Aké máte výživné na dieťa?
Ospravedlnujem sa, ze pisem anonymne, ale ex pozna moj nick a nechcem aby vedel...
Chcem sa opytat tych zien, ktore dostavaju na svoje dieta/deti vyzivne: Ake stare mate deti a kolko vam na ne ex plati? Viem, ze je to dost sukromna vec, ale bola by som vdacna, aby som mala aspon aku taku predstavu. Diky
Je totalne irelevantne ake vysoke vyzivne maju ostatne zeny. Posudzuje a vzdy konkretna situacia - prijem matky, otca, beru sa do uvahy okolnosti - vek deti, zdravotny stav (ci potrebuju specialne lieky, stravu, nejake terapie, odborne vysetrenia, liecby...), ci chodia do skolky, skoly, ci navstevuju kruzky, zohladnuju sa vydavky na byvanie, stravu, oblecenie, drogeriu, beznu zdravotnu starostlivost, dochadzanie do skolky/skoly... je toho tolko, ze je potrene posudit konkretne vasu situaciu a podla toho sud urci vyzivne (v pripade ze sa nedohodnete bez sudu).
Môj kamarát platí na dcéru 800 eur mesačne, plus každý rok platí jej a ex dovolenku pri mori a lyžovačku, plus jej platí 2 športové krúžky, ide o dievča na základke. Ale ak tvoj ex zarobí 1000 eur či menej, tak ti je táto informácia úplne k ničomu. Vypočítaj si reálne náklady na dieťa, ktoré máš, zohľadni príjem a úroveň žitia ex a podľa toho stanov sumu. Nie podľa iných, keďže každý má iné príjmy, náklady, životný štandard...
Zhruba 10% jeho mesacneho cisteho prijmu, pricom mame zhruba rovnake prijmy. Za 10 rokov som vyzivne neziadala upravit, sme schopni sa vzdy dohodnut - napriklad zaplati vzdy jeden tabor v lete, darceky vyberame spolu, prispel na zubny strojcek, atd..
Ale ako pise @fokuska, je irelevantne ake vyzivne maju ine zeny, kazda situacia je individualna, a dokonca 2 sudy by s vysokou pravdepodobnostou urcili rozne vysoke vyzivne aj pre tu istu situaciu.
hm, škoda že si nenapísala aspoň vek dieťaťa...
moja bude mat v aprili 8 a plati 70e, plati pravidelne, zaujem o nu nema , tak to neriesim, vyhovuje mi to takto..lebo mam noveho muza a budeme riesit osvojenie
🙂 vsetko, co ste mi napisali si ale plne uvedomujem a viem o tom, ze vysku vyzivneho urcuje viac faktorov. napriek tomu som ale chcela cisla z praxe.. nemyslim si, ze mam nejake extra vysoke naroky ci uz na seba alebo na dieta.
ma 8 mesiacov, este scasti dojcim, cize nepotrebuje ani umele mlieko. najvacsie vydavky pokryju plienky, lieky, strava a domacnost, obcas cestovanie. od ex si budem pytat 50€, tak neviem ci mam sancu s tou sumou. zijem sama v 1i byte a platim najom a energie.
To myslis vazne?alebo si charita?
Ako je to tvoja vec, ale pytala by som ovela viac teraz kojis o 5 m uz nemusis...bude treba topanky, viac oblecenia, viac zje to ju chces teraz do skolky zivit z 50 eur?vacsinou sa vyzivne navysuje po nastupe do skolky, skoly....nepises kolko partner zaraba, ale pytala by som ovela viac
Myslim si ze 50e je malo aj na 8 mesacne dieta, ale zalezi od prijmu otca a jeho zivotnej urovne.
Moja ma tiez 8 mesiacov a 50e ma stoja len plienky. To este nejedla, oblecenie, drogeria, strava, atd.
No ved ak vydokladujes pomernu cast za:
- najom alebo ak je to vlastny byt tak rezia bytu ako dan z nehnutelnosti, fond oprav a pod., poplatok za odpad
- energie (voda, kurenie, elektrina, plyn)
- strava (zatial prikrmy, ale neskor aj normalna strava)
- lieky - tu nech je to (klop klop) cim najmenej, ale aj keby vezmes len nejake vitaminy
- drogeria (plienky, kremy, mydlo, prasok na pranie, cast cistiacich prostriedkov...)
- oblecenie, neskor obuv
- nejake dalsie potreby ci uz flasa, cumel, detska stolicka, ohradka, nejake hracky...
a z toho ti trochu viac ako polovica (niekto berie az tri stvrtiny) vyjde na 50eur, tak potom skvele, pytaj si 50eur.
No na 8mesacne by som pýtala: nájomné-50e( nemáme úver)+ ja som látková, ale na obyc.plienky dáš cez 30e, oblečenie si vyrataj,strava pre 8mesac.dieta- už môže jesť dosť vyrataj si,smeti- za rok napríklad 20e tak nech dá 10e, niektoré deti sú poistené 220 e/rok= 18e/mesiac,nech dá 9e, lieky napríklad po povinnom očkovaní ( nie vždy musí byť)... Neviem, či mám pokračovať... už som cez 119e...
tých 50 eur je uplne v pohode....ono je naozaj rozdiel i má otec príjem 2000eur alebo je oficiálne nezamestnaný.....výdy je najlepšie sa normálne dohodnúť a k súdu to daj ak nebud eplatiť alebo ak sa zvýšia náklady a nebude súhlasiť so zvýšením na sumu ktorú sa dohodnete
180€ 10 rocna dcera, plati aj skolu. Pri rozvode sme napisali dohodu, pred sudom podpisali.
Môj bývalý je podnikateľ, má vysoký príjem aj počas koronu a platí len 50 eur a keď malému niečo kúpi, tak si to necháva u seba, aby mi náhodou nepomohol... Na súde klamal, že nemá príjem, že sa mu biznis ešte len rozbieha, aj takíto muži sú.....
@gigie24 Treba napisat navrh na zvysenie, popisat v nom v akych podmienkach zije, kde byva, na com sa vozi, ziadat o vypis z uctu.
@sonnenshein On má účet len formálny, takmer všetky platby berie v hotovosti a blocky nedáva takmer vôbec, tam sa ťažko domožem spravodlivosti... A už ma ďalšie 2 deti. Ale veľmi pekne dakujem za radu 😇
@gigie24 na sude zase nie su padnuti na hlavu, poziadaj o zvysenie
@elizabet173 Ďakujem za podporu 😊
Ja mam na 10rocneho 70 eur a 11 rocnu 80 eur
Vyjadrenie sudkyne: moze stanoviť az do 30% z platu otca.
Syn bude mať 14 rokov...jeho otec na neho platí 100€ ...čo podla mňa stačí...monumentálne som v rozvodom konaní a od tohoto na mladšieho syna ten bude mať 5r chcem aspoň 80-100€ síce mladší je momentálne na oblečenie náročnejší ako starší ale asi ani viac nemôžem žiadať keďže zarobi 1070€
30% platu ma ist na vyzivne ( povedala sudkyna), tak vyratala aj muzovi
Sestra sa rozišla keď mal jej malý rok jeho otec na neho platí 140€ ...50€ je dosť málo
Kamoška má ročnú dcéru a bývalý priateľ jej dáva na malú 300€. Pomohlo ti to nejako? 🤔podľa mna nie 🙃
@cacianka ale nezávisí od príjmu a výdavkov, ktoré preukáže?
@carrot_apple z tajnych súd nemá ako dokazat a stanoviť, takže ano z preukázaneho príjmu.
To však sud môže brať do uvahy aj to ze otec deklaruje príjem priemerne napr. 800 € a pritom parkuje auto za 80 000 e, na sietach machruje luxusnu dovolenku 2x rocne za 10 000e, 4x lyžovačky po 5 000€, byt za 250 -300 000 a apartmán v Dubaji.... Matka dokáže - matka dostane.
A ešte pozn.- ak ma otec vyssi prijem súd môže stanovit klasik výživné + tvorbu úspor/sporenie na účet.
Všetko je vsak podmienene rozhodnutím sudu, rovnaky plat neznamená ze ine dieta dostane rovnake €....
Urcite si daj viac. Aspon 100e. Ked tak ti sud znízi.
Ahoj, mne znama na sude povedala,ze ak ma ex prijem okolo 1000e, tak by si mohla mat aj 150€, zalezi od sudu a sudcu,ale aj prijmu druheho rodica,veku dietata atd...Je vzdy lepšie pytat viac. Dalsia vec,do nákladov sa pocitaju aj naklady na byvanie. Skus si najst temu na MK co všetko spada do nakladov pri urcovani vyzivneho,jedna pani tu dala perfektnu tabuľku, komplet s jedlom od rana do večera, naklady na kruzky,oblecenie na den,tyzden,rok..atd...sama som bola prekvapená kolko to vyslo...

Nepises nic blizsie, zavisi to od veku dietata, od toho, ci je zdrave alebo ma nejake obmedzenia, napr. dietu. Od skoly, kruzkov...od toho, ake su financne moznosti jeho otca a ci ma dalsiu vyzivovaciu povinnost.