Ako riešiť striedavú starostlivosť v malom byte?
Ahoj idem sem po radu ex žiada striedavu starostlivosť s čím ja nesúhlasím, bola som vždy proti tomuto lebo deti nebudú mať jeden domov budú behať ale tak si ich dal na svoju stranu a súhlasia ale nepáči sa mi ze budu žiť 4 v 1izbovom byte budú mať síce posteľ ale schváli to súd keď nebudú mať vlastnú izbu?a ani podmienky na učenie?sú to už deti v puberte jedno v 9.rocniku a druhe už na strednej škole?
@anketkarka ty musíš tatka poznať po mene 🤣
Baby, tieto vase komenty su uplne top. Ze nebud sebecka, bud rada a pod.
Suhlasim s tym, ze deti su rovnako mamy a rovnako otca, ale chcela by som vidiet vas, co ste plne pochopenia, ako by ste s nadsenim suhlasili so striedavou starostlivostou, keby vam realne hrozila. A je uplne jedno, ci mate deti velke alebo male.
@malasandrika my sme bývali 6 a často u nás bola aj babka v 60 m2 - všetci máme doteraz problém - mne oko uchádza , sestry sú na práškoch. Mali sme len 1 wc tak sme chodili na velkú k susedom a na malú to sme rovno robili cez okno 🤣. Stale je to nič ...dedko s babkou mali 11 detí a ich dom mal 3 izby a kuchyňa....úplne všetci doteraz trauma...😂 Ale inak mám aj ja aj otec dobré spomienky na detstvo aj bez svojho záchoda a izby 🤣
@beloved a prečo nie? Nie každá trpime komplexom nenahraditeľnosti a nie každý otec ma potrebu sa mstiť skrz deti. Podľa mna záleží od konkrétneho dieťaťa ako mu takáto forma bývania vyhovuje. Ale ak je spokojné dieťa, ja osobne tomu fandím veľmi.
@beloved moje dieťa má rovnako rado otca ako mňa, tak prečo by mu nemalo byť vyhovené. Ono veľa ľudí si predstavuje striedavku kde má dieťa stále zbalený kufor , pritom to tak vôbec nie je. A pocit domova a istoty má u oboch rodičov. Len na to treba rodičov ktori sa dokážu rozumné dohodnúť aj keď im manželstvo nevyšlo. Pretože žiaľ to vedia máloktorí. Častejšie je to tak že raz robí prieky jedna alebo druhá strana. Prípadne jedna strana strati zaujem
@beloved my v tom mame s muzom jasno od zaciatku. Keby sa nieco medzi nami posralo, ideme so striedavky. Zijem v zahranici a tu uz funguju roky. Vidim zeny, ktore maju deti v opatere a vidim zeny, ktore maju striedavku..vo vyhradnej vacsinou strhane, unavene, nevedia co skor,..so striedavkou maju svoje konicky, netlacia ich tak financie..a aby som nehovorila len o zenach, ale hlavne o detoch, lebo o tie ide..len v jednej rodine bol problem, ale tam bol chalan uz v rozbehnutej puberte a nezvladol by ani jedno..inak vacsina deti od 2 do 7 rokov a funguju normalne..ale hlavne preto, ze rodicia funguju normalne. Komunikuju, stretavaju sa, nemaju problem ist spolu na besiedku, skolky rodinny den, dohodnut sa, ze raz bude mat jeden deto dlhsie, lebo druhy nieco ma, potom zas druhy a pod.
V zasade podla mna plati, ze ak rodicia odhodia svoje ego a vedia medzi sebou aj nadalej komunikovat, tahaju vo vychove za jedno, aj ked su rozvedeni, je jedno ci striedavka alebo vylucna.
@anketkarka áno presne takto to je platí výživné a stále sa vyhrážal ze platí veľa a ze bude chcieť striedavku teraz deti nahuckal a idú ale neviem koľko im to vydrží byť v 1izbovom byte bez súkromia aj deti aj oni doma,majú vlastnú izbu kde sú zavreté keď chcú byť same a nebude to také ze budu chcieť ísť tam keď tam budu deti
@h2 nie nepreháňaj nič oni majú tú izbu trochu pridelenú ale nie sú tam dvere nič a je to malý byt takže navyše sa tam už nedá nič spravit
@betulinka1 áno ja to tak chcem nech si to tak vyskúšajú ale on hneď už chce od tohto mesiaca nech sa to dá a nebude mi posielať výživné nedá sa s ním dohodnúť
Z mojej skúsenosti, pri deťoch ktoré sa už vedia vyjadriť, a tvoju už vedia, ak chcú tak súd striedavku odsúhlasi. Ale trvaj a daj to aj do rodičovskej dohody, že nielen striedavka ale aj všetky náklady a povinnosti na polovicu, nie ze ty budeš platiť obuv, šaty, kozmetiku a pod a tatko len stravu a sem tam vyletík aby deti boli spokojné. A deťom hneď nastaviť pravidlá, nie ze k mame sa pôjdu najesť zo školy, lebo u tatka nie je. Aj také som zažila.samozrejme povedať im, že si tu vždy pre ne ale kým sú u otcami tak všetky veci rieši tato. Školu, dopravu, lekára a pod. Môj ex si to tiež tak zo začiatku predstavoval, že striedavka je super preňho, ale prišiel prvý problém, ani nie problém, ale preventívna u zubára a večer mi vola, príď ráno po malú, treba ísť zubárovi, rýchlo som mu vysvetlila že striedavka znamená, že rieši aj toto. Vraj nemôže, lebo vozí do školy aj druhe dieťa (syna partnerky) a nestíha, no sorry, tvoj problém. Alebo, mala ma v sobotu zápas, ale oni (on, frajerka a jej syn) chcú ísť na výlet a malú nemá kto odviezť tam a naspäť, to už som vypenila, či je normálny. Proste nastav pravidlá, a potom ich dodrziavaj, uľahčí ti to život.
Pozri, skúsiť môže, ale výživné, kým súd neurčí inak, ti poslať musí. Povedz mu, že ak budú deti pol mesiaca uňho, a nebudes o nich nic pocut 😆tak mu pošleš polovicu výživného. Aj pri striedavke, ak je dôvod a citeľný rozdiel medzi príjmami rodičov, súd určuje výživné. Tak nie je to tak, že pri striedavke sa neplatí.
@autorka tak s ním skús vyjednať, že to výživné za ten mesiac mu vrátiš a nech to prebehne na skúšku pred súdom. Však nech mu povedia aj deti, že to chcú skúsiť a rozhodnú sa po skúške. Vysvetli im, že Ti záleží na tom, aby to fungovalo a preto by ste to mali čo najskôr skúsiť, aby sa mohli pokojne rozhodnúť po tom čo si to zažijú a odskúšajú.
Veď ho nechaj skúsit jeden mesiac mimo súd, s tým že nielen budú deti unneho ale všetko čo bude v jeho týždni či dvoch je jeho starosť, pomôcky do školy, zrps na polovicu atď....a ak to bude fungovať môžte sa dohodnúť. A v opačnom prípade nech rozhodne sud
@amelie2017 @sense @lavender94 Baby, ale tu vobec nejde o ziadny komplex nenahraditelnosti. Rovnako uplne suhlasim s tym, ze dieta ma dvoch rovnocennych rodicov, nie je vyhradnym majetkom mamy. Nemyslim si, ze dieta, ktore je v striedavke ma zbaleny kufor a taha ho hore dolu.
Co si ale myslim je, ze otec moze mat s dietatom krasny vztah, plne sa mu venovat a podielat sa na jeho vychove aj vtedy, ked ma dieta jeden stabilny domov a nechodi hore dolu medzi mamou a otcom. Urcite su deti, ktorym to nevadi, ale su aj deti, ktore s tym ok nie su. Ja ako dospely clovek by som takto x rokov zit nechcela, tyzden tam a tyzden tam, aj keby som tam mala svoju izbu, svoje veci a pod. Citala som par clankov, kde sami psychologovia upozornuju, ze toto na detoch zanecha nasledky a nie je to ok.
Samozrejme, ak to rodicom a detom vyhovuje, je to super, no ja s tymto stotoznena nie som vobec.
@beloved a keby ti exmanžel povie ok tak chcem dieťa do vyhradenej starostlivosti tak to by bolo potom ok pre teba ako matku a vidieť dieťa každý druhý víkend? Tak ty ako matka dieťaťa môžeš mať tiež s dieťaťom krásny vztah aj tak.
Striedavka nie je len týždeň a týždeň. V dnešnej dobe sú už rôzne formy striedavej starostlivosti. Dokonca nemusí byť ani 50/50
Tak mu povedz, ze daj o to vyzivne o 100€ menej na kazde dieta Akoze na stravu. Ale ostatnú sumu mi vyplat, lebo treba zaplatit do skoly veci, kruzky, oblecko, obuv. Alebo teda ako si to predstavuješ, ze dam ti blocky a polovicu mi budes platit? Lebo to vyzivne realne ide na veci pre deti a tie bude treba kupovat aj ked bude striedavka a ja nebudem vsetko platit sama. Normalne, ze chces pocut ako to bude realne prebiehat.
Autorka upozorni pána ex, že striedavka neznamená kufor s vecami od teba. Ale všetko deti musia mať u neho nakúpené a deti sa presúvajú len so školskými potrebami. A toto je skúsenosť zo zimy takto sudca jedného tatka územní. A tatko keďže získal striedavku musel nabehnúť do obchodov a nakúpiť od spodného prádla po vetrovky TJ. všetko svojim deťom. A deti vezmú tasky so školskými potrebami a idu k nemu. Potom vezmú všetky školské potreby a idú k mame. Neberu žiadne veci na oblečenie, žiadne športové potreby nič. Všetko majú 2x...u každého rodiča.
@sense Nebolo by to pre mna, ako pre matku ok. Davala som si pozor, ked som sa rozhodovala pre manzela, vedela som, ze nevyberam len partnera pre seba, ale aj otca svojim detom. Samozrejme, stat sa moze v zivote cokolvek, ale je rozdiel rozchadzat sa s niekym, kto ma charakter a s niekym, kto netusi co to slovo znamena a jeho jedinym cielom je mstit sa a ublizovat matke svojich deti.
@beloved mnoho žien zmení názor , keď im hrozí že s dieťaťom budú tráviť až 2 dni za 2 týždne . Neraz sa mení názor na striedavú starostlivosť , mávnutím čarovného prútika im niekto ukradne dieťa , mení sa uhol pohľadu na čas a i. Rozvodom sa charakter mení a ak ide o deti - úplne na nepoznanie. Poznám pár prípadov ktoré mali na striedavku podobný názor , zazneli slová len cez moju mŕtvolu - teraz sú radi že sú s deťmi viac ako 4 dni v mesiaci a....žijú.
@damian85 Samozrejme, zivotnymi situaciami sa menia nase nazory, ale ja som nikdy netvrdila, ze striedavka len cez moju mrtvolu. Napisala som len, ze sami psychologovia zdvihaju prst, ze toto nie je ok pre deti a ponesu si nasledky a ze ani ja sama, ako dospely clovek by som takto zit x rokov nechcela. Rovnako som napisala, ze urcite su rodiny, kde im tento model funguje a su spokojne deti aj rodicia a je to ok. Ale urcite tento system nie je vhodny pre kazde dieta, len neviem, ci to niekoho v tomto pripade zaujima.
@beloved Ak o tento spôsob usporiadanie rodiny neprejaví nik záujem, ak o to deti nestoja ( očistené od manipulácie rodičov ) nik striedavú starostlivosť neschváli. Na striedavú starostlivosť treba " vôľu " aspoň jedného rodiča a aspoň ako takú chuť detí znášať negatíva ktoré v striedavku sú. Žiadne usporiadanie , ani osobná otca , kedy dieťa stratí kontakt s matkou , matky kde stratí s otcom , či striedavá , spoločná nie je bez chyby. Je tisíce detí , ktoré sú poznačené tým že vyrastali iba u jedného rodiča , detí ktoré sú poznačené tým že sa sťahovali hore dole , deti ktoré dokonca v rozvedenej rodine nie sú ale sú poznačené konflitom rodičov , či psychopatickým správaním jedného či oboch. Kto chce biť , palicu si nájde........
@damian85 Jasne, pokial nikto z rodicov zaujem neprejavi, tak ju nenariadia, ale velakrat aj tu citame, ze to otec robi vyslovene z trucu a pomsty. Rovnako sa mstia aj matky, ze vymyslaju mozne aj nemozne, len aby dieta nemalo kontakt s otcom, comu tiez moc nerozumiem, ale zranene ego je potvora.
A ano, tisice deti su poznacene rodinou, ale o tom tato tema nie je, je o striedavke.
Ja si myslim, ze trochu pockaj, skus to poriesit bez sudu, navrhni ex aby platil len cast vyzivneho, kvoli platovym rozdielom a nechaj nech si ich zoberie na tyzden, resp.na dva.
Pozri sa povedz mu, nech vyskusat 1-2 tyzdne a ked deti nadalej budu chciet, tak to date oficialne cez sud.
Ja si myslim, ze to nevydrzia, lebo nebudu mat vlastny priestor...najma tí pubertaci.
Sukromie deti a ex bude 0, neboj sa aj otecko si to este premysli, po par tyzdnoch.
Neboj sa aj moj chlapec sa uz raz pobalil, ze ide byvat s otcom, do 3.den uz bol doma.
@beloved To je len a iba ich pohľad na vec. Každá minca má dve strany , pri rozvode zvačša nie je nič čierno-biele. Ak je muž skutočne hlupák , alkoholik , narkoman , egoista striedavku mu buď neschvália , alebo človek čo pozerá iba na seba , má problém s drogami a alkoholom ani neprejaví záujem o striedavku. Na súdoch hlupáci nesedia. Zvačša sú to však len výkriky do neznáma a tu je jeden z nich , kedy otec súhlasí deti súhlasia , tak treba nájsť iný problém. Každý kto si myslí že striedavku muži chcú aby neplatili výživné je úplny hlupák , ktorý pravdepodobne ani len netuší koľko dieťa stojí , alebo sú to mamičky , ktoré sú od výživného závislé pretože z ich 900 v čistom nevedia vyžiť , takže potrebuju peniaze od ex , pretože si myslia že to takto funguje.
@betulinka1 uplne s tebou suhlasim. Nech necha, aby otecko a deticky co si navarili to zjedli a nech sa ten tyzden nestara do deti. Ja si myslim, ze ta striedavka nebude dlho trvat. 🤣
@mira0611 tiez si myslim. Aj deti si to predstavujú ale to bude super a volne u otca ako ked su cez vikend. Ale ked vsetci zistia, ze to nie je len zabava, tak sa uvedomia. Alebo naopak a bude vsetkym dobre a aj mama bude mat cas na seba
@beloved vieš niekedy je to ozaj o peniazoch. Chlap ma pocit, že platí vysoké výživné, že matka preháňa keď dá návrh na súd na zvýšenie výživného, tak dá proti návrh striedavku. Súd schváli, matka sprvu nespokojná deti chýbajú a po pár mesiacoch si uvedomí, že aj ušetrí aj keď ma príjem nižší o to výživné, aj ma čas na seba a otec zisti, že to nie je med lízať starostlivosť o deti. Ze sa nemôže flákať ako predtým, lebo o deti sa treba postarať, deti rastú treba stále nové veci a topánky.
A to boli rozumný rodicia aj na spoločné dovolenky chodili kvôli deťom, a co nespravil všetko návrh na vyššie výživné po 6 rokoch. Hups a je striedavka.

V prípade malých detí si horko-ťažko viem predstaviť, že 4 ľudia bývajú v 1-izbovom byte. Ale sorry, v taktomto veku ani omylom. Budem sa opakovať, ale žiadne súkromie, jedna kúpeľna, jedno wc, pre mňa hrôza. My sme 3 v 4-izbovom byte a našťastie, opakujem našťastie má manžel úplne iný režim, ako ja (kancelária). Kupovať ešte jednu nehnuteľnosť, hneď chcem aspon 2 wc, ak už nie 2 kúpeľne. Ráno riešiť hygienu, nejaké súkromie a sorry, ale 4 ľudia natlačení v jednej miestnosti, nie.