icon

Ako postupovať, keď manželka dala dcéru do jaslí?

martin0440
26. aug 2025

Dobrý deň moja manželka odomna odišla 7.7 mame malú dcérku ktorá ma 2roky s ktorou som od 2.7na materskej manželka nastupuje do roboty 1.9 ja mám ukončiť materskú 13.1 2026 rozvodové papiere už podala manželka dala malú do jaslí od 18.8 do 29.8 je v adaptačné dobe mala v mojich očiach je ešte na to mala v jej očiach je presný opak nesúhlasím stym aby chodila do jaslí keď snou môžem byt doma ja a plnohodnotne sa jej venovať viete mi niekto poradiť ako postupovať? Ďakujem

sense
27. aug 2025
@kaca222

Tak otec chce byť s dieťaťom doma a vy radíte dať malú do jasiel? Dieťa potrebuje rodiča a domáce prostredie, jasle sú predsa posledná možnosť, keď to inak nejde. Vychádzam teda z predpokladu, že otec je normálny milujúci otec schopný sa o dieťa postarať.
Držím palce, neviem, aké máš možnosti, bohužiaľ dcéra sa stala rukojemníkom vášho sporu

@kaca222 to áno ale treba brať na zreteľ aj to čo bude potom keď jemu materská skončí , kde a s kým bude dieťa potom, kto sa on postará, či bude miesto, čas na adaptáciu atd
Žiaľ v tomto prípade nejde ani jednému z rodičov o dieťa, ale berú dieťa ako nástroj pomsty a sledovanie vlastných zaujmov

dadis
27. aug 2025
@leo2019

@dadis ale znamená tym preukáže že dieťa sa zdržiavalo na adrese otca kde sa o nu aj staral.

@leo2019 A ako to preukaze, ked sa tam to dieta nezdrziava?btw trvaly pobyt dietata mozes zmenit aj sam..bez suhlasu druheho rodica..taras hluposti dalsieho odhrdnuteho chlapa, ktoremu nejde o dobro dietata ale o pomstu ex

tamitamitami
27. aug 2025

@leo2019 Takto ukáže súdu že bol 2 mesiace na MD kde sa o dieťa nestaral. Matka sa o dieťa starala 2 mesiace zadarmo, kým on bol platene doma a mal sa starať.
Zrazu sa zobudil a keď dieťa nastúpilo do jasličiek začal robiť problémy - čo ukáže že sa nevedia dohodnúť a nevedia spolu komunikovať.

lienka.7
27. aug 2025
@leo2019

Neviem nad čím sa konretne trapis. Po prvé absolútne nerozumiem ako mohli dieťa prijať do jaslí bez suhlasu oboch rodičov. Do akéhokoľvek výchovného zariadenia potrebuje súhlas oboch rodičov. Ďalšia vec ze na odhlásenie dieťaťa z jaslí stačí iba jedného. Takze ona prihlási a ty odhlasis uz len z toho dôvodu ze nemajú potrebný súhlas od teba. Ak si na materskej s dietatom jednoducho manzelka odvezie a ty si dieťa hneď rano vezmeš k sebe. Jasle niesu povinnou dochadzkov. A určite to nefunguje tak ze rodic ktorý není na materskej prihlasi dieta do jaslí a tomu co je vezmú materskú.

@leo2019 ono prihlásiť môže teoreticky aj jeden rodic, pokial druhý robí prieky. Jasne, nech príde, vezme dieta a odhlási. O pol roka s nim potom bude doma on, že? Keď jasle nebudú. Co je fakt, je to, ze viac ako 2 mesiace sa o dieta nestara, matersku teda povera neoprávnene. Ak tak neurobila, moze byt rad, ze ho ex nenahlasila. Byt na materskej je možnosť, nie povinnosť.

leo2019
27. aug 2025
@dadis

@leo2019 A ako to preukaze, ked sa tam to dieta nezdrziava?btw trvaly pobyt dietata mozes zmenit aj sam..bez suhlasu druheho rodica..taras hluposti dalsieho odhrdnuteho chlapa, ktoremu nejde o dobro dietata ale o pomstu ex

@dadis ved som mu napísal. Odhlásiť dieťa a ist sním domov. Podať NO aby matka sa zdržiavala konania prihlasovať dieťa do MŠ. Pozerám ze poniektorí zabudli ze dieta nieje majetkom mami. Otec ma pravo sa o dieťa starať aj jeho povinnosť.

leo2019
27. aug 2025
@dadis

@dadis :D 😀 Moj syn by s tebou určite nesúhlasil. Ale ty ma nepoznáš takze sa len pousmejem.

dadis
27. aug 2025
@leo2019

@dadis ved som mu napísal. Odhlásiť dieťa a ist sním domov. Podať NO aby matka sa zdržiavala konania prihlasovať dieťa do MŠ. Pozerám ze poniektorí zabudli ze dieta nieje majetkom mami. Otec ma pravo sa o dieťa starať aj jeho povinnosť.

@leo2019 Nie je majetkom ani jedneho z nich - ako si predstavujes, ze bude ten otec plnit povinnosti MD? Ze dieta ostane u neho? Bez matky? To je take zohladnujuce zaujem dietata, az to boli.. ja hovorim, ze sa treba dohodnut - jasle a striedanie podla moznosti dietata je asi dost kompromis, nemyslis? Ved tak to bude aj v januari - preco potrebuje silou mocou ist na MD? Asi len preto, aby si zenu udrzal doma? Cez dieta? Nie je to dost ubohe?

sense
Autor odpoveď zmazal
dadis
27. aug 2025
@leo2019

@dadis :D 😀 Moj syn by s tebou určite nesúhlasil. Ale ty ma nepoznáš takze sa len pousmejem.

@leo2019 Len ci by tvoja ex suhlasila 🤣🤣🤣

leo2019
27. aug 2025
@sense
Odpoveď bola zmazaná

@sense a kde to napisal ze sa nestaral? Odkiaľ to máš? Napísal ze matka odišla. Nikde nepísal ze sa o dieťa nestara. Ak nesúhlasil s nástupom nemal podpísať. Ale to tiež nevieme ci podpísal alebo nie. Čiže tu len poniektore fabulujete. V našom prípade sa tiež matka snažila prepísať dieťa do inej škôlky a nepodarilo sa jej lebo som nesúhlasil. Bolo v mojom zaujme aby malo dieťa stabilné prostredie kde uz chodilo. Reálne ja nedokážem prihlásiť doeta do školského klubu dieťa kam je prihlásené do ZŠ bez suhlasu matky takze absolútne nerozumiem ako sa dá prihlásiť do jaslí.

zuzubb007
27. aug 2025

Každý normálny právnik ti povie, že striedava starostlivosť je pre dieťa najhoršia, nepozeraj len na seba ale aj na to dieťa, presúvať sa bude ako taká handra, nebude vedieť kde je skutočný domov každý týždeň inde, sťahovanie veci, iná izba, dieťa to veľmi zasiahne aj keď rodič si myslí ine, a súhlasím zo ženou jaslicky dieťatu pomôžu, ale dala by som ti vyskúšať dieťa na týždeň inak by si mudroval, ty nerobíš ležiš celý deň doma? či si myslíš, že dieťa posadiš a ono bude sedieť?, to treba každý deň na ihrisko, na plávanie, herničky, variť aj kontakt s inými deťmi sa atď.

leo2019
27. aug 2025
@dadis

@leo2019 Nie je majetkom ani jedneho z nich - ako si predstavujes, ze bude ten otec plnit povinnosti MD? Ze dieta ostane u neho? Bez matky? To je take zohladnujuce zaujem dietata, az to boli.. ja hovorim, ze sa treba dohodnut - jasle a striedanie podla moznosti dietata je asi dost kompromis, nemyslis? Ved tak to bude aj v januari - preco potrebuje silou mocou ist na MD? Asi len preto, aby si zenu udrzal doma? Cez dieta? Nie je to dost ubohe?

@dadis ale otec vyhodil matku? Kde je ohľaduplnosť matky? Navyše este aj silou mocou dieta tlačiť do jaslí. Tak ako som sa staral napríklad ja od 1.5 roka až do nástupu do škôlky.

dadis
27. aug 2025
@leo2019

@sense a kde to napisal ze sa nestaral? Odkiaľ to máš? Napísal ze matka odišla. Nikde nepísal ze sa o dieťa nestara. Ak nesúhlasil s nástupom nemal podpísať. Ale to tiež nevieme ci podpísal alebo nie. Čiže tu len poniektore fabulujete. V našom prípade sa tiež matka snažila prepísať dieťa do inej škôlky a nepodarilo sa jej lebo som nesúhlasil. Bolo v mojom zaujme aby malo dieťa stabilné prostredie kde uz chodilo. Reálne ja nedokážem prihlásiť doeta do školského klubu dieťa kam je prihlásené do ZŠ bez suhlasu matky takze absolútne nerozumiem ako sa dá prihlásiť do jaslí.

@leo2019 ale on nikde nespomina, ze ho prihlasila, do jasli v inej casti republiky ani ze so striedanim nesuhlasi - potrebuje riesit svoj navrat do prace, aby vedela zit zivot bez autora, pracu ma od septmebra, preto dieta je na adaptacii... ze sa teraz autor zobudil, ze mu skoncili platene prazdniny (realne materske poberal neopravnene!).. ale cele to streckovanie mu pomoze do januara - ci potom ako s bude starat v striedani bez jasli?? Radsej nech ukonci MD k 18.8. a nech sa vsetci asaptuju na novy sposob zivota, nez si robit prieky, ako mu radis..(a vo vela veciach zle)

dadis
27. aug 2025
@leo2019

@dadis ale otec vyhodil matku? Kde je ohľaduplnosť matky? Navyše este aj silou mocou dieta tlačiť do jaslí. Tak ako som sa staral napríklad ja od 1.5 roka až do nástupu do škôlky.

@leo2019 Je malo takych mamootcov ako ty, nastastie.

anonym_bb1e37
27. aug 2025

Och, toto bude ten prípad kedy si rodičia budú robiť naprieky a najviac si to odskáče dieťa ☹

zuzubb007
27. aug 2025
@anonym_bb1e37

Och, toto bude ten prípad kedy si rodičia budú robiť naprieky a najviac si to odskáče dieťa ☹

@anonym_bb1e37 presne prvé čo ma napadlo, že poďme robiť zle za každú cenu cez dieťa, úbohosť

dadis
27. aug 2025
@zuzubb007

@anonym_bb1e37 presne prvé čo ma napadlo, že poďme robiť zle za každú cenu cez dieťa, úbohosť

@zuzubb007 Uplne ten isty pocit mam :(

sense
27. aug 2025
@leo2019

@leo2019 okrem toho dieťa ešte len teraz nastúpilo na adaptacny proces , čo urobil otec do 18.8? Ako sa staral o dieťa od 07.07. do 17.8? Ked dieťa odišlo s matkou? Preco to neriešil hneď buď dohovorom so ženou alebo následne na úradoch? Ale miesto toho to rieši na MK potom čo je dieťa už týždeň na afaptacnom procese. Ako to bude riešiť otec keď mu materská skončí? Podstatné otázky na ktoré otec akosi neodpovedá. Áno sú prípady kde žena nevie čo od dobroty a nájde si milenca. Ale vo väčšine prípadov je pravda úplne niekde inde obzvlášť keď sa rozhodne matka s malým dieťaťom k takémuto kroku

leo2019
27. aug 2025
@zuzubb007

Každý normálny právnik ti povie, že striedava starostlivosť je pre dieťa najhoršia, nepozeraj len na seba ale aj na to dieťa, presúvať sa bude ako taká handra, nebude vedieť kde je skutočný domov každý týždeň inde, sťahovanie veci, iná izba, dieťa to veľmi zasiahne aj keď rodič si myslí ine, a súhlasím zo ženou jaslicky dieťatu pomôžu, ale dala by som ti vyskúšať dieťa na týždeň inak by si mudroval, ty nerobíš ležiš celý deň doma? či si myslíš, že dieťa posadiš a ono bude sedieť?, to treba každý deň na ihrisko, na plávanie, herničky, variť aj kontakt s inými deťmi sa atď.

@zuzubb007 striedava starostlivost nieje vhodná pre kazde dieťa a ani pre každého rodiča. Naš syn to ináč ani nechce a je od 4 rokoch. Nerozumiem co mate s tym poletovanim. Doeta ci pri osobnej alebo striedavej strieda domovi rozdiel je len v dĺžke pobytu. Takze podľa toho názoru nieje dobrá ani osobná. Tym ze matka prihlásila doeta do jaslí preukázala ze doeta je schopné byť od matky ako aj od otca. Pomimo súdy uz sami používajú vyjadrenie ze striedava starostlivost je prelomova a úspešná co sa ukázalo aj v iných krajinách. A zabezpečuje dieťaťu právo byt rovnocenné s oboma rodičmi. Právnik môže tliachat co che zastupuje zaujmi rodiča a nie dieťaťa.

leo2019
27. aug 2025
@sense

@leo2019 okrem toho dieťa ešte len teraz nastúpilo na adaptacny proces , čo urobil otec do 18.8? Ako sa staral o dieťa od 07.07. do 17.8? Ked dieťa odišlo s matkou? Preco to neriešil hneď buď dohovorom so ženou alebo následne na úradoch? Ale miesto toho to rieši na MK potom čo je dieťa už týždeň na afaptacnom procese. Ako to bude riešiť otec keď mu materská skončí? Podstatné otázky na ktoré otec akosi neodpovedá. Áno sú prípady kde žena nevie čo od dobroty a nájde si milenca. Ale vo väčšine prípadov je pravda úplne niekde inde obzvlášť keď sa rozhodne matka s malým dieťaťom k takémuto kroku

@sense to mam odkiaľ vedieť a ty odkial vieš co robil alebo nerobil. Poznáš ho?

sense
27. aug 2025
@leo2019

@sense to mam odkiaľ vedieť a ty odkial vieš co robil alebo nerobil. Poznáš ho?

@leo2019 a ty ho poznáš? Mne je ľúto len toho dieťaťa že sa obaja Mária tomu druhému cez neho

kaca222
27. aug 2025
@lienka.7

@iivancova a co tie príslušné organy nariadia, ze dieta nemôže chodiť do jasiel? (Ex)manželka ide od 1.9.do prace, takže jej krok je uplne logicky. Navyše 99,9% chlapov je na materskej len akoze. V skutočnosti ďalej robia a o dieta sa stara žena, matersku maju len ako "prilepsenie" namiesto výpadku rodicaku. Som zvedava, aká je pravda u neho, keď sa tak bije o matersku. A tiež, co chce robiť od februára. A ci bude tiež riešiť ocrky a pod., keď sa teraz tak bije o ss.

@viestta hovoríš mi úplne od srdca👍 chudáčik dieta... 😥😥😥
btw, tretia osoba ak tam je, tak nie je nič horšie ako ohrdnuty chlap. 🤦‍♀️

@lienka.7 máš veľmi smutnú štatistiku s tvojimi 99,9%. Neviem, čo máš v okolí za chlapov, ja len takých, čo sa naplno starajú o dieťa, berú ho na ihriská a výlety. Môj manžel bol na materskej určite tvorivejší než ja, tí čo za blbosti vymýšľali, to som zírala keď som prišla z práce 😃

zuzubb007
27. aug 2025
@leo2019

@zuzubb007 striedava starostlivost nieje vhodná pre kazde dieťa a ani pre každého rodiča. Naš syn to ináč ani nechce a je od 4 rokoch. Nerozumiem co mate s tym poletovanim. Doeta ci pri osobnej alebo striedavej strieda domovi rozdiel je len v dĺžke pobytu. Takze podľa toho názoru nieje dobrá ani osobná. Tym ze matka prihlásila doeta do jaslí preukázala ze doeta je schopné byť od matky ako aj od otca. Pomimo súdy uz sami používajú vyjadrenie ze striedava starostlivost je prelomova a úspešná co sa ukázalo aj v iných krajinách. A zabezpečuje dieťaťu právo byt rovnocenné s oboma rodičmi. Právnik môže tliachat co che zastupuje zaujmi rodiča a nie dieťaťa.

@leo2019 úprimne niektorým mamičkám to vyhovuje striedavku, si oddýchnu na týždeň 🙈, a nieže dieťa to chce ale matka to chce, pretože 4 ročne vie asi tak prd o tom s kým chce byt

leo2019
27. aug 2025
@sense

@leo2019 a ty ho poznáš? Mne je ľúto len toho dieťaťa že sa obaja Mária tomu druhému cez neho

@sense ale co on chce zle dcére? Ze chce sa o nu starať a byť s ňou? Čím sa previnil? Preco dieťa nemôže nastúpiť až po materskej ? Preco bráni matka otcovi aby sa mohol o nu starať?

leo2019
27. aug 2025
@zuzubb007

@leo2019 úprimne niektorým mamičkám to vyhovuje striedavku, si oddýchnu na týždeň 🙈, a nieže dieťa to chce ale matka to chce, pretože 4 ročne vie asi tak prd o tom s kým chce byt

@zuzubb007 hahah tak naše dieťa je výnimočné. A dnes uz ma 6.

anjelicek26
27. aug 2025

@leo2019 len nemozes pausalne brat sam seba ako rolovy model, ako to musi fungovat v kazdej konstelacii partnerov a dietata... statistiky nepustia... ja ti to prajem, ale chce to neskutocnu davku tolerancie oboch stran a nie kazdy toto dokaze.

dadis
27. aug 2025
@zuzubb007

@zuzubb007 Suhlasim, ja som tiez bola presvedcena o vyhodach striedavej, ale moje deti si ju aj vyskusali a rezolutne ju odmietli.. suhlasim s tym, ze najma pre matku ma striedava velke vyhody, ale objavuje sa vela protichodnych nazorov o jej vyhodach a nevyhodach.. teraz mam taky nazor, ze kde si s tym deti spokojne, tak je vyhodna, kde deti s nou nie su stotoznene, tak to netreba silit..

dadis
27. aug 2025
@leo2019

@sense ale co on chce zle dcére? Ze chce sa o nu starať a byť s ňou? Čím sa previnil? Preco dieťa nemôže nastúpiť až po materskej ? Preco bráni matka otcovi aby sa mohol o nu starať?

@leo2019 Zabudol si na jeden podstatny fakt- dcera uz s nim skoro 2 mesiace nezije! A on sa spamata, az ked mu hrozi skkncenie MD? A ako to bude realizovat? Dceru si vezme k sebe do januara? Ci sa maju vratit k nemu do januara obe?

sense
27. aug 2025
@leo2019

@leo2019 a to si kde vyčítal že mu bráni, a ak mu bráni prečo to neriešil hneď 07.07. ked od neho odišla aj s dieťaťom?. Ja som sa pýtala a čo potom v januári? Keď mu materská skončí? Miesto v dobrých jasliach nenájdeš tak že v pondelok prídes a utorok máš voľné miesto. Ani to že to bude dieťa dobre znášať, Či potom to už bude záležitosť matky nech sa postará? Ako to bude ak dieťa bude choré Bez ohľadu ako to dopadne s rozdelením starostlivosti? Ja ďakujem Bohu za to že s mojím ex aj keď veľa veci nefungovalo tak nám obom šlo o Tom aby dieťa trpelo čo najmenej. A pozeral aj na to čo bude o pár mesiacov a nielen to čo chcel aktuálne on a myslel si že bude najlepšie pre neho.

leo2019
27. aug 2025
@sense

@leo2019 a to si kde vyčítal že mu bráni, a ak mu bráni prečo to neriešil hneď 07.07. ked od neho odišla aj s dieťaťom?. Ja som sa pýtala a čo potom v januári? Keď mu materská skončí? Miesto v dobrých jasliach nenájdeš tak že v pondelok prídes a utorok máš voľné miesto. Ani to že to bude dieťa dobre znášať, Či potom to už bude záležitosť matky nech sa postará? Ako to bude ak dieťa bude choré Bez ohľadu ako to dopadne s rozdelením starostlivosti? Ja ďakujem Bohu za to že s mojím ex aj keď veľa veci nefungovalo tak nám obom šlo o Tom aby dieťa trpelo čo najmenej. A pozeral aj na to čo bude o pár mesiacov a nielen to čo chcel aktuálne on a myslel si že bude najlepšie pre neho.

@sense nebráni? Ved nechce aby sa o nu staral. Kde napisal ze odišla aj s dietatom lebo ja to nikde nemôžem nájsť. Môže byt do 3 rokov s nou este na rodičovskej a od 3 rokov do škôlky. Rovnako ako matka sa musí postarať aj ona. Ci matka je niečo viac alebo ona len vie najlepsie co je pre dieťa dobre?