icon

Ako cestovať s dieťaťom bez súhlasu otca?

17. jún 2024

Maminky pomoooc, sledujem stranku minv kde su podmienky na vstup do krajiny. Chcela by som ist s dcerkou na dovolenku ale tie podmienky sa stale menia pred tyzdnom cyprus bol bez suhlasu druheho rodica teraz uz len so suhlasom, to iste taliansko-co ma prekvapilo, albansko, cierna hora..Ak cestujete ozaj vyzadovali v tych krajinach? Kde nevyzaduju? Kedze mi take nieco ex nikdy nepodpise :(

hipuska
17. jún 2024

@sense nie som vztahovacna. A otázka ani nesmerovala na teba. Zaujíma.ma to, či prekladala rodný list alebo.co

damian85
17. jún 2024

Som muž s dieťaťom cestujem pravidelne od jej 3 rokov . Nikdy odomňa nik nič nežiadal . Rozhodnutie súdu by im bolo k ničomu , nedočítali by sa tam nič. Súhlas od EX by som ale dostal , no zatiaľ mi ho nebolo treba. Nik sa ma nepýtal či unášam dieťa , skôr na dovolenkách pozerajú kde je žena , klasika si myslia že priviazaná k posteli 😅 A tak máme pokoj na dovolenke od rozvedených mamičiek 😅

olimuc
17. jún 2024

Cestujeme s malym cez x krajin a zatial otca nikto nepostradal. Iba raz sa pytal na hraniciach v DE … ale asi mu skor neslo do hlavy, ze ludia v aute mali DE pasy a SvK SPZ pisane na uplne niekoho ineho … uspokojil sa s odpovedou, ze v kufri nie je 🤷🏻‍♀️na nijakom letisku nikto nic nechcel

abbey1
17. jún 2024

Síce žijeme ako manželia s otcom našich detí, ale nikdy v živote sme nikam súhlas neriešili. Veď nemajú ani šancu zistiť, či dieťa má otca, či si slobodná matka, či otec vôbec ešte žije.
Pokiaľ na teba nepodá podnes za únos dieťaťa, kto by to kde v týchto krajinách riešil?

abbey1
17. jún 2024

@cookie29 Prosím ťa, a ako si teda dokázala, že sú deti tvoje?

maciatkolulu
17. jún 2024

@tarvika pozri,že si bola v pár krajinách a nič nepýtali je super. Ale riskovať niečo vedome,tobôž s nasratym ex za chrbtom je riziko a riadne. Ako maju zistit? Ide žena bez muža a už to ma....ja som mal v.osraeli nepríjemné otázky a teda dosť. Druhý x som mala vyhlásenie... Neriskoval a som. Kamarátka mala problém na letisku v Paríži,decko francúzske občianstvo,matka alžírske. A rozvedená. Pekný problém mala. Ono keď sa naseru aj rakusania pri ceste na lov práškov,môže byť problém.

maciatkolulu
17. jún 2024

Takto by som to zrhmula,krajiny,ktoré to vyžadujú,asi nie je o čom ,dohadovať sa hoouska 456, na MK povedala,že ona nepotrebovala. Takže krajiny,kde je potrebný doklad,je proste potrebný,kde nie je,dá sa ísť. Ale....je tam to ale ..tobôž pri hysterickych ex.

autor
17. jún 2024

@maciatkolulu dieta je zverene mne, dovolenka naplanovana aby ani nahodou nezasahovala do jeho vikendu, informativna sms bude poslana, moze ma udat ale to nech si ma nepraje. Len ma znechucuje ze z roka na rok krajin ubuda ktore nevyzaduju suhlas :(

maciatkolulu
17. jún 2024

Tak ono na druhej strane,chcú chrániť deti....pokiaľ vycestujes do krajiny,kde je potrebný súhlas,treba ho proste mať. Inde by nemal byť problém. Aj keď ja s mojou povahou,mojimi skúsenosťami,by som si ho zabezpečila. Ak je s ním problém komunikovať,tak by som rozhodne vybrala krajinu,kde netreba súhlas a išla s papiermi o zverení,ešte by som to mala aj preložené do aj a overené,veď sa to nestratí.

cookie29
17. jún 2024

@tenerifka a prečo by EU či Schengen mali byt logické? 😂😂😂 to je vtip? Voľný pohyb osôb? Peňazí? Nehrozí. To je len fasáda.

cookie29
17. jún 2024

@abbey1 rodný list, livret de famille a fotokópia otcovho OP.

bluka2
17. jún 2024

@cookie29 vyzeráš ako trafikant? niečím si si musela zaslúžiť podozrievavosť nad bezny rámec. To je ako keď v lietadle z Maroka do Nemecka sa jedného z 200 spýtajú, kedy sa vracia domov a to takeho, ktorý robí dojem, že sa možno do Maroka nevráti. Keď nepovie nieco rozumne a vierohodne, tak ano, vypýtajú si aj ukázať spiatočnú letenku alebo čo im napadne… minule som takým prekladala… takže sa mozu pýtať v podstate hocičo, ale tu pozornosť si musíš “zaslúžiť” 😂
PS: mňa sa minule pýtali chladným hlasom, či mám pri sebe drogy. Mala som náramok z pracovnej akcie, vyzeral ako z festivalu. Naklonila som sa k nemu, hodila som pohľad hodný tej otázky a povedala som, že dnes nie. Viac sa nepýtali, ani ku mne psov nedoniesli, ani nič. Oni len námatkovo sondujú, ako ľudia reagujú na otázky, to je všetko.

horskaholka
17. jún 2024

Bulharsko minulý rok nemalo v podmienkach súhlas 🙂 možno sa to tohto roku zmenilo, to už neviem ....

lusa18
17. jún 2024

Sestra chodila roky rokúce s deťmi na dovolenky, busom, autom, letecky..... nikdy toto nevybavovala, aj som bola pár krát s nimi......a opačne detto keď jej ex bral deti na dovolenku. Akurát viem keď kamarátka brala nedávno vnučky na dovolenku letecky, tak vtedy rodičia podpisovali nejaký súhlas.

tarvika
18. jún 2024

@maciatkolulu ja nikde netvrdim, ze i to nema vybavit, len hovorim o svojej skusenosti. v juli letime do grecka, a zasa si ziadne potvrdenie neberieme.

tenerifka
18. jún 2024

@bluka2 ty si super😂😂😂, moja sorta👍👍👍

cookie29
18. jún 2024

@bluka2 nevyzeram ako trafikant.... a teda kedze decka predtym chvilku vyvadzali, tak som sa tety kontrolorky ako odpoved na otazku, ci su deti moje, opytala ze preco, ci ma zaujem 🙂 Spolucestujuci, ktori ich videli blaznit mali show, lebo to poculi 🙂 🙂

Ja viem, ze oni robia namatkove kontroly, to je ako ked Ti nekontroluju velkost kabinkovej batoziny a potom zrazu bez priciny vytiahnu mierku a sup kazdy povinne. Ja uz som sa ich minule pytala, ci aj decko v nositku mam premerat 🙂

bluka2
18. jún 2024

@cookie29 Ani kontrolu batožiny som nemala už roky rokuce 🙈

cookie29
18. jún 2024

@bluka2 ono je to potom o tom, ci mas alebo nemas stastie. Znamej syn lieta pravidelne, kontroly nemal a potom na jednej musel odbijat kolieska na batozine, aby vliezla do toho ich "kosika" inak poplatok bol pekne mastny.
Je to o ludoch. Ja som sa minule pri odovzdavani batoziny pytala, ci potrebuju nechat, poslala ma do haja (slusne, mala som zaregistrovany velky kufor a prirucnu som brala so sebou) ale co cert nechcel, rozbila som si ruku a bola v orteze. Takze sama zenska s deckom v nosici, druhe vedla za ruku. Taska na prebalovanie. Detsky batoztek a 2 kufre. Ale co uz... a potom pri gate zbierali batozinu do podpalubia, lebo mali vela... ked prisla za mnou, ta ista, tak na nu cumim, ze ci to myslie vazne....

vevesh
18. jún 2024

@tenerifka no na nemeckych letiskach ides cez "zrychlenu kontrolu", ale stale je to kontrola. Deti namatkovo testovali otazkami typu "s kym ste", "kde ste boli"- za kazdym priletom a aj pri odlete- vo viacerych krajinach. V moslimskej krajine ma nechceli pustit s detmi domov do eu sri-lancania, ze mame s detmi rozlicne pasy🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️tak som si dala zavolat veduceho sluzby na letisku a ten im to patricne vysvetlil, ze tie deti su moje (mame rovnake priezvisko)🙈🙉🙊

abbey1
18. jún 2024

@cookie29 To bežne cestuješ s rodným listom celej rodiny? A ak by otec dieťaťa nežil, budeš nosiť urtny list? Pripadne to máš aj preložené minimálne do Aj?
Lebo také rodné listy randomnej krajiny si môže každý vytlačiť koľko chce.

maciatkolulu
18. jún 2024

Ja absolutne nerozumiem o čom je táto téma. Keď krajina,kde chcem vycestovať vyžaduje potvrdenie nejaké,úplne jedno aké. Tak ho proste vybavím a neriesim či zuzka83mala šťastie a roky ju nikto nekontroloval. Akosi by som neriesila. Lebo ju nemusel a mňa môže. Ja obvykle dodržím všetky nariadenia,ktoré treba a celkovo to v živote robím, to niektoré sú riadne od veci. A teda ja som cestovala s papiermi aj nad rámec. Pre pokoj. Stačil jeden let do Izraela. Každý nech si robí ako uzná. Ale potom je zbytočne sa pýtat milá autorka,lebo márne budeš vysvetlovat policajtom,colníkom,že @frugooo77 ti napísala,že si nemusela a @vivi33 nikdy nekontrolovali a ešte boli ironické ,že načo a snáď nechce rodostrom vláčiť. 🤣🤣🤣🤷

vroni
18. jún 2024

Ono je veľmi nejednoznačné, čo kto vlastne chce. A na základe čoho. V spúste krajín spoločne priezvisko manželov vôbec neexistuje. To nie je ukazovateľ ničoho. Môže otca vôbec nemať. Môžem ho mať zverené v starostlivosť, proste ten chudák colník musí byť právne zdatný minimálne v papieroch všetkých krajín, z ktorých prichádzajú turisti. Takže mi ako jediná istota vychádza, že treba mať šťastie a nenarazit na premotivovaneho blba. Prípadne mať pre vlastný dobrý pocit nejaký veledulezito sa tvariaci papier, ktory ohúri. Ale mať "papiere v poriadku" je úplne iluzorny pojem. A nikto nevie, ako to vlastne má vyzerať.

maranco
18. jún 2024

@vroni dávnejšie som videl jedného cestovateľa na YT, že úradník od neho čakal úplatok a keď nič nedostal tak vymýšľal kadejaké potvrdenia a pečiatky že treba, proste naťahoval čas

vroni
18. jún 2024

@maranco, tak teraz si tému "aké potvrdenie treba" doviedol do absolútnej dokonalosti. Ale áno, aj také sa môže stať. 🤣🤣🤣

sisaka
18. jún 2024

@tenerifka tak keď už si dala tú výzvu.
Patrím k tým, od ktorých takéto potvrdenie na hraniciach chceli. Nie som rozvedená, bežne som mávala so sebou toto potvrdenie, mimochodom nevydáva ho polícia, vytlačila som si ho z internetu a zastavili ma na hraniciach raz, práve keď som ho nemala. Chodila som vždy len s vypísanym dokladom, kde bol podpis manžela a svedka, ale mám kolegyne, ktoré si podpis pre istotu dávali overovať u notára. Mám známu, ktorej muž Nemec sa po rozvode vrátil do Nemecka a keď chcela s dcérou ísť vždy mala od neho súhlas (našťastie to nebol čistý debil)

Spoliehať sa nedá, že človeka nikdy nezastavia, risknúť sa dá, ale potom treba rátať s tým, že sa napríklad nikde neodletí.

@hipuska musím súhlasiť, ľudia nevedia, že taký doklad môžu pýtať vždy, keď cestuje rodič sám, nemá to nič spoločné s tým, či je rozvedený alebo nie.

cookie29
18. jún 2024

@abbey1 Ano mam odpis v AJ. A ulozeny v telefone. Vies kolko krat odo mna chceli potvrdenie? Napriklad v nemocnici na pohotovosti. Proste dolezite papiere mam vybavene, lebo jeden nikdy nevie, kedy sa Ti to moze zist. To je taky problem? Jasne, ked cestujes raz za rok, mozno nie, aj ked nahoda je svina. A podla mna menej neprijemnosti, ako keby som sa niekde s deckom ocitla "zaseknuta" kvoli tomuto

maciatkolulu
18. jún 2024

Je to úplne jednoduché
https://www.mzv.sk/sluzby/ak-cestujete-do-zahra... keď idú starí rodičia atď. . Na rozvedenych by som zavolala priamo
na konzulát daného štátu,kde niečo vyžadujú a opýtala sa. Ono také náročné to fakt nie je a mať za chrbtom ex,ktorý je debil,by som to robila duplom

bluka2
18. jún 2024

@vroni Ale fakt to vystihol. V niektorych skorumpovanych krajinach interakcia s policiou funguje na systeme 2 moznosti: bud das do vacku alebo ta budu hodinu otravovat s random otazkami. Kedze som to mala v nejakom pracovnom kodexe (s ktorym aj suhlasim...), casto som zazila moznost 2. "Toto vizum vam tu neplati (aj ked plati), bla bla, bla bla, papier x, bla bla, moja pdpoved: ten papier netreba, ...ok, tak chodte"

abbey1
18. jún 2024

@cookie29 Našťastie necestujem raz za rok, na druhu stranu nepodporuje nezmyselné výmysly určitých pre motivovaných pracovníkov a keď má dieťa cestovný pas ako doklad totožnosti, nenosím rodný list. Rovnako by som ho adi musela mať preložený v rôznych svetových jazykoch, keďže ani tá angličtina nie je všade akceptovaná a jazyková výbava pracovníkov letísk je tiež rôzna.