Ako používať výživné?
Ahojte,deti budú v striedavej. Ale keďže treba aj tak veľa veci platiť,plánujeme urobiť detský účet a tam prispievať. Ex zarobí 5x viac ako ja. Tým pádom je jeho povinnosť prispievať viac? A otázka,keď budú na detskom účte peniaze,môžem ich ja použiť napríklad na zaplatenia časti lyžovačky akože za deti? Lebo napríklad ja nebudem mať na to platit 3ludom,ale sebe hej,tak,že by som deťom doplatila z tých peňazí. Máte to niekto takto,že aj keď je striedava,tak otec ešte platí niečo navyše,tým,že má úplne iný štandard? Ďakujem
Ahoj. Ja Ti vcelku rozumiem a myslim, ze standard by mal byt dorovnany aj Tebe, vzhladom na to, ze predpokladam, ze si bola 6rokov doma a starala sa o domacnost, deti a teda si nemohla karietne rast. Tvoj ex, ak je charakter zaplati aj Tebe lyzovacku. Zelam vsetko dobre
Nemám osobnú skúsenosť, ale chápem, ako to myslíš, že aj ty chceš tráviť čas s deťmi tak ako ste boli zvyknutí. Lebo podľa niektorých, ak otec zoberie v zime na lyžovačku a v lete do Chorvátska, tak ty už nemusíš, ale chcela by si aj ty lyžovať, aj ty sa kúpať v mori 🙂.
Mám za to, že ak sa dohodnete, že nejaké peniaze bude dorovnávať a ty si z nich schopná šetriť, tak by malo byť na tebe ako ich použiješ pre deti. Len si to dobre ošetri v tej dohode, aj keby 20 strán mala mať. Lepšie viac ako menej.
Dieťa má mať životný štandard rodiča, čiže nech otec platí.Pytajte nech mu normálne vypočítajú výživné na deti.Aj keď máte striedavu starostlivosť neverím tomu, že vám neschvália.A ešte obzvlášť keď dobre zarobí
Výživné sa vtedy určuje z dôvodu, aby dieťa malo u oboch rodičov (nakoľko u oboch trávi rovnaký čas) zabezpečenú rovnakú životnú úroveň. Dieťa má totiž právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov.
V zákone je písané že dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni oboch rodičov.. takže ak otec ma hojnosť nemôže dieťa mať biedu... Výživné sa určuje podľa príjmov nie fifty fifty.. to si myslel aj môj ex...lenže pri fifty fifty by mne ostalo 100 a jemu 1400 eur... Aj pri striedavke môže byť určené výživné a ak je plat tvojho ex 5x taký ako tvoj (na jednej strane wow ticho závidím) tak mu určia výživné
@kratulka otázny je aj ten plat. Ak ma autorka 500€ a ex 2500€, autorka by sa mala asi nad sebou zamyslieť. Ak ma ona 2 litre a on 10 litrov, ok. A ano, dieta ma pravo podieľať sa na životnej úrovni rodicov, ale nie je ex manzelka. Cize ked nie je schopná uhradit lyžovačku detom ona, idú na nu s otcom, ona nech si ide proste sama. Ci to všetky dovolenky bude detom platit ex, ona iba sebe?
No asi bude naj sa poradiť naozaj s právnikom a teda dohodnúť to nejak,aby boli decká spoko a necítili sa nejak horšie.
Sud sa vzdy snazi motivovat rodicov k dohode, aby si ju spisali a boli tam dodrzane prava a povinnosti oboch rodicov. Spravidla ak mate dohodu spisanu a vami obomi podpisanu sud vam ju schvali (vlastna skusenost). Je dobre ale sa poradit s pravnikom ktory dohodu aj napise a potom diskutujete co ano a co nie.
Je pravda ze dieta by malo mat rovnaky standard ako jeho rodicia ale vies vzdy je to individualne, moj ex zije v 6izbovom dome s 3 kupelnami a ja s dcerou v 2-izbovom byte, ale on nechodi k moru, na vylety, na chaty ani na lyze, my ano. Tym len chcem povedat ze je to vzdy o dohode, porad sa s pravnickou ktora ti najlepsie poradi (ak by si potrebovala kontakt na niekoho schopneho v Bratislave, daj vediet do spravy) .
Ahoj, my mame striedavku a dohodu na sude v ktorej je napisane ze ma mi platit vyzivne, kedze zarobi viac ako ja. V rozsudku mam napisane ze ja budem poberat prispevok na deti a danovy bonus- to mi poradila pravnicka aby sme to mali napisane v rozsudku 🙂 Z vyzivneho platim vsetky veci- zrps, obedy,treningy a ked je nieco navyse snazime sa dohodnut, snazime, lebo ex na začiatku tvrdil ze samozrejme bude prispievat navyse ked nieco bude, teda vacsim podielom, ale odkedy ma frajerku uz taky ochotny nie je. Lyziarsky napriklad teraz platíme napoli, aj tabor v lete sme platili spolocne tiez. Oblecenie ci kozmetiku na dcerku kupujem vsetko ja, tak nekolko krat miniem viac ako on posle.
@autorka urcite lepsie sa poradit s pravnikom. Ucet na vydavky, o ktorom si pisala, si vacsinou zriaduju rodicia, ktori maju podobne prijmy a vyzivne si neplatia. Ten ucet nie je povinnost viest. Je mozne, ze s dohodnete na vyzivnom (alebo sud navrhne a schvali) a vtedy je uz na tebe, na co tie peniaze minies. Pravnik ti poradi najlepsie..
@momoqui rovnakym dielom neznamena rovnakou sumou. Ak vychadzam z tvojho prikladu, kde zena zarobi 2000 a muz 10000. Maju prispievat rovnakym dielom, dajme tomu 10% svojho prijmu (pre jednoduchsie ratanie), tak zena bude prispievat 200 a muz 1000. Obaja rovnakym dielom zo svojho prijmu.
Neviem preco ked sa napise rovnako ludia tu myslia rovnakou sumou.
Ahojte, pri rozvode sa berie do uvahy, zivotny standart dietata, ako zil pred rozvodom, a hlavnym aspektom je, aby dieta nemalo velky rozdiel medzi zivotom pred a po rozvode, lebo by mohlo utrpiet psychicku ujmu.
Ak je zvyknuty na lyzovacku tak, ho treba brat. Ja tak viem, ze aj to sa rata do vyzivneho. Takze by si polovicu nakladov na lyzovacku mala platit ty a polovicu on (na deti) + celu sumu na seba.
Okrem toho ak mat otecko 5x vacsi prijem ako matka, tak isto ako to bolo u nas, tak mu tie peniazky nebudu chybat.
Okrem toho socialka ani to nechce, aby u jedneho rodica bolo dieta v blahobyte a u druheho hladovalo, u oboch rodicoch musia byt zabezpecene priblizne rovnake podmienky.
Dufam, ze otec tvojich deti je normalny a berie ohlad na deti a nepouziva ich ako nastroj proti tebe. Raz som tu nasla prispevok, tabulku na vycislenie nakladov dietata, vsade som dala minimalne naklady, ale na konci mi vysla poriadna sumicka, skoro mi oci vypadli, u nas ex plati 300 euro na dieta, ale on nie je starostlivy vsetko nechava na mna, absolutne ho neberie k sebe, uz 1,5 roka nezijeme spolu a syn tam nespal ani raz. Jeden 1x boli spolu v kine, raz ho zobral na gokart, najviac boli spolu 7-8hodin, zvycajne max.1-2hodiny cez tyzden nic viac.
Aj minule mu syn zavolal, v sobotu, ci by nechcel palacinky piect s nim a povedal, ze nie nema cas a to mal volno (pracuje v AT) bol doma. Aj preto som si vypytala take vysoke alimenty, lebo som vedela ze sa nebude starat, pocas 12 rokov sa nestaral a vedela som, ze ani vtedy sa nebude starat. Okrem toho syn ma 175cm a 83kg, nohu 46, 14 rokov. Zje 2-3x tolko nez bezny clovek. Mal aj strojcek na zuby, to bola riadna sumicka, chodi na trening...no je to vela co nanho miniem, najma pri tychto vysokych cenach. Mne rodicia nepomahaju na vsetko som sama, financne, fyzicky aj casovo.
No..keby mala aj 500 a chlap 2500 ..ten 2500 nádherný plat..pre mňa ...pre niekoho mozno štandard.. len toľko som chcela... 😉
No ja som nikdy rozvedena nebola...ale ked sa rozvedies,musis pocitat s tym,ze zdroj financii uz budes mat len ten svoj a podla toho sa zariadit.To znamena ubrat.Mate striedavu,otec ich isto na lyzovacku zoberie...len uz bez teba 😉 My chodime kazdy rok letecky k moru.Neviem si predstavit(a ani by ma to nenapadlo) pytat od ex(ak by sme sa rozviedli) 3000€ extra na dovolenku 🤦♀️
Nie žiadna dohoda, pekne na súde si podaj žiadosť normálne na výživné pre deti.Tam nehrá úlohu striedava starostlivosť.Pokial otec detí dobre zarába, tak ešte obzvlášť.Ved je to aj dané, že deti majú participovať na životnej úrovni rodiča.Ziadne na polovicu.To by bolo co za sprostosť,keby mama zarobila 1000 eur a otec dajme tomu 3000 a že napoly.
Citam komentare a nestacim sa cudovat. Ze "ak je ex charakter,zaplati lyzovacku aj tebe"...nemate svoju hrdost? Dobre,detom nech zaplati,ale ved,ked sa raz rozvediete,ste si cudzi a pre nieco ste sa rozvadzali...ale peniaze chcete od nich nadalej? To mi pripomina piesen od Rytmusa
Dokonca aj bývalá manželka si môže tuším požiadať tuším o výživné pri strate zamestnania od bývalého partnera.Len neviem ako sú pri tomto nastavené podmienky
Súd vie určiť koľko platí výživné ved. Ak vôbec.
V striedavej starostlivosti ci v starostlivosti jedného rodiča.
Treba sa dohodnúť na extra väčších výdavkoch.
My máme tak, že on platí 60% na 40.ked je veľký výdavok.
Ale napr realita bola taka ze výstroj zaplatil on ale napr vleky ja.
Tabor ktorý vymyslel on platil on.
Krúžky platí 60 na 40.
@katarinka289 ja sa nestacim cudovat, ake su tu komentare, ze plati vyzivne a je vyciciavany, vyuzivany ... nie kazdy to ma tak nastavene ako @elly11.
Chuda muz, kym zena bola na materskej, OČR, dobrovolne nezamestnana kvoli dietatu, tak muz mal moznost si budovat svoju karieru!
Ja som si nasla pracu horko-tazko aj ked rozpravam 3 jazykmi a mam dobru skolu, preco? Lebo mam male dieta, ktore prave nastupilo do skolky a urcite bude chorlave, o tom ani nerozpravajme, ze na tej istej prac.pozicii su zeny horsie platene. Ked mal syn 5rokov, nasla som si pracu za minimalnu mzdu, v office od 08.00 do 16.00, a mohla som si vybrat bud zostanem nezamestana alebo to zoberiem, a kedze to bolo v sulade so skolkou tam som ju prijala.
Ja, nie som feministka dop.ce, ale preberte sa.
Chodim do prace su tam zeny aj muzi, ani raz sa mi muzsky kolega nestazoval, ze by celu noc bdel pri chorom dietati, alebo by bol na OČR-ke, resp.ze by pracoval kvoli detom na polovicny uvazok.
Ani jeden sa mi nestazoval, ze by bol vycerpany, lebo po praci este upratuje, vari, uci sa s dietatom.
Vsak chuda manzel po praci je vycerpany, zena nemoze byt. Muža dostane nadcha a skoro mu sanitku treba zavolat, kym zena robi svoju pracu nadalej. Chuda manzel je vyciciavany, hlavne, ze mi zeny nie sme vyciavane, my sme rozmaznane od dobroty!
Autorka ma manzela s vysokym platom a 3 deti. Bola 9 rokov na materskej! Urcite po kazdom dietati dostala zvysenie platu!
@mira0611 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
@mira0611 upokoj sa. Pocas manzelstva nieco nadobudli.Cize pri rozvode svoj podiel dostala.Napriek t o mu,ze zarabal len muz a ona bola doma s detmi
Pozor na to aby si deti nezvykli na ten štandard u otca a ty im taký nedáš tak ťa po čase nebudú mať radi lebo predsa ty im nedáš čo otec . A pokiaľ viem tak peniaze slúžia deťom takže aj keby si im platila tu lyžovačku z tých peňazí nestane sa nič .no zvažovala by som skôr ísť na lyžovačke v čase keď sú deti u otca a oni nech idú na lyžovačku s ním .teda môj príklad 😁
@vikiki29 a prečo by mala mať nešťastný život.Napísala úplnú pravdu.
@katarinka289 to nevieme. Nevieme ci nemali predmanzelsku zmluvu 🤷🏼♀️
@mariska1989 to sa kľudne môže stať. Je to bežná realita, že s otcom (omnoho lepšie zarábajúcim) môžu ísť na napr 2 lyžovačky v roku, 2 letné dovolenky a pod. Ze dostanú drahší dar na sviatok. Ak sa rodicia nevedia dohodnúť.
Ak im však na výchove detí záleží, tak im nebudu škodiť vedome.
Napríkladv situácii ze otec deti ich vezme na 2 dovolenky a mama na žiadnu.
U nás som letnú dovolenku (celú) zaplatila sebe a synovi ja. Ani by mi nenapadlo žiadať od neho peniaze na dovolenku pre syna.
Prečo? Véd ja chcem ísť s ním. A ísť nemusíme.
Ako yb to bolo kebyže on chce ísť so synom na dovolenku a bude odo mňa žiadať nejaké percento zo sumy prenho.
V zásade je to vždy o dohode pretože tých situácii môže byť nespocetne veľa.
@elly11 presné tak .dohoda je prvoradá a treba určite veci brať aby to bolo dobré na jednu aj druhú stranu
@mariska1989 len ak sa hádajú tak nič sa vymyslieť moc nedá.
Priateľ nie je za dobre s ex, a ona napr šla s jej synom na dovolenku a on jej neplatil nič.
Ved jej platí dosť vysoké výživné. A ona priateľovi tiež nedávala na dovcu keď išiel on.. Priateľ jej nedáva už nič.
Čiže ak syn potrebuje bike, kurzy a podobne, všetko platí ona z výživného a z jej peňazí.
Dokonca priateľ nekupuje malému ani oblečenie, ani nič. Fakt len drobnosti ku nemu do bytu.
Dokonca jeho ex báli synovi veci vždy keď k nemu ide.
U nás to tak napr nie je. Môj bývalý sa stará o nášho sam. Kúpi oblečenie či topánky. Zaplati lieky, dovolenky keď je malý s nim.
Iba sa so mnou radi co kúpiť a tak.
Kurzy pre malého platíme podielom 60 na 40.
Málokto sa vie však dohodnúť.
Mat 3 deti to ccce dosť vysoké výživné.. To by nemuselo byť až také zlé.