Ako napísať bývalému manželovi o presťahovaní a zmene školy?
Dobrý den prosím vas o pomoc som rozvedena mala je zverená do opatere mne a rozhodla som sa odsťahovať Nakoľko bývali manžel sa odsťahoval do Švajčiarska za prácou
Rada by som sa presťahovala a malej zmenila školu
Potrebujem mu to ale písomne poslať len si neviem s tym rady neposielala ste niektorá z vas niečo podobné prosím
@bublinka836 veď mu zatelefonuj a povedz ako sa veci majú.
@laila22 ano vie toto že sa sťahujeme aj že menim školu ale nesúhlasí s tým
A ja musim písomne mu to oznámiť nie ústne aby som bola krytá
@bublinka836 ahoj sťahujeme sa tam a tam. Dvera bude navštevovať túto školu.
@bublinka836 ahoj sťahujeme sa tam a tam. Dvera bude navštevovať túto školu.
@gabriela2952
Prosim odpovedajte len ak viete ako toto by možno napísala 20 ročná takto to určite nemôžem poslať poštou ahoj stahujem sa tam a tam ...
@gabriela2952
Prosim odpovedajte len ak viete ako toto by možno napísala 20 ročná takto to určite nemôžem poslať poštou ahoj stahujem sa tam a tam ...
@bublinka836 je tu skupina právne poradenstvo . Skús sa tam opýtať
@gabriela2952
@bublinka836 Internet si neskúšala? Tam sú určite vzory
@bublinka836 Internet si neskúšala? Tam sú určite vzory
@stellarstar skúšala nic nemôžem nájsť len nejake body ako sa odraziť chcela som či tu niekto nebol v podobnej situácii aby som presne vedela co ako
@bublinka836 je tu skupina právne poradenstvo . Skús sa tam opýtať
@lenka.25 ďakujem pozriem to
@gabriela2952
@bublinka836 on vás žiadal o povolenie sťahovania sa do Švajčiarska? Pokiaľ viem, ak sa sťahujete len v rámci republiky zakázať to nemôže. Takže po pravde ani nerozumiem o co tu ide. A napísala by som to len presne tak ako som napísala tu.
@bublinka836 on vás žiadal o povolenie sťahovania sa do Švajčiarska? Pokiaľ viem, ak sa sťahujete len v rámci republiky zakázať to nemôže. Takže po pravde ani nerozumiem o co tu ide. A napísala by som to len presne tak ako som napísala tu.
@gabriela2952 nie práveže ale vyhráža sa mi že malej nepodpíše zmenu školy a ja sa bez toho nepohnem každá škola to už vyžaduje musim napisat tento list a tým pádom som ako keby krytá
@bublinka836 pozri na toto...
Vo všeobecnosti, ak sa s dcérou sťahujete a meníte jej školu, je dôležité informovať o tom bývalého manžela, najmä ak má rodičovské práva a povinnosti. Právny podklad sa opiera predovšetkým o Dohodu o výkone rodičovských práv a povinností (ak bola uzavretá) alebo o rozhodnutie súdu, ak boli tieto záležitosti riešené súdne.
Tu je vzor listu, ktorý môžete použiť ako podklad. Je dôležité ho prispôsobiť vašej konkrétnej situácii a v prípade pochybností sa poradiť s právnikom.
Oznámenie o zmene bydliska a školy maloletej
Meno a priezvisko odosielateľa: [Vaše meno a priezvisko]
Adresa odosielateľa: [Vaša aktuálna adresa]
Telefón odosielateľa: [Vaše telefónne číslo]
E-mail odosielateľa: [Váš e-mail]
Dátum: [Aktuálny dátum]
Meno a priezvisko príjemcu: [Meno a priezvisko bývalého manžela]
Adresa príjemcu: [Adresa bývalého manžela]
Vec: Oznámenie o zmene bydliska a školy
maloletej [Meno a priezvisko dcéry], narodenej [Dátum narodenia dcéry]
Vážený pán [Priezvisko bývalého manžela],
týmto Vám oznamujem, že dňom [Dátum plánovaného presťahovania] mením svoje trvalé bydlisko, a tým aj bydlisko našej maloletej dcéry [Meno a priezvisko dcéry], z doterajšej adresy [Vaša aktuálna adresa] na novú adresu:
[Nová adresa: Ulica, číslo domu, PSČ, mesto]
Zároveň Vás informujem, že z dôvodu zmeny bydliska bude naša dcéra [Meno a priezvisko dcéry] od školského roka [Napr. 2025/2026] navštevovať novú základnú/strednú školu:
[Názov novej školy]
[Adresa novej školy]
Toto rozhodnutie bolo prijaté s ohľadom na zabezpečenie najlepších podmienok pre rozvoj a vzdelávanie našej dcéry v novom prostredí.
Rád by som Vás uistil(a), že táto zmena nebude mať vplyv na výkon Vašich rodičovských práv a povinností ani na dohodnutý/súdom určený styk s dcérou. Som pripravená(ý) s Vami komunikovať a spoločne nájsť riešenia pre prípadné úpravy styku, ak by to bolo nevyhnutné vzhľadom na novú vzdialenosť.
Žiadam Vás o potvrdenie prijatia tohto oznámenia.
S pozdravom,
[Vlastnoručný podpis]
[Vaše meno a priezvisko]
Dôležité body a právny podklad:
* Rodičovské práva a povinnosti: Obaja rodičia majú rodičovské práva a povinnosti, ktoré zahŕňajú aj rozhodovanie o podstatných veciach týkajúcich sa dieťaťa, ako je napríklad bydlisko a škola.
* Dohoda/Rozhodnutie súdu: Ak máte s bývalým manželom uzavretú Dohodu o výkone rodičovských práv a povinností alebo existuje rozhodnutie súdu, je potrebné skontrolovať, či tieto dokumenty neobsahujú špecifické ustanovenia týkajúce sa zmeny bydliska alebo školy dieťaťa. Niektoré dohody môžu vyžadovať predchádzajúci súhlas druhého rodiča alebo súdu.
* Oznamovacia povinnosť: Aj keď dohoda alebo súdne rozhodnutie priamo nevyžadujú súhlas, je v záujme oboch rodičov a dieťaťa, aby ste druhého rodiča o takýchto dôležitých zmenách informovali vopred a preukázateľne. List s doručenkou (doporučene) je vhodný spôsob.
* Spolupráca: Zákon predpokladá, že rodičia budú spolupracovať pri výkone rodičovských práv a povinností a chrániť záujmy dieťaťa. Ak by bývalý manžel nesúhlasil so zmenou, môže sa obrátiť na súd so žiadosťou o úpravu výkonu rodičovských práv a povinností.
* Preukázateľnosť: Odporúča sa poslať list doporučene s doručenkou, aby ste mali doklad o tom, že ste oznámenie odoslali a kedy ho bývalý manžel prevzal.
Ak máte obavy z reakcie bývalého manžela alebo si nie ste istá(ý) právnymi dôsledkami, dôrazne odporúčam poradiť sa s právnikom rodinného práva, ktorý vám pomôže prispôsobiť list vašej konkrétnej situácii a poskytne vám právne poradenstvo.
@bublinka836 pozri na toto...
Vo všeobecnosti, ak sa s dcérou sťahujete a meníte jej školu, je dôležité informovať o tom bývalého manžela, najmä ak má rodičovské práva a povinnosti. Právny podklad sa opiera predovšetkým o Dohodu o výkone rodičovských práv a povinností (ak bola uzavretá) alebo o rozhodnutie súdu, ak boli tieto záležitosti riešené súdne.
Tu je vzor listu, ktorý môžete použiť ako podklad. Je dôležité ho prispôsobiť vašej konkrétnej situácii a v prípade pochybností sa poradiť s právnikom.
Oznámenie o zmene bydliska a školy maloletej
Meno a priezvisko odosielateľa: [Vaše meno a priezvisko]
Adresa odosielateľa: [Vaša aktuálna adresa]
Telefón odosielateľa: [Vaše telefónne číslo]
E-mail odosielateľa: [Váš e-mail]
Dátum: [Aktuálny dátum]
Meno a priezvisko príjemcu: [Meno a priezvisko bývalého manžela]
Adresa príjemcu: [Adresa bývalého manžela]
Vec: Oznámenie o zmene bydliska a školy
maloletej [Meno a priezvisko dcéry], narodenej [Dátum narodenia dcéry]
Vážený pán [Priezvisko bývalého manžela],
týmto Vám oznamujem, že dňom [Dátum plánovaného presťahovania] mením svoje trvalé bydlisko, a tým aj bydlisko našej maloletej dcéry [Meno a priezvisko dcéry], z doterajšej adresy [Vaša aktuálna adresa] na novú adresu:
[Nová adresa: Ulica, číslo domu, PSČ, mesto]
Zároveň Vás informujem, že z dôvodu zmeny bydliska bude naša dcéra [Meno a priezvisko dcéry] od školského roka [Napr. 2025/2026] navštevovať novú základnú/strednú školu:
[Názov novej školy]
[Adresa novej školy]
Toto rozhodnutie bolo prijaté s ohľadom na zabezpečenie najlepších podmienok pre rozvoj a vzdelávanie našej dcéry v novom prostredí.
Rád by som Vás uistil(a), že táto zmena nebude mať vplyv na výkon Vašich rodičovských práv a povinností ani na dohodnutý/súdom určený styk s dcérou. Som pripravená(ý) s Vami komunikovať a spoločne nájsť riešenia pre prípadné úpravy styku, ak by to bolo nevyhnutné vzhľadom na novú vzdialenosť.
Žiadam Vás o potvrdenie prijatia tohto oznámenia.
S pozdravom,
[Vlastnoručný podpis]
[Vaše meno a priezvisko]
Dôležité body a právny podklad:
* Rodičovské práva a povinnosti: Obaja rodičia majú rodičovské práva a povinnosti, ktoré zahŕňajú aj rozhodovanie o podstatných veciach týkajúcich sa dieťaťa, ako je napríklad bydlisko a škola.
* Dohoda/Rozhodnutie súdu: Ak máte s bývalým manželom uzavretú Dohodu o výkone rodičovských práv a povinností alebo existuje rozhodnutie súdu, je potrebné skontrolovať, či tieto dokumenty neobsahujú špecifické ustanovenia týkajúce sa zmeny bydliska alebo školy dieťaťa. Niektoré dohody môžu vyžadovať predchádzajúci súhlas druhého rodiča alebo súdu.
* Oznamovacia povinnosť: Aj keď dohoda alebo súdne rozhodnutie priamo nevyžadujú súhlas, je v záujme oboch rodičov a dieťaťa, aby ste druhého rodiča o takýchto dôležitých zmenách informovali vopred a preukázateľne. List s doručenkou (doporučene) je vhodný spôsob.
* Spolupráca: Zákon predpokladá, že rodičia budú spolupracovať pri výkone rodičovských práv a povinností a chrániť záujmy dieťaťa. Ak by bývalý manžel nesúhlasil so zmenou, môže sa obrátiť na súd so žiadosťou o úpravu výkonu rodičovských práv a povinností.
* Preukázateľnosť: Odporúča sa poslať list doporučene s doručenkou, aby ste mali doklad o tom, že ste oznámenie odoslali a kedy ho bývalý manžel prevzal.
Ak máte obavy z reakcie bývalého manžela alebo si nie ste istá(ý) právnymi dôsledkami, dôrazne odporúčam poradiť sa s právnikom rodinného práva, ktorý vám pomôže prispôsobiť list vašej konkrétnej situácii a poskytne vám právne poradenstvo.
@tundra velka vďaka 🩷 myslím ze od tohto sa uz budem vedieť odraziť velmi ste mi pomohla este raz ďakujem
Skus ChatGPT. S kolegyňami nám to pekne pomohlo pri formulovaní oficiálnej sťažnosti. Napíš tam presne čo potrebuješ, pripadne, že sa potrebuješ odvolať na nejaký zákon, práva, hocičo a ono ti to sformuje alebo aspoň pekne pomôže. Toto mi vyhodilo keď som skopírovala text tvojho príspevku. Ale dá sa s tým vyhrať, upraviť atď.
@gabriela2952 nie práveže ale vyhráža sa mi že malej nepodpíše zmenu školy a ja sa bez toho nepohnem každá škola to už vyžaduje musim napisat tento list a tým pádom som ako keby krytá
@bublinka836 vážený pán Mrkvička (ak sú vzťahy natoľko narušené že nestačí napísat Ahoj Tonko.)
Týmto vám oznamujeme, ze sa sťahujem aj s maloletú Zuzkou Mrkvickovou z adresy Janka Kráľa 25 , 738 85 Kalina na adresu Janky Kráľovej 822 37 Malina. V Maline bude aj naša dcéra Zuzka Mrkvickova navštevovať materskú školu.
S pozdravom Janka Kapustová
Ak by robil ex problémy môžeš to riešiť cez právnika alebo cez súd.
@tundra velka vďaka 🩷 myslím ze od tohto sa uz budem vedieť odraziť velmi ste mi pomohla este raz ďakujem
@bublinka836 nz,drz sa🤗
Skus ChatGPT. S kolegyňami nám to pekne pomohlo pri formulovaní oficiálnej sťažnosti. Napíš tam presne čo potrebuješ, pripadne, že sa potrebuješ odvolať na nejaký zákon, práva, hocičo a ono ti to sformuje alebo aspoň pekne pomôže. Toto mi vyhodilo keď som skopírovala text tvojho príspevku. Ale dá sa s tým vyhrať, upraviť atď.
@danniiee8 ďakujem moc ❤️
Vec: Informácia o zmene bydliska a školy našej dcéry
Vážený [meno bývalého manžela],
touto cestou Ťa chcem informovať, že som sa rozhodla presťahovať sa s našou dcérou [meno dcéry] z dôvodu zmeny životnej situácie.
Plánujem sa presťahovať do [uveď novú obec/mesto] k [napr. rodičom/za prácou/lepším podmienkam pre dieťa – podľa skutočnosti]. V súvislosti s tým plánujem zapísať [meno dcéry] do základnej školy v mieste nového bydliska, konkrétne do [názov školy, adresa, ak už máte vybrané].
Samozrejme, rešpektujem Tvoje rodičovské práva, a preto Ti túto zmenu oznamujem vopred. V prípade, že máš k tomu nejaké pripomienky alebo návrhy, budem rada, keď ma budeš kontaktovať.
Verím, že tento krok bude pre [meno dcéry] prínosom a umožní jej pokojné a stabilné prostredie na život a vzdelávanie.
S pozdravom,
[Vaše meno]
[adresa, e-mail, telefón – voliteľné]
@danniiee8 ďakujem moc ❤️
@bublinka836
Ak otec dieťaťa nesúhlasí so zmenou školy, tak nebudete "krytá" len tým, že mu to oznámite. Pri nezhodách rozhoduje súd.
Ja len taká malá rada,ktorá bije do očí.V úradných listoch/ oznámeniach by sa nemalo tykat a keď už raz začnem niečo pisat v druhej osobe j.c alebo 2 os.mn.c.tak celý list musim viesť v rovnakej osobe.Nemozes v jednom liste aj tykat aj vykat
@bublinka836 nepoteším ťa. So zmenou školy potrebuješ súhlas. Áno žiaľ je to tak. Pán má nárok cestovať po svete a nevídať dieťa. Ale ty sa nemôžeš presťahovať ani v rámci SK lebo potrebuješ jeho podpis 🙂 viem že existuje vyhlásenie aby ten podpis akože ,,nebol potrebný" ale školy s tým zväčša nechcu mať nič do činenia. Takto je náš právny systém naklonený bývalým čo chcú len ubližovať a nie matkám s deťmi. Na tvojom mieste by som zavolala nejakej advokátke a poriadne si to prezistila či to nebude treba radšej dať schváliť súdne.. súd by ti to odklepol pretože on je vo Švajčiarsku a teda preňho to nepredstavuje problém že bude dieťa na inej škole
@bublinka836 zadaj co presne tam chces mat, chat GPT
@bublinka836 mas predsa aj oficialny papier, kde je napisane ze nie je mozne sa kontaktovat s rodicom c.2 a podpises to sama, vybavene
V ramci SR nemusis oznamovat stahovanie
@bublinka836 mas predsa aj oficialny papier, kde je napisane ze nie je mozne sa kontaktovat s rodicom c.2 a podpises to sama, vybavene
V ramci SR nemusis oznamovat stahovanie
@taktotedanie v podstate že nevie kde sa exmanžel-otec dieťaťa nachádza, má vedomosť že je niekde v zahraničí, nevie sa s ním skontaktovať kvôli podpisu ho nevie dostať na územie Sk.... Alebo podať rovno návrh na súd a zdôvodniť že prečo je zmena bydliska a školy v záujme dieťaťa
@taktotedanie v podstate že nevie kde sa exmanžel-otec dieťaťa nachádza, má vedomosť že je niekde v zahraničí, nevie sa s ním skontaktovať kvôli podpisu ho nevie dostať na územie Sk.... Alebo podať rovno návrh na súd a zdôvodniť že prečo je zmena bydliska a školy v záujme dieťaťa
@cacianka tak
@bublinka836 ani moj ex nesúhlasil, nechcel podpísať školu. Dávala som cestné vyhlásenie, že budem podpisovať iba ja v záujem dieťaťa. Takisto som riešila teraz aj prihlášku na strednú. Debil nepodpíše a ja sa môžem aj na hlavu postaviť. Ale vies to podpísať iba ty a skola to akceptuje.
A nemusíš posielať list. Stačí keď mu napíšeš sms, alebo mail. Ty budeš krytá a viac ti netreba
@bublinka836 ani moj ex nesúhlasil, nechcel podpísať školu. Dávala som cestné vyhlásenie, že budem podpisovať iba ja v záujem dieťaťa. Takisto som riešila teraz aj prihlášku na strednú. Debil nepodpíše a ja sa môžem aj na hlavu postaviť. Ale vies to podpísať iba ty a skola to akceptuje.
A nemusíš posielať list. Stačí keď mu napíšeš sms, alebo mail. Ty budeš krytá a viac ti netreba
@vevebono ako ti to zdôvodnil že prečo to nepodpíše? Je nám jasné že len kvôli tomu aby robil napriek ale fakt by ma zaujímalo čo ti povedal
@bublinka836 nepoteším ťa. So zmenou školy potrebuješ súhlas. Áno žiaľ je to tak. Pán má nárok cestovať po svete a nevídať dieťa. Ale ty sa nemôžeš presťahovať ani v rámci SK lebo potrebuješ jeho podpis 🙂 viem že existuje vyhlásenie aby ten podpis akože ,,nebol potrebný" ale školy s tým zväčša nechcu mať nič do činenia. Takto je náš právny systém naklonený bývalým čo chcú len ubližovať a nie matkám s deťmi. Na tvojom mieste by som zavolala nejakej advokátke a poriadne si to prezistila či to nebude treba radšej dať schváliť súdne.. súd by ti to odklepol pretože on je vo Švajčiarsku a teda preňho to nepredstavuje problém že bude dieťa na inej škole
@nin12345 dobrý den nakoniec to ozaj bude musieť ísť súdne odmieta to podpísať
Neviete mi náhodou poradiť co a ako kde podať?
@vevebono ako ti to zdôvodnil že prečo to nepodpíše? Je nám jasné že len kvôli tomu aby robil napriek ale fakt by ma zaujímalo čo ti povedal
@nin12345 on dôvod nepotrebuje. Bývame 150km od seba, poslala som mu to mailom, bez reakcie, volala som mu, nedvíhal, poslala som mu sms, nedvíhal, volal mu chlapec nedvíhal.. to tak, keď mám deti s debilom. V skole som povedala, že otec robí problémy a tam riaditel, že ok toto vieme obísť takto
@bublinka836 toto by mohol byt navod,ale urcite si najdi pravnika.
V situácii, keď sa chcete presťahovať a zmeniť školu pre vaše dieťa, no otec dieťaťa (váš manžel) s tým nesúhlasí a navyše sa odsťahoval do zahraničia, je potrebné podať návrh na súd vo veci úpravy výkonu rodičovských práv a povinností.
Tu je podrobný postup a informácie, ktoré budete potrebovať:
1. Typ návrhu
Pôjde o Návrh na zmenu súdneho rozhodnutia vo veci úpravy výkonu rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu (ak už máte existujúce súdne rozhodnutie o starostlivosti o dieťa) alebo Návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu (ak ešte nemáte súdne rozhodnutie, alebo ak sa chcete dohodnúť na úplne novom usporiadaní).
V tomto návrhu budete žiadať súd, aby:
* schválil zmenu bydliska dieťaťa (uvediete novú adresu, kam sa chcete presťahovať).
* schválil zmenu školy dieťaťa (uvediete novú školu, ktorú by dieťa navštevovalo).
* prípadne upravil aj styk otca s dieťaťom, ak by presťahovanie ovplyvnilo doterajší dohodnutý alebo súdom určený styk.
2. Príslušný súd
Návrh podáte na okresnom súde v obvode, v ktorom má dieťa aktuálne bydlisko. Ak sa už dieťa presťahovalo, ale ešte nebol vydaný súdny súhlas, potom sa určuje príslušnosť podľa pôvodného bydliska.
3. Obsah návrhu
Návrh by mal obsahovať nasledovné náležitosti:
* Identifikácia súdu: Okresný súd v [názov mesta].
* Identifikácia účastníkov konania:
* Navrhovateľka (Vy): Meno a priezvisko, dátum narodenia, adresa trvalého pobytu.
* Odporca (Manžel): Meno a priezvisko, dátum narodenia, posledná známa adresa pobytu (aj v zahraničí, ak ju viete). Ak neviete jeho aktuálnu adresu v zahraničí, uveďte poslednú známu. Súd sa bude snažiť doručiť mu návrh prostredníctvom medzinárodnej právnej pomoci.
* Maloleté dieťa: Meno a priezvisko, dátum narodenia, adresa trvalého pobytu.
* Popis skutkového stavu:
* Uveďte, kedy ste boli s manželom zosobášení (ak stále ste).
* Uveďte, kedy sa manžel odsťahoval do zahraničia a kam (ak viete).
* Popíšte, prečo je presťahovanie a zmena školy v záujme dieťaťa (napr. lepšie podmienky, blízkosť rodiny, lepšie vzdelávacie možnosti, stabilnejšie prostredie, atď.).
* Uveďte, že manžel s presťahovaním nesúhlasí (ak ste sa ho na to pýtali a viete to preukázať, napr. e-mailovou komunikáciou).
* Odôvodnenie návrhu z právneho hľadiska:
* Odkážte na § 24 a § 26 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktoré upravujú rodičovské práva a povinnosti a rozhodovanie súdu o nich.
* Zdôraznite, že súd pri rozhodovaní prihliada predovšetkým na záujem dieťaťa.
* Navrhované znenie výroku rozhodnutia:
* Navrhujem, aby súd rozhodol takto: "Súd schvaľuje zmenu bydliska maloletého dieťaťa [meno a priezvisko dieťaťa] z [stará adresa] na [nová adresa]. Súd schvaľuje zmenu školy maloletého dieťaťa [meno a priezvisko dieťaťa] z [stará škola] na [nová škola]."
* Ak žiadate aj úpravu styku, tak to uveďte: "Súd takto upravuje styk otca s maloletým dieťaťom [meno a priezvisko dieťaťa]..." (tu navrhnite konkrétne podmienky styku, napr. každý druhý víkend, počas prázdnin, atď., s ohľadom na vzdialenosť).
* Dátum a podpis: Dátum a váš vlastnoručný podpis.
4. Prílohy k návrhu
K návrhu priložte kópie nasledovných dokumentov:
* Rodný list dieťaťa.
* Sobášny list (ak ste stále zosobášení).
* Predchádzajúce súdne rozhodnutia týkajúce sa dieťaťa (ak nejaké existujú, napr. o rozvode, o úprave styku, o výživnom).
* Dokumenty preukazujúce záujem dieťaťa (napr. potvrdenie o prijatí do novej školy, ponuka práce, z ktorej vyplýva presťahovanie, lekárske správy, ak je to relevantné pre presťahovanie kvôli zdraviu dieťaťa, potvrdenie o ubytovaní v novej lokalite, atď.).
* Komunikácia s manželom, ak preukazuje jeho nesúhlas s presťahovaním.
5. Súdny poplatok
Návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností nie je spoplatnený.
6. Doručenie návrhu manželovi do zahraničia
Súd bude musieť vášmu manželovi doručiť návrh do zahraničia. Tento proces môže byť zdĺhavý, pretože súd musí využiť mechanizmy medzinárodnej právnej pomoci (napríklad Haagske dohovory o doručovaní súdnych a mimosúdnych písomností).
* Aktuálna adresa: Ak viete presnú aktuálnu adresu manžela v zahraničí, uveďte ju v návrhu.
* Neznáma adresa: Ak adresu nepoznáte, súd sa pokúsi zistiť ju prostredníctvom iných inštitúcií alebo poslednej známej adresy. Ak sa mu nepodarí adresu zistiť, súd môže určiť opatrovníka pre konanie vášmu manželovi, aby boli jeho práva v konaní chránené.
7. Priebeh súdneho konania
* Po podaní návrhu súd preverí jeho formálne náležitosti.
* Následne doručí návrh vášmu manželovi a vyzve ho na vyjadrenie.
* Súd bude zisťovať názor dieťaťa (ak je schopné vyjadriť sa k veci s ohľadom na vek a rozumovú vyspelosť).
* Súd môže nariadiť dokazovanie (napr. výsluch svedkov, vyžiadanie správ zo školy, od OSPOD – Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny).
* Súd bude primárne skúmať, či je navrhovaná zmena v najlepšom záujme dieťaťa.
* Súd bude rozhodovať rozsudkom. Po nadobudnutí právoplatnosti rozsudku je rozhodnutie záväzné.
Dôležité rady:
* Právna pomoc: Dôrazne odporúčame vyhľadať právnu pomoc u advokáta, ktorý sa špecializuje na rodinné právo. Advokát vám pomôže s prípravou návrhu, zastupovaním na súde a s komunikáciou so súdom, najmä vzhľadom na komplikácie s doručovaním do zahraničia.
* Predchádzajúci súhlas: Ak je to možné, pokúste sa o posledný pokus o dohodu s manželom, aj keď s ním nesúhlasí. Každá písomná komunikácia môže poslúžiť ako dôkaz pred súdom.
* Dobré odôvodnenie: Dôkladne a presvedčivo odôvodnite, prečo je presťahovanie a zmena školy v záujme dieťaťa. Zamerajte sa na konkrétne výhody pre dieťa.
Situácia, keď sa jeden z rodičov presťahuje do zahraničia a nesúhlasí so zmenou bydliska dieťaťa, je náročná, no súd je inštitúcia, ktorá má právomoc rozhodnúť v záujme dieťaťa. Preto je podanie tohto návrhu jediným legálnym spôsobom, ako túto situáciu vyriešiť.

@bublinka836 veď mu zatelefonuj a povedz ako sa veci majú.