icon

Ako postupovať, keď manželka dala dcéru do jaslí?

martin0440
26. aug 2025

Dobrý deň moja manželka odomna odišla 7.7 mame malú dcérku ktorá ma 2roky s ktorou som od 2.7na materskej manželka nastupuje do roboty 1.9 ja mám ukončiť materskú 13.1 2026 rozvodové papiere už podala manželka dala malú do jaslí od 18.8 do 29.8 je v adaptačné dobe mala v mojich očiach je ešte na to mala v jej očiach je presný opak nesúhlasím stym aby chodila do jaslí keď snou môžem byt doma ja a plnohodnotne sa jej venovať viete mi niekto poradiť ako postupovať? Ďakujem

lienka.7
26. aug 2025
@viestta

Ja len tolko: Chuda dieta ked sa stane rukojemnikom a predmetom pomsty dvoch dospelych ludi, ktori nie su schopni sa dohodnut. Najdite si mediatora a nehandrkujte sa o dieta ako kofy na trhu.

@iivancova a co tie príslušné organy nariadia, ze dieta nemôže chodiť do jasiel? (Ex)manželka ide od 1.9.do prace, takže jej krok je uplne logicky. Navyše 99,9% chlapov je na materskej len akoze. V skutočnosti ďalej robia a o dieta sa stara žena, matersku maju len ako "prilepsenie" namiesto výpadku rodicaku. Som zvedava, aká je pravda u neho, keď sa tak bije o matersku. A tiež, co chce robiť od februára. A ci bude tiež riešiť ocrky a pod., keď sa teraz tak bije o ss.

@viestta hovoríš mi úplne od srdca👍 chudáčik dieta... 😥😥😥
btw, tretia osoba ak tam je, tak nie je nič horšie ako ohrdnuty chlap. 🤦‍♀️

alenka58
26. aug 2025
@lienka.7

@iivancova a co tie príslušné organy nariadia, ze dieta nemôže chodiť do jasiel? (Ex)manželka ide od 1.9.do prace, takže jej krok je uplne logicky. Navyše 99,9% chlapov je na materskej len akoze. V skutočnosti ďalej robia a o dieta sa stara žena, matersku maju len ako "prilepsenie" namiesto výpadku rodicaku. Som zvedava, aká je pravda u neho, keď sa tak bije o matersku. A tiež, co chce robiť od februára. A ci bude tiež riešiť ocrky a pod., keď sa teraz tak bije o ss.

@lienka.7 no ale to že muž je na materskej a ďalej pracuje je rozhodnutie aj jeho ženy, poznám aj takých mužov ale majú HO a starajú sa o deti a manželka je v práci, takže stará sa až keď príde z práce, ďalších čo poznám tak sú len na materskej a je ich dosť moji kolegovia, manželky pracujú, toto ma úplne prekvapilo že 99,9 % asi žijem v inej bubline, dokonca sused je s dvojičkami na materskej a manželka chodí domov oko 18

anonym_c5e714
26. aug 2025
@martin0440

@veklipo nie manželka odišla lebo je vtom tretia osoba vieš? Nemálo sme žiadny toxický vzťah dával som jej všetko popri robote som robil ďalšiu robotu nie koli mne ale aby sme my mali len toľko

@martin0440 pre ňu to bol toxický ne/vzťah, ak si bol v dvoch prácach a ona sama s dieťatkom, tak proste odišla. Peniaze nie sú všetko, sám si to zistil.

betulinka1
26. aug 2025

@martin0440 chod na UPSVaR, tam ti poriadia. Ked si na materskej tak logicky by malo byt dieta u teba, lebo si sa zaviazal štátu, ze sa o dieta staras. Okrem toho iba matka nemoze rozhozhodnut o jasliach. Cize by som isla do jaslí a spytala sa, kde ma suhlas druheho rodica. Na druhej strane si myslim, ze 2 rocne dieta jasle pekne zvladne, ak je to extrovertna povaha, co ma rada deti a nema problem s kolektívom. Ty do prace a urcite by som riesila starostlivost este pred sudom, ze teda ako budete mat malu. Ked sa neviete dohodnut, tak potom neodkladným opatrením ziadat styk. Striedavka je lepsia cim skor. Horsie ju znášajú deti co maju 5 a viac rokov ako 2-3 rocne deti. Za mna je ale podmienka dobra komunikacia rodicov. Lebo este skolka ako tak. Ale skola je stala spolupráca, co sa učiniť, co ste sa ucili, aka je kedy písomka atd….

zuzanka.zuzu
26. aug 2025
@alenka58

@lienka.7 no ale to že muž je na materskej a ďalej pracuje je rozhodnutie aj jeho ženy, poznám aj takých mužov ale majú HO a starajú sa o deti a manželka je v práci, takže stará sa až keď príde z práce, ďalších čo poznám tak sú len na materskej a je ich dosť moji kolegovia, manželky pracujú, toto ma úplne prekvapilo že 99,9 % asi žijem v inej bubline, dokonca sused je s dvojičkami na materskej a manželka chodí domov oko 18

@alenka58 lienočka je úplne mimo a dnes ide mimoriadne bomby, čo otvorím tému to kravina od nej 😀 práveže ja som sa až na koňovi dočítala že muži sa na materskú dajú iba papierovo a ďalej robia s iným úväzkom 🙈 v mojom okolí vrátane môjho muža boli muži na riadnych materských s plnohodnotnou starostlivosťou

sss777
26. aug 2025
@lienka.7

@lienka.7
99.9% Tak v mojom okolí sa 100% mužov na materskej o svoje deti naozaj stará, vôbec si neviem predstaviť, akých príživníkov musíš mať v okolí.
Možno horšie ako ohrdnutý chlap je promiskuitná žena, čo skáče z postele do postele. Ideálny príklad pre dieťa, fakt.

anonym_ed42f2
26. aug 2025
@martin0440

@veklipo nie manželka odišla lebo je vtom tretia osoba vieš? Nemálo sme žiadny toxický vzťah dával som jej všetko popri robote som robil ďalšiu robotu nie koli mne ale aby sme my mali len toľko

@martin0440 keď si chodil z jednej roboty do druhej.kedy si sa venoval.manzelke, dieťaťu, budovaniu vášho vzťahu?
Ja sa tej žene ani veľmi nečudujem že odišla.

anonym_6053a4
26. aug 2025
@anonym_ed42f2

@martin0440 keď si chodil z jednej roboty do druhej.kedy si sa venoval.manzelke, dieťaťu, budovaniu vášho vzťahu?
Ja sa tej žene ani veľmi nečudujem že odišla.

@anonym_ed42f2
A kde si manželka doma s takým malým dieťaťom našla milenca?

alenka58
26. aug 2025
@zuzanka.zuzu

@alenka58 lienočka je úplne mimo a dnes ide mimoriadne bomby, čo otvorím tému to kravina od nej 😀 práveže ja som sa až na koňovi dočítala že muži sa na materskú dajú iba papierovo a ďalej robia s iným úväzkom 🙈 v mojom okolí vrátane môjho muža boli muži na riadnych materských s plnohodnotnou starostlivosťou

@zuzanka.zuzu ďakujem za info, bolo mi to podozrivé, lebo vidím že veľa mužov sa dnes stará o deti, na ihrisku vidím veľa mužov, je to úžasné že prišla táto doba a ženy sa môžu spoľahnúť na mužov

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
zltalienka
26. aug 2025

@martin0440 od 2.7. si na materskej a od 7.7. dieta nie je s Tebou v domacnosti....mal by si materske od 7.7. vratit, nemas na neho narok. A odhlasit sa z materskej.
A pokial Tvoja zena od Teba odisla (kvoli inemu) par dni potom, co si nastupil na matersku, tak silne pochybujem, ze ste boli dohodnuti o Tvojom nastupe na matersku.

dadis
26. aug 2025

@martin0440 Mam pocit ze ta MD je len tvoj trucpodnik, aby si si zenu udrzal doma...btw nemozes mat MD, ak dieta s tebou nebyva, ani so striedavkou to nepojde..a pochybujem, ze 2r dietatu daju striedavku 1:1 - navyse ak dieta na teba nie je zvyknute (ako by mohlo, ked si mal 2 prace?) .. ukludni sa, suhals s jaslami, dohodnite si zaciatocnu striedavu - po 1 -2 dnoch zo zaciatku...

larisalarisa
26. aug 2025

A dôvody jej odchodu? A kolko jej platite?

larisalarisa
26. aug 2025

A vôbec... odkedy tu my ženy dávame chlapom návod nato ako nás dostať na zadné. Ktorá žena odíde s dvojročným bábom preč? Ja mu neverím ani slovo.

anonym_75d53f
26. aug 2025
@larisalarisa

A vôbec... odkedy tu my ženy dávame chlapom návod nato ako nás dostať na zadné. Ktorá žena odíde s dvojročným bábom preč? Ja mu neverím ani slovo.

@larisalarisa svet nie je čiernobiely. Jednu presne takú poznam co odišla s 2 ročným babom, lebo potrebovala iného, ked ju potom nový poslal k vode, prisla za bývalým naspäť. Zeny su tiez ludia a kazdy clovek je rôzny.

zltalienka
27. aug 2025
@larisalarisa

@larisalarisa ale odchadzaju zeny aj s mensimi detmi. Minimalne 3 poznam, co odisli ani nie s rocnym dietatom. Ked sa inak neda...deti uz maju velke a ani jedna z nich sa nevratila.

leo2019
27. aug 2025

Neviem nad čím sa konretne trapis. Po prvé absolútne nerozumiem ako mohli dieťa prijať do jaslí bez suhlasu oboch rodičov. Do akéhokoľvek výchovného zariadenia potrebuje súhlas oboch rodičov. Ďalšia vec ze na odhlásenie dieťaťa z jaslí stačí iba jedného. Takze ona prihlási a ty odhlasis uz len z toho dôvodu ze nemajú potrebný súhlas od teba. Ak si na materskej s dietatom jednoducho manzelka odvezie a ty si dieťa hneď rano vezmeš k sebe. Jasle niesu povinnou dochadzkov. A určite to nefunguje tak ze rodic ktorý není na materskej prihlasi dieta do jaslí a tomu co je vezmú materskú.

dadis
27. aug 2025
@leo2019

Neviem nad čím sa konretne trapis. Po prvé absolútne nerozumiem ako mohli dieťa prijať do jaslí bez suhlasu oboch rodičov. Do akéhokoľvek výchovného zariadenia potrebuje súhlas oboch rodičov. Ďalšia vec ze na odhlásenie dieťaťa z jaslí stačí iba jedného. Takze ona prihlási a ty odhlasis uz len z toho dôvodu ze nemajú potrebný súhlas od teba. Ak si na materskej s dietatom jednoducho manzelka odvezie a ty si dieťa hneď rano vezmeš k sebe. Jasle niesu povinnou dochadzkov. A určite to nefunguje tak ze rodic ktorý není na materskej prihlasi dieta do jaslí a tomu co je vezmú materskú.

@leo2019 Ved ta zena s nim nebyva..ako moze byt legalne na MD? A co mu radis, je absolutne cez ciaru..

leo2019
27. aug 2025
@dadis

@leo2019 Ved ta zena s nim nebyva..ako moze byt legalne na MD? A co mu radis, je absolutne cez ciaru..

@dadis ma doeta trvalú adresu tam kde otec? Ak ano legálne normálne môže byť. Navyše matka podpísala dokument kde schvaľuje opateru otcovi ináč by nemohol byt na materskej. A ako som povedal dá dieťa do jaslí otec po neho pride a dovidenia.

anjelicek26
27. aug 2025
@leo2019

@dadis ma doeta trvalú adresu tam kde otec? Ak ano legálne normálne môže byť. Navyše matka podpísala dokument kde schvaľuje opateru otcovi ináč by nemohol byt na materskej. A ako som povedal dá dieťa do jaslí otec po neho pride a dovidenia.

@leo2019 tam ide o to, ze sa im podmienky zmenili a on s tym nepohne, ked sa ona tak rozhodla...hrotit to odhlasovanim s jasli a stavanim na zadne a predpokladam silno, ze aj tu matersku si dal spontanne len kvoli tomu, aby malu nemohla vziat a odstahovat sa, lebo "ma byt s nim"... treba to predychat, jasle su fajn, mala sa zauci, on moze normallne pracovat, ex tiez, aj ked verim to boli a zranene ego a vsetko okolo toho, ma vsetko pravo sa na nu hnevat... ale... ak chce striedavku, vsetky taketo eskapady su negativne... nech sa venuje dietatu, ma slusny zarobok, ,dokaze, ze sa o nu vie dobre postarat a riesi sudne starostlivost... striedavku vedia schvalit aj v pomere 4 dni otec 8 dni mama z 2 tyzdnov, tych alternativ je vela... vsetko prehrmi, utrasie sa to.. Nie je to fer. Ale kedy je zivot fer.

dadis
27. aug 2025
@leo2019

@leo2019 Trvala adresa nic neznamena...verim, ze zena ma uz podane aj predbezne opatrenie na zverenie

dadis
27. aug 2025
@anjelicek26

@leo2019 tam ide o to, ze sa im podmienky zmenili a on s tym nepohne, ked sa ona tak rozhodla...hrotit to odhlasovanim s jasli a stavanim na zadne a predpokladam silno, ze aj tu matersku si dal spontanne len kvoli tomu, aby malu nemohla vziat a odstahovat sa, lebo "ma byt s nim"... treba to predychat, jasle su fajn, mala sa zauci, on moze normallne pracovat, ex tiez, aj ked verim to boli a zranene ego a vsetko okolo toho, ma vsetko pravo sa na nu hnevat... ale... ak chce striedavku, vsetky taketo eskapady su negativne... nech sa venuje dietatu, ma slusny zarobok, ,dokaze, ze sa o nu vie dobre postarat a riesi sudne starostlivost... striedavku vedia schvalit aj v pomere 4 dni otec 8 dni mama z 2 tyzdnov, tych alternativ je vela... vsetko prehrmi, utrasie sa to.. Nie je to fer. Ale kedy je zivot fer.

@anjelicek26 Uplny suhlas.. rozvrat vztahu je uz nezvratny, treba sa snazit teraz zabezpecit pre dieta to najlepsie. Otec chce striedavu. Po polroku uz nebude pre neho zaujimave jasle? Radsej ako hadky treba si sadnut a dohodnut sa.

leo2019
27. aug 2025
@anjelicek26

@anjelicek26 to nieje pravda. Ešte raz matka dala súhlas otcovi na čelo dennú starostlivosť. Na základe toho mu ba priznaná MD. Matka bez suhlasu druheho rodiča nemôže dieťa prihlásiť do Jaslí. Takze pohne s tym absolútne jednoducho. Žiadne staviacky na zadné ak raz je povinnosťou otca mat čelodennu starostlivosť tak ju musí dodržiavať ak nie zaniká mu nárok. A neviem ale na sude to nebude boh vie ako vyzerať ked matka napriek nesúhlasu otca sa snažila dieťa prihlásiť do jaslí. Ďalšie su aj mravné posúdenia vecí. Matka odišla z domu a vzala dieťa otcovi pre frajera? A poslala aj ked to nebolo nevyhnutné dieta do jaslí ? Zámer jednoznačný. Otec sa musí rozhýbať. Tak ako som napísal.

leo2019
27. aug 2025
@dadis

@leo2019 Trvala adresa nic neznamena...verim, ze zena ma uz podane aj predbezne opatrenie na zverenie

@dadis ale znamená tym preukáže že dieťa sa zdržiavalo na adrese otca kde sa o nu aj staral.

tamitamitami
27. aug 2025
@leo2019

@leo2019 Úplne zlé riešenie ak sa chce súdiť o striedavú starostlivosť.
Nikto nebude primárne riešiť urazené ego otca, dôvod prečo matka odišla a podobné záležitosti. Budú sa pozerať iba na dieťaťa.

Takto len ukáže že nevedia komunikovať, nevedia sa dohodnúť, robia si zle....teda je dosť pravdepodobné že to 2 ročné dieťa do striedavky nedostane.

Najlepšie čo môže spraviť je vrátiť sa do práce, dcéru nechať v jasliach (aj tak by tam musela v januári nastúpiť) a pri zverení dieťaťa skúsiť žiadať striedavú starostlivosť v krátkych intervaloch. Komunikovať s matkou dieťaťa normálne, slušne, ukázať ústretovosť....to mu pri súde pomôže omnoho viac ako keď teraz začne robiť toto čo mu odporúčaš.

leo2019
27. aug 2025
@tamitamitami

@leo2019 Úplne zlé riešenie ak sa chce súdiť o striedavú starostlivosť.
Nikto nebude primárne riešiť urazené ego otca, dôvod prečo matka odišla a podobné záležitosti. Budú sa pozerať iba na dieťaťa.

Takto len ukáže že nevedia komunikovať, nevedia sa dohodnúť, robia si zle....teda je dosť pravdepodobné že to 2 ročné dieťa do striedavky nedostane.

Najlepšie čo môže spraviť je vrátiť sa do práce, dcéru nechať v jasliach (aj tak by tam musela v januári nastúpiť) a pri zverení dieťaťa skúsiť žiadať striedavú starostlivosť v krátkych intervaloch. Komunikovať s matkou dieťaťa normálne, slušne, ukázať ústretovosť....to mu pri súde pomôže omnoho viac ako keď teraz začne robiť toto čo mu odporúčaš.

@tamitamitami práve naopak tym ze ukáže ze sa dokázal o dieťa postarať ukáže súdu ze je tym otcom ktorý môže mať dieťa v striedavej starostlivosti. Matka opustila rodinu pre iný mimo manželský pomer. Bude sud na to prihliadať. Ďalšia vec ze dieťa si tym vybuduje silnú citovú väzbu k otcovi pretože deti do 3 rokov su tu väzbu budujú. Toto je pravý dôvod prečo matka chce doeta rýchle supnut do jaslí. Aby mala na sude s čím hrať. Ci uz ego urazene alebo nie ja netuším. Ale ak chce dieťa do striedavej teraz je ten najpodstatnejši moment. BTW ja som bol tiež na rodičovskej viem o com hovorím .

anjelicek26
27. aug 2025
@leo2019

@tamitamitami práve naopak tym ze ukáže ze sa dokázal o dieťa postarať ukáže súdu ze je tym otcom ktorý môže mať dieťa v striedavej starostlivosti. Matka opustila rodinu pre iný mimo manželský pomer. Bude sud na to prihliadať. Ďalšia vec ze dieťa si tym vybuduje silnú citovú väzbu k otcovi pretože deti do 3 rokov su tu väzbu budujú. Toto je pravý dôvod prečo matka chce doeta rýchle supnut do jaslí. Aby mala na sude s čím hrať. Ci uz ego urazene alebo nie ja netuším. Ale ak chce dieťa do striedavej teraz je ten najpodstatnejši moment. BTW ja som bol tiež na rodičovskej viem o com hovorím .

@leo2019 znova - aj ked pojde do jasli v januari po jeho materskej, bude to rovnake, len odsunute. Keby sa dobry rodic dokazoval len non-stop pritomnostou, bolo by to vesele. On a aj ona su dobri rodicia, aj ked pracuju... ja to fakt chcem realne vidiet striedavku a plnu starostlivost, ak nema vyslovene home office a flakarinu pracu totalnu, je to bez jasli nemozne...tak na co sa hrame.... ze jasle su zlo?

kaca222
27. aug 2025

Tak otec chce byť s dieťaťom doma a vy radíte dať malú do jasiel? Dieťa potrebuje rodiča a domáce prostredie, jasle sú predsa posledná možnosť, keď to inak nejde. Vychádzam teda z predpokladu, že otec je normálny milujúci otec schopný sa o dieťa postarať.
Držím palce, neviem, aké máš možnosti, bohužiaľ dcéra sa stala rukojemníkom vášho sporu

kaca222
27. aug 2025
@anjelicek26

@leo2019 znova - aj ked pojde do jasli v januari po jeho materskej, bude to rovnake, len odsunute. Keby sa dobry rodic dokazoval len non-stop pritomnostou, bolo by to vesele. On a aj ona su dobri rodicia, aj ked pracuju... ja to fakt chcem realne vidiet striedavku a plnu starostlivost, ak nema vyslovene home office a flakarinu pracu totalnu, je to bez jasli nemozne...tak na co sa hrame.... ze jasle su zlo?

@anjelicek26 ako môžeš tvrdiť, že to po pol roku bude rovnaké? Je zásadný rozdiel medzi tým, keď má dieťa 2 a 2,5 roka.

anjelicek26
27. aug 2025
@kaca222

Tak otec chce byť s dieťaťom doma a vy radíte dať malú do jasiel? Dieťa potrebuje rodiča a domáce prostredie, jasle sú predsa posledná možnosť, keď to inak nejde. Vychádzam teda z predpokladu, že otec je normálny milujúci otec schopný sa o dieťa postarať.
Držím palce, neviem, aké máš možnosti, bohužiaľ dcéra sa stala rukojemníkom vášho sporu

@kaca222 v januari uprostred zimy a chorob a zaucat ju teda bude on (?) a riesit ocr? Postara sa on o to, aby miesto v jasliach nasli mimo klasickych termimnov nastupu ? Ak sa tak dohodnu ved super, ale silno o tom pochybujem... tu na koniku vzdy pocujes len jednu stranu, tu sa objektivita bude tazko hladat... ak si najdu zeny vztah pomimo, v drvivej vacsine ten muz porobil milion pät chyb, aj ked ich sam nie je schopny vidiet... tych skutocne "bolo koze dobre, sla sa na lad klzat" zien je minimum...