icon

Ako efektívne riešiť výživné a starostlivosť o dieťa?

mamasrnka1984
10. jan 2025

Ahojte, prosim vas, mate nejake realne skusenosti, respektive poradit mi, co najlepsi krok, aky urobit v mojej situacii. Mam dieta skolkara, ja sa staram 3 tyzdne o neho, otec 1 tyzden, prijem cisty ma okolo 3500 eur, berie pridavky na neho a dava mi vyzivne na neho smiesnych 320 eur, ja si hlada pracu, kedze tym ze ho mam 3 tyzdne musim pracu iba taku, aby som to casove stihala v obdobi, ked je v skolke, co mi vela pracovnych miest unika.. Rodinu tu nemam, co by mi pomohla s nim. Uz dlhsie sa s otcom dietata snazim dohodnut o zvyseni vyzivneho, ale nechce mi ho zdvihnut vobec. Dalsia vec, ked nastupim do prace, tak chcem aby ho mal viac dni, kedze starostlivost o dieta, celu domacnost a plus praca bude vela na mna, ani to sa nechce dohodnut a viac ho mat nechce, ale ja uz som vycerpana teraz. Jedinu moznost ja vidim uz iba sud, ale mozno mi niekto nieco poradi a ti co ste presli sudom, ako to cele prebieha, ake ste mali dohody, ako prebieha navsteva koliznej opatrovnicky, kolko dlho trva taka navsteva, co ona riesi.. a tak.. uz fakt som vycerpana z nekonecneho boja s nim.. Ja mam este aj choru mamu a proste je to vela na jedneho cloveka bez pomoci a ten neempaticky chudak to nedokaze pochopit. O dieta sa stara dobre, cize som v pohode s tym, ze by ho mal viac.

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@ibajaanikiny ja mam dieta ktore mi da denne stovky otazok a usta sa mu nezavru.. je to mudre sikovne dieta ale psychicky ma vie vycerpat..

eternity24
10. jan 2025

@mamasrnka1984 kde pracuje otec dietata? Predpokladám v AT alebo v DE. Prídavky si ľahko nájdeš na internete. Sú odstupňované podľa veku. Čim staršie dieta, tým vyšší prídavok. Na škôlkara to je teraz v AT necelých 160eur. Čiže podľa mňa by ti mal platiť výživné tých 300e a plus tento prídavok. Ten by mal byt vyplácaný tebe a nie jemu. To ta podľa mňa pekne oklamal. Dá ti prídavok a zo svojho doplatí 150e a ma po starostiach. Súd odsúhlasí striedavku len ak aj druhý rodič s ňou súhlasí. Čože ak otec nemá záujem, striedavku mu súd neprikaze.

ibajaanikiny
10. jan 2025

@mamasrnka1984 to je v poriadku,ale nemozes ocakavat,ze ak nemas silu a energiu,ze ti za to bude musiet chlap platit vyzivne 500-600 eur. Ani sud toto nebude zaujimat,ak si zdrava a praceschopna zena,tak sa budu pytat aj na tvoj prijem-dokladujes vypisom z prace alebo sa budu pytat,preco zamestnana nie si. Chapes?tu sa nik nad tebou nepovysuje,ziadna samozivitelka to nema lahke,nema vzdy tolko chticu/sily a energie,ale bohuzial,treba sa vzopriet a “bojovat”.

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@eternity24 pracuje v Anglicku..

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@ibajaanikiny ja ale necakam ze ma bude zivit.. ale aby mi daval 320 eur a v tom su uz aj pridavky co berie on neni fer ani trochu a on ma prijem okrem pridavkov 3500, strava 300.. ved on ma 4000 a moze robit v zahranici lebo ja sa staram.. ja si pracu hladam a nikdy som nemala problem si pracu najst ale zrazu ten problem mam kedze nemozem robit ranne, vecerne, nocne, vikendy.. docela dost obmedzeni.. cize uvidime..

ibajaanikiny
10. jan 2025

@mamasrnka1984 ved je zdrave,moje od kedy rozprava a rozpravat zacalo naozaj velmi skoro,je to to iste. Od kedy otvori ocka,ide pusa az kym nezaspi. A nehovorim,ze neobsedi ani minutu,na rozpravky velmi nie je,aby som zapla obcas TV,to skor vynimocne,cize po praci druha sichta,lebo uprednostnuje nametove hry,cize ja hram v tych rolach vzdy nieco. A ak potrebujem varit atd,tak proste uz zapajam,inak by to neslo. Cize pranie,vyberanie pracky,”varenie”, to je zase moja hra a musi byt pri mne. Ked uz nieco vysype/vyleje,samo berie utierky alebo vysavac a ide to upratat. Opakujem,nic z toho nie je lahke a tiez som si to inak predstavovala,ale…unavena niekedy rovno s dietatom zaspim a od rana zase rovnaky kolotoc…sudnictvo je take,ze ked chlap bojuje o striedavku,tak skoro stale mu ju daju,v opacnom pripade je to jeho pravo sa stretavat s dietatom-bohuzial. A s vyzivnym je to tiez kadeake. Dlhy proces to je a boj…

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@ibajaanikiny ja som sa snazila dohodnut vzdy.. ale s nim sa neda pohnut a preto to budem musiet uz riesit sudne a som rada za kazdu radu ktora ma moze posunut nejakym smerom..

stanulienkat
10. jan 2025

@mira0611 zivotna uroven rodica zijuceho v Anglicku z platu 3500e nie je vela ani nahodou nadstandardna. To si nemyl ceny a jeho vydavky v Anglicku a na Sk. Na Sk je to super plat, ale tam ani nahodou. Ked on da 350e na dieta, to znamena aspon polku z toho ma dat matka. TOLKO minie skolkar za mesiac? To fakt? Ved za to krmia zeny niekedy aj 3 deti.

mogaa
10. jan 2025

@mamasrnka1984 ty sa zamysli čo vlastne chceš....chceš vyššie výživné a aj to aby mal dieťa viac otec...v podstate aby bola klasická striedavka čiže 2 tt otec a 2tt matka...čiže on ho bude mať viac ako doposial a napriek tomu ešte chceš aby aj viac platil....nečudujem sa mu že s tým nesúhlasí.....

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@stanulienkat k tomu som sa uz vyjadrila.. ubytovanie ma zadarmo, stravu tiez, on neminie hadam nic a potom je 2 tyzdne doma na slovensku.. berie pridavky na dieta on a da mi 320.. byvanie dietata je 200 kedze byt ma stoji 400 a zvysnych 300 sa minie uplne v pohode na dieta a to setrim.. strava, lekaren, obcas hracka, papiernictvo, nejake drobne na aktivity s nim, olecenie, obuv

nikaeli
10. jan 2025

@mira0611 prepáč, to nie je o žiadnom útočení, ale o skúsenostiach. Autorka sa pýtala, ako to chodí, tak som jej napísala moje skúsenosti z uplynulých 10 rokov a ver, že som na súde bola viac ako raz a bojovala ako lev. Ak chcela, aby sme jej prikyvkali a vynadali chlapovi, ktorý jej podľa mňa posiela pekné peniaze, tak to mala naformulovať inak. Len aby potom nebola na súde prekvapená..

Naviac ak je dieťa v striedavke 'pol na pol', otec nemusí platiť nič. Býva to na dohode. Zvykne sa súdne určiť aj to, kto bude poberať dávky a kto DB, prípadne môže lepšie zarábajúci rodič platiť niečo naviac, ale opäť to býva skôr v rovine sporenia a pod.

dievcacitajucelist
10. jan 2025

@mamasrnka1984 dieťa má 6 rokov a ty nemáš prácu? Si sama? No a? Vieš koľko žien je bez pomoci a dostávajú podstatne menej? Pracuje preto má prídavky + daňový bonus. Zamestnaj sa a dostaneš prídavky aj bonus ty...TY aj ON ste rodičia obaja sa majú podieľať rovnakým dielom na výdajoch pre dieťa ON platí 350 TY 350 je 700 eur PRE ŠKÔLKARA... ja dostávam na dve deti v pubertalnom veku 285 eúr...ale vieš čo deťom to dávam hneď na účet a šetrím...lebo pracujem. Nájdi si prácu...to, že si sama (bez pomoci) je len výhovorka...

ukgirls
10. jan 2025

@mamasrnka1984 pokial zije v anglicku a pracuje pre anglicku firmu tak ziadne pridavky brat nemoze kedze dieta nezije s nim .. jedine na co ma narok je child benefit co je neakych 22 libier mesacne ....

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@ukgirls no dakujem za info 🙂 tak potom dostava len to..

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@dievcacitajucelist dieta ma 5 rokov a ze teraz zrovna nemam pracu neznamena ze som nepracovala po ukonceni rodicovskeho prispevku.. lebo pracovala

mira0611
10. jan 2025

@stanulienkat to, ze otec zije v UK teraz napisala autorka, pred mojim prispevkov. Autorka napisala aj to, ze otec ma byvanie v zahranici zadarmo.
A prispevok na stravu 300 euro, tak neviem ...nech este minie na ine vydavku 1500 pre seba a 320 na dieta, viac ako 1600 si dava bokom, alebo moze, ak si da bokom len 1500 a 500 da vyzivne na dieta. Nezomrie hladom.
Keby autorka mala zadarmo byvanie dostala na stavu 300 tak, by jej asi stacilo 320euro.vyzivne.

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@mira0611 no plati si este hypo na luxusny dom na slovensku.. co mna ale nemusi zaujimat

kavasmliekom
10. jan 2025

@mamasrnka1984 diera na nárok na rovnaký štandard ako rodičia, ale to nejde len o príjem, lebo ten dospelý musí platiť aj strechu nad hlavou, stravovať, nakupovať, cestovať atď.
Čiže sa to berie z toho, čo mu zostane. A aj tebe. Ak on ma príjem 3500e, tak musí jest, platiť energie, cestovať 2x do mesiaca domov, keď píšeš ze chodi na 14 dní domov, či na koľko.
Mňa by ale veľmi zaujímalo, kde sa sa v anglickú zarobiť za 2 týždne 3500e.poslem tam manžela. 🤣

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@kavasmliekom cestovanie ma tiez zadarmo :D

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@kavasmliekom je kapitanom na lodi 🙂 nech sa paci.. ale nato treba skola

mira0611
10. jan 2025

@dievcacitajucelist ja mam 1 pubetaka, dostavam nanho vyzivne 300 euro. Mam pracu pekne zarobim, nieco nad priemernym platom.
Byvam v dome, platim hypo, benzin, stredoskolak cestuje do BA...bola by som rada keby som vedela tych 300 euro dat mu na ucet, ale to ledva pokrie mesacne naklady na dieta, cestovne 50, obed 60euro, vreckove 80euro/mesiac (20euro/tyzden) a to kde su saty, vylety zo skoly, naklady na byvanie, jedlo...??
Moj pride zo skoly domov, v skole mal obed a je hladny, chce riadne jedlo. Normalny cely 2.chod, maso, prilohu...nie sendvic. Asi nieco robim zle!

nikaeli
10. jan 2025

@mamasrnka1984 vieš, ale keď to povieš takto, môžeš dostať rovnakú odpoveď - že jeho nezaujíma, že nemáš prácu a platíš za byt 400€. Jednoducho nemôžeš očakávať, že ťa bude živiť. Chlapec je predškolák, školné neplatí, na stravné má štátnu dotáciu. Píšeš, že minieš na dieťa cez 300€ plus 200 za byt. To je 500. Čisto teoreticky 250 ty a 250 otec, ktorý je s ním celý týždeň. Ty si doma, nemáš ani brigádu, dieťa je v škôlke a ty si už teraz vyčerpaná, lebo je zvedavé a veľa rozpráva. Prestaň sa ľutovať, si dospelá žena, máš zdravé dieťa. V porovnaní s mnohými ženami u nás máš naozaj krásne výživné. Ja som ostala sama s prváčkou s poruchami učenia, sama pracujem s deťmi s autizmom a po večeroch som si privyrábala z domu, aby som to zvládla. Koľko je nás takých? koľko matiek má 2, 3 deti a zvládajú to, lebo musia.... keby to bolo naopak, keby si ty zarábala 3 tis a on nič a mal by syna v striedavke, koľko by si mu posielala? v pohode aj 500€? či tam by si už rozmýšľala inak? môj ex robí za minimálku a vyhováral sa na všetko možné. Sudkyňa mu vyčistila žalúdok, že má možnosť zamestnať sa aj inde. Vyžiadala si ponuku práce z ÚP. Ty nečakaj, že ťa na súde poľutujú. Môže sa stať, že si tiež vyžiadajú z ÚP ponuky práce v tvojom okolí. Mnohé matky pracujú tak, že stíhajú do škôlky o držku. Nebudeš prvá. Minimálne Lidl a Kaufland ponúkajú aj prácu na skrátený úväzok. Vždy lepšie ako nič.

kavasmliekom
10. jan 2025

@nikaeli prečo vlastne nerobíš? Som sa už stratila. Nrma 3 roky, alebo kvôli čomu?

nikaeli
10. jan 2025

@kavasmliekom asi si to nechcela adresovať mne, že? lebo ja pracujem...

kavasmliekom
10. jan 2025

@nikaeli nie, prepáč, to autorke 🙈
@mamasrnka1984

mira0611
10. jan 2025

@nikaeli mylis sa. Prave kvoli tej zivotnej urovni musi platit aj keby bolo dieta v striedavej starostlivosti. 3 tyzdne je s autorkou a 1 tyzden s otocom to je len 1/4, 3/4taha autorka.
Aj kamaratka mala dieta v striedavke, a otec musel doplacat 170 euro pred 10 rokmi.

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@nikaeli mne to nejako matematicky nevychadza.. tak ja ho mam mat 3 tyzdne, on 1 tyzden a mame platit rovnako.. mne to pride nezmysel..

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@nikaeli lebo som v jednej praci skoncila pracovny pomer a zrovna nepracujem.. akoze nic neobvykle.. cize otazka casu a budem pracovat 🙂 ked najdem vhodnu pracu popri starostlivosti o dieta

mamasrnka1984
autor
10. jan 2025

@nikaeli a neocakavam ze ma bude zivit.. keby aj 500 by mi dal tak z toho 2 ludia tazko vyziju.. a mne islo o dohodu s nim.. ja by som bola povedzme aj 400 spokojna

kavasmliekom
10. jan 2025

@mamasrnka1984 tak jedine súd, žiadna mimosúdna dohoda.