Ako riešiť výživné na 16-ročnú dcéru?
Idem si po radu..neviem co mam robiť. Som druhy krát vydatá. S terajším manzelom mam dve deti a som na rodicaku.prvy manzel získal dcéru do opatery ma už 16..platím výživné plus vreckové.je to 90e ..ak ex chcem prispejem na čokoľvek.. lenže prišla situácia ze dcera chce vodicak a mam podľa ex mam dat 500e..ale ja nato nemám.ponukla som mu 300e v splátkach ale nesúhlasí.. myslím ze bude chcet zvýšiť vyzivne.a tu je problém.. môj ex ma vysoký príjem druhu manzelku a dieťa..Maju dosť peňazí..moj terajsi manzel nieje ochotný platiť vyssie vyzivne keďže ex ma plat viac ako my dvaja dokopy s terajsim manzelom.ja mam s terajším manzelom ešte ďalšie dve deti..co mam urobiť? Nechcem sa hádať ani s jedným
Keby to bolo naopak a otec platí na 16r dieťa 90 eur a v novom vzťahu má 2 deti, tak ho tu rozfranforcujete. Autorke odporúčam vybrať zo sporenia/rezervy (snáď pri 3 deťoch nejakú má) 500 eur a modliť sa, aby to výživné ako také jej ex nedal na súd. A mimochodom, vodičák v dnešnej dobe nie je žiaden luxus, ale nevyhnutnosť. Čím skôr si ho slečna spraví, tým lepšie.
@lienka.7 Maju dosť peňazí..moj terajsi manzel nieje ochotný platiť vyssie vyzivne keďže ex ma plat viac ako my dvaja dokopy s terajsim manzelom.ja mam s terajším manzelom ešte ďalšie dve deti.. akože toto je argument,ktorý by si mali zobrať k srdcu všetci rozvádzajúci sa muži. Asi teda....je matka ,matka troch detí a reálne,keď nemám na jedno,tak si dofrasa nerobím ďalšie. Ja si myslím,že nech to bolo akokoľvek,tak ex mal kráľovskú trpezlivosť. Ale viem si predstaviť aj tu novú manželku ako je nadšená,že mamička si robí detváky a na dcéru sa trošku zabúda. Inak pri 90eur výživnom aj s vreckovým asi toho neprispieva extra veľa. A všetci vieme,čo stojí taký 16.rocny kus. Ktorý chce žiť ako tak normálne. Podľa všetkého ma autorka problémy....žiaľ s terajším mužom. Možno je nešťastná,možno je veľa zlého v jej živote,ale to vážne nezaujíma sudcu. Deti su tu,treba sa o ne starat. Autorke odporúčam sa ešte raz stretnúť s ex a skúsiť navrhnut nieci schodné
@maciatkolulu a hlavne autorka je vulgarna
@kavasmliekom zadlžujú sa bežne ľudia ,to nie je také zvláštne a kvôli väčším blbostiam. Podľa mňa je smutné,že dospievajúca dcéra nežije s mamou,ani len v striedavke. A inak aj tá nová manželka má snáď nejaké práva,verím,že nie je nadšená,že bio mama prispieva takou závratnou sumou. A opakujem,žena,ktorá už má dieťa,na ktoré nevie dávať viac ako 90eur,si urobila.pre istotu ďalšie dve?
@kavasmliekom Matka 3 detí by mala mať aspoň minimálnu finančnú rezervu. Ak nemá odložených ani 500€ tak niečo je naozaj zle.
@maciatkolulu
@jajka257 všetky sa domna obuvate a mam poďakovať ?? Viete prd o mojej situácii. Ale každá ste múdra jak rádio.NEBUDEM SA OBHAJOVAT a vysvetľovať každej jednej co som dcere dala a prispela.Kazda len naloží načo mam ďalšie deti ??a prečo nedavam viac??co koho do toho prečo a zaco a a načo
16 ročná nemusí mať vodičak. Najprv nech si zarobí naňho ako väčšina ľudí. To nie je nevyhnutnosť. A potom by ešte aj auto chcela nie? No určite.
@simonassss Tak akú radu chceš? Ak ti 90€ príde dosť a myslíš si že dávaš dcére najviac ako môžeš tak jej proste na vodičák nedaj. Otec podá žiadosť na zvýšenie výživného, kde mu to výživné na 100% zvýšia a môže jej ho potom zaplatiť z toho.
@simonassss nám to vysvetľovať nemusíš, ale ak má tvoj ex štipku rozumu (čo predpokladám má, keď tak dobre zarába, jedine že by bol v parlamente 😄🙊), tak dá výživé na súd a tam môžeš sudcovi spievať o svojej situácii vo vysokej aj nízkej oktáve, ale výsledok sa ti páčiť nebude.
@tamitamitami tak možno nemá, poznáš jej finančnú situáciu? A už práve kvôli tomu by mohla druhá strana pochopiť, že nemusí mať niekto niečo hneď, dá sa aj na splátky. To teraz kvôli tomu, že nemá 500e je zla matka?
Autorka tu aj tak už nie je, tak keď sa vyjadrí, možno všetko bude iné. Možno sa mýlim ja, možno preháňa niekto iný.
Ale uznajme, že vodičak nie je taký dôležitý, aby sa podľa neho teraz poukazovalo na niekoho, či je lepší, alebo horší.
@simonassss autorka, kašli tu na tieto "moralistky", ktoré vedia prd o vašej situácii a co a ako bolo ci nebolo. Boli samozrejme pri tom, ako ta ex na kolenách prosíl, ze bez tvojich 500€ nebude môcť si dcéra urobiť vodicak, keď ich nevysolis ihned na drevo. A ty si ich nemislosrdne poslala do prdele, lebo už si dala predsa 90€ 👌 (myslene ako irónia samoztejme). Oni si len potrebujú tu zamudrovat a poslepicit si tu aké sú oni top matky a popredhanat sá tu, ktorá koľko tomu svojmu dopraje, ta je potom ta najlepšia samozrejme 👌 🙈
Inak súdu by som sa absolútne nebála, si na RD, nemáš prijem.. v iných diskusiách sa tu preháňajú v tom, ze predsa mas právo si dietatko doma užiť, prečo by si mala ísť robit? Vsak ešte sa predsa nápracujes v zivote dosť. Jaj, ale ty zrazu už môžeš. ex ma 5k k dispozícii, cize dieta biedu rozhodne netrie. To, ze si ex vymysla hlúposti je ich problém.
@bielasovicka aj byt.
Ja len dokola a dokola,kebyže to je obrátené,tak je to tiež ok,akbotec môže mať zlú situacii anjizsi prijem a zenu na MD....
@lienka.7 no presne tak.
@simonassss aký máte vzťah s dcérou? Dá sa s ňou porozprávať a vysvetliť jej situáciu? Nič si nám o nej nepovedala, ako fungujete, tak sa nečuduj, že sa prepiera len výška výživného. Áno, vodičák je možno nadštandard, ale výživné 90€ je smiešne. Hľadaj kompromis, alebo ty “výbav” vodicak na splátky a tebe nech ex pošle 500€ alebo po častiach alebo ako. A zamyslela by som sa aj nad súčasným manželom. Ako môže povedať, nie? Bral si ťa s dieťaťom a zrazu je to už len tvoj “problém”. Keby ťa odkopol, tak budeš mať tri deti a si bez peňazí.
@lienka.7 veľmi presne si to napísala,vyššie 19.55.vsetko výstižne a pravdivo povedané 👍
@lienka.7 Súd by bral do úvahy aj plat nového manžela...takže ak by mali dokopy 2000€ a keby ich životné potreby stáli mesačne aj 1500€...tak vždy je tam tých 500€ "extra"...ja osobne som sa vyjadrila len k tomu, že čo poznám prípady, tak sudca vážne neberie ohľad na to, že je žena doma na MD..nebude jej výživne vypočítavať z RD a rodinných prídavkov, ale aj z platu jej manžela a darmo nie je otec toho dieťaťa...ale sú jedna domácnosť a vypočítava sa to z príjmu celej domácnosti. A to je fakt. Toľko toho k výživnému. Ale pokiaľ si nikdy nebola na súde ohľadom výživného, tak pravdepodobne nevieš ako to chodí. Ja som bola...dokonca keď som k sebe vzala moju mamu a kebyže otec mojej dcéry požiadal o zníženie výživného, tak možno by uspel, kedže naša domácnosť má extra peniaze - mojej mamy dôchodok a tým pádom náklady na bývanie, tých 400€, čo som spomenula, by sa delilo na 3 časti...atď. atď. atď. ale chválabohu ja mám normalného ex partnera.
@kavasmliekom Nikto netvrdí že je zlá matka. Ale je maximálne nezodpovedné nemať pri 3 deťoch odložených ani len 500€.
Ale veď každý si je strojcom svojho šťastia. Potom tu sú denne príspevky ako ženy plačú lebo nemajú peniaze na bežné veci, nevedia odísť od partnera lebo nemajú nič odložené a xy iných príbehov s tým spojených.
Každopádne ja úplne chápem postoj jej ex. Chcela by som vidieť tie hrdinky ktoré by boli spokojné z 90€ výživným a nič na viac by si nepýtali.
@tamitamitami ja sa tiež prikláňam k tomu, že výživné jej zvýšia, ani plakať s 3 deťmi jen tam nepomôže, to jen ex je hlúpy, že to nevyužil už dávno, už mohla mať vodičak a nemusel by teraz pýtať a doťahovať sa.
Aj tomu rozumiem, že nie je zodpovedné robiť deti a nemať ziadnu rezervu, ale tiež si nemyslím, že teraz keď jej ex príde a povie, že dcéra chce ísť na Antarktídu, tak bez toho, aby sa s ňou poradil, aby ona mohla povedať svoj názor, od nej pýtať polovicu.
@simonassss Prečítala som všetko, k výške výživného plus vreckoveho vo výške 90€ sa fakt nevyjadrujem a fakt chcem verit, ze pred materskými/rodičovskými s ďalšími deťmi bola aktuálna úúúplne iná iná suma, no nikde nevidím o.i. odpoveď na otázky, či sa stretávate s dcérou a ako spolu vychádzate. Lebo ak dobre, nie je problém vykomunikovat si to s ňou, že napr. Ty jej v splátkach zaplatíš na vodičák 400, otec 400 a ona z brigád 200. Čo na toto všetko vlastne hovorí dcéra, veď ma 16 rokov, určite sa k tomu vyjadrila....
@caramellka ja som sa pýtala, či sa nedá porozprávať s dcérou.
@caramellka a ak dcéra má ťažkú strednú, kedy bude brigádovať? Len otázka. Naša by to nestíhala ani keby veľmi chcela.
@kavasmliekom Videla som, že tu bolo viac takýchto otázok... A odpovedala? Je možné, že som aj niečo prehliadla...

@lienka.7 ty si už ani nepamätáš, čo píšeš
Ale opýtam sa ináč, keby tu písala mamička, že muž jej dáva len 90€, lebo on má novú rodinu, tiež by si ho tak branila ako branis autorku?