Ako používať výživné?
Ahojte,deti budú v striedavej. Ale keďže treba aj tak veľa veci platiť,plánujeme urobiť detský účet a tam prispievať. Ex zarobí 5x viac ako ja. Tým pádom je jeho povinnosť prispievať viac? A otázka,keď budú na detskom účte peniaze,môžem ich ja použiť napríklad na zaplatenia časti lyžovačky akože za deti? Lebo napríklad ja nebudem mať na to platit 3ludom,ale sebe hej,tak,že by som deťom doplatila z tých peňazí. Máte to niekto takto,že aj keď je striedava,tak otec ešte platí niečo navyše,tým,že má úplne iný štandard? Ďakujem
@barbora9312 aha čiže keď matka zarobí 1000 a ocinko 10000 tak rovným dielom každý 🤦♀️
prepáč, ale máš to trochu/dosť pomýlené....sama píšeš že deti budú v striedavej starostlivosti a potom sa oháňaš tým že aký má otec štandart....deti jeho štandart predsa budú mať, keďže budú polovicu času u neho....takže lyžovačka z výživného nie.....výživné môže určiť aj pri striedavke súd, ale je to na bežné potreby detí, prípadne na sporenie pre deti, nie aby pri striedavke platil dovolenku na ktorú ich vezmeš ty.....
v každom prípade neplatí tvoja mylná predstava že deti musia mať celú dobu otcov štandart.....to by automaticky znamenalo že ak otec žije v 4izbovom dome , musí taký kúpiť aj matke , že ak vozí deti v drahom aute, musí ho kúpiť aj ich matke aby ich aj ona vozila v drahom aute.....výživné slúži na bežné náklady pre deti - strava, oblečenie, krúžky, škola.....pri výraznom rozdiele sa dá nastaviť aj sporenie pre deti, ale to je pri striedavke veľmi nepravdepodobné, keďže o deti sa rovnako stará aj otec a teda podiela sa tým na ich životnej úrovni...žijú predsa aj u neho, aj on ich bude brať na lyžovačku aj on im bude kupovať veci....
Daj si urcit sudom vyzivne, ktore ti bude ex posielat. A potom ho vyuzi napr. aj na lyzovacku.
Ďakujem za odpovede k veci, a mrzí ma ako útočne veľa z vás reaguje. Viem,že internet znesie všetko,ale obviňovať niekoho z toho,že chce vyciciavat a neviem čo sa nečíta ľahko. Len chcem deťom zabezpečiť to,čo im patri. Lyžovačka bola príklad. Lebo príde mi to napríklad lepšie využitie peňazí ako na drahe handry,ktoré by som im teda asi mohla kupovať...
prepáč ale ak máš na drahé handry, máš aj na lyžovačku....veď to nemusí byť v Tatrách v hotely ale napr. na chate na Pezinskej babe....a máš to naozaj pomýlené, ak chceš zabezpečiť u seba pre svoje deti vyšší štandart musíš sa oň pričiniť ty, nie otec detí....stále je reč o stredavej starostlivosti, rovnakým štandartom by si to uhájila ak by boli deti u teba a preto chceš vyššie výživné.....ale pri striedavke budú mať aj štandart otca
@mogaa no vidím,že si vyhecovaná,asi by bolo ok dať sa najskôr do pohody,potom písať na mk. Želám viac spokojnosti do života
@mogaa drahe handry z vyzivneho … zrejme mysli autorka.
Ked chcem niekde prispievat a komentovat asi by som citala s porozumenim. Mna velmi udivuje ako vela zien vsetko komentuje a poriadne necita a nerozumie pointe. Rady sa sypu z rukava bez ovladania legislativy.
Autorka, velmi filtruj odpovede.
ale ja vôbec nie som vyhecovaná a som uplne v pohode...mne je tvoj život ukradnutý....len píšem že máš scestné predstavy o výživnom....to je celé....
@mogaa asi až tak zcestne nemám,vidím,že naozaj sa to takto rieši a teda pýtala som sa ako to funguje pri taktom veľkom rozdiely a nie či moje predstavy sú scestné alebo čo. Chápem,že veľa žien nemá z čoho žiť a asi závidí,keď číta takéto diskusie a hneď si myslia,že som zlatokopka alebo čo. Ale nikto z vás nechodil v mojich topánkach,tak prosím nerobte závery o tom aká som alebo ktokoľvek iný. Pointa diskusie bola úplne inde. Ešte raz ďakujem ostatným za odpovede k veci.
Ešte otázka,keď sa teda dohodneme nejako,tak súd berie do úvahy našu dohodu? Príklad,že by mi alebo na účet posielal xy eur,tak súd to iba schváli,či to bude riešiť? Lebo chcem to písomne,keby niečo v budúcnosti.
Co mam zname a maju deti v striedavke tak ten standard je trochu rozdiel, u rodica co zaraba viac maju materialneho viac, resp. skor taky nadstandard, pretoze zle sa nemaju v podstate nikde. Drahsie dovolenky im zabezpecuje otec, idu s nim a potom s mamou povedzme na menej nakladnu, cize koniec koncov maju cestovania viac ako v beznej rodine. Zaciatkom puberty to trochu robi sarapatu, lebo vtedy deti vedia byt vypocitave, ale potom s vekom sa zvyknu zorientovat a pochopit. Hovorim o pripadoch, ked sa staraju obaja rodicia.
Ked sa dohodnete vy dvaja tak sud s tym bude ok. Mozu ti dat nejake rady vyplyvajuce z dlhodobych skusenosti, ale vnucovat vam nebudu nic. Skor sa obavam, ze ked pride “na lamanie chleba”, muz sa nezaviaze k nejakym nadstandardnym dlhodobym platbam. Da si odklepnut rozumne vyzivne a ostatne jeho prispevky bude davat mimo dohody, podla okolnosti, vztahu s detmi a tak. Otcovia byvaju stedri k detom, len mat na papieri nieco s cim ich zeny mozu nahanat sa im velmi nepaci.
Autorka, nie je to vždy len o závisti. Sú aj ženy, ktore naopak majú z čoho žiť, majú sa dobre žijú si nadpomery a predsa majú taký istý názor ako vidíme vyššie. Tie tvrdé reakcie sú možno preto, že tvoj prvotný príspevok znie ako keby si si ten doterajší vysoký štandard tvojho manžela chcela udržať ty sama a nie deti.
Pozri, skús nevnímať komentáre útočne, ale skús sa nad nimi zamyslieť. Áno, deti by mali mať po rozvode zachovaný istý štandard, ale to proste neznamená, že ak doteraz s vami chodili každý rok na lyžovačku, tak teraz budú chodiť na dve a obe bude z väčšej časti sponzorovať tvoj ex (teda ich podiel). Ani tebe by sa to v opačnom garde zrejme nepozdávalo. Ak im on sám tu lyžovačku s ním dopraje, tak buď happy, že je dobrý otec a ony si užijú. Ty, ak máš len na lyžovačku pre seba, vezmi zatiaľ nejakú kamošku a oddýchni si. Svojim deťom potom dopraj iný výlet. On proste nie je povinný sponzorovať tvoje dovolenky s deťmi. Ak máte v pláne zriadiť spoločný účet pre deti, tak by to malo byť za účelom povedzme zubný strojček, nástup do 1. triedy, okuliare, prípadne aj lyžiarsky výcvik dieťaťa, ale to je niečo celkom iné ako tvoja dovolenka a deťmi. Samozrejme, iné je, ak by s tým on ako otec súhlasil a rád ti to doprial, ale to by si asi nezakladala diskusiu na MK. Keď máš už teraz takéto predstavy, osobne sa mu nedivím, že sa zdráha
Áno, súd berie na vedomie vašu dohodu.
Ak budeš mat na detskom účte dostatok peňazí (keď spomínaš možnosť kupovať drahé handry) tak deťom spor/investuj. Nie sú to peniaze na doplatenie dovoleniek s tebou (píšem v dobrom). To by aj otec si mohol povedať.. šak na detskom účte je dosť peňazí a zaplatí z výživného. To by sa ti asi tiež nepáčilo. Deti budú mat otcov štandard počas dni s ním. Bude to spravodlivé.
Na druhej strane, ak sa s otcom dohodnete, plať im z toho čokoľvek.
Keby spolu bývate je to iné ,takže naozaj ,na čo nemáš tak to platiť predsa nemôžeš .na dovolenku také lepšie s otcom ,s tebou zas iné ale keby ste manželia tak tam je to už iné
@autorka Na lyžovačku ich v pohode moze zobrat otec, ked zaraba viac ako ty a nemas na to aby si to zaplatila. Btw, aj na školu im ma davat viac ako ty, aj na jedlo? Lebo ty zvládneš nasýtiť akurat tak seba????
Inak žasnem, ze ty chceš vyzivne a ako prve riešiš lyžovačku. Asi aj tebe chyba ten exov "standard". Ci?
mala by si sa poradit s pravnikom, nie na MK
Spravodlivé je to vtedy, ak jeden rodič zadá sumu na dieťa koľko má druhý prispievať, ak je dieťa v starostlivosti prvého.. A následne sa druhý rodič rozhodne, či sumu hodlá platiť, alebo súhlasí s tým, aby mu túto sumu platil rodič č 1 a rodič č 2 sa staral o dieťa. 🙂
Jeden koláč reze, druhý sú vyberá kus koláča ktorý chce.
Ak máte striedavo starostlivosť, tak by nemal platiť nikto nič nikomu.
určite sa porad s právnikom ... tieto scestne nazory zien tu sa nedaju citat...kazda vie vsetko a najviac vedia tie ktore si nicim takym nikdy nepresli... btw - vyzivne na deti mozes pouzit aj uhradu dovolenky pre deti, to uz nie je obmedzené co mozes a co nie. je na svedomi kazdeho rodica tie financie minut na deti.
@lenkakravcova spravodlive je podla teba ak zena zaraba 2000 a chlap 10000 a obaja budu prispievat na deti 1000 EUR (pricom pre zenu je to devastacne a pre muza zanedbatelne)?
@momoqui Žena ak povie, že chce 3000e na dieťa, tak musí rátať s tým, že is dieťa mize vziať do starostlivosti otec a ona bude tych 3tis prispievať. 🙂
Ja takto nežijem. Podľa mňa je fajn keď muž živí rodinu (podľa islamu) . Ale to je predsa také tmarske a zastarané. V dnešnej dobe treba aby sa podieľali na starostlivosti a príspevkoch rovnako. Holt feminizmus a úplná rovnoprávnosť - a rovnopovinnost má aj zákutia, ktoré nie všetkým vyhovujú.
@vikiki29 ale ak by to tak aj bolo,že si chce udržať svoj životný štandard,je to len jej a jej vec. Ja som naprikald zachytila, že sa pýtala úplne niečo iné. Nie to ako to vyzerá.
@momoqui ok je podľa mňa to, že žena sa vie o seba a deti postarať aj sama. Nespoliehať sa na výživné, nečakať na zázraky od ex manžela. Vyššie výdavky deliť spravodlivo 1/2. Sorry, ale prečo by mal jeden rodič doplácať na to, že zarába viac? Sú za tým roky driny, vzdelávania, práce.
Kamarátka m'a striedavku à majú zo súdu ale tak ze družinu, krúžky, lekára, školské výlety a pod platia na polovicu. Dovolenky a náklady na dovolenku sú v réžii toho rodiča kt s nimi práve je. Čiže ak berie otec deti na dovolenku platí ku celú, ak matka chce zobrať deti na lyžovačku platí ju ona, a nie ze ona zaplatí sebe a on ma zaplatiť deťom, lebo ona chce ist na lyžovačku ale zaplatí len sebe. Ak idú deti na lyžiarsky na týždeň zo školy platia pol na pol.
Pri veľkom finančnom nepomerne, môže byť aj pri striedavke určené výživné, ale pozor nemusí byť vždy k rukám matky. Môže byť uložené ako šetrenie pre deti a ty ako matka nebudeš mať k nim dosah žiadny alebo len obmedzený. Nevychádza sa len z príjmu rodičov ale aj skutočných potrieb a nákladov na deti
Ak ste vy dvaja dohodnutí resp sa viete dohodnúť, tak vám to súd schváli. Aspoň u nás to celé bolo takto. Aj výživné aj celý priebeh rozvodu na prvý krát všetko vybavené a dohodnuté.

Presne tak, detský účet je na bežné výdavky a nie na tvoje dovolenky a lyžovačky. Ak je to pre otca štandard, tak deti nech vezme on a ty ich zas vezmeš na výlet podľa tvojich možností. Ale možno bude otecko taký veľkorysý a a zaplatí časť vašej dovolenky on aj keď sa jej sám nezúčastní. Všetko je na dohode.