohľad ,každý môže žiť len pokiaľ mu to príjem dovolí a ak nedovolí treba s prispôsobiť a nemať nereálne požiadavky

@minenkaa súhlasím, ale vždy sa to dá napísať slušne . Alebo nie?

lienka.7
Dnes o 08:05
@anonym_f3a25b

@anonym_f3a25b sa zamysli nad sebou, kto je tu neuspokojeny. My to určite nie sme.

minenkaa
Dnes o 08:08
@anonym_f3a25b

@minenkaa súhlasím, ale vždy sa to dá napísať slušne . Alebo nie?

@anonym_f3a25b veď jej nik neslušne nič nenapísal

anonym_d6a066
Dnes o 08:14

@anonym_autor plat má a ohánať sa že dieta sj môže privyrobiť ano moze ale má mať aj moznost ...takze vyskusajte podať na sud ale ako dospela to musí už ona a uvidís nemas co stratit

tiezjedna
Dnes o 08:16
@minenkaa

@minenkaa nazvať jej dcéru "soplaňou" len preto, že má nejaké predstavy, to je trochu moc. Väčšina tu prská len preto, že pri sume výživného 1050 € sa im od závisti zatmelo pred očami... Typické tu.

anonym_f3a25b
Dnes o 08:20
@minenkaa

@minenkaa ale no ....

minenkaa
Dnes o 08:20
@tiezjedna

@minenkaa nazvať jej dcéru "soplaňou" len preto, že má nejaké predstavy, to je trochu moc. Väčšina tu prská len preto, že pri sume výživného 1050 € sa im od závisti zatmelo pred očami... Typické tu.

@tiezjedna ako vazne túto sumu niekto závidí pri troch deťoch?
Dopláca vôbec nemusí byt urážka ale nažívanie mladého decka keď nevie kde sú hranice a tu matka naozaj nemá hranice a potom sú zbytocne konflikty v rozvedených rodinách

anonym_f3a25b
Dnes o 08:22
@lienka.7

@anonym_f3a25b sa zamysli nad sebou, kto je tu neuspokojeny. My to určite nie sme.

@lienka.7 no a prvá sa ozvala ....teraz presmeruj svoju frustráciu proti mne

minenkaa
Dnes o 08:23
@anonym_f3a25b

@minenkaa ale no ....

@anonym_f3a25b čo jej kto zle napísal

lienka.7
Dnes o 08:26
@tiezjedna

@tiezjedna predstavy sú jedna vec, realita zivota druha. A čím skôr to mladá pochopi, tým lepšie. Neviem prečo mám pocit, ze ked je raz decko z rozvedenej rodiny ma zrazu narok na viac, ako dieta z kompletnej rodiny.
Zaujímalo by ma, či autorka tiež dáva na deti 1000€ zo svojho.

lienka.7
Dnes o 08:28
@anonym_f3a25b

@lienka.7 no a prvá sa ozvala ....teraz presmeruj svoju frustráciu proti mne

@anonym_f3a25b ja nie som frustrovana a na rozdiel od teba si nemyslím, že je chlap bankomat a automaticky ma platit co si ex s deťmi zmyslia.

anonym_f3a25b
Dnes o 08:30
@lienka.7

@anonym_f3a25b ja nie som frustrovana a na rozdiel od teba si nemyslím, že je chlap bankomat a automaticky ma platit co si ex s deťmi zmyslia.

@minenkaa
@lienka.7 keby si aspoň dokázala čítať s porozumením, ale ani to nie ...

minenkaa
Dnes o 08:31
@anonym_f3a25b

@minenkaa
@lienka.7 keby si aspoň dokázala čítať s porozumením, ale ani to nie ...

@anonym_f3a25b prosim?

lucik194
Dnes o 08:39
@namornicka

@simsalabim podla mna je aj ina cesta a to vybrat si public univerzitu, intrak za 500-600€ (zaplati autorka) a na stravu jej pojde 400€ od otca. Prvy rok vydrzat takto kym sa mlada adaptuje a potom si najde brigadu. Nemusi to cele stat 1400€ mesacne, to by bol fakt luxus. Nemusi byt “nech mlada zabudne” ako tu mnohe radia.

@namornicka intrak 500-600€ v belgicku? no asi nie, lebo ho nedostane, tak ako ho nedostanes v holandsku,
proste prvaci malokedy ten intrak dostanu (treba ratat s ovela vyssou cenou), lebo proste bude musiet ist do zdielaneho bytu, 800-1000€ bude nakoniec rada ked zaplati len za ubytovanie.....
kazda krajina ma na prenajom ine specifika

detto napr. kamoske studuje syn v DE, verejnej. ano zaplatili 50e na zaciatku semestra, super.......ale ubytko ich v mnichove vyjde 900€, plus strava a cesta a nejaky studentsky zivot

namornicka
Dnes o 09:06
@lucik194

@namornicka intrak 500-600€ v belgicku? no asi nie, lebo ho nedostane, tak ako ho nedostanes v holandsku,
proste prvaci malokedy ten intrak dostanu (treba ratat s ovela vyssou cenou), lebo proste bude musiet ist do zdielaneho bytu, 800-1000€ bude nakoniec rada ked zaplati len za ubytovanie.....
kazda krajina ma na prenajom ine specifika

detto napr. kamoske studuje syn v DE, verejnej. ano zaplatili 50e na zaciatku semestra, super.......ale ubytko ich v mnichove vyjde 900€, plus strava a cesta a nejaky studentsky zivot

@lucik194 dostanes v NL intrak za 600€, aj ti tu mozem poslat link na konkretny. Len je to o hubu zhanat tam ubytko a taketo cenovo pristupnejsie su uz v maji obsadene. A praveze intrak tam dostane zahranicny student iba, aspon tieto lacnejsie. A iba na rok. Potom starsi studenti uz beru privat, lebo sa rozkukaju a najdu brigadu. Vela mladych tam studuje a musi carovat s rozpoctom. Mam ich dost v okoli a viem o com hovorim. Nedostane kazdy 1500 na ruku od rodicv.

anonym_037d29
Dnes o 09:13
@anonym_7de892

@anonym_autor šanca je takmer nulová, už teraz platí nadštandartne

@anonym_7de892 400 je nadstandardne? 😅 ty kde zijes? V Bratislave to asi nebude

anonym_7de892
Dnes o 09:16
@anonym_037d29

@anonym_7de892 400 je nadstandardne? 😅 ty kde zijes? V Bratislave to asi nebude

@anonym_037d29 Je to nadštandard. Náklady na dcéru ani v Bratislave určite nie sú 860 eur. Nech počítam ako počítam.

liv1
Dnes o 09:22
@anonym_c100cf

Poprosím info potom ako ti to odklepol súd lebo toto je ozaj choré . Soplana môže študovať tu ale ona si vyberie zahraničie . Ďalšie deti tiež pôjdu študovať tipujem do zahraničia a otec bude asi bezdomovec .

@anonym_c100cf ty sa citas? “Soplana”? 🤦‍♀️ aka soplana? Lebo by chcela studovat v zahranici? Co ty vies o tejto rodine ci povahe dietata? Sa zobud.

anonym_c100cf
Dnes o 09:26
@liv1

@anonym_c100cf ty sa citas? “Soplana”? 🤦‍♀️ aka soplana? Lebo by chcela studovat v zahranici? Co ty vies o tejto rodine ci povahe dietata? Sa zobud.

@liv1 áno soplana . Keď raz nato nemá tak bohužiaľ .ona zapíska mamičke že ona chce ísť a nech sa rodičia starajú odkiaľ peniaze . Bežne máš pre jedno dieťa 2000€ pomaly na mesiac že . Keďže počítam že keď otecko má dať 1000 tak aj mamička . Keď povedia ďalšie deti že veď aj oni chceju ísť . Majú čo rodičia predať obličky ?

anonym_037d29
Dnes o 09:28
@anonym_7de892

@anonym_037d29 Je to nadštandard. Náklady na dcéru ani v Bratislave určite nie sú 860 eur. Nech počítam ako počítam.

@anonym_7de892 a preco by nemohli byt? Nase deti, teda skor dcera, tam tolko penazi urcite ide. Domaca kvalitna strava, oblecenie, kozmetika, kruzky, jazyky, vreckove, setrenie, poistky. Aj viac ako 1000. Toto ale nie je predmetom otazky. Deti s najvacsou pravdepodobnostou neziju v striedavke. Ta zena ich ma na starosti 3 pravdepodobne vacsinu mesiaca. A co jej cas? Preco by mala dostat len polovicu nakladov na dieta? Ved ona vari, perie, upratuje, plati byt/dom, to je nic? S mensimi detmi sa aj ucit treba, to je tolko casu ze dovi. Tak nech otecko zaplati doucovatelky. By sa nedoplatil

liv1
Dnes o 09:33
@anonym_c100cf

@liv1 áno soplana . Keď raz nato nemá tak bohužiaľ .ona zapíska mamičke že ona chce ísť a nech sa rodičia starajú odkiaľ peniaze . Bežne máš pre jedno dieťa 2000€ pomaly na mesiac že . Keďže počítam že keď otecko má dať 1000 tak aj mamička . Keď povedia ďalšie deti že veď aj oni chceju ísť . Majú čo rodičia predať obličky ?

@anonym_c100cf o soplani mozes pisat, keby si to dieta poznala. Ak by sa spravala nevhodne, drzo. Za to ze po niecom tuzi uz je preto soplana? Ona mozno ani netusi kolko rodicia zarabaju. Este nevie z zoho vyvodit zaver, nerozumie s najvacsou pravdepodobnostou co “stoji” zivot ako taky. Aj ked je uz dospela. Kolko ludi sa to nemauci cely zivot a najma ti, co si este nezariadovali vlastne byvanie, nechodili do stabilnej prace, nebrali uvery, jednoducho neboli este zavisli len sami od seba.

sense
Dnes o 09:38
@tiezjedna

@tiezjedna prečo by to mala byť závisť. Je to normálne, ale áno zvýši o ďalších 500-700 je už trochu dosť. Keby rozvedení neboli a otec povie nie lebo je to veľa a študovať môžeš aj v Bratislave, vtedy by to bolo už v poriadku? Čo tam potom že možno ako rodina by nemali žiadnu rezervu, lebo by takmer celý plat šiel na štúdium dcéry, ktorá by síce mohla študovať bližšie ale ona chce v Belgicku? A takto otec ma vyžiť z 1000 čo mu ostane lebo dcéra potrebuje takmer 1000 aby mohla študovať a plus ešte ďalšie dve deti? Takže nie , nemyslím si že je to o závisti. Ale na druhej strane ok nech da otec 900 ale matka teda nech dá tiež 900. 19 ročná je dospelá , matka nemusí s ňou chodiť na ocr, ani po lekároch ani byť doma z práce o 15.00 z prace