Ako pomôcť dieťaťu, ktoré odmieta stretnutia s otcom?
Dieťa má 11 rokov, bývame dvaja sami. S ex manželom sme rozved. 5 rokov. Dieťa sa posledný čas absolutne nechce stretávať so svojim otcom. Styk upravený nemáme je to na dohode. Nikdy k nemu nechodilo prespať. Ak sa stalo 5-6x za 5 rokov. Dieta doteraz islo na pár hodin do mesiaca sa pohrať, program atď. Nikdy to nevolo idealne. Ex si myslí, že v mojom novom bývaní je deň otvorených dverí a že on bude a može chodiť ku mne lebo veď tam ma dieta.. a dieťa ho nechce vobec ani vidieť. Chce mať svoj pokoj, kľud. Keď aj pride otec zatvori sa do izby. Nechce. My zvykavame mat program, cviciť, uvaríme, venčíme, nakúpime, ideme sa kupať alebo na vylet, kamarati/kamaratky. Do teraz som sa snazila drzat ako tak pokope nech ide aspon na par hodin niekoko krat do mesiaca, aby nestratili kontakt. Pustala som exa ku nam pretoze dieta nechce k nemu vobec ist, kvoli inej zene kt. byva u oca. Jednoducho dieta stratilo zaujem kym bolo mensie nerozumelo tomu teraz aj ked ponukne napad ako byt spolu výlet, dovolenku, kupanie, sport… kino, zmrzlina, nema zaujem, nic nezabera. Ja som ho prestala nutit. Nemam energiu na to už viac. Ja som najhorsia. Kazdy den nas otravuje ze pride. Stale mi pise. Stale mi vola. Uz mam dosť zo vsetkeho a dieta tiež. Nikdy neprovokujem dieta proti nemu, nech ide ked chce. Nedrzim nebranim mu. Ale ja uz neviem ako mam toto nastavit.
Ako prvé si daj styk upraviť súdne, nie je nič horšie ako stretávanie dohodou keď žiadna dohoda nefunguje. To by mohlo pomôcť aj dieťaťu keď bude presne vedieť kedy má byť s otcom a nie stále čakať či príde.
@januska12323 nechce vobec a ked bude mat povinnost ani tak nepojde uz s tym neviem hybat
No ja neviem ci je to "fer" voči otcovi, co sa zaujima, že zdute 11 rocne dieta si presadí svoje a ani nevyjde z izby a otcove fakt snahy o program a výlety posiela do čerta. Predstav si,že by toto robil tebe keď si nájdeš nového partnera a nebude mu vyhovovať. Asi by som mu ako mama pekne vypadala, že nech sa správa normalne. A styk daj upraviť súdne a nech chodí po neho. Kľudne len 1 víkend v mesiaci na začiatok. Určite nie kedy ho napadne.
určite by som dieťa nenútila,,,a čudujem sa ex-, že to silí a naháňa, keď má dieťa taký "veľký záujem"...jednoducho raz treba pochopiť, že lásku, vzťah a pochopenie sa nedá vynútiť...a ak áno, tak to potom aj tak vyzerá...
Asi by sue si mali sadnut vsetci 3 a urcit pravidla ex nechodi k tebe domov, stretavanie s dietatom na neutral nej Pode a bez novej partnerku … ste rozvedeni uz dlho … kym ste sa rozviedli asi tiez nejaky ten piatok situacia doma asi nebola uplne idealna … takze dieta malo max 5 sokov ked ste prestali ako rodina fungovat … takze mu nechyba nieco co nepozna 🤷🏻♀️ len preto, ze ho splodil neznamena, ze ho dieta musi mat radi a chciet s nim stravit cas … mozno neodpustilo, ze odisiel atd … nikto nevie. Hlavne ho/ju nenut… nema to zmysel a dospeli by to mali pochopit
@anjelicek26 uz aj také bolo… este ja drzim otca a jeho stranu aby islo k nemu, … no jednoducho prisiel vek alebo ja to neviem opisat ani..
Puberta to bude,ja to chápem.. je to ťažké obdobie, ale stále rozhoduje rodič,kde to dieta v tom veku bude.. psychológa ste neskusali? Proste su veci,kde nemám na výber,hlave také,ktoré jeho otca zranuju.. mozno to potrebuje vidieť z druhej strany.. ako by sa cítila,keby mu ty povieš, že s nim nechceš mat nič spoločne? Lebo toto on robí otcovi... véd on mu aj dal na výber, že keď sa mu nepáči k priatelke,tak výlet...už viac ustupkov otec spraviť nevie.
@anjelicek26 len minca ma dve strany a toto z niečoho vzniklo, keď sa otec vykaslal na dodtziavanie casu s dietatom a isiel na vikend s frajerkou… nie raz pravidelne, tam si mala vidiet obdobie a vidiet oci dietata… ked sa pozrelo na mna… mozno je to nasledok toho jeho spravanie a dieta rasrie a otaca aa mu chrbtom.. ale ja uz neviem stat meszi dvoma uz nevladzem toto dookola riesit
Polož si otázku keď bude dieťa prechádzať pubertou a rozhodne sa že s tebou žiť nechce , či sa s tým zmieriš alebo nie. Ak dieťa odmieta rodiča , bud rodič dieťa týral alebo jednoducho vycíti že v prostredí v ktorom žije je to žiadúce. Ak dieťaťu skutočne chceš pomôcť navštív psychológa , ale nie za účelom aby si mala papier na prípadný súd že dieťa otca nechce vidieť , ale aby si ich vzťahy normalizovala.
@anjelicek26 neviem byt 6 rokov rozhodca a konať dobre a vsetko spravne, aj pre jedneho aj pre druheho, samozrejme ze nazor a moja uvaha bola taka podobna ze rozmaznane decko nevychadza z izby, ale … preco mam ja dohovarat 6 rokov dietatu , vpustat svojho byvaleho ku mne domov, len aby on bol spokojny, a potom ide kasle na dieta a zije si s novou zenou slobodny zivot? Ja budem kedy tit a ako ked si budem pustat byvaleho domov ved je to moje byvanie vsetko mojimi rukami robene a zariadene … neviem ci rozumies
@damian85 rozumne ale to sme vyskusali, odpoved bola ,,zrkadlo,, dieta robi presne to co jeho otec…
Tak zmente psychológa. Dieťa nemôže projektovať niekoho koho " nepozná ". Skúste psychológa ktorý bude liečiť nie podá strohú správu. To je ako keby ti povie doktor - máte rakovinu zbohom , umriete. Ďalší prosím.......
@damian85 mame dvoch, ono je to iba vycuc, na zaklade pr slov viet vy tiez deviete posudiť, hovorilm v dobrom. Ale spravne odporucanie. Ďakujem. Viem , ze vztahy su komplikovane a nie vsade idealne preto som hladala mozno to, kde robi. chybu alebo ako nastavit veci lebo evidente nikto z nas nie je nastaveny na nic a tam je problem.
Zmente oboch .Doktor ktorý nelieči nie je doktor ale administratívny pracovník. Dieťa je formovateľné do podoby v akej ho chcú mať rodičia ( kým nepríde puberta ). Ak sa dieťa rozhodne že nechce do školy , tak ho predsa nebudeme nútiť , veď aj sprosté deti sú deti ? Jednoducho kombinácia vnútorného chcenia rodiča ( asi predsa ten druhý chce ak za dieťaťom neustále chodí ) a dobrého psychológa a súčinnosť oboch prostredí dokáže zázraky . Treba len skutočne chcieť ........a nekomentovať partnerky milenky ženy .....neťahať do toho osobné pripomienky......tie ženy ho neformujú ale ty a on.
Dieta v tom veku už dokaze pochopit,že aj rodič je nedokonale stvorenie a robí pocas svojho života rozne chyby. Dôležité je sa z nich pouci a snažiť sa o napravu. Co jeho otec robí. Ano až tak,že je tým otravny. Ale nikdy nevzdavat nieco,na čom ti záleží. Súhlasím, že psychológ ma nielen problém hodnotiť, ale ho skúsiť ahoj vyriešiť.
@damian85 psychológ ale nie je doktor, aby liečil...ten sa s tebou maximálne porozpráva a dá ti rady čo robiť čo skúsiť atd....treba brať aj v úvahu že ak otec povie dietatu že príde a potom nepríde lebo mu je frajerka prednejsia, dieťa je sklamané raz dvakrát trikrát...postupom času je mu to jedno či otec príde alebo nie...a zrazu sa otec niečoho dožaduje a dieťa musí lebo rodičovi sa zrazu uračilo naozaj aj príst?
Veď otec dieťaťa keď tak túži byť s dieťaťom tak nech to dá na súd a nech rieši odborníkov, prečo musí byť vždy žena čo to má mať všetko na starosť. A nech sa snaží zistiť prečo dieťa ku nemu nechce.V takom prípade nejde otcovi ani tak o dieťa ako deptat expartnerku.
Autorka daj upraviť styk súdne , v 11 rokoch budú brať v úvahu už aj názor dietata
@sense Netreba porovnávať psychológa pre dospelých a detského klinického psychológa. Psychológ nelieči tabletkami alá psychiater , psychológ má liečiť ( v tomto prípade nejakú traumu , blok ) dieťaťa. Má na to svoje metódy . Frajerka s tým nemá nič spoločné , dieťa predsa otec nenúti milovať jeho frajerku , autorka nič nepovedala o tom aby dieťa malo objektívnu nenávisť voči priatelke jej ex , jedine žeby boli pripomienky primárneho rodiča ktoré dieťa počuje , cíti a tak si povie tá žena bude striga. Otec dieťa za odborníkom ísť nemôže , keďže s dieťaťom nie je , čiže je to prakticky nemožné isť fyzicky s dieťaťom za odborníkom ak to dieťa nemá. Súhlasím len s faktom , že by mal riešiť zmenu úpravu styku . Lenže mnoho mužov je v tejto oblasti tak právne neznalých , že mi je niekedy na zaplakanie. Hold za deti sú zodpovedný rodičia a niekedy , deti musia robiť aj to čo nechcú. Do školy chodiť musia , nik nerieši či sa im to páči alebo nie. Normálne dieťa si nájde to dobré v tom " zlom ". Všetko sa dá riešiť , len treba chcieť. Žiaden súd ak na to nie sú objektívne dôvody , neschváli otcovi 1 deň v roku , ale minimálne 2 víkendy v mesiaci a dieťa si 100% zvykne a možno príde na to , že až tak hrozné to nie je. A ak nie v 18 rokoch nemusí chodiť ani k otcovi ani k matke , môže ak uzná za vhodné bývať aj so susedom.
Nuž moje dievčatá mali tiež istý čas blok,skončili sme na sude, vraj ja bránim a huckam. Nakoniec nám bolo nariadené stretávanie s psychológom. Teda deti. Bolo to úplne na hovno. A záver bol taký,že áno,deti sa odmietajú stretávať s otcom v prítomnosti jeho novej partnerky. Ale žiaľ,otec ma právo ,dokonca to nesmelo byť v sprave. Takže ja by som to riešila už teraz inak. Naozaj,pokiaľ má otec záujem a 11.ricny sa chová takto. No to nie....proste je to jeho otec,vám nevyšlo manželstvo,ale tým otcovstvo nekončí,otec sa snaží ,tak treba zistiť príčinu,nejaká bude. Buď ťa videl plakať,trápiť sa,alebo ...ja neviem,nejaký dôvod tam je.
@sense no, budú,vypočúvať na súde je úplne vynikajúce pre deti, V ZIVOTE by som to už nedovolila,pokiaľ by sa jednalo iba o toto,že otec má záujem a dieťa si postavilo hlavu. Pokiaľ v tom nie je viac. Aj tak záver bude taký,že otec má právo,je rodič.... A naozaj sa o dieťa zaujímať,snažiť sa a decko mi zabuchne dvere,tak v tom je niečo viac. To už musí vedieť autorka .
Teraz som si prečítala tvoje príspevky. Akože....je z teba cítiť stále zatrpknutost. A riadnu... Neviem,či budeš spokojná,keď sa na to ako otec fakt vyserie,založí si novú rodinu a tvoj syn sa bude pozerať,ako spolu pekne tvoria novú rodinu. Ty môžeš v pohode žiť,keď pošleš dieťa k otcovi ,na dva týždne cez prázdniny,na víkendy atď. Neverím,že v tomto prípade ,ťa proste dieťa nevníma stále ako opustenu a smutnú. Jasne,že sa blokne. Akože iné ženy sú smutné,že otec nejaví záujem a ty ,že má ,ale na druhej strane trávi víkendy s priateľkou atď... Žiaľ,ak to dá na súd. Budeš sklamaná a dieťa bude trpieť ešte viac. Nezastabilizovat sa za 6 rokov je výkon.
Tak v tomto veku uz nic nezmeni. Ten vztah mal otec priestor tvoriť, ked boli Dieta male. Predpokladam, ze mlady ma uz svoj telefon. Tak nech si to s otcom vydiskuje sam. A mladému by som povedala, ze nech dvihne rit a ide s otcom na prechadzku alebo venčiť psa alebo kam chce, mne je to jedno ale doma nebudu.
@maciatkolulu no este som ja ta najhorsia 🤦🏻♀️ Pisem iba tolko ze taketo spravanie niecomu predchadza, pisem, ze mame dvoch detskych psych. kt. pracuju s dietatom, pisem ze jedina vec je nova partnerka otca, teda rozumej ze manzelstvo sa rozpadlo kvoli nej. Ja alebo dospely clovek spracuje tazko toto ale dieta evidentne nie. Teda, pisem iba moj pohľad na vec. Neplacem a nemutim hlavu dietatu ani som to nikdy neurobila. Zatrpknuta niesom voci nemu ja som s tym ako to je vysporiadana. Hovorim o probleme, kt. vznika kvoli novej partnerke. Dieta bolo viac krat sklamane v nom. Pytam sa zien ci maju mali skusenost aj s takymto /podobnym pristupom detí. Z mojho pohladu nie je ani nikdy nebolo dietatu ublizovane nim. Ale spravanie a pristup otca k dietatu k otcovim povinnostiam voci dietatu, nasej rodicovskej dohode bolo velmi malo krat dodrzane. Teraz sa pyta preco sa tak sprava.
Napr. otec mal prist pre dieta na vikend kym bolo mensie a dalo sa, ale otec idiel na wellnes s priatelkou a na dieta sa vykaslal, prisiel iba ked sa mu dalo a chcelo. Priklad, mal vyzdvyhnut dieta o 9 jeho nikde lebo jemu prerabaju doma tak ked dokoncia a podobne veci.. kym sa dalo … ale teraz je velmi tazko pohnut s dietatom..
Ak ti ani jeden psychológ nepovedal , že je to dané tvojou traumou , ktorú naopak dieťa zrkadlí tak obom by mali zobrať licencie. To čo urobil otec , je zlé a dieťa by malo vedieť čo je správne a čo nie. To že ty pár rokov po rozvode stále spomínaš priateľku , ktorú dieťa nemá rado len preto že ju nemáš rada ty ( čo je prirodzene ) , tak tam hľadaj skôr pomoc.. Ak ty sa vyliečiš , dieťa sa vylieči s tebou. Tá žena dieťatu nijak neublúžila , nenechala ho hodinu kľačať na hrachu , len Vám jednoducho rozbila manželstvo a ty si sa s tým očividne nezmierila. Po rozvode si sa pripútala na dieťa , tlak ti dvíhalo len keď si začula v TV jej krsné meno a dieťa ako špongia to nasávalo a tu je výsledok. Partner úplne na hovno , otec očividne aj keď dookola dieťa odmieta ( nie je to asi príjemné pre otca ) až tak zlý nie je. Hľadáš východisko tam kde nie je , a to ktoré maš pod nosom prehliadaš.
@maciatkolulu moje dieťa malo sedenie ešte pred rozvodom , priamo na súde nebolo a nebol to výsluch, osoba sa s ňou porozprávala štýlom o mame o otcovi , papier sme dostali obaja...o čom sa bavili a čo dieťa povedalo. V tomto prípade dohoda nefunguje, tak treba nechať rozhodnúť súd a dieťa či bude chcieť alebo nie bude musieť každý druhý víkend k otcovi. A nie ab som ja ako matka sedela doma kedy sa náhodou otcovi uraci prist
@laila22 Nie takto detská psychika nefunguje. Toho koho neznášam ja , toho bude neznášať aj moja dcéra. Keď dieťa uvidí ako sa trápim , kvoli človeku XYLZ tak človeka XYLZ bude neznášať. Rodič ktorý denno denne chodí za dieťaťom , nie je rodič , ktorý stratil dieťa pretože fetoval , chlastal a dieťa mlátil. Takému je dieťa ukradnuté. Tu , tento prípad nie je. Je veľmi ťažké prekonať EGO , ktorému bolo ubližené ale potom máme výsledok aký máme. Takže na objektívne skutočnosti ( týranie , sexuálne zneužívanie ) niet pomoci na neobjektívne ( subjektívny dojem druhého rodiča v spojení so zranením egom ) psychológovia metódy majú.

A povedala si reálnu príčinu? Že dieťaťu vadí nová žena?
Nie si povinná ho púšťať hore do bytu. Zidi dole a oznam že dieťa nechce ísť
Možno keby sa stretli spolu niekde vonku, mimo domácnosť