icon

Ako deti zvládajú rozvod rodičov?

14. sep 2024

Ahojte, po 10 rokoch manželstva a 15 rokoch vzťahu sme sa asi uz dohodli, že to ďalej nemá význam.. mame 7.r syna (druhak) a 5 r. Dcéru (predskolacka). Strasne mi je to cele ľúto kvôli nim, majú s otcom veľmi dobrý vzťah a nevedia si predstaviť, že nebudeme bývať všetci spolu. Prosim, tie, ktoré ste si tým prešli.. môžte napísať ako to zvládali deti? Nechceme si s muzom robiť napriek, my bývame v dedine (pristahovani sme 4 roky, nepoznáme tu veľa ludi), deti sem chodia do skolky aj školy. Muz pôjde bývať do mesta vzdialeného 15 km. Strasne by som to kvôli deťom chcela zachrániť, ale na 95% to uz nebude možné..

mamamasama
15. sep 2024

@bobaas to vôbec nebol útok. Si dosť vzťahovačná.

sheanorie
15. sep 2024

@damian85 nie, uvádzam príklady, ktoré sú bežné a diali sa, a aj sa dejú, aby som nezovšeobecňovala. Ak sa vedia dohodnúť, k deťom sa budú správať s ohľadom, pochopia to, aj keď je rozvod náročný. Ak už roky nežijú spolu ako partneri, netrávia spolu čas ako rodina, alebo partneri, tak to nie je harmonický vzťah, a ani nedávajú dobrý príklad deťom, že takto to má medzi milujúcimi sa partnermi fungovať. A nie, nie je pravda, že sa majú či už muž alebo žena obetovať len kvôli deťom a naoko fungujúcej rodine a byť pritom nešťastní. Dokedy? Do dospelosti? A rozviesť sa potom? Keď niečo dlhodobo nefunguje (roky) a nie je snaha to zlepšiť (je to práca dvoch), tak nasilu to skvelé nebude.

bonboniera
15. sep 2024

Ja nechápem tuto obsesiu nasilu udržiavať niečo co dlhodobo nefunguje. Načo mi bude ako dieťaťu ze sú v domácnosti obaja rodičia keď spolu nijakým spôsobom nefungujú a nefungujeme ani všetci spolu ako rodina? To akoze pri stedrovecernom stole sa mame tváriť ako rodina keď jak je rok dlhy s nami otec nikam nejde? Tie deti nie sú sprosté a v puberte sa samé spýtajú rodičov na co sa hrajú.
Inak mam pocit ze niektorí diskutujúci sú v rovnakej situácii a snažia sa sami seba presvedčiť ze vlastne to je správne ze žijú v nešťastí celý život (lebo to je taká modrokonikovska mantra, cim sa žena viac obetuje tým “lepšia” je matka) … a to citové vydieranie autorky ze ak sa rozvedies lebo preboha chceš byt aj ty šťastná tak si zlá matka do pokazí deťom celý život a urobí z nich “zlomené duše” či co 🤦‍♀️

damian85
15. sep 2024

@bonboniera ja zase mám pocit , že tie čo sa rozviedli sa naopak snažia ospravedlniť cez dogmu " Štastný rodič - štastné dieťa " v absolutistickom ponímaní. Deti rozvodom trpia to je fakt potvrdený xylz rozvedenými deťmi - ! Dokonca aj samotnou autorkou ! . Na to sa pýtala nie ? A nie na to ako žiť s " hlupákom ".

dankabg
15. sep 2024

@damian85 nikto netvrdí, ze rozvod alebo rozluka sú super a že po tom bude život len krásny a jednoduchý. Áno pre ženu samu s malými deťmi je ťažko všetko utiahnuť, aj zarobiť aj s deťmi tráviť čas atď...ale zaujímavé je, že väčšine žien sa po rozvode uľaví a ľutujú, že návrh nepodali skôr . Viď moja svokra. Cakala kým boli muž so švagrom už relatívne veľki a až potom sa odhodlala.

damian85
15. sep 2024

@dankabg dôležité je čo od toho očakávala , čo bol dôvod rovodu a i. A otázka je či by to svokra bola ak by sa rozviedla skôr , či by to na jej synovi nezanechalo šrám taký , žeby si si ho ani nevšimla......to sa ale už nedozvieš...Však ?

dankabg
15. sep 2024

@damian85 na jej synoch zanechal v prvom rade šrám ich hádky, aspoň muž tým veľmi trpel.

bonboniera
15. sep 2024

@damian85 a to mas nejaku štatistiku alebo si sa pýtal všetkých deti z rozvedených rodín? Naopak xyz ti povie ze sa ich to nijak nedotýka. Neviem, aj z toho co si písal predtým mam skôr pocit ze po rozvode trpíš najviac ty a cele to projektujes na autorku ale to sú moje domnienky …

bonboniera
15. sep 2024

Mimochodom je jasne ze autorkin muž nemá záujem nič meniť, prečo aj - predpokladám ze výdavky maju podelené, doma ma full servis, deťom sa venuje vtedy kedy to vyhovuje jemu a svoj čas a život trávi tak ako chce on a výlučne on (bodaj by som sa mýlila) - takže jeho pasivitu a pohodlnosť si netreba mýliť s nejakou oddanosťou rodine

damian85
15. sep 2024

@bonboniera ďakujem za psychoanalýzu.....prečítaj si príspevky rozvedených v tomto vlákne a urob si z toho prieskum sama.

bonboniera
15. sep 2024

@damian85 človek nemusí byt psychológ na to aby to z tvojho expresivneho vyjadrovania vycítil ;) a mimochodom vzorka 5 a pol človeka (ak vobec) za mňa naozaj nie je štatistická

damian85
15. sep 2024

@bonboniera chápem že na Slovensku máme veľa psychológov , právnikov od stola a športových komentátorov. Možno to nie je vzorka pre teba vhodná , hold autorka prišla s otázkou na MK , nie na konzílium detských psychiatrov. A tu jej väčšina potvrdila , že deti na rozvod reagujú ako reaguju.

kavasmliekom
15. sep 2024

@janinah v jednom máš pravdu, keď je dobra atmosféra, že dieťa nevníma rodičov, len chce aby tam boli. Ale veľa detí vníma aj to, že otec alebo mama nechce tráviť čas s tým druhým. Som z rozvedenej rodiny, nikdy mi otec nechýbal, mama pofukala, objala, nakrmila, usmievala sa, trávila s nami čas, učila sa s nami, zažívala pády, aj úspechy, prvé lásky, atď. Ja si však pamätám ako bola rada, keď otec odišiel.
A to som mala 4 roky.
Nech si každý žije ako chce, ale nech si nemyslí, že dieťa keď ma oboch rodičov, nevníma, že niečo nie je v poriadku. Aj keď sa pred ním nehadaju, nebijú. Ale sú len ako spolubývajúci, ktorí majú rozdelené úlohy, raz nakupis ty, raz ja. Atď. Pre mňa je objatie viac, ako tri rožky na raňajky

bonboniera
15. sep 2024

@damian85 presne ako hovoríš, mame tu veľa psychológov a preto ty aj ostatní mate potrebu vyjadrovať sa za všetkých a brat to ako fakt lebo očividne poznáte všetky deti. No nič, myslím ze v našej diskusii netreba ďalej pokračovať a ked je rozvod najhoršia vec pre deti, nabudúce sa nerozvádzaj a obetuj sa, inak tvoje názory vyzneju dosť pokrytecky

zltalienka
15. sep 2024

@bonboniera chápem čo píšeš, ibaže treba povedať (napísať) aj druhú stranu zivota po rozvode. Mnoho žien nemá poriadne bývanie, majú 2 práce, aby vyšli s peniazmi a deti sú kade tade, len nie s mamou. V snahe nezaťažovať mamu sa jej deti nezdôveria so svojimi problémami, ale riešia ich ako vedia. Výsledok je aký je....u autorky je jasné, že potrebovala v puberte istotu a tú jej nemal kto dať. Tak sa upla na vzťah s jej terajším manželom. Sama uznáva, že to bola chyba, že sa brali. Už vtedy boli znaky, že sa k sebe nehodia, lenže ona potrebovala istotu, tak ignorovala "Red flags" ako sa vraví. Zrejme sa rozvedie. Je to na nej, aby potom dokázala pokryť úlohu oboch rodičov sama. Alebo bude musieť mať 2 práce a deti ju skoro vôbec neuvidia? Bude mať čas na vypočutie detských (a aj tých starších) snov jej detí?

bonboniera
15. sep 2024

@zltalienka chapem co myslíš a je mi jasne ze aj toto sú presne tie otázky ktoré si sama autorka pokladá, toto rozhodnutie nie je pre žiadnu ženu ľahké a každá si musí sama vyhodnotiť aké sú jej možnosti. Ja len nemám rada te narativ - nikdy sa nerozvádzaj pokazis (všetkým) deťom celý život

zltalienka
15. sep 2024

@bonboniera ešte prvá vlna rozvedených žien to mala ľahšie, mohla ísť (a v drvivej väčšine aj išla) k svojim rodičom. Ale druhá vlna rozvedených už túto možnosť nemusí mať. Je otázne, či rozvedení rodičia vedia (majú možnosť) prichýliť svoje rozvedené dieťa aj s vnúčatami. Či budú rozvedení rodičia ochotní postrážiť svoje vnúčatá, keď sa sami musia obracať o každé euro.
Veľmi dobre si pamätám ako sa mi raz kolegyňa v práci rozplakala, že ona je vlastne bezdomovkyňa. Žije síce s deťmi u mami v byte, ale byt je mamim, a po jej smrti pôjde do dedičského konania a ona nebude mať dosť peňazí na vyplatenie súrodencov. Takže sa bude musieť predať a ona z toho zvyšku si nekúpi ani garsónku. Len nech sú dovtedy chlapci (jej synovia) samostatní, aby ich nestiahla so sebou....

mondolina
15. sep 2024

@monikazs
starať sa o svoje deti môže aj po rozvode.
a nebude ho pritom otravovať manželka, ktorá mu vadí.

hendikep
15. sep 2024

a co im tymto ukazes? ze nie len ze rodicia sa nemiluju, ale sa aj prestahuju kazdy inde, a potom im budes hladat stale noveho chlapa “ nahradneho tatka” s ktorym sa vzdy rozides kym konecne najdes niekoho s kym sa budete mat radi? To ich nauci comu konkretne? ze vztah otec mama je docasny, pri prvom probleme treba ist od seba a nebrat ohlad na deti? Zo psa slanina nebude, a tym ze zlyhas v manzelstve s ich otcom ich nenaucis fungujucemu vztahu inde.. + je tu dost velka pravdepodobnost ze v inych vztahoch budes robit rovnake chyby ako v tomto, a ze vlastne to mozno nie je cele len o muzovi.

damian85
15. sep 2024

@bonboniera Vieš , len autorka dala otázku a ja a ostatní sme na ňu odpovedali. 21 ľudi naprílad so mnou súhlasí , pretože to buď vnímaju cez osobnú alebo sprostredkovanú skúsenosť. O tom disusia je. Ak uvidíš mňa s otázkou ktorú verejne položím , kľudne sa môžeme porozprávať. Máš inú skúsenosť , fajn. Život nie je čierno - biely. Pevne verím že nám dovolíš mať iný názor , inú skúsenosť. Nie sme v totalite. Však.......

lapersefona
15. sep 2024

Ako znášajú deti rozvod? Hrozne.
Prijat rozvod rodicov sa neda, len tolerovať jasné iné to je ked je otec tyran alkoholik ale spomínaš ze je fajn otec. Neurob im to. Mas 2 zdrave deti si predstav len to zeby sa jedno zmenilo a nevedela by si si uz co pocať. Nerozvadzaj sa nie su to take strasne problemy obetuj sa pre deti zachrániť sa to dá.

bonboniera
15. sep 2024

@damian85 presne tak, nie sme v totalite tak ako si dovolis vyjadrovať sa tak absolutisticky? Veď sám sebe protirečíš 🤷‍♀️

damian85
15. sep 2024

@bonboniera Problémom u teba je .- chápanie písaného textu. Ale vlákno nie je o mne a o tebe. Zatiaľ prevažuje názor , že pre deti je rozvod jednoducho katastrofa. A tým by som náš dialóg ukončil.

bonboniera
15. sep 2024

@zltalienka lenže toto je už úplne ina tema podľa mňa a to ze sa žena nijak nezabezpečí predtým než ma deti neznamená ze ma trpieť vo vzťahu. Osobne si myslím ze toto je hlavný dovod kvôli ktorému zostávajú ženy v manželstve v ktorom absolútne nie sú šťastne - lebo “nemajú” na výber. Ale hovorím, to je iná téma nadlho …

bonboniera
15. sep 2024

@damian85 pobavil si ma, dakujem. Škoda ze si neodpovedal skôr na to prečo si sa neobetovali a rozviedol keď si tým pokazil dcére život ;) pekny zvyšok dňa a život bez pokrytectva zelam

damian85
15. sep 2024

@bonboniera 😝 ďakujem aj tebe

ahhola
15. sep 2024

7.33....on chodi skusat s kapelou

7.40. s nami nechce chodit, ked ide, "hadze ksichty"...

Preco ste pre neho pririťou a s cudzimi travi cas radsej.... Swiniar je to😈

ahhola
15. sep 2024

@kavasmliekom a ako zil tatko po odchode od vas, stretali ste sa a funguje ako dedo, ked ako otec nefungoval?

autor
15. sep 2024

Ahojte
Ďakujem za všetky názory, beriem samozrejme aj tie, ktoré mi "nepasuju", že rozvod je pre deti katastrofa a ze oni by radšej vydržali..
S muzom komunikujeme, ešte stále je možnosť, že sa to neudeje, uvidíme na konci roka.
Dobre ste mi tu napísali a zhodnotili, že celá táto situácia je pravdepodobne vysledok rozvodu mojich rodičov.. ale to už teraz neovplyvním. Ak by sme s muzom išli od seba, dovolím si napísať ze mám dostatočný príjem a aj motiváciu na to, aby som bola pre deti prítomnou matkou, ktorá s nimi bude problémy riešiť a bude tu pre nich za každých okolností (nebude nutné mať dve prace a deti odkladať kade-tade). Zostali by sme bývať v rovnakom dome, zostali by v rovnakej škole.

luccija
15. sep 2024

Ja nie som šťastná a nie som na tomto svete tých pár rokov preto, aby som všetko "vydrzala". To je heslo môjho muža.

Možno tvoj muž ma chuť to ukončiť ešte viac ako ty🙂ale vydrží....deti ste mali po cca 8 r vzťahu...čo ti vlastne chyba iba to, že netravite čas spolu sami, alebo sex?Máš svoje koníčky?kamarátky?
Je tvoj muž skôr tichý introvert?Na čo ste prišli na terapiach?podľa mňa toto nie je na rozvod, ale bežný vzťah po 15 r do duše ti nevidím, ale asi sa môžeš naňho spoľahnúť, neflaka sa...vieš, keď sa žena zameria na niečo čo je zle, tak zrazu nevidíš xy jeho dobrých vlastností.Ale, ak to tak cítiš rozved sa obidvaja si časom nájdete nových partnerov možno budú mať deti nových súrodencov atď...a život sa vám zmení, keď je nuda.