icon

Ako používať výživné?

30. dec 2022

Ahojte,deti budú v striedavej. Ale keďže treba aj tak veľa veci platiť,plánujeme urobiť detský účet a tam prispievať. Ex zarobí 5x viac ako ja. Tým pádom je jeho povinnosť prispievať viac? A otázka,keď budú na detskom účte peniaze,môžem ich ja použiť napríklad na zaplatenia časti lyžovačky akože za deti? Lebo napríklad ja nebudem mať na to platit 3ludom,ale sebe hej,tak,že by som deťom doplatila z tých peňazí. Máte to niekto takto,že aj keď je striedava,tak otec ešte platí niečo navyše,tým,že má úplne iný štandard? Ďakujem

Strana
z4
mira0611
1. jan 2023

@vikiki29 ahoj, je mi luto, ze to z mojho prispevku takto vidis. Nemam nestastny zivot, uz dlhsi cas ho chvalbohu mam kludny a spokojny. Usmialo sa na mna stastie a nasla som si dobre platenu pracu.
Len sa mi zda, ze niektore veci vidite len z jedneho uhla a neberie sa to komplexne, ked si muz hlada pracu tak sa pozera na financnu stranku prace, ale ked my, zeny si hladame pracu, tak na co sa v prvom rade pozerame, je to ako to vieme tak zorganizovat, aby sme dieta vedeli odniest a vydvihnut do a zo skolky, aby tomu dietatu bolo dobre.
Kolko zien ma dobre platenu robotu a predsa po MD sa nevie vratit do prace, lebo to pre denny rezim dietata nevyhovuje?! Ja som este nikdy nepocula, ze by sa narodilo dieta do rodiny a preto bol muz nuteny zmenit si zamestnanie.
@katarinka289 ja nie som nervozna, len aj z toho, co ty si tu napisala, ze napriek tomu, ze muz zarabal a ona bola doma s detmi dostala svoj podiel z majetku. Nechcem vyvracat tvoje slova, ale z tohto prispevku, sa mi zda, ze domace prace nie su prace a byt doma s detmi je nic. To ze sa to vola materska dovolenka, to dovolenka nie je.
Kazdy ma svoju rolu v rodine, otec zabezpecit rodinu materialne a matka ma na starosti vychovu deti, starostlivost o domacnost, teple jedlo na stol a ano tieto nie su platene.

Viete baby, v amerike nie je materska ak dobre viem max.par mesiacov tam ide spat matka do prace a maju babysitterku, otec taktiez pracuje a po praci to maju rozdelene aj domace prace, varenie, upratovanie, deti . U nas vo vacsine rodin, je vsetko na matkach, co sa tyka domacnosti a deti ... su aj vynimky a cest im!

Minule jedna herecka, v rozhovore povedala, ze jej ide na nervy, ze kazdy sa jej na natacani pytal, kde ma deti a kto na nich dava pozor .... kym muzskych kolegov sa nikto nespytal. Davaju jej pocit, ze je zla matka, ale otcom nikto nic nezazlieva.

Mimochodom, aj ja som zobrala syna na dovolenku a ani cent som nepytala, ale ja som mu musela poslat 2 eura, ktore platil navyse pri vymene strojceka synovi. Namiesto 48 eur, syn platil 52 euro nieco mu robili navyse, dala som mu rano 50 euro, a otec mu nechcel dat 2 eura. Chudacik tam stal u zubara vystraseny, ze co ma teraz robit lebo otec mu nechce dat, tam to zaplatit musi, a volal mi, bolo mu skoro doplacu. Musela som drahemu nevinnemu oteckovi zavolat, aby mu dal tie 2 eura a nemusi sa bat ja mu tie 2 eura dam.

A to tak, ze ked uvarim viac, tak mu aj poslem! Ked boli sviatky som ho pozvala na obed, aby predsa nebol sam a aby sme mali normalny vztah.

Podakovanie: Teraz si nejaka tucna, uz vidiet ze sa blizis k 40.
Vecer mi potom pise, ze ako mu chutilo.

mira0611
1. jan 2023

@elly11 ahoj, vy to mate fakt nastavene dobre. U nas je to bohuzial, tak ako u tvojho ex. Moj ex ma totiz ine priority ako je jeho dieta, a bud zaplatim synovi ja, alebo nebude mat.
Aj ked si syn vypyta od otca nieco, tak mu povie nie nemam peniaze. To by mi ani nevadilo, ale to ze prednim si kupi slnecne okuliare za 280 euro a synovi tricko za 10 euro nekupi to ma naserie, potom ja ide cez vikend so synom do obchodu, kupit mu to tricko.
Alebo ho minule zobral so sebou na shopping, sebe nakupil za 300 euro, synovi znova povedal, ze nema peniaze. Ide ho zobrat do kina, na film ktory chce pozriet manzelov kamat, ale syn na ten nechcel.
On si neuvedomuje, ze svojim spravanim ublizuje synovi. Nech si kupi oblecenie za 300 euro, premna-zamna aj za 1300, nezaujima ma to, ale musi pred synovim nosom?! Fakt? A ked detsku napisem, ze ta zajtra beriem do kina, tak predsa ho zoberiem na ten, ktory chce on - nie kamat, nech si ide s kamaratom inokedy. Komu robi program kamaratovi alebo synovi?!
Potom este ja dohovaram synovi, ze otec ta lubi, len si neuvedomuje svoje konanie...ale ver mi lubi ta, zdvihni mu uz telefon, prosim.
A ked ex poviem, ako sa sprava a preco toto robi este je aj urazeny.

mariska1989
1. jan 2023

@elly11 je to hlavne o ľuďoch .mS to super s ex teda že sa viete dohodnúť ako rozumný ľudia . Iný si robia napriek a robia to cez deti

vikiki29
1. jan 2023

@kvietocek87 no prečo? Ved s toho kričí frustrácia a nenávisť voči mužom. Ale vzhľadom na ďalšie komentáre chápem z čoho to pramení, aj keď trošku to asi nepochopila, pretože v autorkinom prípade budú mať striedavú starostlivosť, nie je to o tom že by sa otec nechcel starať.

lienka.7
1. jan 2023

@mira0611 sorry ale tvoj ex musel byt taky debil uz predtým. S tým kinom napr. Predtým s nim chodil na co chcel syn? Predtym mu kúpil? To len teraz je taky? Mne to skôr pripadá ze tebe cez syna robi napriek.

dadis
1. jan 2023

@mira0611 Ano, mame to podobne, ale deti to uz nastastie vidia a chapu. Ja mam 13,5 a 15,5 rocne deti.

elly11
1. jan 2023

@mira0611 syn keď bude väčší tak to pochopí. A zisti co a ako. Bohužiaľ druhých nezmeníme, aj keď sú to rodicia 😒

elly11
1. jan 2023

@mariska1989 viem. Ssom toho svedkom takmer každý x keď som s priateľom (co jeho ex rozpráva a pod) otrasné

lienka.7
1. jan 2023

@katarinka289 ja to cele akosi troslu nechápem, ze len preto ze ex zaraba lepsie ako zena, ma teraz platit takmer všetko on, aby dieťa malo rovnaký "standard". Tak to potom nech je dieta u otca, ked matka mu taky standard proste zabezpečiť nedokáže. Ci ked byvali v 10 izbovej vile, ma kupit ex aspon 5 izbový byt, aby s nim nesla do jednozbaku? Kupit auto, aby mala aj ona (ked predtým mali 1 drahe).?
Myslím, ze nikto zeny nenúti sa "obetovat" byt s detmi XY rokov doma. Ony sú veľmi rady doma aj same, z vlastného rozhodnutia. Nikde inde v zahraničí to ani nie je. Len u nás taka dogma, ze sa musi byt s deckom doma pomaly do 18tky. Pokial mm zarábal nadštandardné, mala ísť zena dávno do prace a dieta mat opatrovateľku (ked nie jasle alebo skolka). Teraz by nemala prijem o nicom a mohla si zaplatit lyžovačku sama. Inak osobne by ma hanba fackovala aby mi ex platil lyžovačku alebo dovolenku. Nemam na to, tak nejdem. Bodka. Mnoho deti aj z kompletných rodin idú max.raz rocne do tábora a dobre je. To len u rozvedených pomaly začínam mat pocit ze decko musi mat pomaly "vsetko na svete". Pride mi to ako nejaké ich vykupovanie sa za to, ze sa 2 ludia rozviedli.

kvietocek87
1. jan 2023

@lienka.7 zbožňujem také prispievatelky , ako vy.Tak nakoniec, ešte ženy sa budú musieť vzdať výživného,aby chudáčik chlap nemal menej 🤦 Panebože vy kde zijete, že ženy sú radi doma.Vy viete o tom, že teraz je už problém umiestniť dieťa do MŠ už hádam aj na dedine? Uvedomujete si, že na Slovensku sú regióny, kde sa nevedia matky zamestnať tak, aby mali pracovnú dobu prispôsobenu škôlke.Su ženy, ktorým rodičia alebo svokrovci žijú ďaleko, alebo sami pracujú a ešte dlhé roky budú.Nema byť, kto s deťmi.Deti v MŠ sú často choré,treba ostávať s nimi doma a čo si myslíte, že sa toleruje, keď žena je viac doma na OCR,ako v robote?Pri prvej možnej príležitosti vás výkopnú a ani pes po vás neštekne.Muzi pracujú na smeny alebo v zahraničí.Vela žien je jednoducho donutenych ostať doma s deťmi a obetujú sa.A na OCR idú radšej ženy, ako by mali ísť otcovia a stratiť jeho príjem, ktorý je vyšší ako, čo má žena.Dieťa nemá čo trpieť, keď sa rodičia rozídu.A takisto nemá, čo prísť o svoj štandard.Deti chcú ostávať s matkami,nie s otcami.Aspon vo väčšine prípadov.Cize zase len ženy nesú ten údel.Vyziva nie je len finančná ale aj psychická.Bohuzial starostlivosť o deti je na celý život,to len chlapi na to nejak zabúdajú po rozvode.Na Slovensku nie sú také vysoké výživné, že by sa uživila ešte aj žena z nich.Moj osobný názor je, že schvaľujú ešte aj menej, ako by mohli a tie sumy nestačia ani na výživu detí a kde ešte,aby ženy ešte chodili po dovolenkách

katarinka289
1. jan 2023

@mira0611 uplne chapem,co pises. Ja pisem,ze po bezpodielovom manzelstve dostane po rozvode svoj podiel.Samozrejme nesuhlasim ani s tym,ked sa pri rozvode chlap ohana tym,ze ved cely dom postavil a financoval on. V tom lripade by som mu zinkasovala mesacne 1000€ 24 hodinove sluzby ako opatrovatelka,kucharka,upratovacka....potom by ale zasa on mohol pozadovat najom atd...zacarovany kruh. Co sa tyka toho,ze zena nemoze pocas MD karierne rast...ja som napr.ucitelka v skolke a aj tak ma tabulka nikam nepusti. A povedzme si pravdu,nie kazda je tak vzdelana,ze jej MD obmadzi jej karierny rast. Vacsina ma zamestnanie,ze je rada,ze nejake ma.A to sa tyka rovnako aj muzov.Je to v pripade rozvodu len taka vyhovorka

lienka.7
1. jan 2023

@kvietocek87 a uz si tu vymenovala XY príkladov, prečo to nejde. Aspoň jeden príklad ako by to šlo, by sa nedal uviesť? Sama píšeš, ze zeny sa obetujú... hm, mat deti je obeta? Dieta snad nema otca? Jaj, zabudla som, ten zaraba lepsie tak zase sa ta žena "radsej" obetuje. Co tak trosku menej toho obetovania a viac snahy, hm? To by asi nešlo? Hm? V mnohých prípadoch dieta trpí nie rozvodom, ale správaním jeho rodičov a vybavovaním si uctov cez neho. A nie, nemusi mat všetko 2nasobne (to je dovolenka od toho aj od toho, nezmyselny počet krúžkov atď.atd.), ide proste ten, ktorý na to ma to zaplatiť, co je na tom zle?
Pokial vsak zena chce takýto "zivot", holt treba si nájsť chlapa, ktorý toto chape a nevycita to zene ze je doma, ze ju živí a podobne diskusie tu na koňovi.
A prepáč, ze niekde nie je práca, tak sa sťahujem tam kde je. Logicke nie? Nie preto chodia chlapi na tie tyzdnovky ci do zahraničia, nie? Zena sedi doma lebo dieta chore, lebo nemoze nájsť pracu lebo lebo lebo... a keď ju potom necha, lebo toto nie je rodinný život, zrazu jej ma financovať zivot ako doteraz, lebo ona nebola schopná nic ine urobit, lebo sa proste "nedalo" . Hm, zaujimave, fakt. Deti nechcu ostavat s matkami, nejako zaužívané je ze su proste pridelovane automaticky matkám, ktoré potom čakajú, ze to pôjde ako doteraz, ze všetko bude platiť chlap. No nebude, prečo by aj mal?
Prepac, k tvojmu tvrdeniu ze zeny nechcu byt doma, stačí si ti vyfiltrovat par diskusii, kde tu pomaly s opakovaným soplikom uz zisťujú možnosť predlzeneho RP do 6 rokov, ideal by bol snad aspoň aj do tých 15, ze?
Ešte raz, všetko sa dá, len treba chcieť.

katarinka289
1. jan 2023

@mira0611 amerika? To fakt? Porovnavas hrusky s jablkami.Kolko zarabaju zeny v amerike?? A okrem toho na Slovensku zrusili jasle.Su len vo vacsich mestach.A ked si mam zaplatit sukromne,to naozaj radsej byt doma do 3rokov dietata, lebo inak este doplacas,ked do prace cestujes. Ja som bola doma s 2detmi 5,5 roka.Mladsia isla do skolky v 2,5 roku a aj to nie je vobec bezne,ze zoberu do skolky take dieta. Nastastie mame z oboch stran starych rodicov,ktori v pripade castych chorob varovali

mira0611
1. jan 2023

@katarinka289 v amerike su mzdy vyssie, ale aj mesacne naklady na dom...
Chcel som tym povedat, ze tam je spolocnost ina, tam sa aktivne zapajanu otcovia do domacich prac a vychovy deti.
@dadis @elli11 on to uz teraz chape 🙂 bude mat 15 rokov a ma v tom jasno.
@lienka.7 ano, prestym sa staral viac financne aj casovo nanho daval viac, ale po rozvode ... on sa rozviedol aj so synom. Bohuzial.
@vikiki29 ja necitim nenavist proti muzom, ale to ako funguje nasa spocnost. Neni normalne, ze muzi si ziju ako na havai ked chce stara sa, ked nechce nestara sa a zena sa moze pretrhnut ajtak nebude dost dobra.
Okrem toho mam doma 15 rocneho syna, ktoreho lubim.

vikiki29
1. jan 2023

@mira0611 tak nie sú zas všetci rovnakí. Ja napríklad pracujem v kolektíve kde je 90% mužov, všetci strojári - vysokoškolský vzdelaní, takže áno pracujú na svojej kariére, ale čo sa týka rodiny tá je na prvom mieste u všetkých. Väčšina z nich majú deti vo veku od 1 - 15 rokov a starajú sa presne tak ako manželky či už pracujúce alebo na RD. Chodia s deťmi k doktorom, vozia ich zo a do školy z dediny do mesta, každý deň. Jeden z nich má bábätko a to keď nespí je s ním v noci hore aby sa manželka aspoň trochu vyspala, ďalší bol s dcérou na rukách doma pri PC - takto pracoval ked bola chorá. My sa doma pri dcére napríklad striedame ked je chorá, moj muž s tým nemá absolútne žiaden problém, takisto aj navarí aj napíše s ňou úlohy. To že ty máš takú skúsenosť akú máš ma mrzí, ale zovšeobecňovať to takto na jej základe sa nedá. Je to o charaktere.

kvietocek87
1. jan 2023

@lienka.7 absolútne neviete o čom je život a ani,ako žije väčšina ľudí.Ano, pre ženu je materstvo obeta.No keď sa odsťahujú z čoho budú žiť.Ci býva na východe Slovenska alebo pôjde do Bratislavy, všade sa jej bude treba starať o deti.Kym sú deti malé, nemôže robiť na smeny.Dalej si myslíte, že do kancelárií sa budú o vás trhať? Tiež tam dohodia len ľudí po známosti.Zena je diskriminovaná vždy... spoločnosťou.Kym chodí dieťa do MŠ tak si nepomôže.Ked nastúpi do ZŠ,ta už môže ísť aj na smeny robiť, keď je už dieťa samostatné a úlohy si porobi a naučí aj samo.Vsetka česť ženám, ktoré sa starajú sami o deti a nemajú mužov, ktorí by aspoň medzi smenami a mínamím sa chodeniu do práce dohliadli aspoň kus na deti.No a načo majú deti otcov....nech platia svojim deťom.Do hrobu si peniaze nezoberú.Deti sú celoživotný záväzok.Ked chcú chodiť aj na 10 krúžkov, nech chodia.

katarinka289
2. jan 2023

@kvietocek87 moj muz napr.nikdy nechodil na smeny.Odide rano ako ja a vrati sa o 17tej.Skolsky klub je do 16tej....a nikto tu nepise,ze jej nema davat nic.Len to,ze lyzovacku jej ako ex platit nemusi. Ak by to bolo naopak,ze by zena zarabala viac,chcela by som vidiet,ako sa tu trhate,ze budete platit dovolenku svojmu ex,keby mal deti pri sebe

Strana
z4