Ako prinútiť partnera k testu otcovstva?
Ahojte, známa ma taký problém, že mala nechránený sex s náhodnou hodinovou známosťou a ostala tehotná. Snažila sa toho muža kontaktovať, ale on ju odbil s tým, že ju nepozná a nech mu dá pokoj. Keď ho opakovane kontaktovala, vyhážal sa jej, že na ňu podá trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu vydierania a nebezpečného elektronického obťažovania a zablokoval ju a vymazal si profily zo sociálnych sietí. Známa nemá dôkaz, že spolu niečo mali, ani svedkov, ktorí ich spolu videli. Pozná však jeho identitu. Dieťa si chce nechať.
Otázka znie, ako môže prinútiť toho muža ísť na test otcovstva po narodení potomka, ak nemá dôkaz, že sa poznali a stretli? Môže to nariadiť súd len tak, že žena ukáže na nejakého muža prstom, ze "to je on"?
@luccija Potrebuje ......u nás to potrebujú , vedľa na škole to potrebujú , vo veďlajšom meste to potrebujú bez toho aby sa špárali v tom či sú rozvedený či svoji , či ma dieťa otec / matka či je v spoločnej striedavej , či sa hádaju alebo si žiju harmonicky 30 Rokov. Jednoducho buď podpis , alebo fyzickú učasť alebo rozhodnutie súdu o nahradení suhlasu druhého rodiča - u nás všade na okoli potrebujú ( aj v školke to tak bolo aj v jednej aj v druhej atď ) a očividne aj niekde inde.........
Nie, netreba žiadnych svedkov ani nič.Co je na tom také nepochopiteľné?Veď, ak si je ten chlap istý, že s ňou nič nemal tak sa nemá prečo báť pred manželkou a pôjde na testy.Ano, môže ktokoľvek kohokoľvek nahlásiť a po takej žúrke sa môže nejakej radodajke stať, že nevie ktorý je otec🙂
@damian85 pracovala som v škôlke a na tlačive bol podpis otca, ale ak žena povedala, že nie sú v kontakte, alebo z trucu nepodpíše tak stačil jeden podpis.Nie je to povinné.A čo, keď chlap žije v zahraničí žena ani nevie kde, alebo aj vie a povie, že nepodpíše?ako by si to riešil?
@luccija Ja skutočne neviem ako by som to riešil , ja som sa musel plaziť aby som dostal podpis kvoli nedohode na jednom predmete. Mám kamaráta riaditeľa tej školy z mladosti a volal som mu priamo , počuj ma taký a taký problém on milý moj nie. Úplne všetci musíte mat potvrdenia od druhého rodiča jedine že tvoja ex dovtedy umrie , neviem čo mi tým chcel naznačiť 😅 . Povedal mi od tohoto roku to musia mať všetci. Mám kamarátov ktorý reálne nie su rozvedený a každého rodiča kontaktovali - úplne iná škola že ak neprídu spolu / s podpísaným prehlasením dieťa im nezapíšu. Ako písala nejaká diskutujúca čo pracuje v školstve tento rok u nich tak detto. Viem že existovala výnimka , tento rok neviem či metodologickým usmernením alebo čím všade u nás na okolí jednoducho to vyžadovali. A dokonca aj spolužiačka z Bratislavy sa zapotila , ked hľadala ex v Humennom aby podpísal papier do školy ..........
Keďže som už s tým mal skúsenosti v škôlke , kedy jednoznačne na presun zo školky do školky bol nevyhnutný podpis oboch rodičov a riaditeľa ma upozornila že moja osobná starostlivosť aj tak nič nevyrieši , súhlas matky musím mať.
@damian85 prosím ťa daj mi sem zákon, ktorý nariaďuje to, čo tu ty tvrdíš. Zákon. Metodické odporúčanie, zasmiala som sa. To ma takú váhu ako výdych dymu.
@princeznazvychodu No chápem že pre teba to má váhu ako výdych dymu , pre rodičov čo zapisovali žiakov tento rok to predsa len má vačšiu. Hádam ti takto zákon odcitovaný postačí je to paragraf 144a školského zákona. Nemusíš mi ďakovať , existujú ľudia čo si budú tvrdiť dookola stále to svoje..........aj keď poprosia zákon , ten im ukážeš , ale ony si pôjdu znova svoje...
@luccija No pre mňa je na tom čiastočne nepochopiteľné z toho dôvodu, že neplatí prezumpcia neviny. Keď niekoho obvinia napr. z krádeže, musia dokázať, že niečo ukradol, a nie aby on dokazoval, že nič neukradol. Aj to otcovstvo - žena by mala dokázať, že sa s dotyčným stretla, a nie aby muž dokazoval, že sa s ňou nestretol. Ale toto je asi špecifický prípad v našej legislatíve, rozumiem.
@damian85 super, ešteže tam je ten bod c všakže. Neviem, kde by matky, ktoré nevedia, v ktorom kúte sveta sa otcovia ich deti nachádzajú zháňali podpisy. rovnako tiež matky, čo majú exov dementov, ako moja sestra, čo z princípu by nepodpísali ani to,aby sa dieťa mohlo najesť. Pre zaujímavosť, o ktorých školách v PO kraji píšeš, v dvoch školách v PO kraji mám riaditeľov veľmi blízku rodinu, hneď zajtra sa na to opýtam, aj keď odpoveď vopred poznám.
Ako žena dokáže, že s chlapom mala sex a došlo k oplodneniu? Skús nám popísať svoje myšlienkové pochody, ako by si to ty dokazovala? To aby si ženy robili video z každého styku, aby potom prípadne na súde mali rukolapny dôkaz, že k aktu došlo.
@princeznazvychodu Tvrdila si toto , povedal som ti že je píšeš hlúposti , potom si chcela zákon , tak si ho dostala , no ako som očakával ďalej si ideš svoje. Je tam jasne uvedené že nie je pravda to čo píšeš , t.j že súhlas druhého rodiča je v osobnej starostlivosti nepotrebný. V zákone nie je nikde uvedené to čo ty píšeš ( pre istotu ti tvoju odpoveď prepošlem ) ale to čo píšem ja. Kľudne sa pýtaj , už aspoň vieš ako ten zákon vyzerá. A tak isto je hlúposť potreba súhlasu pri striedavej starostlivosti s dovolenkou , či náštevou dr.
Veď dôkazom bude výsledok testu otcovstva🤷♀️
@princeznazvychodu
Zbytočne sa hádate, nemáte pravdu. Rozhodnutie o zverení nič nenahradzuje.
@eternity24 ty taras, pokial jeho súd nezbaví rodičovských práv a povinnosti tak na všetky dôležité zmeny a úkony v zivote dietata potrebuje súhlas otca. Aj na zápis do škôlky potrebuje skolka súhlas oboch rodičov, viem dobre o com hovorím tak tu prosím poniektorí si nevymislajte hlúposti a netarajte, zmena trvalého pobytu súhlas oboch rodičov, škôlka, škola obaja rodicia, vystahovanie do zahraničia obaja rodicia súhlas, jedine o com môže ona rozhodovať sú len bežné potreby dieťaťa tak ako aj on...všetky dôležité zmeny v jeho živote potrebuje súhlas oboch rodičov.
@laurita285 no podľa profilu máš 41 ale na základe tvojej inteligencie tak 12 ...ty budeš určite výnimka ako poniektore na MK. Zbytocne sa už nezapajaj lebo čím ďalej tým viac si trápna.
@leo2019 tak leo, poviem ti, že nikdy som súhlas otca na nepotrebovala. Ani ho odo mňa žiadna inštitúcia nepožadovala. Ani skolka, ani skola, ani pri vybavovaní dokladov, ani pri cestovani. Ani pri vybavovaní napr pridavkov, daňového bonusu. O zmene trvalého pobytu, k tomu sa nevyjadrujem, lebo nemám skúsenosť. Ale s ostatným ano 😉 Dcerku mám vo vyhradnej starostlivosti.
Autorka,preco sa cudujes postupu sudu? Preco by si nejaka zena vymyslala nejaky sex.zazitok s muzom aby sa potom tahala po sudoch,platila trovy nasledne ked bude test otcovstva negat?len tak,z dlhej chvile?
@princeznazvychodu Už som tu písala, že žena si nemusí natáčať sex ako dôkaz. Otázka bola, či nemusí na súde preukázať, že sa a dotyčným mužom niekedy stretla alebo komunikovala alebo bola v nejakom kontakte (spoločná foto, vypisovanie cez instant messenger / SMS, priatelia na sociálnej sieti a pod.). Ale už som dostala odpoveď - nemusí.
@eternity24 zverenie dietata do starostlivost matke neznamena automaticky ze otec je vyluceny z akejkolvek starostlivosti...
Známa je bohovsky charakter. Mala nechránený sex s náhodou hodinovou známosťou, otehotnela dieťa si chce nechať a potom určite žiadať výživné. Na jeho mieste by skm ju tiež poslal do prdele. Akože robiť si decka hocikde s hocikým. To už 17 ročne majú viac rozumu.
Akože vychovávať sam dieťa s osobou s ktorou som ho ani nechcel nebude múdre rozhodnutie. S dieťaťom sa potom omnoho horšie hľadá stabilný partner do života
@princeznazvychodu nefunguje to tak ako pises.
@luccija toto bude asi nejaka vynimka.pracujem v tejto oblasti a bohuzial,su matky ktore kvoli tomu ze otec nepodpisal suhlas s nastupom do MŠ z trucu museli mat dieta doma do povinnej predskolskej dochadzky.bez nahrady prijmu,ziju len z milosti blizkych .
@misanthropicdann Do prdele ju moze poslat, ale oplodnil ju on takze si bude niest nasledky. Obidvajasu hlupi ako bedne gitu, preto sa neoplati spavat s niekym koho poriadne nepoznas, lebo nikdy nevies aka zufalka sa z toho vykluje. Chalan sa nauci nieco nove o zenach tou tazsou cestou - na vlastnej chybe :D
@zuzinabila ja som netvrdila, že je automaticky vylúčený. Konkretne u nás sa úplne vylúčil sám, tzn. nezaujíma sa. Ja iba popisujem moju skúsenosť a ešte raz: žiaden súhlas otca som nepotrebovala pri mnou hore spomenutých udalostiach.
Samozrejme že musí. To nie je len tak ukázať prstom. Súdy nebudú nariaďovať hala bala odber biologického materiálu pre potvrdenie DNA na základe ukázania prstom. Či keď to náhodou nebude on tak si spomenie že vlastne to by mohol byť tamten. A súd bude len robiť konania a nariaďovať DNA testy kým sa nenájde správny otecko.
@eternity24 no ale ty si pisala akoby to automaticky platilo pre vsetkych.nehovorila si o svojej konkretnej skusenosti.potom je to skreslene
@eternity24 škola / školka vyžadovať musí - že to tak nebolo pred rokmi - neznamená že teraz to tak nie je. Pri vybavovaní dokladov nepotrebuješ súhlas obaja rodičia môžu konať samostatne pri cestovaní detto - aj ten čo nemá dieťa v starostlivosti môže ( v rámci zákonov SR jednotlivé štaty môžu mať na vstup rôzne podmienky ) . Prídavky a daňový bonus detto - nepotrebuješ súhlas. Zmena trvalého pobytu znova žiaden súhlas nepotrebuješ ( čo bolo aj pre mňa záhadné ale tak to je ). Znova si rodič môže prehlásiť dieťa kde chce. Jediný zádrhel môže byť zmena bydliska ( nie papierovo ) kedy by nebolo možné dodržiavať rozhodnutie súdu v oblasti kontaktu druhého rodiča t.j bývajú v BA - dieťa ma v starostlivosti matka - dieťa navstevuje školu v BA a matka si nájde priateľa z Košíc a chce sa presťahovať. Môže ale rozhodnutie súdu o predávaní dieťaťa v BA bude potrebné dodržiať t.j dieťa bude ona voziť do BA. V prípade že sa otec nezaujíma je to jedno. Tam je len potrebný podpis do školky / školy.

@damian85 nepotrebuje do škôlky a školy súhlas.